Machtige Meisjes Mama

Bewust kinderloos | want een leven zonder kinderen is ook rijk

18 januari 2015
Bewust kinderloos -want een leven zonder kinderen is ook rijk-GoodGirlsCompany

Toen ik nog geen kinderen had, heb ik een periode gehad waarin ik nadacht over bewust kinderloos blijven. Vrouwen zonder kinderwens die hier bewust voor kiezen hebben mij altijd mateloos geïnteresseerd.

Veel van deze bewust kinderloze vrouwen hebben er vaak heel goed over nagedacht. Tijd voor wat respect voor de moedige vrouwen die er voor kiezen om geen moeder te worden zoals de maatschappij van ze verwacht.

Als je net zoals ik uit een christelijk gezin komt, dan kan je haast niet ontkomen aan het welbekende “Gaat heen en vermenigvuldigt u”. Nee, het waren niet mijn ouders die me dat bij brachten. In ons gezin met 4 kinderen waarvan 3 geadopteerd vanwege vruchtbaarheidsproblemen bij mijn moeder was dat voortplanten sowieso ook omgeven met dat het niet altijd een bewuste keuze is. Ik moest het van andere kringen hebben. Zoals de Noorse Broeders bij mij op school die bekend stonden om hun uit de kluiten gewassen gezinnen.

MOET je dan een kind krijgen of zo?

Toen ik mijn ex leerde kennen, was ik ook nog niet zo zeker van mijn moedergevoelens. Ik had altijd ontzettend last van hele heftige menstruaties. Vandaar dat ik op een gegeven moment echt over sterilisatie nadacht. Dan was ik ook maar van dat gedoe af. De pil en alle andere zogenaamde oplossingen werkten niet afdoende. Ik kon me best een rijk leven zonder kinderen voorstellen. Het irriteerde me mateloos dat anderen over mijn mogelijk aankomen moederschap spraken alsof ik geen andere keuze had. “MOET je dan kinderen krijgen of zo?!”, wierp ik mijn schoonouders destijds voor de voeten? Ik had namelijk helemaal geen last van een kinderwens of rammelende eierstokken.

En ik had nog iets niet: een goede reden om aan kinderen te beginnen. Want de meesten konden het me niet vertellen. Ik stond er niet negatief tegenover maar ook zeker niet zo positief om er bewust voor te kiezen. Zelfs als ik een paar schoenen aanschaf wil ik meer zekerheid om te voorkomen dat ik last krijg van het gevoel dat ik beter voor het andere paar had kunnen kiezen.

Het is opvallend dat ouders zich nooit hoeven te verantwoorden voor waarom zij kinderen krijgen.

Bewust kinderloos, waarom kiezen vrouwen hier voor

Het is opvallend dat ouders zich nooit hoeven te verantwoorden voor waarom zij kinderen krijgen. Het krijgen van kinderen is de norm. Bij vrouwen die voor hun twintigste al besluiten dat het moederschap niks voor hen is en waarbij het moederinstinct ontbreekt zeggen we maar al te vaak “straks krijg je spijt”. Als je geen kinderen krijgt is daar vooral begrip voor als je een OK-vrouw (Onbewust kinderloos), maar er zijn tal van anderen redenen om kindvrij door het leven te gaan.

Geen kinderwens

Het ontbreken van een moederinstinct is voor veel vrouwen waarschijnlijk wel van doorslaggevende aard. Soms komt het nog. Maar vaak genoeg ook niet en is het echt zo dat je ze heus niet zo van gedachten veranderen. Persoonlijk ben ik er altijd wel voor dat als je ergens voor kiest je dit ook met hart en ziel doet. Dus als je geen kinderwens hebt, laat je je dan daar niet in praten omdat kinderen er nu eenmaal zogenaamd bij horen.

Er zijn al genoeg mensen op de wereld

Klimaatvluchtelingen, armoede, oorlogen de zombie Apocalyps. Het zijn zomaar wat doemscenario’s die ons voor ogen staan de komende jaren. En dat klopt misschien ook wel. Als ik in mijn Bijbel Openbaring lees, heb ik niet de illusie dat het er de komende jaren gezellig op gaat worden. Oorlogen hier, aardbevingen, ziektes en natuurrampen daar. Yep, ik zou mij bijna schuldig voelen tegenover mijn eigen kinderen. Wat doe ik ze aan als we binnen twee generaties al met ernstige voedseltekorten zitten. Gelukkig geeft die Bijbel mij ook al weer het antwoord: Weest niet bang. Maar ik kan me best voorstellen dat andere mensen andere keuzes maken op basis van bepaalde ontwikkelingen.

