Opvoeding

Blijf van mijn kind af, ik zit toch ook niet aan jou?!

25 juni 2016
Blijf van mijn kind af-Over ongewenst aanraken van babys door anderen-GoodGirlsCompany

Nu mijn dreumes niet meer veilig in de kinderwagenbak ligt, ben ik heel vaak geneigd te roepen: Blijf van mijn kind af! Nee ze wordt niet ontvoerd of onzedelijk betast. Maar ik word zo nu en dan horendol van (oudere) mensen haar zomaar even moet aanraken.

Blijf van mijn kind af-GoodGirlsCompany

Mensen die ik niet ken. Met handen mogelijk aan van alles en nog wat hebben gezeten en dan worden uitgestoken naar haar gezicht. Je kan toch ook gewoon een baby begroeten zonder dat je die meteen aanraakt? Of op zijn minst wacht totdat de ouders het okay vinden?

Blijf van mij af!

Laat ik voorop stellen dat ik niet het type moeder ben, die denkt dat er in elke volwassene die aan mijn kind zit meteen een doorgewinterde pedo schuilt. Ik weet niet of daar kampen voor zijn, maar in dat kamp kan je mij dus niet stoppen.

En toch heb ik er een hekel aan, wanneer het mij overkomt. Als een op het oog aardige oudere met mij een praatje maakt en er vervolgens een vinger of hand naar het blozende wangetje gaat. Meestal is het een kwestie van gewoon even aanraken, of het zachtjes strelen. En toch heb ik zoiets van “Blijf van mijn kind af!”

Toen ik zwanger was, vond ik het bloed irritant als wildvreemden aan mijn buik zaten. Ik weet het; het komt uit een goed hard, is oprechte belangstelling en ga zo maar door. Maar dat iets goed bedoeld, is wil nog niet altijd zeggen dat het door een ander ook zo geïnterpreteerd wordt. Wanneer het om mijn personal space gaat, of mensen die ik graag binnen een straal van 1meter rondom mijn lichaam wil hebben ben ik heel selectief. Gaat het dan ook nog eens om aan mijn lichaam mogen zitten dan valt 90% van de wereldbevolking af. Noem het preuts, afstandelijk, kil, of plak er een ander stickertje op, maar zo ben ik nu eenmaal. Mijn lichaam, mijn regels.

Blijf van mijn kind af!

Dat is misschien ook wel wat mij tegenstaat. Mijn baby is nog niet mondig genoeg om tegen iemand te zeggen “Blij van mij af.” Meestal slaat ze omstanders vanuit kinderwagen of drager rustig gade. Maar bij daten weet je dat naar iemand kijken, niet meteen betekent dat je oogcontact zoekt. En al helemaal niet dat je na dit zogenaamde ‘oogcontact’ binnen 1 minuut iemands handen op je lijf wilt voelen. Maar blijkbaar hoort dit bij de risico’s van baby zijn.

En waar ik mijn kinderen leer dat ze nooit zomaar een hondje mogen aaien, tenzij het baasje daar toestemming voor geeft, lijkt dit dus baby’s niet de gewoonte. Nu wil ik niet zeggen dat ik het baasje van mijn baby ben, maar toch…je snapt mij wel. Vaak heb ik er geen toestemming voor gegeven. Als ik even stop om een praatje te maken, wil dat nog niet zeggen dat ik ermee instem.

Wilt u van mijn kind afblijven?

Bij mijn andere dochters kan ik dit blijf van mijn kind af gevoel niet zo herinneren. Blijkbaar speelde het toen dus niet. Maar ik maakte het wel een keer mee bij een andere moeder. Terwijl ze stond te wachten voor de kassa, was ze in gesprek geraakt met een andere vrouw. Ze vroeg naar iets en de andere vrouw had blijkbaar het antwoord. Mara naast antwoord had ze ook de gewoonte om het dochtertje van die moeder aan te raken. Daar was de moeder totaal niet van gediend. ” Wilt u van mijn kind afblijven?”, vroeg de vrouw de eerste keer nog op vriendelijke toon. Toen de vrouw er geen gehoor aan gaf en het nog eens deed, werd de moeder boos. Misschien wel terecht…

Heb jij ook wel eens van die momenten waarop je denkt Blijf van mijn kind af? Wat vind jij? Mag iemand zomaar aan jouw kind zitten? Is dit misschien ook wel een generatiekloof?

Liefs JosanVolg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  yvonne
  3 juli 2016 at 01:14

  Mee eens hoor. Blijkbaar zijn zwangere buiken, baby’s en puppy’s gemeen goed. Ik stond een keer met de baby van mijn vriendin in de rij voor een kassa en daar stond een vrouw die de baby ook meteen ging aanraken. Toen zei ze: dat is ook wat hè? Dat er een vreemde zo aan je zit. Ik was zo verbaasd en dacht: en zelf doe je het ook. Apart hoor. Ik zal nooit zomaar aan iemands lijf of baby/hondje zitten.

