Mama Mindset Moederschap

Zo word je een gelukkige moeder – 10 belangrijke inzichten

6 november 2019
Zo-word-je-een-gelukkige-en-blije-moeder

Een gelukkige moeder betekent gelukkige kinderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms worden we zo overweldigd door dagelijkse chaos, vermoeidheid en verantwoordelijkheden dat je er toch echt een beetje ongelukkig door voelt. Hoe zorg je er dan voor dat je een gelukkige moeder blijft als dit uitdagend is? Is dit herkenbaar voor jou en zijn dit vragen waar jij mee zit? Dan is deze blogpost voor jou.

Tot voor kort dacht ik altijd dat het moederschap mij redelijk makkelijk af ging. Ik heb makkelijke kinderen. Ze zitten lekker in hun vel en doen het goed op school. En ik heb echt het gevoel dat ik ze begrijp of in elk geval goed ben ingespeeld op wat ze nodig hebben. Maar door mijn recente zwangerschap steekt af en toe toch die twijfel op. Misschien zijn het hormonen of frustratie over mijn gezondheid. Maar door het gepieker kan ik me soms best een beetje ongelukkig voelen. En verlies ik uit het oog waar het nu werkelijk om draait. Mijn kinderen mijn onvoorwaardelijke liefde, steun en aandacht meegeven. Oh en als het kan ook nog iets van blijdschap, vreugde en dankbaarheid.

Het geheim van een gelukkige moeder

Ik heb er nooit over getwijfeld of ik een goede moeder ben. Meestal ben ik dat. En daarbij vaak ook nog een hele gelukkige en relaxte moeder. Ondanks dat de kaarten in mijn leven niet altijd even gelijk verdeeld werden. Ik heb er altijd van genoten om moeder te zijn. Of ik nu alleenstaand was of niet. Maar in al die jaren dat ik moeder ben, heb ik een ding geleerd:

Een goede moeder is een gelukkige moeder

Als moeders onderschatten we het belang van gelukkig zijn. Als ik er vandaag of morgen er van de één op de andere dag niet meer ben, zullen mijn kinderen mij echt niet missen vanwege de strijkwas of het poetsen in huis. Of dat de lunchboxjes er wel of niet perfect uitzagen. Maar mijn aanwezigheid, liefde, steun, hoe ik ze troostte als ze verdrietig waren en kleine dingen die ik deed en die een groot verschil maakten worden gemist. En als ik naar mijn eigen jeugd kijk, herinner ik me ook amper waar we woonden of hoe de berg was er uitzag.

Zo word je een gelukkige moeder

Wees minder perfectionistisch

Veel moeders zijn erg perfectionistisch. Daarmee leggen we de lat onrealistisch hoog. Zo hoog dat we ons hoofd stoten. Moet je kind echt elke dag een Pinterest perfecte Bento lunchbox mee naar school? Eruit zien alsof ze uit een mode magazine komt? Is het nodig dat jouw zelfgemaakte snacks voor het kerstdiner op school favoriet zijn? Terwijl moeders op hun tenen lopen en alsnog te maken krijgen met mom-shaming, komen vaders weg met alles wat maar op een poging lijkt. Aan de ene kant jaloersmakend, aan de andere kant kun kunnen we daar iets van leren. Krijgt je kind elke dag te eten? Zijn ze schoon? Goed zo! Zij ze blij en gelukkig? Geweldig mam, je doet het goed!

Lees ook 5 tips | Zo word je een meer betrokken aanwezige moeder

Vergelijk jezelf niet met andere ouders

Als kind leerde ik op school dat er vakken zijn waar ik goed in ben. Maar er waren ook vakken waar anderen in uitblinken. Prima, ik kan niet overal de beste in zijn. Maar zodra we moeder worden, lijken we die levensles te vergeten. Gaan we onszelf vergelijken met anderen. En als er moeders zijn die uitblinken in het moederschap proberen we ze naar beneden te halen. Want o wee als je zegt dat het moederschap je makkelijk afgaat. Dan trap je op heel wat onzekere tenen.