Ik wil mijzelf volledig kunnen ontplooien

Kinderen krijgen betekent dat je jezelf niet meer ongelimiteerd in de breedte en diepte kan ontplooien. Okay, het kan wel maar het kost wat meer tijd. Zelf heb ik ook een post-HBO gedaan toen ik al 2 koters had. Gewoon omdat ik dat belangrijk vond voor mijn carrière. Maar in vergelijking tot mijn ex heeft mijn CV wel wat meer gaten. En waren sommige processen echt wel makkelijker gegaan als ik alleen maar voor mijzelf had hoeven zorgen.

Erfelijke ziekte

Met prenatale screening proberen we al zoveel mogelijk ziektes uit te sluiten. Maar wat als je weet dat er in jouw familie een erfelijke ziekte zit en je een grote kans hebt deze door te geven? Dan is het een hele logische keuze dat je er voor kiest je kind hier niet erfelijk mee te willen belasten. Aangezien je in Nederland praktisch niet aan genderselectie mag doen, kan ik me voorstellen dat je dan (met pijn in je hart) af ziet van je kinderwens.

Wil niet zoveel verantwoordelijkheid

Hoe volwassener je wordt, hoe meer je zal ontdekken dat leven een mengeling is van lusten en lasten. Voor sommige kun je kiezen, voor anderen niet. Kinderen zijn hinderen luistert een ouderwets spreekwoord. Je wordt er niet perse gelukkig(er) van. Je krijgt er veel voor terug maar ook zorgen en verantwoordelijkheden die best overweldigend zijn. En ja als je bij jezelf te rade gaat en beseft dat je daar niet tegenop gewassen bent, dan heb ik er alleen maar respect voor als je het dan laat.

Ongelukkige jeugd

De feiten laten zien dat de appel niet ver van de boom valt. Als je een ongelukkige jeugd gehad hebt, betekent dit niet dat je je kind automatisch gaat mishandelen. Maar het is vaak wel enorm lastig om met dat rugzakje een stabiele basis te bieden. Vandaar dat het heel legitiem is om de cyclus bij jou te laten stoppen en er vanaf te zien.

Minder tijd voor jullie relatie / jullie samen

1 op de 3 relaties gaat uit elkaar. Relaties zijn hard werken en als je kinderen hebt, heb je gewoon minder tijd daarvoor. Mijn begeleider op zwangerschapsgym zei gewoon onomwonden “Een baby kan jullie dichterbij elkaar brengen of verder van elkaar verwijderen”. En dat klopt. Want nadat de hormonen, schijtluiers en slapeloze nachten over zijn en je kids uit huis moet je het wel samen zien te rooien. Ga daar maar eens aanstaan in de tropenjaren met kleine kinderen.

Geen geschikte partner

Het is maar een klein detail maar technisch gezien heb je natuurlijk wel iemand nodig om zwanger van te worden. Mee opvoeden is een ander verhaal. Maar we zijn wel weer zo ouderwets dat als we dan een kind willen, we dat samen met iemand willen opvoeden. Alleen is ook maar alleen.

Je houdt niet van kinderen

Vooropgesteld: niet alle bewust kinderlozen zijn kinderhaters. Vaak zijn ze de leukste tantes, oppassers of speelkameraadjes de je je wensen kan voor jouw kroost. Ze halen alles uit de kast en niks is te dol. Maar ze zijn ook blij als de rechtmatige ouders weer terugkeren en hun kroost ophalen. En daar is niks mis mee. Als moeder van 3 kinderen durf ik er gewoon vooruit te komen dat ik een hekel heb aan kinderen…van anderen. Ik trek het behoorlijk slecht om in een kindvriendelijk restaurant te zitten. Daar zie je echt dat sommige ouders gewoon eerst een opvoedcursus moeten volgen voordat ze aan kinderen beginnen.

Ik heb de bewust kinderloze vrouwen om me heen nodig. Om het tegengeluid te laten horen dat moeder worden niet iets is wat je er maar even bij doet. Dat je als vrouw meer bent dan je baarmoeder en eierstokken. Om de wereld te laten weten dat kinderen krijgen een bewuste keuze moet zijn.

Om dat als mijn dochters er voor kiezen om geen kinderen te willen, zij voorbeelden hebben van sterke vrouwen die lieten zien dat een rijk volwaardig leven zonder kinderen hadden. Jullie zijn de eerste generatie…ik reken op jullie.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]