Op de uitzetlijst voor een baby staat de aanschaf van een borstkolf als optioneel. Je kan er dus nog even mee wachten. Maar als je plannen hebt om langdurig borstvoeding te gaan geven, is een goede borstkolf de aanschaf meer dan waard.
Waar moet je op letten als je een borstkolf koopt? Wanneer is het goede moment om een borstkolf aan te schaffen? Kies je voor een handkolf of ga je meteen elektrisch kolven? En zo ja, dubbelzijdig of volstaat een enkelzijdige borstkolf? Het zijn allemaal vragen die er op dat moment op je afkomen.
Inhoud van dit blog
Wanneer moet je een borstkolf aanschaffen?
Tijdens mijn eerste zwangerschap, kocht ik een handkolf. Om vervolgsens pas na mijn tweede bevalling te ontdekken dat ik helemaal niet met dat ding overweg kan. Met de Medela Symphony die ik in het ziekenhuis mocht gebruiken, kon ik wel overweg. Maar die moest daar blijven. Echt thuis kolven deed ik niet want dat vond ik te veel gedoe. Bij mijn derde baby wist ik dus dat de aanschaf van een borstkolf wel even kon wachten.
Mijn kraamverzorgster raadde mij aan te wachten totdat de borstvoeding goed op gang was gekomen. En dan heel goed na te denken over waarvoor ik hem gebruiken wilde. Voor zo nu en dan een flesje? Of om mijn baby dagelijks afgekolfde melk te geven? In eerste instantie werd het die laatste optie. Hoe fitter ik werd, hoe meer ik behoefte kreeg om af en toe even een paar uur alleen op pad te gaan. Zonder baby of verplichting te moeten voeden. Een tweedehands Medela Swing bood uitkomst.
Een handkolf of elektrisch kolven
Voordat je een borstkolf aanschaft is het handige om na te denken over de volgende vragen:
- waarvoor wil de de kolf gebruiken (opgang brengen melkproductie of omdat je gaat werken)
- hoe vaak wil je kolven? (dagelijks of als je uitgaat)
- hoeveel moedermelk heb je?
- Wat is je budget?
Op basis van bovenstaande vragen kan je ene keuze maken voor elektrisck kolven of een handkilf
Voordelen handkolf
- goedkoop
- klein en compact
- makkelijk mee te nemen
- prima voor als je niet dagelijks kolft.
Nadelen handkolf
- minder efficient
- werkt minder snel
- niet te gebruiken als je veel wilt kolven
- ongeschikt om borstvoeding mee op gang te brengen
Voordelen elektrische borstkolf
- snel en efficiënt
- perfect als je veel wilt kolven
- geschikt om borstvoeding mee op gang te brengen
Nadelen elektrische kolf
- de prijs
Elektrische borstkolf
De elektrische borstkolf wordt vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen. Het kost relatief weinig inspanning en levert vaak meteen resultaat. Elektrische borstkolven heb je er in twee varianten: enkelzijdig of dubbelzijdig.
Als je nagenoeg fulltime werkt, is een dubbelzijdige elektrische borstkolf de beste oplossing. Doordat je twee kanten in een keer doet, scheelt het tijd. Bovendien is de melkproductie hoger omdat de kolf het natuurlijke zuigpatroon van je baby goed nabootst. Het enige nadeel is de prijs. Een enkelzijdige borstkolf is vaak goedkoper. Maar wel minder efficiënt dan een dubbelzijdige. Het is een goed alternatief voor als je minder vaak hoeft te kolven, maar dit wel zo efficiënt mogelijk wilt doen.
Handkolf
Door zijn eenvoudige compacte formaat is de handkolf meestal kleiner dan een elektrische. Echt ontworpen voor om hem makkelijk onderweg mee te nemen. De handkolf werkt door een handpomp. Zo werk werkt een handkolf:
- Plaats het borststuk over tepel en borst.
- Pomp met de zuiger die aan de achterkant zit
- Hierdoor ontstaat een vaccum die het zuigen van je kindje aan de tepel nabootst
- Daardoor wordt de toeschietreflex geactiveerd
- Het gekolfde melk komt meteen in de (opvang) fles terecht.
Borstkolf huren
Een van de belangrijkste tips die ik je geven kan is: laat je goed adviseren. Door je kraamverzorgster, lactatiekundige, vraag op Facebook in een speciale borstvoedingsgroep wat de ervaringen zijn. Zo kom je ook makkelijker aan adresjes waar je eventueel een kolf kan huren. Zo heb je de tijd om zelf te ervaren wat er bij je past. Voordat je een borstkolf aanschaft. Wat het is een dure uitgave en die wil je zo goed mogelijk doen zodat je er veel plezier van hebt.
Ook leuk om te lezen
- Tips voor als het kolven niet lukt
- Medela Swing of Medela Freestyle?
- Tips voor als je borstvoeding terugloopt
- Helpt borstvoedingsthee bij het verhogen van de melkproductie
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock
1 Comment
Josan
7 oktober 2015 at 07:47Bridezilla’s kende ik al maar vrouwen die los gaan over hun babyshower vind ik ook wel grappig.