Moeder & Kind Opvoeding

Help, mijn borstvoeding loopt terug!

23 september 2015
borstvoeding loopt terug

“Help mijn borstvoeding loopt terug! schreef ik vorige week lichtelijk in pankiek in mijn bloggende app groepje. De week er voor was het mij al opgevallen, maar een week later was het niet meer te ontkennen: mijn melkproductie was aanzienlijk minder. Waar ik zo’n anderhalf week geleden bij mijn eerste kolfbeurt netjes boven de 120 ml aantikte, kwam ik nu niet eens aan een miezerige 75 ml. Ontmoedigend! Wat deed ik mis? Ben ik eens een keer van plan om 6 maanden borstvoeding te geven, gebeurt dit. Ja, ik voelde me aardig in de steek gelaten door mijn lichaam. Zo zijn we niet getrouwd! Tijd om voedende digidinnetjes Gwen, Fleur en Saskia in te schakelen. Lees mee wat ik deed om mijn melkproductie op te hogen.


Volgens de wet van Murphy staan dat soort dingen nooit op zichzelf. Dat geldt natuurlijk ook voor huize GoodGirlsCompany. Mijn borstvoeding loopt terug op het moment dat Miss C volgens haar kinderdagverblijf misschien wel toe is aan een hogere dosering. Hoe dan? De afgelopen week was het voor mij al lastig om de 450 ml te kolven. Ik raakte lichtelijk in paniek. Help, ik vind het niet meer leuk. Maar wie A zegt moet ook B zeggen. Als je borsten je in de steek laten, moet je gewoon wat meer ballen tonen. Dus ging ik op onderzoek uit.

Redenen voor teruglopen borstvoeding

Volgens de kenners zijn er verschillende redenen voor het teruglopen van je borstvoeding. Roken, geen nachtvoedingen geven of pil- en medicijngebruik, hebben de nodige invloed op je melkproductie. Maar laat van dat alles nu net geen sprake zijn. Ik rook niet. Pil slik ik al jaren niet meer en hoezee Miss C slaapt nog steeds niet door. Nu ze snipverkouden is, maakt ze zichzelf wel 3 keer per nacht wakker. De meest makkelijke manier om haar weer in slaap te krijgen, is om haar te laten drinken. Momenteel krijg ik dus veel extra quality time met haar. Dat kunnen dus de redenen niet zijn.

Help, mijn borstvoeding loopt terug!

Na wat onderzoek leerde ik dat mijn verminderde melkproductie ook kan komen doordat ik nu weer werk. Het schijnt een veel voorkomend probleem te zijn bij werkende vrouwen.
Wanneer je werkt, kolf je vele dagen achter elkaar. Dat geldt ook voor mij. In totaal kolf ik elke week 2 dagen achter elkaar. Het is dat ik de woensdag vrij heb zodat mijn baby weer even echt aan de borst kan drinken. Zij werkt beter dan elke kolf. Met kolven, hoe goed hij ook is, krijg je niet je hele borst leeg. Er blijft een restje achter. Borstvoeding werkt toch een beetje volgens het principe vraag en aanbod. Als je het niet opmaakt, denkt je lichaam toch dat je het niet nodig hebt. Gevolg: je lichaam gaat minder melk produceren.

Tips om je melkproductie effectief te verhogen

Regeldagen. Misschien heb je die term wel eens gehoord. Het zijn de dagen waarop je baby net wat vaker wil drinken en net iets meer rusteloos is. Het is misschien even een slopende periode, maar als het licht aan het eind van deze periode weer in zich is, is je melkproductie afgestemd op je kindje. Dat is dus ook wat je moet doen. Trek er even een paar dagen voor uit met je kindje. Voed haar wat vaker en hopelijk gaat je lichaam in korte tijd meer melk produceren. Maar er zijn ook andere tips:

Voeding

Ooit schreef ik het blogje over mijn favorieten bij het geven van borstvoeding. Venkel, borstvoedingsthee, anijs en fenegriek. Deze kruiden zouden allemaal helpen om je melkproductie te verhogen.

Voed om de 1 a 2 uur

Voordat ik werkte, voedde ik Miss C om de 2 uur. Best intensief want je wilt ook wel eens wat anders doen, maar nu achteraf begrijp ik ook dat het een functie had. Op mijn werk kolf ik 3 keer. Nou ja dat staat er in mijn agenda. Soms ben ik zo druk bezig met mijn werkzaamheden dat die laatste keer kolven er in schiet. Thuis kolven kan ook wel, toch? Inderdaad het kan en lukt vaak wel terwijl ik vanaf mijn stoel de meiden aanmoedig hun avondeten op te eten. Maar toch…het is weer dat verhaal van vraag en aanbod.

