Mama Moeder & Kind Persoonlijk

Borstvoeding of flesvoeding? : De voor- en nadelen op een rijtje

3 maart 2015
Borstvoeding of flesvoeding_ De voor- en nadelen op een rijtje

Inmiddels ben ik 6 maanden zwanger. We hebben een babykamer besteld, we hebben een roepnaam en het overige deel van de babyuitzet wordt ook deze maand gekocht. Met nog 3 maanden te gaan probeer ik een antwoord te vinden op een aantal keuzes die ik als jonge moeder heb. Mijn eerste keuze is borst- of flesvoeding. Tricky, want dit is een eeuwige discussie.

Borstvoeding of flesvoeding?

Door de geboortes van mijn beide dochters heb ik ervaring met beide vormen van voeden. Ik besef dat ik als mamablogger met mijn blog de keuzes van anderen kan beïnvloeden. Maar dit blog is niet bedoeld om een antwoord te geven op wat je moet doen. Ik bespreek hier mijn zoektocht, afwegingen en keuzes bij het nadenken over het geven van borst-of flesvoeding. Deze factoren kunnen voor iedereen persoonlijk weer anders zijn. Zoals ik in blog dit schreef, hoop ik dat wanneer je op dit blogpost wilt reageren, in je achterhoofd houdt dat we allereerst ouders zijn. Ouders die het beste voor ons kind willen en daar op hun eigen manier invulling aan geven. Benieuwd naar mijn keuzes? Lees dan lekker verder.

Bij het eerste intake gesprek met de verloskundige werd mij meteen gevraagd of ik borst- of flesvoeding wilde gaan geven. Inmiddels is dit mijn derde zwangerschap. Ik kijk er dus niet meer van op dat een persoon die ik amper ken tijdens onze eerste ontmoeting al naar mijn borsten informeert. Rustig gaf ik het antwoord dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Maar voegde daar vlug aan toe “Mits het lukt“. Bij beide dames heb ik borstvoeding gegeven. Dat wil niet zeggen dat dit 2 keer op dezelfde manier ging. Miss G. was helemaal geen borstenkind. Miss B. was een natuurtalent. Uiteindelijk beïnvloedden deze verschillen hoe ik het geven van borstvoeding ervaren heb en er nu op terugkijk.

Voordelen van borstvoeding

In mijn zoektocht naar voordelen van borstvoeding, viel het me op dat het vaak lastig is om feiten van meningen te scheiden. Soms lees je dingen als: minder kosten kwijt aan orthodontie, minder kans op allergie, hoger IQ of geen gedoe met flessen. Vaak mis ik in deze lofzang de invloed van genetica. Is mijn kind slim omdat ze borstvoeding kreeg? Of komt dit omdat familieleden aan beide kanten studeerden en uitblinken in school? Heeft mijn kind later een beugel nodig omdat haar vader dat ook had? Of komt het omdat ze kunstvoeding kreeg? En komt haar aanleg voor allergie door kunstvoeding? Of toch misschien omdat men aan haar vaders kant chronische bronchitis heeft en last van eczeem?

Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van situaties die in mijn gezin spelen. Het ‘gedoe met flessen’ vond ik persoonlijk wel meevallen. Als je weet hoe laat je kind honger heeft, kan je daar gewoon op inspelen. Als ik terugkijk hadden wij altijd wel schone flessen bij de hand.
Ook kan ik helaas niet zeggen dat borstvoeding je kind beschermt tegen hersenvliesontsteking zoals ze hier beweren. Mijn kind kreeg deze ziekte toen ze 9 dagen oud was en ik volledig borstvoeding gaf… .

Hoezo beter voor hechting?

En het hechtingsargument gaat ook al niet op. Hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Zelf houd ik er van om ongeacht of ik borst-of kunstvoeding geef er een  intiem moment van te maken. Van mij hoeft dat niet pontificaal midden op het terras, in het restaurant of op een andere drukke hotspot. Mijn eerste keer voeden onderweg met Miss G. was in de Kalvertoren in Amsterdam. Ik had het personeel speciaal gevraagd of dit okay was. Ook heb ik wel eens in een aparte ruimte in een restaurant gezeten. Ik doe het liever in een rustig hoekje. Het gaat om een moment tussen mijn kind en mij. Daar hoeft echt niet de hele wereld van mee te genieten. Maar ik heb ook moeders nonchalant met een baby op de arm aan de borst door de H&M zien lopen terwijl ze met de andere hand kleding uit de rekken haalden. Ieder zijn ding.

