Opvoeding

Bijzonder onderwijs afschaffen? Blijf er van af!

14 maart 2017
bijzonder-onderwijs-afschaffen-GoodGirlsCompany

Van de week hoorde ik weer een politicus zeggen dat we het bijzonder onderwijs moeten afschaffen. Het staat integratie in de weg. Als alle kinderen naar een openbare school gaan, is dat veel beter. Pardon? Mag ik dat als ouder misschien zelf beslissen? Ik moet er niet aan denken dat mijn kind verplicht naar de openbare school moet. Als ik dat had gewild, had ik er wel voor gekozen. Maar mijn kinderen gaan bewust naar een christelijke school. Daar ben ik trots op en ik zal dat recht altijd verdedigen.

Dankzij onze geweldige voorouders hebben we in Nederland een prachtig stukje cultuur: bijzonder onderwijs. Terwijl we in Nederland de neiging hebben om alles wat we dankzij onze voorouders hebben de hemel in te prijzen, elk stukje Nederlandse cultuur en traditie te verdedigen, wil men juist wel van het bijzonder onderwijs af. Waarom?! Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Mijn kroost zit op het bijzonder onderwijs. Er is geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mijn kinderen naar het openbaar onderwijs te sturen. Veel openbare scholen in mijn woonplaats zijn namelijk zwart. En zoals jullie inmiddels wel weten, ik heb iets tegen zwarte scholen. Lang leve de Christelijke school aan de andere kant van de stad. Door een streng aannamebeleid waarbij broertjes en zusjes van geplaatste kinderen voorrang hebben, blijft de school goed te boek staan zolang als mijn kinderen er zitten. Bij dreumes kijk ik wel weer verder.

Bijzonder onderwijs als veilige haven

Ik zie bijzonder onderwijs als een recht. Daar hebben mijn voorouders voor gevochten tijdens de Schoolstrijd. Vandaar dat ik er optimaal gebruik van moet maken. Bij Miss G waren we een beetje laat met scholen zoeken. Zij was al 3. En in de stad moet je op tijd beginnen wil je er zeker van zijn dat je kind op een school komt waar het onderwijs een goede Cito score krijgt. Vandaar dat het als een warm bad voelde toen de directeur van een Christelijk elitair schooltje zich samenzweerderig naar ons toeboog om te vertellen dat hij ons kind er nog wel tussen kon krijgen als we snel zouden beslissen. Oh en miss B (destijds 1) kon zo op de wachtlijst. Het voelde een stuk  warmer dan de rondleiding die ik op de basisschool 250 meter van ons huis had gekregen. Daar konden ze mij geen zinnig antwoord geven op de vraag wat mijn dochter dan kon doen als de rest van de klas extra Nederlandse taalles kreeg.

Dochter vond de school niks. Maar niet getreurd we vonden gelukkig een ander leuk gemêleerd schooltje. Eentje waarbij de schooldirecteur alle namen van de kinderen kende. Wist welke ouders erbij horen en waarbij ze bewust vast hielden aan hun christelijke identiteit. Ergens beneden aan de heuvel was een Islamitische en openbare basisschool. Maar een blik op de oude gebouwen, was voldoende om die links te laten liggen. Mijn kind moet er een groot deel van de dag zijn dus dan mag het er best leuk uitzien. Niet?

OMG maar wat leren ze daar nou?

Als het om bijzonder onderwijs gaat, hoor ik altijd de dooddoener dat godsdienst iets is wat je maar thuis moet doen. Nu doen we daar thuis gelukkig ook veel aan. Maar het is logisch dat ik een school die daar een beetje bij aan sluit. Het idee dat kinderen op bijzonder onderwijs echt heel veel godsdienstles krijgen, is vaak ook maar gebaseerd op onderbuikgevoelens en niet op de realiteit. Ik merk echt wel een verschil in het protestants Christelijk onderwijs dat ik 30 jaar geleden kreeg en wat mijn dochters tegenwoordig krijgen. Toen hadden we elke week een weekopening, weekafsluiting, dagopening en leerde ik heel wat liedjes inclusief Psalmen uit mijn hoofd. Mijn school was niet geheel wit. Er zaten ook gewoon Syrisch Orthodoxe kinderen. Want die geloven ook hetzelfde. Hetzelfde gold voor christelijke Turken.

En mijn dochters? Omdat er een Islamitisch een openbare school in de buurt zitten, kiezen de meeste buitenlandse ouders niet voor deze school. Ik heb wel eens een stagiair met ene hoofddoek gezien. Ook is een juffrouw lesbisch en was er een homopaar met geadopteerde kinderen op school. Dus het is echt niet zo alsof ze dat niet mee krijgen.

