Family Diary Persoonlijk Tiener

Mijn dochter kreeg een HPV vaccinatie en overleefde het

15 oktober 2019
Mijn dochter kreeg een HPV-vaccinatie en overleefde het

Over de bijwerkingen HPV vaccinatie gaan vele wilde verhalen de ronde. Je zou er van alles van krijgen. Geen wonder dat het opkomstpercentage voor deze prik enorm laag ligt. Zelf was ik ook niet een enorme fan. Maar dochter zag dat anders… .

Ergens in de lente van dit jaar, nam ik jullie mee in een dilemma. Mijn dochter kreeg een oproep voor de HPV-vaccinatie. Haar vader was voor, ik was tegen. En anno 2019 is het in Nederland zo geregeld dat instanties niet verifiëren of beide ouders het daarmee eens zijn. Sterker nog: wel of niet vaccineren zou wel eens een vast onderdeel kunnen gaan worden van het ouderschapsplan.

Tegenargumenten HVP-vaccinatie

Je zal mij niet regelmatig vrijwillig op het consultatiebureau zien, maar ik ben niet tegen het vaccineren van kinderen. Al mijn kinderen hebben hun prikken gehad. En dat zal ook voor baby nummer 4 het geval zijn. Maar zoals ik in dit blog schreef, maak ik een onderscheid tussen nuttige en onzin vaccins. En de HPV injectie viel wat mij betreft hieronder.

Verborgen seksisme

De logica om een vaccinatie en een campagne vooral te richten op meisjes ontging mij volledig. Want je mag dan wel geen baarmoeder hebben, een beetje verdieping in waar het voor werkt leert al snel dat het iets tegen kanker op meerdere plekken beschermt. En ook de jongetjes er dus baat bij hebben. Ergens vind ik dit getuigen van verborgen seksisme en vrouwonvriendelijk. Gelukkig zag onze overheid ook het licht en krijgen jongens vanaf 2020 ook gewoon een oproep om het vaccin te halen. Want de ene groep wel en de ander niet terwijl je bang bent dat ze seksueel actiever zijn dan een stel konijnen, is natuurlijk dweilen met de kraan open.

Verder is het natuurlijk raar om je te vaccineren tegen iets wat je mogelijk zou kunnen krijgen of mogelijk ook wel misschien weer niet. Misschien wil mijn kind later mogelijk wel misschien kinderen…zal ik maar vast beginnen dan met de foliumzuur of de baby-uitzet voor haar? Of vind je dat ook een beetje raar?

Dochter nam beslissing

bijwerkingen HPV-vaccinatie_the millennial mom

Nu kwamen wij er niet uit en ben ik een groot voorstander om tieners zelf keuzes te laten maken. Dat deed dochter ook. Zij koos voor…even goede vrienden. Voordat we op vakantie naar Wales gingen liet ze de eerste prik zetten. Bijwerkingen? Uitval? Het einde der tijden of witte lichtvlekken? Nope, niks van dat alles.

Bijwerkingen HPV vaccinatie

We cruisden lekker door Cymru, zagen de mooiste kastelen, genoten van mysterieuze eilanden. En vooral elkaar. Die hele HPV-vaccinatie verdween naar de achtergrond. Totdat ze recent een tweede op moest halen. Voordat ze boe of bah zeggen kon, zat hij erin en nu weken later gaat het nog steeds erg goed met dochter. Chronische vermoeidheid? Nope, het kind is ook deze herfstvakantie nog steeds om 6 uur wakker. Lamlendigheid en algemene misère? Ook dat niet. Een beetje ontgoocheld moest ik concluderen dat dit geen award gaat winnen. Tegenover alle onverklaarbare horrorverhalen is die van mijn tienerdochter er gewoon eentje die niet super spannend is of iets om over naar huis te schrijven.

Propaganda praatjes

Is dit nu een propaganda praatje? Nope, puur een persoonlijk verhaal van hoe het ook kan gaan. Zoals ik eerder schreef begrijp ik best dat bij medicijnen bepaalde mensen gevoeliger zijn voor bijwerkingen. Heb ik zelf namelijk ook. Schrijf mij ijzer voor en de drama begint. Maar soms is het goed om op al die verhalen ook gewoon een verhaal te hebben van mensen die zagen, kwamen en overwonnen. Niet glorieus, maar gewoon onopvallend. En we leefden nog lang en gelukkig.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]