Toch ben ik zeker van mening dat het geven van borstvoeding voordelen heeft. Een aantal belangrijke zal ik hieronder noemen.

Voordelen borstvoeding

Anti-stoffen

Borstvoeding bevat anti-stoffen die je baby tegen aantal dingen beschermen. Het zit vol met goede afweerstoffen. Zo beschermt het tegen darminfecties en bacteriën die diarree kunnen veroorzaken. Ook helpt het tegen middenoorontsteking en verkleint het de kans op allergieën. Toen Miss G. 2 ½ was kreeg ze waterpokken. Miss B. kreeg het natuurlijk ook maar in een minder zwaarder variant omdat ze via mijn melk afweerstoffen kreeg.

Samenstelling past zich aan

De samenstelling van moedermelk past zicht automatisch aan je groeiende baby aan.

Makkelijker verteerbaar

Borstvoeding is makkelijker verteerbaar dan flesvoeding. Hierdoor hoeft je kindje minder te spugen en heeft het minder last van darmkrampjes.

Bevordert lichamelijk herstel

Het geven van borstvoeding bevordert het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling

Sneller op natuurlijk gewicht

Door borstvoeding te geven, ben je sneller weer op je natuurlijk gewicht.

Verkleint kans op borstkanker

Het geven van borstvoeding verkleint de kans op borstkanker.

Nadelen van borstvoeding

Krijgt je baby genoeg melk?

Bij borstvoeding heb je geen zicht op hoeveel je kindje heeft gedronken.

Geen alcohol en mijden van bepaalde ingredienten

Je moet rekening houden met wat jij eet of drinkt. Letten op alcohol en het gebruik van sommige kruiden, koolsoorten en uien kan je baby last krijgen van darmkrampjes.

Melkproductie afhankelijk van je gezondheid

Je melkproductie is afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Een griepje onder de leden? Moe of last van stress?  Dan kan je dit terug zien bij het voeden doordat je minder  moedermelk aanmaakt.

Kolven bij afwezigheid

Als je een keer er niet bent, moet je kolven.

Partner kan niet overnemen

Kind volledig afhankelijk van jou en je partner kan het niet overnemen.

Lichamelijke ongemakken

Kans op tepelkloven, borstontsteking of spruw.

 

Voordelen flesvoeding

Zicht op hoeveel je kindje binnenkrijgt

Je weet precies hoeveel je kindje binnen krijgt. Over deze vraag hoef je je dan ook niet onzeker te voelen.

Partner kan het ook geven

Je partner of iemand anders kan het ook geven. Dus als jij er even niet bent, is het ook mogelijk dat een ander je kindje voedt als het honger heeft.

Lichaam krijgt rust

Je kan je lichaam even rust geven. Ik weet nog hoe heftig ik het vond toen Miss B. in het ziekenhuis werd opgenomen. Nog gammel van de bevalling moest ik elke dag op en neer naar het ziekenhuis om mijn kind te voeden. Bovendien stopt je melkproductie niet omdat je kind er even niet is. Lichamelijk en emotioneel een uitputtingsslag. Gelukkig kon ik in het ziekenhuis kolven. Toch vond ik zeer onprettig dat ik mijn lichaam geen rust kon geven nu ik het zo nodig had.

Geen negatieve invloed van alcohol of medicijnen

Wanneer je bepaalde medicijnen slikt, alcohol hebt gedronken of eten hebt gegeten hoef je je geen zorgen te maken over of dit schadelijke invloed op je kindje heeft.

Bevat meer ijzer

Flesvoeding bevat meer ijzer dan moedermelk. Voor moeders die net zoals ik aan sikkelcel lijden kan dit een belangrijke overweging zijn. Bovendien hoef je geen extra vitamine D of K toe te voegen.

Nadelen flesvoeding

Is niet gratis

Het kost geld en in vergelijking met borstvoeding is het duur. Afhankelijk van welk soort flesvoeding je kiest kunnen prijzen variëren van 10 tot 17 euro per blik. Zelf ga ik altijd voor hypoallergeen. Niet goedkoop, maar wel met minder kans op koemelkallergie.

Gulzig drinken

Baby’s die uit fles drinken, drinken vaak gulzig. Hierdoor hebben ze meer kans op darmkrampjes.

