Babyspullen Moeder & Kind

Borstkolf kopen | Zo maak je een goede keuze

5 oktober 2015
Borstkolf kopen Zo maak je een goede keuze

Op de uitzetlijst voor een baby staat de aanschaf van een borstkolf als optioneel. Je kan er dus nog even mee wachten. Maar als je plannen hebt om langdurig borstvoeding te gaan geven, is een goede borstkolf de aanschaf meer dan waard.

Waar moet je op letten als je een borstkolf koopt? Wanneer is het goede moment om een borstkolf aan te schaffen? Kies je voor een handkolf of ga je meteen elektrisch kolven? En zo ja, dubbelzijdig of volstaat een enkelzijdige borstkolf? Het zijn allemaal vragen die er op dat moment op je afkomen.

Wanneer moet je een borstkolf aanschaffen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap, kocht ik een handkolf. Om vervolgsens pas na mijn tweede bevalling te ontdekken dat ik helemaal niet met dat ding overweg kan. Met de Medela Symphony die ik in het ziekenhuis mocht gebruiken, kon ik wel overweg. Maar die moest daar blijven. Echt thuis kolven deed ik niet want dat vond ik te veel gedoe. Bij mijn derde baby wist ik dus dat de aanschaf van een borstkolf wel even kon wachten.

Mijn kraamverzorgster raadde mij aan te wachten totdat de borstvoeding goed op gang was gekomen. En dan heel goed na te denken over waarvoor ik hem gebruiken wilde. Voor zo nu en dan een flesje? Of om mijn baby dagelijks afgekolfde melk te geven? In eerste instantie werd het die laatste optie. Hoe fitter ik werd, hoe meer ik behoefte kreeg om af en toe even een paar uur alleen op pad te gaan. Zonder baby of verplichting te moeten voeden. Een tweedehands Medela Swing bood uitkomst.

Een handkolf of elektrisch kolven

Voordat je een borstkolf aanschaft is het handige om na te denken over de volgende vragen:

 • waarvoor wil de de kolf gebruiken (opgang brengen melkproductie of omdat je gaat werken)
 • hoe vaak wil je kolven? (dagelijks of als je uitgaat)
 • hoeveel moedermelk heb je?
 • Wat is je budget?

Op basis van bovenstaande vragen kan je ene keuze maken voor elektrisck kolven of een handkilf

Voordelen handkolf

 • goedkoop
 • klein en compact
 • makkelijk mee te nemen
 • prima voor als je niet dagelijks kolft.

Nadelen handkolf

 • minder efficient
 • werkt minder snel
 • niet te gebruiken als je veel wilt kolven
 • ongeschikt om borstvoeding mee op gang te brengen

Voordelen elektrische borstkolf

 • snel en efficiënt
 • perfect als je veel wilt kolven
 • geschikt om borstvoeding mee op gang te brengen

Nadelen elektrische kolf

 • de prijs

Elektrische borstkolf

De elektrische borstkolf wordt vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen. Het kost relatief weinig inspanning en levert vaak meteen resultaat. Elektrische borstkolven heb je er in twee varianten: enkelzijdig of dubbelzijdig.

Als je nagenoeg fulltime werkt, is een dubbelzijdige elektrische borstkolf de beste oplossing. Doordat je twee kanten in een keer doet, scheelt het tijd. Bovendien is de melkproductie hoger omdat de kolf het natuurlijke zuigpatroon van je baby goed nabootst. Het enige nadeel is de prijs. Een enkelzijdige borstkolf is vaak goedkoper. Maar wel minder efficiënt dan een dubbelzijdige. Het is een goed alternatief voor als je minder vaak hoeft te kolven, maar dit wel zo efficiënt mogelijk wilt doen.

Handkolf

Door zijn eenvoudige compacte formaat is de handkolf meestal kleiner dan een elektrische. Echt ontworpen voor om hem makkelijk onderweg mee te nemen. De handkolf werkt door een handpomp. Zo werk werkt een handkolf:

 • Plaats het borststuk over tepel en borst.
 • Pomp met de zuiger die aan de achterkant zit
 • Hierdoor ontstaat een vaccum die het zuigen van je kindje aan de tepel nabootst
 • Daardoor wordt de toeschietreflex geactiveerd
 • Het gekolfde melk komt meteen in de (opvang) fles terecht.

Borstkolf huren

Een van de belangrijkste tips die ik je geven kan is: laat je goed adviseren. Door je kraamverzorgster, lactatiekundige, vraag op Facebook in een speciale borstvoedingsgroep wat de ervaringen zijn. Zo kom je ook makkelijker aan adresjes waar je eventueel een kolf kan huren. Zo heb je de tijd om zelf te ervaren wat er bij je past. Voordat je een borstkolf aanschaft. Wat het is een dure uitgave en die wil je zo goed mogelijk doen zodat je er veel plezier van hebt.

Ook leuk om te lezen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Josan
  7 oktober 2015 at 07:47

  Bridezilla’s kende ik al maar vrouwen die los gaan over hun babyshower vind ik ook wel grappig.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!