Babyspullen Mama Zwangerschap

Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie?

15 september 2017
Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie-GoodGirlsCompany

In de tweeënhalf jaar dat ik borstvoeding geef, heb ik regelmatig borstvoedingsthee gedronken ter ondersteuning van mijn melkproductie. Niet genoeg melk hebben is namelijk een van de belangrijkste redenen voor moeders om te stoppen met borstvoeding. Vandaar dat ik mij afvroeg of deze kruidentheeën echt helpen bij het verhogen van de melkproductie of dat ik beter pepernoten kan eten?

Zoals ik wel vaker verteld heb, ben ik per ongeluk een langvoeder geworden. Het liep gewoon zo. Op mijn blog heb ik regelmatig verteld over de hoogte- en dieptepunten van het geven van borstvoeding. Nu ik terugkijk ben ik eigenlijk best trots op deze borstvoedings journey. Of je nu voor- of tegenstander bent, als moeder heb je hopelijk allemaal wel eens een moment meegemaakt waarop je doorgezet hebt toen het moeilijk was, zodat je achteraf mocht ervaren dat het inderdaad makkelijker werd. En je blij bent de handdoek niet in de ring te hebben gegooid.

Helpt-borstvoeding thee-bij-verhogen-melkproductie-GoodGirlsCompany

Melkproductie verhogen met voedingsmiddelen

In borstvoedingsgroepjes op Facebook gonst het van de tips over speciale voedingsmiddelen en kruiden die de melkproductie verhogen. Deze galactogogen zouden een positieve werking hebben of de moedermelk zelfs verrijken. En waar mogelijk, zelfs voor de groei van extra melkklierweefsel zorgen of een gunstig effect hebben op de hormoonhuishouding. Dat klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Vooral als het om producten zoals alcohol vrij (donker) bier en pepernoten gaat.

Deze melkproductieverhogende voedingsmiddelen worden galactogogen genoemd. Galactogogen kan je onderverdelen in natuurlijke en farmaceutische. Natuurlijke zoals anijs, venkel, gezegende of mariadistel, geitenkruid (galega) vrouwenmantel, monnikspeper, hop, en vijf-in-eenkruid zijn gangbaar bij ons in Europa. Denk maar aan de beschuit met anijs muisjes. In landen zoals Azie en het Midden Oosten zweren ze weer bij fenegriek en shatavari. Fenegriek stimuleert de afgifte van prolactine. Maar na een paar weken knagen op fenegriekzaadjes, zag ik bij mijzelf nog niet echt het resultaat waarvan ik gehoopt had, dat het dit zou geven. Daarom wordt er beweerd dat je beter kan kiezen voor galega ook wel geitenkruid of Franse Lelie. Dit zorgt er voor dat die extra prolactine ook plaats heeft om te werken. Galega stimuleert de groei van het borstklierweefsel.

induced-lactation-Mother-Milkshake-GoodGirlsCompany

Farmaceutische galactogogen

Naast natuurlijke heb je ook farmaceutische galactogogen. Daar is Domperidon de meest welbekende van. Dit medicijn tegen misselijkheid en braken heeft als ‘bijwerking’ dat het de afgifte van het hormoon prolactine verhoogt en daardoor de melkproductie beïnvloedt. Het medicijn lijkt een uitkomst voor moeders bij wie de ‘normale’ tips en trucs om de melkproductie te verhogen niet of onvoldoende werken. Maar ook voor moeders die hun geadopteerde kind zelf willen voeden. Vorig jaar las ik in The Washington Post een heel interessant verhaal over een moeder die vastbesloten was haar geadopteerde tweeling borstvoeding te geven.

Na een heel traject waarin ze inderdaad Domperidon gebruikte lukte dit ook. Induced lactation, ook wel het opwekken van borstvoeding is onder steeds meer Amerikaanse adoptie-ouders een ding. Alyssa Schnell, een gecertificeerd lactatiekundige en schrijver van Breastfeeding Without Birthing snapt dat wel. Zelf heeft ze ook het hele proces doorlopen. Waarom? Omdat moedermelk voordelen biedt zoals afgifte van anti stoffen en belangrijk is in het hechtingsproces. Zeker wanneer je niet de biologische ouders bent. Maar let wel op medicijnen moet je natuurlijk nooit het eerste naar grijpen of doen zonder kennis van je huisarts of verloskundige.

induced-lactation-Tastea-Mother-Milkshake-GoodGirlsCompany

Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie?

De eventuele werking en kennis van galatogogen wordt doorgegeven van generatie op generatie. De een geeft aan dat ze een duidelijk verschil merkt in haar melkproductie. Een toename van moedermelk. De ander merkt niets. Borstvoedingstheeën zorgen vooral voor een toename van bepaalde vitamines en mineralen. Iets wat je na een bevalling wel gebruiken kan want de periode vlak na je bevalling is topsport.

Bovendien; door vaak even een rustmomentje op de dag te nemen voor je zelf met een kopje thee ontspan je. En laat ontspanning nu net het sleutelwoord zijn voor een goede toeschietreflex en daarmee indirect invloed hebben op je melkproductie! Dus het helpt, net zoals de donkere alcolholvrije maltbier en pepernoten (mits er voldoende anijs in zit).

Helpt-borstvoedingsthee-bij-verhogen-melkproductie-GoodGirlsCompany

Tastea

Tastea staat bekend om hun luxe natuurlijke detox teablends. Maar ze hebben ook een borstvoedingsthee; Mama’s milkshake. De thee zit in een luxe zwarte blik en de naam doet me stiekem toch ‘milk shake’ van Kelis neuriën. Als ingrediënten bevat het onder andere anijs, venkel, karwij (komijn), kruizemunt, balsem, marshmallow en als natuurlijke smaakversterker appel en munt. Elk blikje heeft de inhoud van 125 gram. Per kopje dien je 2,5 gram thee te gebruiken. Met één blik Mama’s Milkshake thee kun je 50 kopjes thee maken.

Omdat het losse thee is, kan je makkelijk zelf doseren met een thee-ei of je koopt de speciale Tastea beker. Deze is ideaal voor thuis maar ook handig om mee te nemen onderweg! De tastea beker is dubbelwandig waardoor de thee langer warm blijft zonder dat jij je vingers verbrandt. Andersom werkt het natuurlijk ook perfect om je koude drankjes lekker koel te houden. Als laatste is hij BPA-vrij en heeft de theebeker een geheime bodem waar je extra kruidenthee, vitaminen of zoetstof in kunt bewaren.

Ik mag een kortingsbon weggeven aan een lezer van mijn blog. En met kortingscode goodgirlscompany krijg je 10% korting op alle producten m.u.v. de package deals (aanbiedingen).

Heb jij wel eens borstvoedingsthee gebruikt? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product

  • Reply
    Fenegriek lover
    6 februari 2018 at 16:49

    Ik ben dol op fenegriek thee. Iedere keer als ik menstruatiepijn heb dan vermindert het gevoel na een kop thee. En het helpt ook nog eens mijn adem te neutraliseren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]