Schoolkeuze Schoolkind

Bewegend leren, wat zijn daar de voordelen van?

27 april 2017

In de klas van mijn middelste dochter zijn ze sinds kort begonnen met bewegend leren. Denk aan springen tijdens de automatiserings- en herhalingsopdrachten. Fysieke activiteit schijnt namelijk een positief effect te hebben op de schoolprestaties.

Dat is een heel verschil met hoe het er vroeger bij mij op school aan toe ging. Stilzitten was toch wel het ding. Wilde je iets zeggen dan moest je je vinger opsteken. Zo niet dan werd je buiten de klas gezet. En voor bewegen tijdens de les (lees op 2 stoelpoten wiebelen ) mocht je achter je stoel gaan staan. Weest gerust het is met ons allen wel redelijk goed gekomen. Toch vind ik de opkomst van het bewegend leren op zijn minst opvallend te noemen.

Bewegend leren, wat is het?

Voor volwassenen is het logisch om stil en geconcentreerd verbaal iets tot je te nemen. Voor kinderen niet. Hun lichaam is gemaakt om te bewegen. Zodra de gordijnen opengaan ’s ochtends zijn ze meteen up en running. ( Tenminste als het vakantie is.) Mijn kinderen zijn niet eens druk maar ook bij die van mij zitten er weinig verschillende keuzemogelijkheden tussen actief of stilstand. Voor jongens is het zelfs nog moeilijker om stil te zitten omdat zij meer testosteron hebben. Waar ik vroeger nog 2 gymlessen per week had en veel buitenspelen, moeten die van mij het doen met nog maar 1 lesje.

De waarschuwingen over overgewicht, ADHD en alles wat de jeugd van tegenwoordig mankeert zijn haast niet meer te negeren. Maar bewegend leren lijkt toch het antwoord te kunnen zijn op bijvoorbeeld concentratieproblemen.


Voordelen-van-bewegend-leren-GoodGirlsCompany

Voordelen van bewegend leren

In verschillende onderzoeken is bevestigd dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen. Er gaat meer bloed naar je hersenen. Het zorgt voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. Bovendien stimuleert bewegen de groei van het aantal verbindingen tussen de cellen. Tijdens de lessen wordt vooral de linker hersenhelft gestimuleerd. Zo gebruik je deze onder andere bij rekenen, logisch nadenken, taal, beargumenteren etc. Als je beweegt, maak je gebruik van je rechter hersenhelft. Bewegend leren, brengt de twee hersenhelften bij elkaar. Het legt een verbinding tussen je linker- en rechter hersenhelft. Voeg daar een herhaling van de beweging aan toe en voila je verstevigt deze vitale verbindingen tot netwerken. Ze geven signalen door tussen zintuigen en brein. Vice versa. Hoe meer stevige verbindingen er zijn tussen de zenuwcellen onderling, hoe sneller het brei alle signalen (informatie) verwerkt.

Kinderen leren en ontdekken door te doen. En daarbij sluiten ze hun zintuigen en lichaam niet uit. Vandaar dat het lastig is om onder schooltijd uren achter elkaar stil te zitten. Bewegend leren doorbreekt die sleur. Okay tot zover de theorie er achter. Klinkt leuk, maar waarom zou je gaan voor bewegend leren? Nou allereerst het vergroot het plezier tijdens het leren. En laten we zo zeggen dat de fun-factor voor kinderen hoog moet zijn. Daarnaast leer je makkelijker en onthoud je de dingen beter. En doordat je kind het samen met de hele klas doet, zijn ze ook allemaal betrokken en komt dit de sfeer ten goed.

In de klas van mijn dochter

Het druktemakertje van de klas blijkt misschien wel gewoon een kind dat zijn energie op een andere manier moet kanaliseren om iets te leren. Voorlopig bevalt het Miss B erg. Ook haar juffrouw is tevreden over de vorderingen die ze als klas maken. Ze passen het in haar klas onder ander toe bij:

 • Woordrijtjes lezen en we springen of boksen erbij
 • Woordenschat estafette buiten op het plein
 • Grote tafels laten lopen/ stappen op het plein
 • Inzetten van coöperatieve werkvormen

Ik zie mijn kind met veel plezier naar school gaan en dat vind ik het belangrijkst. Doen ze bij jullie op school al aan bewegend leren?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  28 april 2017 at 10:54

  Nee, maar er is hier recent wel een school gestart met bewegend leren. En ik geloof best dat dit werkt. Mijn kinderen zitten ook al op de middelbare school en daar is er denk ik minder sprake van deze methode.

  • Reply
   Josan
   28 april 2017 at 11:58

   Tot nu toe wordt het vooral met kinderen gedaan. Ik denk dat die verbindingen bij hun ook nog meer tot stand moeten komen. Bij oudere kinderen zijn ze er waarschijnlijk al.

 • Reply
  alovelyadventurenl
  28 april 2017 at 09:24

  Oh ik zou dat ook wel leuk vinden. Met zingen onthoudt je ook veel alhoewel ik niet iedereen graag wil horen zingen incl mezelf haha

  • Reply
   Josan
   28 april 2017 at 11:57

   Het gaat om het plezier samen he. Wij zongen op school ook altijd veel en tot op de dag van vandaag kan ik enkele coupletten nog feilloos mee zingen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]