Geloof

Review Bijbelblad Alef

3 december 2015
Alef-GoodGirlsCompany-Nederlands Bijbelgenootschap-tijdschrift voor kinderen

Van het Nederlands Bijbelgenootschap kregen wij het Bijbelblad  Alef opgestuurd. Een blad voor kinderen vanaf 8 jaar. Via via wist ik dat ze bezig waren met de ontwikkeling van dit blad. Om hem dan ook echt op de deurmat te ontvangen en samen met mijn dochters te kunnen bekijken, was super leuk.

Wat Alef is staat duidelijk op de website omschreven:  “Alef is het nieuwe bijbelblad van het Nederlands Bijbelgenootschap speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. In dit kindermagazine komt de wereld van de Bijbel dichtbij. Het blad heet Alef, omdat dat de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet is, de taal van het Oude Testament. Alef is een stoer figuurtje met lef dat samen met de kinderen gaat schatgraven in de wereld van de Bijbel.”

Bijbel blad Alef-Nederlands Bijbelgenootschap-GoodGirlsCompany

Zoals ik wel eens heb laten doorschemeren voed ik mijn kinderen christelijk op. Dat vind ik soms best wel een uitdaging. Toen ik klein was, las mijn moeder ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds uit de Bijbel. Ik ging naar een christelijke school waar ik psalmen en Bijbelboeken uit mijn hoofd leerde. Iets wat ik -nu ik groter ben- best wel een mooie, rijke traditie vind.

Alef-GoodGirlsCompany-Nederlands Bijbelgenootschap-christelijk opvoeden

Maar tijden veranderen. Bijbellezen in de ochtend? Ik ben allang blij wanneer al mijn kinderen aangekleed zijn, gegeten hebben en iedereen in de auto zit. Op weg naar de voorschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Tussen de middag eten de kinderen op school. Hoewel ik mijn dochters wel op het hart druk om voor hun eten te bidden, is het niet zo dat ik er zelf bij ben. En de avond? Ik wil wel, maar we zijn vaak over zessen thuis, dan moet ik nog eten koken. Als ik dan iedereen door de avondmaaltijd heb geloosd is mijn doel toch echt wel om ze tegen 19.30 op bed te hebben.
Zo gaat het dagelijks. Al mijn goede voornemens ten spijt. Voor het slapen lees ik een Bijbelverhaaltje en bidden we. Ook gaan we in principe elke zondag als gezin gezamenlijk naar de kerk. Als we een zondag overslaan, verzin ik wel een programma voor thuis. Maar soms knaagt het… . Eigenlijk wil ik ze meer mee geven. Maar hoe? Ik ben best creatief maar ik kan wel een beetje wat handvatten gebruiken. Daarom vond ik het ook leuk om met mijn dochter mee te kijken.

Bijbelblad Alef-GoodGirlsCompany

Wat vinden wij van Alef?

Het bijbelblad Alef is heel toegankelijk en eigentijds. Dat vind ik belangrijk. Miss G zit in de fase dat ze interesse begint te krijgen in tijdschriften. Zo leest ze wel eens Jan Jans en de Kinderen, Donald Duck of een Tina. Tijdschriften die al jaren bestaan maar ook erg met hun tijd mee gaan. Met dat als referentiekader, is het des te belangrijker dat een nieuw tijdschrift er modern uitziet en aansluit bij haar belevingswereld. Naast onderwijzend, moet een dergelijk tijdschrift voor mijn dochter ook een fun-factor hebben. Gelukkig is daar bij Alef aan gedacht. Bijbelverhalen worden afgewisseld met leuke DIY’s (do it your selves), quizjes, achtergrondinformatie, puzzels, teksten vanuit een bepaald thema en zelfs QR-codes!

Bijbelblad Alef-GoodGirlsCompany-Nederlands Bijbelgenootschap-tijdschrift voor kinderen

Zodra Alef binnen was, vertrok Miss G naar de vensterbank om het eens lekker uitgebreid te bekijken. Even zat ze een tijdje heel gebiologeerd weggedoken in haar hoekje. Daarna kwam er een pen aan te pas om een aantal raadsels en puzzels op te lossen. Uiteindelijk werd de geleerde kennis toegepast door mij te onderwerpen aan een vragenvuur. Ik vond het zo leuk om samen met haar in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden maar ook zelf nieuwe dingen te leren.

Bijbelblad Alef-Nederlands Bijbelgenootschap-GoodGirlsCompany

Zo gebruiken wij het bijbelblad Alef

Van de week was het weer eens een keer raak. Druk, druk, druk. Terwijl het eten in de oven stond te bakken, dacht ik: Laten we even de rustige minuten gebruiken om uit Alef te lezen.

Dit keer mocht Miss B Alef lezen. Haar zus had het blad al uit. Miss G, gewapend met de Bijbel in gewone taal, las hem uit de Bijbel voor. Het viel ze meteen op dat er twee verschillende versies van het verhaal waren.  Doordat ik mijn dochters vragen stelde, kwamen ze tot de conclusie dat er ook overeenkomsten zijn. Wanneer ik een Bijbelverhaal lees, stel ik altijd een aantal vragen aan mijn dochters. Natuurlijk zijn de vragen er op gericht om te  peilen of ze begrijpen wat ze lezen. Wat ze eventueel aanspreekt en waarom wel/niet. Maar ook om te kijken wat het verhaal ons over God en mensen leert.

Bijbelblad Alef-GoodGirlsCompany-Alef-christelijk opvoeden

Miss G: “Met Alef is Bijbellezen leuk en leerzaam”

Uiteindelijk hadden we even een mooi rustmoment samen. Juist omdat ik nu iets kant- en klaar- had liggen, was het voor mij makkelijker om in de hectiek van alle dag tóch even zo’n kostbaar moment te pakken. Ook mijn dochters vonden het heel fijn. Na afloop liet Miss G weten dat ze het wel heel erg gezellig had gevonden en vroeg: Zullen we vaker gewoon even zo uit de Bijbel lezen? Sinds deze week zijn we gezamenlijk aan het Bijbelboek Job begonnen. Niet uit de  Kinderbijbel maar uit een echte. En dat is toch wel iets moois wat we door het lezen van Alef makkelijker oppakken.


Bijbelblad Alef-Nederlands Bijbelgenootschap-GoodGirlsCompany- christelijk kindertijdschrift

Alef verschijnt 10 keer per jaar en kost €15,- per jaar. Een prima prijs. Om een goed vervolg te geven aan ons mooie moment, heb ik besloten om ook een abonnement op Alef te nemen. Ik ben benieuwd naar de reactie van mijn dochters als ze dit met Kerst te horen krijgen. Ben jij ook benieuwd? Vraag dan hier ( klik) je gratis proefexemplaar aan.

Alef-GoodGirlsCompany-Nederlands Bijbelgenootschap-christelijk tijdschrift voor kinderen

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!