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar weet je, we hebben geen idee wat zich achter de voordeur afspeelt. Of wat je op social media ziet een betrouwbare weergave is van hun leven. Dat maakt ook niet uit, jij hoeft je alleen op JEZELF en JOUW familie te concentreren.

Lees ook 10 eigenschappen van perfecte moeders + wat jij daarvan leren kan

Zorg voor jezelf

Een gelukkige moeder zijn, betekent niet dat je een martelaar bent die alles lijdzaam ondergaat. JIJ DOET ER TOE. Het beeld van de moeder die zichzelf helemaal opoffert? Voor haar gezin en altijd op de laatste plaats komt? Hoeveel makeover programma’s hebben we nodig om ons te laten zien dat de meeste moeders daar op den duur echt niet blij van worden? Zichzelf kwijtraken?

Zoals je voor je kinderen zorgt, moet je ook voor jezelf zorgen. Voor je lichamelijke maar ook geestelijke gezondheid. Noem het selflove, selfcare, me-time of whatever maar doe het! Misschien betekent dat de ene keer wel dat je een warm bad neemt. Een andere keer dat je gaat sporten. Of misschien wel dat je eens iets lekkers voor jezelf koopt uit de supermarkt. Gewoon omdat jij het al veel te lang geleden is dat je het gegeten hebt. En nee, je hoeft niet te delen.

Lees ook: 50 Me-time momenten voor moeders; zo laad je je zelf weer op

Minder is meer

Ken je die memes over millennial moeders? Het laat op grappige wijze zien hoe hoog we de lat hebben gelegd in vergelijking met onze ouders. Terwijl ik als kind 1 keer per jaar op familievakantie naar Zeeland of zo ging, moeten sommige kinderen voor hun vijfde levensjaar al op alle werelddelen geweest zijn. Er zijn kinderen die op maandagochtend doodmoe zijn van het afgelopen weekend dat vol hoogtepunten zat. Geen wonder dat we onszelf uitputten.

Voor kinderen geldt vaak: minder is meer. Heeft je kind voor de Feestdagen echt een hele stapel cadeaus nodig? Of zijn een paar bijzondere cadeaus waar persoonlijke aandacht in zit ook goed? Moet er elke weekdag een foodie waardige maaltijd op tafel staan? Of bewaar je dat voor het weekend en speciale momenten? Naarmate je opgroeit, vergeet je de details toch. Maar de speciale momenten niet. Ik kan me nog steeds herinneren hoe mijn moeder haar handgemaakte lasagne maakte als ik jarig was. Juist omdat ze dit alleen op speciale momenten deed.

Eén op één tijd met je kind

gelukkigemoeder_blije en gelukkige moeder

Als je meer dan 1 kind hebt, is aandacht verdelen altijd een uitdaging. Vaak is de gezinsdynamiek zo dat degene die de meeste zorg nodig heeft ook de meeste aandacht opslurpt. Of dat nu de jongste is of een kind met een lichamelijke of geestelijk beperking. En daar kunnen we ons als moeders best schuldig over voelen. Niet nodig!

Het gaat niet om de kwantiteit die je met je kinderen doorbrengt maar om de kwaliteit. Maak zo nu en dan tijd vrij in je drukke agenda om even één op één tijd met je kind te hebben. Vul het in op een manier die aansluit bij hun liefdestaal.

Lees ook: 10 tips om de band met je oudste kind te verstevigen

Straffen of corrigeren moet passend zijn

Straffen, niet straffen…. elke moeder zal daar zelf haar weg in moeten vinden. In mijn huishouden hebben kinderen in de hoek en op de trap gezeten. Heb ik ze strafregels laten schrijven en ik sluit niet uit dat ik tieners binnenshuis houd met huisarrest. Maar waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat de straf passend is.

Dus ook op die momenten waarop je kind sowieso al de hele dag het bloed onder je nagels vandaan haalt is het belangrijk dat je niet compleet doorschiet met straffen. Uiteindelijk voel je je daar achteraf vaak ook niet goed bij.