Kerst gaat over een droomboom’, Wonderkind of de Droom van God. Het is dat de kerstviering nog in een kerk wordt gehouden, anders zou je vergeten dat het een christelijke school was. Er wordt wel een dagopening gedaan maar welke invulling het krijgt is heel erg afhankelijk van de onderwijzer. Ach als ik meer invulling had gewild van dat christelijk geloof, had ik ze naar de Evangelische basisschool moeten sturen. Die zit ook in mijn stad. Maar door hun schoolgids koos ik er juist bewust niet voor.

Bijzonder onderwijs afschaffen?

Als ik kijk naar hoe weinig er daadwerkelijk nog invulling wordt gegeven aan de christelijke identiteit van de school, snap ik niet dat politici zich daar druk om maken. Dan roep je maar wat en ben je recent niet eens meer wezen kijken in het bijzonder onderwijs. Nu wordt er beweerd dat bijzonder onderwijs de integratie in de weg staat. Voor zover ik weet spreken de meeste kinderen op de school van mijn kinderen Nederlands. Nemen de meeste ouders deel aan de maatschappij. Sterker nog de school van mijn kinderen is een mooi voorbeeld van waar links en rechts elkaar omarmen. Het afschaffen van het bijzonder onderwijs klinkt in mijn oren als een stok achter de deur om bepaalde Islamitische scholen af te schaffen.

Bovendien denkt men bij het afschaffen van bijzonder onderwijs vaak aan onderwijs dat gebaseerd is op religieuze grondslag. Maar bijzonder onderwijs in Nederland is niet alleen gebaseerd op levensbeschouwelijk grondslag. Bijzonder onderwijs omvat namelijk ook onderwijs op basis van een maatschappelijk of onderwijskundig visie. Dus het Jenaplanonderwijs, Montessori, de Dalton- of Freinetschool. En zoals de populariteit van deze onderwijsvormen laten zien, willen ouders iets kunnen kiezen wat bij hun visie past. Waarom? Omdat ouders dan meer betrokken zijn.

Ik blijf dus gebruik maken van mijn recht om mijn kinderen naar het bijzonder onderwijs te sturen.. Voor dreumes heb ik een Christelijke Daltonschool op het oog. Hoe bijzonder wil je het hebben 😉

Gaan jouw kinderen naar het bijzonder onderwijs?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 

 • Reply
  Nathalie
  15 maart 2017 at 08:44

  Ik wil hier ZOOOOO veel op antwoorden maar ik ga het niet doen. Ik vind buitengewoon onderwijs net een meerwaarde. Ik sta zelf in het onderwijs en kreeg vorig jaar te maken met een klas waarbij er ZOOOVEEEL verschillen en speciale noden waren dat ik het eerlijk gezegd soms niet meer zag zitten omdat ik voor elk kind goed wou doen… en je bent tenslotte maar alleen in de klas…

  • Reply
   Josan
   15 maart 2017 at 21:06

   Ik kan me dat heel goed indenken Nathalie. Om diezelfde reden ben ik ook met zondagsschool gestopt. Ik had er teveel kinderen tussen zitten met een labeltje. Heb toen een heleboel respect gekregen voor onderwijzers. Ga er maar dagelijks aanstaan.

 • Reply
  Anke
  14 maart 2017 at 20:24

  Yep! Vrije school, naar volle tevredenheid.
  Godzijdank bestaat het. Ik weet best wel zeker dat de school tijd van mijn dochter lang zo prettig niet zou verlopen op het openbaar onderwijs. Ik geloof trouwens nooit dat ze het kunnen gaan verbieden hoor, daarvoor zitten de gewoontes er te diep in denk ik.

 • Reply
  Jikke
  14 maart 2017 at 14:58

  Yep. Ook hier 2 kids op het bijzonder onderwijs. Op die evangelische school die jij vanwege de schoolgids niet koos. Tip voor als je gaat kijken voor dreumes: de schoolgids is recent helemaal vernieuwd 😉

  • Reply
   Josan
   15 maart 2017 at 07:22

   Ik ga zeker kijken. Maar omdat de anderen al op een school buiten de wijk zitten, zou ik het mooi vinden om derde op een school in de wijk te zetten. Ook om er wat meer binding mee te krijgen en eventueel met andere ouders af te kunnen spreken over halen en brengen. Bovendien heb ik momenteel veel voorkeur voor Dalton onderwijs.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]