 • Reply
  Chantal
  30 juni 2016 at 17:19

  Aanraken heb ik gelukkig nog niet zo vaak meegemaakt, maar oogcontact maken wel constant. Mijn eerste zoon was te vroeg geboren en dus erg klein. Een behoorlijke attractie blijkbaar. Ik liep een keer met hem in de supermarkt en toen kwam er meteen een oude vrouw met haar hoofd in de wagen hangen. Ooh wat is ie klein, ik heb nog nooit zo’n klein babytje gezien!! Toen reageerde er een andere vreemde vrouw, Oh dan wil ik ook even kijken! Uiteindelijk stonden er drie mensen boven die wagen…heel irritant vond ik dat…

  • Reply
   Josan
   5 juli 2016 at 21:03

   Oei, dat is ook irritant. Sommige mensen kennen ook totaal geen schaamte. Ik vind het ook irritant als ze dan oogcontact gaan zitten maken en je kind reageert niet. Sommige mensen geven gewoon echt niet snel op. Echt de capriolen die ze wel niet uit halen totdat ze een gewenste reactie krijgen… .

 • Reply
  MetMirjam
  26 juni 2016 at 23:07

  Jaaaa bah! Van die oude mannetjes die eerst uitgebreid met een vieze stoffen zakdoek hun neus en mond afboenen en daarna met hun handen over het gezichtje van mijn dochter gaan… Blegh

 • Reply
  Rochella
  26 juni 2016 at 10:48

  Ze is wel heel schattig en ik begrijp dat mensen dan niet van zo een dropje af kunnen blijven. Ik had er nooit echt moeite mee moet ik je bekennen. Nu de jongens bijna pubers zijn is het over maar ik kan me nog goed herinneren dat iedereen altijd maar in mijn kinderwagen kroop.

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:45

   Dank je wel Rochella, ik hoop ook dat het afneemt naarmate ze groter wordt. Waarschijnlijk heeft het er ook mee te maken dat ze wegens een virus ooit 5 dagen in het ziekenhuis heeft gelegen. Ik neem hygiene dus heel serieus.

 • Reply
  Marit
  26 juni 2016 at 10:18

  Zooo herkenbaar! Alleen niet bij mijn kind, want die heb ik nog niet. Sinds een week of twee hebben we een puppy! Ál die mensen/kinderen die hem even willen aaien, om gek van te worden! We gaan met hem naar een puppycursus, maar met al die aandacht komt daar echt niets van terecht. Ik las dat jij je kids leert te vragen of ze een hond mogen aaien, bravo! Ik kom zoveel kinderen tegen die gewoon op hun knieën gaan zitten en Mylo naar zich toe lokken. Dan pak ik hem ook op en loop verder. Soms zou ik ook wel willen schreeuwen: Blijf van mijn hond af!!! Echt, ik wil niet weten hoe ik ben als ik kinderen heb… 😛

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:46

   Hahaha, Dank je wel voor je waardevolle aanvulling Marit. Nu weet ik ook hoe dat overkomt. Vragen is maar zoiets onbenulligs en kan zoveel frustratie en irritatie voorkomen. Je weet inderdaad niet hoe een hondje reageert en als het mis gaat, krijt een baasje de schuld. Dat vind ik dan krom.

 • Reply
  Nicole
  26 juni 2016 at 09:19

  Ik heb dat nog steeds dat mensen mijn kind zomaar vast pakken en daar ben ik ook niet van gediend. Fay vindt de aandacht wel leuk maar ik wil gewoon niet dat er zomaar opeens m’n kind vast gepakt wordt.. Dus ik snap je helemaal!

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:48

   Nee, helemaal mee eens Nicole. Dat vind ik ook veel te ver gaan. Aandacht is leuk, maar daar moet het ook bij blijven. Vind mensen die wanneer baby niet kijkt en dan maar blijven aandacht trekken ook gruwelijk irritant.

 • Reply
  Tamara
  26 juni 2016 at 08:52

  Zooooo herkenbaar! Hier ook altijd van die ouwe knarren die aan mijn kinderen zitten. Bij de oudste 2 doen ze dat ook trouwens, een hand geven ofzo. Mwehhh

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:48

   Meh, niet leuk. Is jouw terror squad dan zo rustig bij ouderen 😉

 • Reply
  Leonie van Mil
  25 juni 2016 at 23:09

  Oh bah! Ik heb dat zelf nog niet zo meegemaakt, maar wel andere moeders die het goed vinden dat hun kind wel even met mijn baby mag knuffelen en kusjes geven. Terwijl kinderen echt helemaal niet op hun hygiene letten. Daar ben ik dus ook niet van gediend

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:50

   Precies Leonie, dat vind ik echt ook not done. Als ik als kind al een baby mocht vasthouden, dan waste ik eerst mijn handen. Ben er ook heel streng in geweest dat mijn baby tot 1 jaar niet zomaar bij allerlei kinderen op schoot kon of gekust worden. Kleine kinderen zijn een bron van bacteriën.

 • Reply
  Mama Lifestyle Blog
  25 juni 2016 at 21:57

  Ik ben een keer boos geworden op een oud mannetje toen hij aan mijn dochter zat om haar van een bankje af te duwen. Dat was tijdens het wachten in de viswinkel. Hij vroeg aan haar of hij mocht zitten en ondertussen duwde hij haar dus al opzij. Ik werd bloedlink en zei dat hij niet aan mijn dochter moest komen. Oude man of niet, kan me niets schelen. Mijn dochter kon niet voor zichzelf opkomen, dus deed ik dat maar met alle liefde en alle pit die in mij zit/zat.

  • Reply
   Josan
   26 juni 2016 at 21:50

   Wow, dat vind ik echt heel onbehoorlijk van dat mannetje. Zoiets doe je toch niet? waar zijn dan je manieren?

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!