Was jij ook zo in shock door het verhaal van Iris? Zij doet aan free bleeding en vertelde doodleuk haar menstruatiebloed te laten lopen. Waarom? Omdat tampons en maandverband vol plastic en pesticiden zitten. Dit is echt zo onnodig! Er bestaat namelijk ook biologisch maandverband… .
De markt voor hygiënische vrouwenproducten is constant in beweging. De dagen dat maandverband net zo dik was als kraamverband, liggen al weer heel wat jaren achter je. Tegenwoordig is het flinterdun, met vleugels naar je lichaam gevormd en ultra klein. Als de moderne vrouw van tegenwoordig tijdens haar menstruatieperiode in een korte strakke hot pants wil lopen, moet dat kunnen. #livingontheedge.
Inhoud van dit blog
Plastic in maandverband
Fabrikanten deden van alles aan de vorm en grootte van het inlegkruisje. Lieten zien: size doesn’t matter. Het gaat er om wat je er mee kan doen. En vooruit, ze pasten nog een revolutie toe. De mannen van de marketingafdeling ontvingen eindelijk de memo dat vrouwen niks hebben met het blauwe stofje dat ze altijd in maandverband reclames gebruiken. Doe maar bloedgewoon dan doe je al gek genoeg. Anno 2018 mag menstruatiebloed gewoon rood zijn.
Maar waar minder over nagedacht werd, was het plastic in maandverband. Maandverband van grote merken zoals Kotex, Always en Libresse bestaan voor 23% uit plastic. De overige 74% is houtpulp (*bron). En dan zouden er nog geruchten zijn over giftige stoffen zoals pesticiden en chloor dioxines. Sowieso horen tampons en maandverband bij het restafval en zijn ze daardoor niet te recyclen. Al met al een grote aanslag op ons milieu en onze portemonnee. Vandaar dat steeds meer vrouwen opzoek aan naar andere alternatieven voor maandverband. Zoals de menstruatiecup of uitwasbaar maandverband.
Biologisch maandverband
Maar eerlijk is eerlijk: ik zie mijzelf gewoon niet extra wassen. Mijn vereiste bij maandverband is: het moet geen extra rompslomp zijn. Ik vind het maandelijkse circus al bloedirritant. Laat staan als ik daar ook nog extra voor moet wassen. Extra wassen bovenop eventuele ongelukjes en doorlekmomenten. Maar ik wil wel allerlei gedoe down under voorkomen. De tamponziekte TSS is misschien het uiterste. Maar daar tussenin zitten ook genoeg andere vervelende situaties. Neem bijvoorbeeld vaginale droogheid en huidirritatie. En als ik ergens niet op zit te wachten is het dat. En natuurlijk die onsmakelijke reclames van Canesten Gyno.
Gelukkig komt er steeds meer bio maandverband en biologische tampons zonder schadelijke stoffen. Merken als Yoni, Natracare, Sanature en Cottons maandverband. Gemaakt van biokatoen en beschikbaar voor steeds lagere prijzen.
Biologisch maandverband van Ginger Organic
Een van de andere merken is Ginger Organic. Een Deens merk dat biologische menstruatieproducten maakt. Ze hebben producten voor extern gebruik zoals maandverband. Maar ook intern gebruik zoals tampon. Zoals je van Deense bio producten verwachten mag, hebben ze alle certificeringen gehaald. Dus zekerheid wat betreft belasting op het milieu. Maar ook zekerheid voor wat je eigen gezondheid betreft. De verdere specificaties zien er als volgt uit:
- 10 stuks dag maandverband met vleugels
- Zachte toplaag van 100% gecertificeerd biologisch katoen – voor uw comfort
- Absorberende kern van 100% gecertificeerd biologisch katoen – zorgt ervoor dat uw huid kan ademen
- Barrièrefilm in biopolymeer geëxtraheerd uit maïszetmeel – beschermt tegen lekkage
- Met vleugels – zorg dat de das op zijn plaats wordt gehouden.
- Zacht en ademend – Bescherm en laat de huid ademen
- Ze zijn per stuk verpakt in biofoil en dus makkelijk in je tas mee te nemen.
- Klinisch getest – voor uw veiligheid
- Allergievrij – vrij van parfum en bleekmiddel
- Gecertificeerd biologisch katoen – Vrij van schadelijke chemicaliën, pesticiden, parfums en chloor
- Verpakking is 100% biologisch afbreekbaar
- Gecertificeerd door Nordic Swan, EcoCert, GOTS, AllergyCertified en FSC
Ginger Organic maandverband testen
Ik heb het maandverband getest over 3 menstruatieperiodes. Wat mij meteen opviel aan Ginger Organic is hoe dun het maandverband is. Zeker voor het nachtverband had ik daar zo mijn nodige twijfels bij. Maar mijn ervaring na 3 cycli is dat het niet onderdoet voor de Libresse Nights die ik normaliter gebruik. Toen ik het tijdens de eerste menstruatieperiode testte, lekte ik door. Maar…het was niet veel. En dat verbaasde mij gezien het volume. Bovendien lek ik bij regulier maandverband ook door. Dus in dit geval kon ik in elk geval concluderen dat het niet onderdeed voor de bekendere maandverband merken. Met het dag maandverband heb ik nooit ongelukjes gehad. Je koopt het hier.
Al met al was ik erg tevreden over:
- De opname van menstruatiebloed
- Het draagcomfort
- De geurvermindering ( en dat zonder parfums)
- Het ademen van het product. Bij regulier maandverband heb ik op warme dagen het gevoel dat het gaat broeien.
Mijn eindconclusie? Binnen de selectie aan biologisch maandverband zijn er genoeg milieu- en huidvriendelijke alternatieven om geen free bleeder te hoeven worden. Wat vind jij belangrijk bij de aankoop van maandverband?
Ook leuk om te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.
1 Comment
Leonie van Mil
12 juni 2018 at 14:45Je had me echt te pakken met de titel. Haha. Maar inderdaad als je zo bang bent voor al het plastic etc. dan is dit zeker een goed alternatief.