Scheiden

Waarom bij elkaar blijven vanwege de kinderen een slecht idee is

6 juni 2017
bij elkaar blijven vanwege de kinderen

Ik vroeg het een aantal lezers waarom bij elkaar blijven vanwege de kinderen een goed of slecht idee is. Zij gaven verhelderende antwoorden. Vaak is er overmatig veel aandacht is de negatieve gevolgen van een scheiding op een kind. Daarom overwegen sommige ouders bij elkaar blijven vanwege de kinderen. We leggen uit waarom dit een slecht idee is.

Toen ik besloot om een punt te zetten achter mijn huwelijk, had ik daar om verschillende redenen moeite mee. Zonder is details te treden, spreekt dat natuurlijk voor zich. Hoe meer het definitieve einde in zicht kwam, hoe meer ik besefte dat ik onderdeel ging uitmaken van de statistieken. Hoe mijn persoonlijke verhaal straks een cijfer zou worden. Ik zou een van die drie huwelijken zijn die vroegtijdig ontbonden werd. En daar had ik moeite mee, omdat – net zoals bij alles wat gegeneraliseerd wordt- de nuance totaal ontbreekt en het geen recht deed aan mijn persoonlijke situatie.

Luisterend oor

Eerlijk gezegd irriteer ik mij na al die jaren mateloos aan de vooringenomenheid van anderen. Zonder iets te weten, hebben ze een mening klaar. Vaak het welbekende liedje; ik vind dat mensen tegenwoordig veel te snel uit elkaar gaan. We oordelen, zonder te luisteren maar weten vaak niet eens wat te zeggen als iemand gaat scheiden. Statistieken laten namelijk ook zien dat je een groot deel van je zogenaamde vrienden kwijtraakt als je gaat scheiden. Niet perse omdat zij het gevoel hebben dat ze een kant moeten kiezen, maar omdat ze vaak niet weten wat ze moeten zeggen of hoe ze er mee om moeten gaan.

Een van de zoekwoorden waarop mijn blog gevonden wordt is dan ook niet voor niets “wat te zeggen als iemand gaat scheiden?”. Ik denk eerlijk gezegd niet zo dat het aankomt op iets zeggen. Als ik naar mijn situatie kijk en naar dat van anderen herken ik vooral dat je behoefte hebt aan een luisterend oor. Of praktische hulp. Pas eens op (een) kind(eren) zodat mama wat ademruimte heeft. Deze extra tijd wordt vaak nog niet eens besteed aan me-time. Vaak gaat het gewoon op aan klusjes en bezigheden die je even snel wilt en waarbij kinderen –hoe lief ze ook zijn- enigszins in de weg lopen.

Bij elkaar blijven vanwege de kinderen

Voor mij heeft het even een tijdje geduurd voordat ik mijn leven weer op de rit had. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar als ik achteraf terugkijk, kan ik alleen maar zeggen dat ik toen pas echt volledig heb ervaren uit welk hout ik gesneden ben. Toch had en heb ik ook wel eens momenten waarop ik naar mijn oudste dochters kijk en me afvraag hadden we niet bij elkaar moeten blijven vanwege de kinderen.?Ook al weet ik heel goed, dat de vraag niet zo makkelijk te beantwoorden is. Hij is namelijk niet zo heel zwart wit. Als ik het wel had gedaan zou Miss C er niet geweest zijn en ik had haar voor geen goud willen missen. Ik weet niet eens of ik dan de persoon geworden was zoals ik nu ben. Omdat hij voor mij niet echt meer opgaat, legde ik hem voor aan een aantal lieve lezers.

Je relatie is een voorbeeld voor je kinderen

Renske: “Nee als je relatie zo slecht gaat dan is dat het voorbeeld wat je je kinderen geeft samen ongelukkig zijn gaan de kinderen dan later ook tevreden zijn met een relatie waarin je niet gelukkig bent? Kom zelf van gescheiden ouders en na de scheiding kwam er eindelijk rust in huis en ruimte in plaats van die constante spanning”

Linda: “Nee. Jaren geprobeerd en de kinderen lijden er onder. Het gevolg is een vechtscheiding van het hoogste niveau, maar ik houd me vast aan het idee dat het uiteindelijk wel beter gaat zijn voor kinderen als straks (hopelijk) de rust weer (enigszins) wederkeert.”

Dit vinden lezers van bij elkaar blijven vanwege de kinderen

Isra “Nee. Mijn ouders deden dat omwille van ons maar uiteindelijk toch gescheiden. Zonde van hun jaren.”

Roxy “Als je bij elkaar blijft vanwege de kinderen, zorg je er eigenlijk alleen maar voor dat ze last krijgen van de niet werkende relatie tussen hun ouders. Kinderen voelen die spanning feilloos aan, en ze krijgen meer mee dan men denkt. Als de relatie echt niet meer verder kan, dan moet je ervoor zorgen dat je goeie afspraken maakt rondom de kinderen. Ook is het handig professionele begeleiding in te schakelen voor de kinderen, zo kan je zorgen dat het voor de kinderen enigszins nog goed te verwerken is.”

Kim “Je bent een voorbeeld voor je kinderen . Hoe je met elkaar omgaat zo zien de kinderen hoe je later in een relatie moet zijn. Ze zien een liefdeloze relatie. Geen geknuffel o.i.d. Ook al ga je goed met elkaar om.

Je kinderen merken dat het niet goed gaat

Olja: “Je kinderen merken het als het niet goed gaat. Juist om je kinderen moet je tegen elkaar kunnen zeggen dat je elkaar het gunt om gelukkig te zijn. Of het nou met elkaar is of niet. Ik zou als kind ook zeggen tegen mijn ouders dat ze niet bij elkaar moeten blijven om mij want dan voelt het of ik ze tegenhoud in dat wat hun gelukkig maakt.”

Naomi “Lastige vraag, kan het me niet voorstellen. Maar denk niet dat het een optie zou zijn. Zit je hele dagen alsnog opgescheept met een man waar je niet meer van houdt. Dat is ook geen goed voorbeeld voor de kids toch?”

Aangenaam verrast

Eerlijk gezegd ben ik best verrast door de antwoorden van lezers. Waar vaak gedacht wordt dat je bij een scheiding helemaal niet aan de kinderen denkt, blijkt het motief om toch door te zetten juist alles te maken te hebben met de kinderen.Bij elkaar blijven vanwege de kinderen is voor de meeste lezers geen optieJe wilt ze een goed voorbeeld geven van een gezond huwelijk. Ik ben me er bewust van dat mijn dochters sceptischer kunnen staan tegenover relaties. Het is dat ze nog erg jong zijn, maar mijn oudste dochter heeft al een hele nuchtere kijk op kinderverkeringen die om de haverklap aan en uit zijn. Dan zegt ze ook zuchtend “ Ik snap dat gedoe niet, het is echt niet alsof omdat je elkaar nu leuk vindt je later met elkaar gaat trouwen of zo hoor. Je hebt nog heel veel jaren te gaan en je kan nog genoeg andere leuke mensen ontmoeten!”

En ik als moeder vind het prima dat ze er zo over denkt. Haar tijd komt nog wel. En vind jij: Moet je bij elkaar blijven vanwege de kinderen?

Ook leuk om te lezen:

bij elkaar blijven vanwege de kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Uitgelichte afbeelding via Shuttertock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!