Lees ook: 5 verschillende familieregels die belangrijk zijn voor elk gezin

Geef je kind ruimte om fouten te maken

Het slechtste wat een moeder je voor haar kind kan doen? Je kind niet leren dat fouten maken en falen bij het leven hoort. Kinderen moeten leren dat dit bij het leven hoort. En dat dit niet het einde van de wereld is. Ze hebben zelf de macht om hun problemen op te lossen en er van te leren. Daardoor krijgen ze veerkracht en leren ze onafhankelijkheid.

Door altijd ons kind te willen redden of elk obstakel glad te strijken ontnemen we ze deze kans. Geef ze de ruimte om niet perfect te zijn en laat ze ervaren dat je dan nog steeds van ze houdt.

Lees ook: 8 dingen die dochters van hun moeder moeten leren

Blijf in gesprek

Praten met je kinderen kan een uitdaging zijn. Het welbekende “hoe was het op school’ leidt in mijn huishouden vaak niet tot de betere gesprekken. Mijn kleuter Chloe lijkt zich nooit te kunnen herinneren wat ze daar nu de hele dag gedaan heeft. En mijn tienerdochter Grace zit in die fase waarin ze eventuele vragen van ouders het liefst zo kort en bondig mogelijk beantwoord.

Hoewel ik de neiging voel om door te vragen en het er haast uit ze te trekken, weet ik dat het averechts werkt. Ze praten wel over school als ze dat willen. Bij Chloé is dat vaak als ik haar naar bed breng en een verhaaltje voor het slapen voorlees. En bij de rest komt het spontaan op andere momenten. Zolang ik maar in gesprek blijf me ze en interesse toon voor hun levens. Of het nu over Tik Tok is, hun games, vriendinnen of wat ze recent gelezen hebben.

Lees ook: Communiceren met kinderen | 7 redenen waarom je kind niet met je praat

Organiseer jezelf

Dit is voor mij een van de grootste uitdagingen. Ik ben een sloddervos. En organiseren wringt vaak met mijn behoefte aan spontaniteit en (creatieve) vrijheid.  Toch ben ik in de loop van de jaren de meerwaarde van een georganiseerd huis en ochtendroutines gaan inzien. Het scheelt tijd, geeft rust en voorkomt frustratie.

Ik heb ontdekt dat het mij een super goed gevoel geeft als ik uiteindelijk de nodige dingen van mijn to-do lijstje kan afstrepen en het mijn productiviteit verhoogt. Vandaar dat ik een familiekalender, Purpuz planner en weekplanner heb. De één misschien wat beter en gedetailleerder ingevuld dan de ander. Maar het helpt me om mijn doelen te bereiken. En ik geef mijzelf zo nu en dan een schop onder mijn achterste om dingen op te ruimen en te minimaliseren.

Plan vooruit

Regeren is vooruitzien. Het leven met kinderen vraagt gewoon iets meer planning dan toen je nog alleen was. Je hoeft geen minutieus uitgewerkt plan te hebben. Het kan ook globaal in je hoofd zitten. Neem in het weekend bijvoorbeeld even de tijd om de aankomende schoolweek door te nemen. Zodat je weet naar welke hobby’s, speelafspraakjes en sport je de kinderen moet brengen.

Als Bailey een speelafspraakje heeft weet ik dat ik al gekookt moet hebben als ik haar ophaal. Wij wonen een half uur van haar school en dus ook de omgeving waar de meeste van haar vriendinnen wonen. Als ik haar ‘s avonds ophaal, kom ik altijd in de avondspits terecht. Wanneer ik dan bij thuiskomst nog moet koken, ligt iedereen een stuk later dan gewenst in bed. Vandaar dat ik dan vooruit plan. Ook bij tieners is het handig om hun agenda’s even naast die van jou te leggen. Ze zijn vaak zelfstandig genoeg om zelf dingen te ondernemen. Maar juist omdat ze steeds meer een eigen leven gaan leiden is het wel handig om globaal te weten wanneer ze komen aanwaaien en weg zijn.

Welke dingen doe jij om een gelukkige moeder te worden.

Ook leuk om te lezen:

Tips voor het worden van een gelukkige moeder

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]