Denemarken Europa Museum Travel

Bork Vikingehavn | Openluchtmuseum in een Vikingdorp

2 augustus 2018
viking-attracties-Denemarken

In het Openluchtmuseum Bork Vikingehavn kunnen kinderen met eigen ogen zien hoe de vikingen leefden. Het vikingendorp ligt aan het Ringkøbing Fjord in West-Jutland. En voor kinderen is dit park bovendien ook nog gratis te bezoeken.

Bork Vikingehavn Hemmet

In Denemarken zijn er verschillende plekken waar je de geschiedenis van de Noormannen beleven kan. Vanaf ons vakantieadres konden we kiezen uit openluchtmuseum Ribe Vikingecenter of Bork Vikingehavn. We kozen voor deze laatste. Ook omdat we graag naar Hvide Sande wilden. En Hemmet lag op de route.

Bork Vikingehavn Vikingdorp

Bork Vikingehavn Openluchtmuseum

Bork Vikingehavn museum

De vikingen waren een intrigerend volk. Met boten voeren ze naar de verschillende kusten in Europa. Hun invloed zie je terug op verschillende plaatsen. Als je dan toch in Denemarken bent, moet je je even laten onderdompelen in hun cultuur. De ingang van Bork Vikingehavn is een souvenirwinkeltje. Als je hier doorheen gelopen bent, waan je je terug in de tijd. Om je heen zie je een oude Viking nederzetting. Mensen zijn gekleed in kledingstukken uit de tijd van de Noormannen. Er vinden demonstraties plaats door vikingen met lange baarden.

Bork Vikingehavn gratis voor kinderen

bork havn viking museum

In het Vikingdorp zijn houten langhuizen. Alle huizen en de traditionele houten kerk zijn opgebouwd uit traditionele materialen. Materialen die men in die tijd ook gebruikte. Daardoor ademt het Vikingdorp de sfeer van weleer uit. In de langhuizen ruikt het naar rook. Er liggen er huiden op de bedden en je vindt er verweerde materialen.

Wat is er te doen in Bork Vikingehavn

Entreeprijs Bork Vikingehavn Vikingdorp

Wat is er te doen?

In Bork Vikingehavn wanen de kinderen zich in het Vikingtijdperk. Alle activiteiten die je daar kan doen zijn er op gericht. Spelenderwijs leren ze meer over de Noormannen. Zo kunnen ze leren boogschieten, zwaardvechten en kunnen ze deelnemen aan iets wat lijkt op de Strong Viking games.

Offerplaats Bork Vikingehavn

Museum Bork Vikingehavn

Een beetje macaber is de offerplaats. Voordat de vikingen christen werden, waren ze er niet vies van zo nu en dan een kind te offeren. Je moest immers wat om de goden tevreden te stellen. Vandaag de dag is de offerplaats nog steeds in gebruik. Het is een plek waar de moderne vikingen bij elkaar komen voor religieuze rituelen. Ásatrú (het geloof in de goden uit de Noorse Mythologie) is namelijk een erkende godsdienst. Als je wilt kan je er dus ook een offer brengen. Maar volgens mij zijn kinderoffers inmiddels verboden.

Bork Vikingehavn Hemmet museum

activiteiten Bork Vikingehavn

Entreeprijs Bork Vikingehavn Vikingdorp

Als je op vakantie bent in West-Jutland kan je een weekkaart kopen. Met deze kaart heb je gratis toegang tot alle musea rondom het Ringkøbing Fjord. Dat zijn:

 • Fahl Kro
 • Gåsemandens gård
 • Hattemagerhuset
 • Skjern vindmølle & Reberbane
 • Bundsbaek mølle
 • Dejbjerg Jernalder
 • Ringkøbing Museum
 • Abelines Gaard
 • Lyngvig Fyr
 • Houvigfaestningen
 • Kaj Munks Praestegård

Een weekkaart kost 150 DKK (ongeveer 21 euro).

In het hoofdseizoen is de entreeprijs voor volwassenen 100 DKK (circa 13,50 euro). Kinderen onder de 18 zijn gratis. Met het kaartje kun je ook naar het museum Fahl Kro dat er naast ligt. Hier kom je meer te weten over rituelen rondom het sterven van de vikingen. Je krijgt dus eigenlijk 2 musea voor de prijs van 1.

Tip: in augustus zijn er speciale viking markten en strijden verschillende vikingen tegen elkaar.

replica van het Gokstad-Schip

Adres Bork Vikingehavn

Vikingevej 7
6893 Hemmet
Denemarken

Kijk hier voor meer informatie, acties en actuele openingstijden

langboot Bork Havn

Bork Vikingehavn | Opeluchtmuseum in een Vikingdorp

Andere leuke attracties in Denemarken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]