Fles klaarmaken

Je moet de gelegenheid hebben om fles klaar te maken. Toen Miss G. 8 maanden was, gingen we op vakantie naar Portugal. Voorafgaand aan het boarden had ik al een fles koude melk klaargemaakt. Volgens mijn omgeving kon mijn kind op die leeftijd prima een koude fles drinken. Daar moest ik haar maar aan wennen. Maar ik vond het gewoon niks. Warme thee of koffie is toch ook gewoon lekkerder?

Het cabinepersoneel wilde de fles wel opwarmen, maar dit kon pas na het opstijgen. Gelukkig zette kleine Miss G. het niet op een huilen, maar je moet je hier wel bewust van zijn.

Mijn afwegingen bij borst- of flesvoeding

Hierboven heb ik een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet van borst-of flesvoeding. Zoals ik aan het begin al schreef, ga ik borstvoeding geven. Maar ik ben het soort moeder voor wie borstvoeding geven een manier van voeden is. Voor mij is het niet de enige weg tot zaligheid. Door de verschillende ervaringen met het geven van borstvoeding bij mijn beide dochters sta ik hier heel nuchter in. Als het werkt, prima. Zo niet dan zal ik gewoon flesvoeding geven. Daarnaast spelen er voor mij nog een aantal factoren mee.

Gewicht

Iedereen die mij kent of wel eens gezien heeft weet dat ik behoorlijk petite ben. Ja, ik ben klein en tenger. Bij de zwangerschappen van mijn beide andere dochters kwam ik wel meer dan 20 kilo aan. In mijn geval was dat bijna een verdubbeling van mijn gewicht. Binnen 2 weken zat ik ook al weer op het gewicht van voor de bevalling. Dat was voor mij het moment om te stoppen met volledige borstvoeding. Ik kon er niet tegenop eten. Ik wilde dit gewicht vasthouden want bij minder ben ik vatbaarder voor ziektes en ik voel me er niet lekker bij.

Deze zwangerschap is mijn gewichtstoename een stuk minder. Ik denk dat we straks hoogstens de 10 kilo gaan aantikken. Met minder reserve, kan het best zijn dat ik eerder moet stoppen wil er nog iets van mij overblijven. Ook al ben ik dan met 8 weken gestopt, ik heb altijd wel tot 6 maanden de ochtend- en avondvoedingen zelf gedaan. ’s Ochtends omdat het heerlijk makkelijk is als je geen fles klaar hoeft te maken. En ’s avonds na werktijd vond ik het fijn om even een intiem momentje met mijn dochtertje te hebben als ze de hele dag naar het kinderdagverblijf was geweest.

Borstvoeding moet binnen mijn gezin passen

Dit is mijn derde kind. Ik heb niet meer zoals bij de eerste de luxe om volledig opgeslokt te worden door de nieuwe baby. Er moeten zussen naar school gebracht worden en opgehaald. Ze gaan naar speelafspraakjes en moeten naar ballet worden gebracht. Ja, deze baby komt in een draaiend gezin terecht. Als ik binnen dit drukke stramien borstvoeding kan geven, doe ik dat graag. Zo niet, dan zal ik serieus alternatieven overwegen. Ik heb in mijn omgeving gezien dat jonge moeders op aanraden van de lactatiekundige hun baby 12 keer per dag moesten aanleggen.

Hulp van buitenaf moest er ingeschakeld worden om het huishouden te regelen. Stapels was weg te werken en eventueel andere kinderen naar school te brengen. Voor mij persoonlijk is dat echt de grens. Naast moeder van baby nummer 3 ben ik ook nog moeder voor mijn 2 dochters en echtgenoot. Dit kan en wil ik niet zomaar uit handen geven omwille van een gezinslid.

Afhankelijk van mijn baby

Het is afhankelijk van de baby zelf. Bij Miss G. was borstvoeding geven echt een kwestie van verstand op nul. Stug doorzetten en je niet van de wijs laten brengen door haar gekrijs. Ik kan me nog zo goed de kraamweek herinneren waarbij verloskundige en kraamhulp druk bezig waren aan mijn borst te trekken en in haar mond te stoppen. Verschrikkelijk vond ik, want het was ook nog mijn lichaam. Veel lol beleefde ik er dan ook niet aan. Uiteindelijk zette ik toch door. Gesteund door mijn kraamhulp die zei: “Meid, elke dag die je zelf voedt, is er eentje die niemand je meer kan afnemen ook niet als jij nu stopt.” Toen ik na 8 weken over ging op kunstvoeding was Miss G. daar absoluut niet rouwig om.

