Moeder & Kind Spelen

Boeken voor donkere kinderen

1 maart 2016
boeken voor donkere kinderen-GoodGirlsCompany-boeken over sikkelcelziekte

Kun jij je voorstellen hoe het is om in een wereld op te groeien die voornamelijk blank is terwijl je dat zelf niet bent? Dat hoofdpersonen in boeken, films en tekenfilmpjes totaal niet op jou lijken? Je herkent je niet in blanke poppen omdat jouw haar niet glad is en naar beneden groeit, maar krult. Dit vind je trouwen ook helemaal niet erg. Je bent er trots op en draagt in vlechtjes, twists of cornrows met kleurige elastiekjes of kraaltjes. Hoewel er steeds meer diversiteit te zien is op tv door tekenfilmpjes zoals Dora, Dr Mc Stuffins en Ni Hao Kai Lan, is de diversiteit in speelgoed nog ver te zoeken.

Op een gegeven moment had mijn dochter door dat ze anders was. Voor haar vierde levensjaar was de vraag naar haar herkomst al zo vaak gesteld. Ook krijgt ze regelmatig vragen over haar haren. Ik merkte dat ze zich makkelijker identificeerde en prettiger voelde bij kinderen die ook een donkere huid hadden. Dat ging automatisch want op school kende ze veel kinderen uit de bovenbouw die een kleurtje hadden en zich over haar ontfermden. Als ‘zusje van’, werd Miss B ook zonder vragen opgenomen. Hoe meer ze zich bewuster werd van haar identiteit, hoe belangrijker ik het ook vond om speelgoed en boeken te hebben waar ze zich in herkende. Die haar hielpen om trots te zijn op zichzelf.

Multiculturele kinderboeken

 

8 boeken voor donkere kinderen

Prinses Arabella, Mylo Freeman

Mylo Freeman is de schrijfster van de bekende prinses Arabella boeken. Een van de eerste boeken over een donker prinsesje. Bovendien zijn de boeken ook in het Nederlands. Toen mijn oudste dochters klein waren, was het aantal boeken uit deze serie op 1 hand te tellen. Maar in de loop van de jaren is deze uitgebreid met veel meer titels en keuze. Daarnaast scheef Mylo Freeman ook boeken zoals Jouw kleur mijn kleur, Zaza, Zoë, de kleine zeemeermin en Zusjes.

Jamela’s jurk, Niki Daly

Toen wij gingen verhuizen, kocht ik het boek ‘ Waar is Jamela’. Mijn dochters vonden het geweldig! Een paar jaar later ontdekte ik het boek Jamela’s jurk. Mama heeft een prachtige lap stof gekocht om een jurk van te maken voor tante Emma’s bruiloft. Jamela moet opletten dat de gewassen lap mooi droog wordt. Maar… met de mooie lap stof om verandert Jamela in een Afrikaanse koningin

Miss Alida, Mariëlla Bekker

Miss Alida wordt gepest want ze is anders dan de rest. Maar als ze op een dag onder een book gaat zitten huilen, hoort ze een troostende stem die haar motiveert haar dromen waar te maken. Naast boeken vind je in de webshop ook T-shirts, cd’s en andere merchandise.

Mijn straat, Ann de Bode

Mijn straat is een groot kijk- en zoekboek over een multiculturele straat. Je maakt kennis met Lisa uit België, Moïse uit Congo, Yassir uit Marokko en Lin Yao uit China. Als het feest is in de straat, draagt iedereen zijn steentje bij. Wie zorgt voor de muziek, wie danst erop los, wie brengt het eten en drinken mee?

Wereldkinderen, Reina Olivier

Kinderen vind je overal in de wereld. Elk kind heeft zijn eigen huidskleur, zijn taal en zijn gewoonten. Dat heeft te maken met je ouders en met het werelddeel waarin je woont. Wat doen kinderen in Afrika overdag? Eten kinderen overal met mes en vork?

Wonen er beren in Afrika, Satomi Ichikawa

Maalik woont met zijn familie in een klein dorpje op de savanne in Afrika. Op een dag rijdt een jeep met toeristen het dorp binnen. Als de mensen uitstappen, ziet Maalik dat er een klein meisje bij is dat in haar armen een pluchen beer heeft. Zo’n dier heeft hij nog nooit gezien! Als Maalik ontdekt dat het meisje haar beertje bij het vertrek vergeten is, rent hij dwars door de savanne heen om haar het beertje te brengen. Zou Maalik nog op tijd komen?

Mijn papa woont in Afrika

Dit is een reisverhaal, geschreven vanuit het perspectief van een klein Nederlands jongetje. Jamile en zijn Nederlandse mama gaan naar Jamiles papa die in Nigeria in Afrika woont. Als ze na een lange vliegreis landen, kijkt Jamile zijn ogen uit. Heel veel dingen verrassen hem, zoals de kleding van de mensen, de huizen en de natuur. Gelukkig houden Nigeriaanse jongens ook van voetbal en voelt Jamile zich snel thuis.

