Babyspullen Mama Zwangerschap

Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie?

15 september 2017
Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie-GoodGirlsCompany

In de tweeënhalf jaar dat ik borstvoeding geef, heb ik regelmatig borstvoedingsthee gedronken ter ondersteuning van mijn melkproductie. Niet genoeg melk hebben is namelijk een van de belangrijkste redenen voor moeders om te stoppen met borstvoeding. Vandaar dat ik mij afvroeg of deze kruidentheeën echt helpen bij het verhogen van de melkproductie of dat ik beter pepernoten kan eten?

Zoals ik wel vaker verteld heb, ben ik per ongeluk een langvoeder geworden. Het liep gewoon zo. Op mijn blog heb ik regelmatig verteld over de hoogte- en dieptepunten van het geven van borstvoeding. Nu ik terugkijk ben ik eigenlijk best trots op deze borstvoedings journey. Of je nu voor- of tegenstander bent, als moeder heb je hopelijk allemaal wel eens een moment meegemaakt waarop je doorgezet hebt toen het moeilijk was, zodat je achteraf mocht ervaren dat het inderdaad makkelijker werd. En je blij bent de handdoek niet in de ring te hebben gegooid.

Helpt-borstvoeding thee-bij-verhogen-melkproductie-GoodGirlsCompany

Melkproductie verhogen met voedingsmiddelen

In borstvoedingsgroepjes op Facebook gonst het van de tips over speciale voedingsmiddelen en kruiden die de melkproductie verhogen. Deze galactogogen zouden een positieve werking hebben of de moedermelk zelfs verrijken. En waar mogelijk, zelfs voor de groei van extra melkklierweefsel zorgen of een gunstig effect hebben op de hormoonhuishouding. Dat klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Vooral als het om producten zoals alcohol vrij (donker) bier en pepernoten gaat.

Deze melkproductieverhogende voedingsmiddelen worden galactogogen genoemd. Galactogogen kan je onderverdelen in natuurlijke en farmaceutische. Natuurlijke zoals anijs, venkel, gezegende of mariadistel, geitenkruid (galega) vrouwenmantel, monnikspeper, hop, en vijf-in-eenkruid zijn gangbaar bij ons in Europa. Denk maar aan de beschuit met anijs muisjes. In landen zoals Azie en het Midden Oosten zweren ze weer bij fenegriek en shatavari. Fenegriek stimuleert de afgifte van prolactine. Maar na een paar weken knagen op fenegriekzaadjes, zag ik bij mijzelf nog niet echt het resultaat waarvan ik gehoopt had, dat het dit zou geven. Daarom wordt er beweerd dat je beter kan kiezen voor galega ook wel geitenkruid of Franse Lelie. Dit zorgt er voor dat die extra prolactine ook plaats heeft om te werken. Galega stimuleert de groei van het borstklierweefsel.

induced-lactation-Mother-Milkshake-GoodGirlsCompany

Farmaceutische galactogogen

Naast natuurlijke heb je ook farmaceutische galactogogen. Daar is Domperidon de meest welbekende van. Dit medicijn tegen misselijkheid en braken heeft als ‘bijwerking’ dat het de afgifte van het hormoon prolactine verhoogt en daardoor de melkproductie beïnvloedt. Het medicijn lijkt een uitkomst voor moeders bij wie de ‘normale’ tips en trucs om de melkproductie te verhogen niet of onvoldoende werken. Maar ook voor moeders die hun geadopteerde kind zelf willen voeden. Vorig jaar las ik in The Washington Post een heel interessant verhaal over een moeder die vastbesloten was haar geadopteerde tweeling borstvoeding te geven.

Na een heel traject waarin ze inderdaad Domperidon gebruikte lukte dit ook. Induced lactation, ook wel het opwekken van borstvoeding is onder steeds meer Amerikaanse adoptie-ouders een ding. Alyssa Schnell, een gecertificeerd lactatiekundige en schrijver van Breastfeeding Without Birthing snapt dat wel. Zelf heeft ze ook het hele proces doorlopen. Waarom? Omdat moedermelk voordelen biedt zoals afgifte van anti stoffen en belangrijk is in het hechtingsproces. Zeker wanneer je niet de biologische ouders bent. Maar let wel op medicijnen moet je natuurlijk nooit het eerste naar grijpen of doen zonder kennis van je huisarts of verloskundige.

induced-lactation-Tastea-Mother-Milkshake-GoodGirlsCompany

Helpt borstvoedingsthee bij verhogen melkproductie?

De eventuele werking en kennis van galatogogen wordt doorgegeven van generatie op generatie. De een geeft aan dat ze een duidelijk verschil merkt in haar melkproductie. Een toename van moedermelk. De ander merkt niets. Borstvoedingstheeën zorgen vooral voor een toename van bepaalde vitamines en mineralen. Iets wat je na een bevalling wel gebruiken kan want de periode vlak na je bevalling is topsport.

Bovendien; door vaak even een rustmomentje op de dag te nemen voor je zelf met een kopje thee ontspan je. En laat ontspanning nu net het sleutelwoord zijn voor een goede toeschietreflex en daarmee indirect invloed hebben op je melkproductie! Dus het helpt, net zoals de donkere alcolholvrije maltbier en pepernoten (mits er voldoende anijs in zit).

Helpt-borstvoedingsthee-bij-verhogen-melkproductie-GoodGirlsCompany

Tastea

Tastea staat bekend om hun luxe natuurlijke detox teablends. Maar ze hebben ook een borstvoedingsthee; Mama’s milkshake. De thee zit in een luxe zwarte blik en de naam doet me stiekem toch ‘milk shake’ van Kelis neuriën. Als ingrediënten bevat het onder andere anijs, venkel, karwij (komijn), kruizemunt, balsem, marshmallow en als natuurlijke smaakversterker appel en munt. Elk blikje heeft de inhoud van 125 gram. Per kopje dien je 2,5 gram thee te gebruiken. Met één blik Mama’s Milkshake thee kun je 50 kopjes thee maken.

Omdat het losse thee is, kan je makkelijk zelf doseren met een thee-ei of je koopt de speciale Tastea beker. Deze is ideaal voor thuis maar ook handig om mee te nemen onderweg! De tastea beker is dubbelwandig waardoor de thee langer warm blijft zonder dat jij je vingers verbrandt. Andersom werkt het natuurlijk ook perfect om je koude drankjes lekker koel te houden. Als laatste is hij BPA-vrij en heeft de theebeker een geheime bodem waar je extra kruidenthee, vitaminen of zoetstof in kunt bewaren.

Ik mag een kortingsbon weggeven aan een lezer van mijn blog. En met kortingscode goodgirlscompany krijg je 10% korting op alle producten m.u.v. de package deals (aanbiedingen).

Heb jij wel eens borstvoedingsthee gebruikt? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

Ook leuk om te lezen:

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!