Van baby die jengelde veranderde ze in een vrolijke blije baby. En ik? Ik wenste dat ik de overstap veel eerder had gemaakt en naar mijn gevoel had geluisterd. Miss B. daarentegen was een modelkind. De herinnering aan haar voeden, geeft me zo’n roze wolk gevoel. Misschien ging het ook wel makkelijker omdat het de tweede was. Ik weet niet hoe deze baby is, maar ik weet wel dat het een invloed heeft.

steun van je partner

De steun van je partner is een niet te onderschatten factor. Twijfelt hij er aan en vindt hij borstvoeding geven niks? Trekt hij je melkproductie bij elk huiltje in twijfel? Ja dan is de kans groot dat je er snel van afziet. Ik weet dat mijn partner voor 100% achter mijn keuze staat. Welke ik ook maak en dat geeft zekerheid. Ik verheug me nu al weer op mooie moedermomenten met een tevreden gezoogd baby’tje op mijn buik die van die schattige lachstuipjes maakt… .

Borstvoeding of flesvoeding_De voor- en nadelen op een rijtje_The millennialmom

 

 • Reply
  Bianca
  5 maart 2015 at 16:37

  He Josan, grappig dat wij idd allebei een blog over borstvoeding doen in dezelfde week 😉 Ik ben zelf pro-borstvoeding maar vind dat iedereen zelf moet bepalen wat ze wil. Bv of flesvoeding, voor beiden zijn voor en nadelen. Ik ben benieuwd wat je bij nummer 3 gaat doen!

  • Reply
   Josan
   6 maart 2015 at 14:23

   Ja, waar het hoofd vol van is…Uiteindelijk is het toch een belangrijke keuze die iedere moeder voor zichzelf moet maken.

 • Reply
  Jeanine
  3 maart 2015 at 16:10

  Er staat wel letterlijk ‘geen alcohol’. Het klinkt misschien muggenzifterig, maar ik vind het zo jammer als borstvoeding onnodig ingewikkeld wordt gemaakt met allerlei regeltjes 🙂

  • Reply
   Josan
   3 maart 2015 at 20:53

   Ik heb het aangepast.

 • Reply
  Jeanine
  3 maart 2015 at 14:53

  Interessant om je afwegingen te lezen, ben benieuwd hoe het deze keer zal gaan!

  Ik wil wel even opmerken dat punt 2 bij de nadelen van borstvoeding geven niet klopt. Alcohol drinken mag bij borstvoeding, al zijn er een paar dingen waar je op moet letten: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/264-alcohol-drinken-als-je-borstvoeding-geeft. Ook hoef je niet te letten op wat je eet. De meeste baby’s reageren helemaal niet op uien of kruiden. Je hoeft dat soort dingen pas uit je dieet te schrappen als je merkt dat je baby er last van heeft.

  Punt 3 is heel persoonlijk. Ik heb zelf bijvoorbeeld wel een dipje gehad bij een flinke griep, maar vermoeidheid of stress heeft bij mij geen invloed. Dit zou ik dus niet als feit presenteren.

  • Reply
   Josan
   3 maart 2015 at 15:30

   Dank je wel Jeanine
   Ik denk dat er voldoende nuance in punt 2 zit. Ik zeg niet dat het niet mag, maar je moet wel rekening houden met de afbraaktijd van alcohol. Of eventueel vooraf kolven.
   Punt 3 heb ik aangepast. Voor de een is het misschien een dipje, of niet lekker in haar vel zitten. Voor de andere vermoeidheid of een griepje. Maar voor veel vrouwen is het wél zo dat hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid invloed hebben op hun melkproductie.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  3 maart 2015 at 13:23

  Ik heb altijd alleen maar borstvoeding gegeven. Dat was echt een gevoelskeuze en ik wilde ook geen flesje geven. Dat beviel prima.

  • Reply
   Josan
   3 maart 2015 at 14:00

   Ik hoop dat het deze laatste keer ook zo lang mogelijk lukt. Ik ben heel benieuwd, maak mij er nog geen voorstellingen van.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]