Dubbelfeest, Chantal Cooper

Ik heb wel eens verteld dat ik sikkelcelziekte heb. Dubbel feest is een leuk verhaal waarin de hoofdpersoon sikkelcelziekte heeft. Ruim 3 miljoen mensen over de hele wereld hebben sikkelcelziekte, een erfelijke chronische bloedziekte die voorkomt bij mensen van wie de voorouders uit onder andere Afrika, het Middellandse zeegebied en India kwamen. Het boek maakt de ziekte bespreekbaar. Kinderen kunnen zich met Jaleesa identificeren en spelenderwijs de ziekte beter gaan begrijpen en leren om ondanks alle obstakels door te zetten. Daarnaast is het voor ouders ene mooi hulpmiddel om  sikkelcelziekte bespreekbaar te maken met de sociale omgeving van het kind, wat hopelijk leidt tot verbreding van de kennis en begrip.

Tekenfilms voor donkere kinderen

Bino & Fino gaat over een broertje en zusjes uit Nigeria. Het leert kinderen spelenderwijs over de Afrikaanse geschiedenis, cultuur en gewoontes. Daarnaast leren ze over wetenschap, en eigenwaarde. De serie is in het Engels. Hoewel wij thuis geen Engels spreken vinden mijn dochters het toch leuk en kunnen ze het redelijk begrijpen waar het over gaat. In de webwinkel vind je leuke merchandise.

Babou & Zaza redden de wereld is een film van UnescoDakar. Natuurlijk in de link met Unesco’s wereld erfgoed snel gemaakt. Maar daarom niet minder leukk

Dr Mc Stuffins had/heeft op Nick Junior een Nederlandstalige versie. Hoewel mijn dochters een beetje uit de leftijd van Nick Junior zijn gegroeid, vinden ze het stiekem toch wel vermakelijk.

Dit zijn een aantal boeken voor donkere kinderen en suggesties voor tekenfilmpjes. Op welke manier voed jij je kindje multicultureel op?

Liefs Josan

 

 

 

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat affiliate links

 • Reply
  Orlanda
  9 juli 2017 at 14:03

  Ik ben op zoek naar een kinderbijbel voor mijn dochtertje, met donkere hoofdfiguranten in de tekeningen. Dit is accurater en representatiever voor de bijbelse figuren in de tijd dat de verhalen zich afspeelde .

  • Reply
   Josan
   9 juli 2017 at 22:19

   Probeer kinderen van God eens. Deze is geschreven door Desmind tutu

 • Reply
  Multiculturele kaarten van Regenboog & Co - GoodGirlsCompany
  22 december 2016 at 17:32

  […] verschillende kinderboeken heeft het ouderwetse beeld – alleen maar blanke kindjes – al plaats gemaakt voor een […]

 • Reply
  Roos
  22 december 2016 at 09:46

  Hoihoi, ik ben een jonge ‘witte’ moeder en ben mij bewuster geworden van de ‘algemene’ veronderstelling van witte mensen dat er geen discriminatie is in Nederland. Na het kijken van de docemantaire van Sunny over ‘wit is ook een kleur’ wil ik me bewuster opstellen ten opzichten van mijn 2 jarige dochter.. bijna alles voor kleine kinderen is wit georiënteerd en omdat ze graag boekjes leest ben ik blij dat ik deze website heb gevonden met leuke boekjes waarin gekleurde mensen de hoofdrol spelen. Naast dat het belangrijk is dat donkere kindjes zich beter kunnen identificeren met de hoofdpersonen denk ik dat het ook belangrijk is dat deze boekjes door ‘witte’ kindjes worden gelezen.

  • Reply
   Josan
   22 december 2016 at 11:16

   Wat leuk Roos om te lezen dat je hier zo bewust mee bezig bent. Ik ben het helemaal met jou eens dat het ook helpt als moeders met blanke kindertjes het meer om gaan omarmen en zich er bewuster van zijn

 • Reply
  Mari en Oscar
  20 december 2016 at 05:05

  Leuk overzicht! Bedankt!

  “Lala gaat naar het land hier ver vandaan” is ook een erg leuk en mooi boek. Wij hadden het gekocht voor ons dochtertje van 2 jaar. Maar ze zal er wel een aantal jaren plezier van kunnen hebben. http://www.lalasbook.com

 • Reply
  Coloured Goodies, donkere poppen, Afrikaanse kleding en meer
  19 december 2016 at 11:35

  […] boeken voor donkere kinderen […]

 • Reply
  Cultural approriation, cultural appreciation en white privilege
  12 maart 2016 at 12:44

  […] Of dat nu is door mijn ervaringen als alleenstaande moeder te beschrijven. Mijn zoektocht naar donkere poppen. Kinderboeken met rolmodellen voor donkere kindjes. Mijn observatie dat ik op de camping zelden […]

 • Reply
  Mary-Lou
  12 maart 2016 at 11:44

  Mila is 3 en is gemengd. Ze is er nog niet echt mee bezig en wij dus ook niet. Wel neem ik af en toe een Zaza boekje mee uit de bieb, gewoon voor de afwisseling.

  • Reply
   Josan
   12 maart 2016 at 12:29

   Die boekjes van Zaza zijn ook ontzettend leuk 🙂

 • Reply
  Waar kan je een donker pop kopen-pop met bruine huidskleur kopen
  12 maart 2016 at 06:01

  […] week publiceerde ik een lijstje met leesboeken voor donkere kindjes. Deze week geef ik je een overzicht van een aantal mooie donkere […]

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.