Van het Nederlands Bijbelgenootschap kregen wij het Bijbelblad Alef opgestuurd. Een blad voor kinderen vanaf 8 jaar. Via via wist ik dat ze bezig waren met de ontwikkeling van dit blad. Om hem dan ook echt op de deurmat te ontvangen en samen met mijn dochters te kunnen bekijken, was super leuk.
Wat Alef is staat duidelijk op de website omschreven: “Alef is het nieuwe bijbelblad van het Nederlands Bijbelgenootschap speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. In dit kindermagazine komt de wereld van de Bijbel dichtbij. Het blad heet Alef, omdat dat de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet is, de taal van het Oude Testament. Alef is een stoer figuurtje met lef dat samen met de kinderen gaat schatgraven in de wereld van de Bijbel.”
Zoals ik wel eens heb laten doorschemeren voed ik mijn kinderen christelijk op. Dat vind ik soms best wel een uitdaging. Toen ik klein was, las mijn moeder ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds uit de Bijbel. Ik ging naar een christelijke school waar ik psalmen en Bijbelboeken uit mijn hoofd leerde. Iets wat ik -nu ik groter ben- best wel een mooie, rijke traditie vind.
Maar tijden veranderen. Bijbellezen in de ochtend? Ik ben allang blij wanneer al mijn kinderen aangekleed zijn, gegeten hebben en iedereen in de auto zit. Op weg naar de voorschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Tussen de middag eten de kinderen op school. Hoewel ik mijn dochters wel op het hart druk om voor hun eten te bidden, is het niet zo dat ik er zelf bij ben. En de avond? Ik wil wel, maar we zijn vaak over zessen thuis, dan moet ik nog eten koken. Als ik dan iedereen door de avondmaaltijd heb geloosd is mijn doel toch echt wel om ze tegen 19.30 op bed te hebben.
Zo gaat het dagelijks. Al mijn goede voornemens ten spijt. Voor het slapen lees ik een Bijbelverhaaltje en bidden we. Ook gaan we in principe elke zondag als gezin gezamenlijk naar de kerk. Als we een zondag overslaan, verzin ik wel een programma voor thuis. Maar soms knaagt het… . Eigenlijk wil ik ze meer mee geven. Maar hoe? Ik ben best creatief maar ik kan wel een beetje wat handvatten gebruiken. Daarom vond ik het ook leuk om met mijn dochter mee te kijken.
Inhoud van dit blog
Wat vinden wij van Alef?
Het bijbelblad Alef is heel toegankelijk en eigentijds. Dat vind ik belangrijk. Miss G zit in de fase dat ze interesse begint te krijgen in tijdschriften. Zo leest ze wel eens Jan Jans en de Kinderen, Donald Duck of een Tina. Tijdschriften die al jaren bestaan maar ook erg met hun tijd mee gaan. Met dat als referentiekader, is het des te belangrijker dat een nieuw tijdschrift er modern uitziet en aansluit bij haar belevingswereld. Naast onderwijzend, moet een dergelijk tijdschrift voor mijn dochter ook een fun-factor hebben. Gelukkig is daar bij Alef aan gedacht. Bijbelverhalen worden afgewisseld met leuke DIY’s (do it your selves), quizjes, achtergrondinformatie, puzzels, teksten vanuit een bepaald thema en zelfs QR-codes!
Zodra Alef binnen was, vertrok Miss G naar de vensterbank om het eens lekker uitgebreid te bekijken. Even zat ze een tijdje heel gebiologeerd weggedoken in haar hoekje. Daarna kwam er een pen aan te pas om een aantal raadsels en puzzels op te lossen. Uiteindelijk werd de geleerde kennis toegepast door mij te onderwerpen aan een vragenvuur. Ik vond het zo leuk om samen met haar in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden maar ook zelf nieuwe dingen te leren.
Zo gebruiken wij het bijbelblad Alef
Van de week was het weer eens een keer raak. Druk, druk, druk. Terwijl het eten in de oven stond te bakken, dacht ik: Laten we even de rustige minuten gebruiken om uit Alef te lezen.
Dit keer mocht Miss B Alef lezen. Haar zus had het blad al uit. Miss G, gewapend met de Bijbel in gewone taal, las hem uit de Bijbel voor. Het viel ze meteen op dat er twee verschillende versies van het verhaal waren. Doordat ik mijn dochters vragen stelde, kwamen ze tot de conclusie dat er ook overeenkomsten zijn. Wanneer ik een Bijbelverhaal lees, stel ik altijd een aantal vragen aan mijn dochters. Natuurlijk zijn de vragen er op gericht om te peilen of ze begrijpen wat ze lezen. Wat ze eventueel aanspreekt en waarom wel/niet. Maar ook om te kijken wat het verhaal ons over God en mensen leert.
Uiteindelijk hadden we even een mooi rustmoment samen. Juist omdat ik nu iets kant- en klaar- had liggen, was het voor mij makkelijker om in de hectiek van alle dag tóch even zo’n kostbaar moment te pakken. Ook mijn dochters vonden het heel fijn. Na afloop liet Miss G weten dat ze het wel heel erg gezellig had gevonden en vroeg: Zullen we vaker gewoon even zo uit de Bijbel lezen? Sinds deze week zijn we gezamenlijk aan het Bijbelboek Job begonnen. Niet uit de Kinderbijbel maar uit een echte. En dat is toch wel iets moois wat we door het lezen van Alef makkelijker oppakken.
Alef verschijnt 10 keer per jaar en kost €15,- per jaar. Een prima prijs. Om een goed vervolg te geven aan ons mooie moment, heb ik besloten om ook een abonnement op Alef te nemen. Ik ben benieuwd naar de reactie van mijn dochters als ze dit met Kerst te horen krijgen. Ben jij ook benieuwd? Vraag dan hier ( klik) je gratis proefexemplaar aan.
No Comments