Bied twee borsten per keer aan

In de nacht, bied ik vaak meer 1 kant aan want hoe sneller ik weer kan slapen, hoe beter. Om eerlijk te zijn, wordt ze meestal wel na 2 uur weer wakker. Toch houd ik het ’s nachts liever rustig dan dat ik weer moet proberen haar wakker te maken voor nog een andere borst…althans dat denk ik nu. Nood breekt natuurlijk wet. Als ik kolf, probeer ik tegenwoordig ook 2 keer de toeschietreflex op te wekken. Soms lukt het, soms niet.

Conclusie

Iedere (werkende) moeder heeft wel eens perioden waarin de borstvoeding terugloopt. Dat is natuurlijk best wel even schrikken. Beruchte dipmomenten zijn 11 weken en 4,5 maanden. Raak niet meteen in paniek. Besef dat borstvoeding een kwestie is van vraag en aanbod. Leg je kindje wat vaker aan. Probeer wat meer kolfmomenten in te bouwen. Zoek steun bij een lactatiekundige of vraag je voedende vriendinnen om tips en tricks.

Een paar dagen er voor uit trekken, is voor mij persoonlijk erg lastig. Ik werk 4 dagen in de week en de woensdag is te kort om echt een verandering in gang te kunnen zetten. Afgelopen weekend wilde ik even uitrekken voor 2 regeldagen. Dit lukte maar half. Een keer extra kolven, leverde dan per kolfbeurt 50 ml op. In eerste instantie niet meteen uitnodigend. Maar toch…anders zou ik het niet gedaan hebben. Het is melk en een aantal keren kolven, vult ook weer een flesje melk. Bovendien denkt mijn lichaam dat ik meer nodig heb dus gaat meer produceren. En wat ik verder nog kan doen is een keer extra kolven. Als het mij lukt, begin ik vroeger. Dan ga ik direct naar de kolfkamer. Misschien dat ik niet meteen 150 ml extra afkolf maar elke milliliter is mooi meegenomen.

Ook leuk om te lezen:

Borstvoeding loopt terug _tips verhogen melkproductie

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Chantal
  10 augustus 2016 at 17:32

  Hallo dames,

  Ik heb ondervonden dat mijn bortvoeding weer toeneemt als ik thee drink van het merk ‘Hipp’ is een biologische thee gespeciaal voor borstvoeding te ondersteunen. Er zitten kruiden in als anijs, venkel en karwij. Het is te koop bij supermarkt Jumbo, Ik merk echt verschil!
  Hoop dat t een goede tip is voor andere moeders.
  Groetjes Chantal

  • Reply
   Josan
   11 augustus 2016 at 21:47

   Hallo Chantal,

   Dank je wel voor de tip! Ik heb gehoord dat de andere kinderthees van Hipp ook heel goed zijn.

 • Reply
  dorien
  30 juli 2016 at 01:06

  Hoi wat ook helpt is , voor het kolfen je Borsten masseren en warm maken met een kruik. Massage stimuleert .en door je Borsten warm temaken kan de melk er makkelijker eruit en krijg je er meer melk uit. Na melken met de hand werkt ook stimuleert. Het dopje van een flesje er onder om het bodem melk op tevangen.
  Gr

  • Reply
   Josan
   31 juli 2016 at 21:38

   Dank je wel voor de tip. Inmiddels kolf ik niet meer.

 • Reply
  Gwen
  23 september 2015 at 21:38

  Boobie-power 😀 Heb vertrouwen, je doet het hartstikke goed!

 • Reply
  Fleur
  23 september 2015 at 14:40

  Hopelijk is je dip snel voorbij en haal je de 6 maanden! Rustig aan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Succes!

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 21:24

   Dank je wel voor de tip. Dat hoop ik ook.

 • Reply
  Sonja
  23 september 2015 at 14:16

  regelmatig dipjes gehad, oh wat frustrerend! Ik heb nog een tip voor je; een uurtje ‘clusterkolven’. Dat betekent kolven, tien minuten rust, en dan opnieuw. Ik weet het, is even flink doorzetten, maar hier werkte dat echt!

  • Reply
   Josan
   23 september 2015 at 21:24

   Dank je wel voor deze tip. Dat ga ik denk ik aankomend weekend eens doen 🙂

 • Reply
  Elisabeth
  23 september 2015 at 09:27

  Ik had het ook inderdaad, kolven werkt gewoon niet zo goed als een baby… Ik deed het door iedere week een regeldag te doen, voor mij was dat zaterdag. Ik werkte toen namelijk vier dagen achter elkaar, van dinsdag tot vrijdag… En bij kolven op mijn vrije dagen als Jim in bed lag… Hard werken, maar ik heb het volgehouden tot hij 8 maanden was. Daarna hoefde hij niet zoveel melk meer, hij liet halve flesjes staan bij de opvang. Nu zitten we op twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds), als ik vrij ben mag hij wanneer hij wil extra natuurlijk, en bij de opvang geven we een klein flesje mee uit de vriezer. Die voorraad is eind van de week op, dus dan krijgt hij geen melk meer overdag. In principe moet twee keer melk voldoende zijn (zolang hij tevreden is dan), dus krijgt hij overdag verdund vruchtensap.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]