Bevalling

Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

7 september 2016
Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik ruim 20 kilo aan. De laatste weken was ik het spuugzat. Ik zocht naar manieren om zelf de bevalling op te wekken met natuurlijke weeënopwekkers.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. En als je zwanger bent leer je wat dat spreekwoord echt betekent. De afmetingen van een kleine kamerolifant, slapeloze nachten en hormonen doen rare dingen met een vrouw. Zodra ik de grens van 37 weken bereikt had, vond ik het wel best. Dat kind mag eruit, het liefst vandaag in plaats van morgen. Dus schakelde ik de hulp van Moeder Natuur in.

Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

Natuurlijk zijn er allerlei medische ingrepen waarmee je een bevalling kan opwekken zoals een infuus met oxytocine of het inbrengen van een ballonkatheter. Maar daar heb je toch echt de hulp van medisch personeel voor nodig. Vandaar dat ik mij op strippen na, vooral beperk tot de dingen die jezelf zou kunnen doen. In het circuit van zwanger vrouwen bestaan er allerlei middeltjes en bakerpraatjes waarmee je zelf de bevalling op zou kunnen wekken. Of ze wetenschappelijk bewezen zijn, is natuurlijk iets anders. Maar hey, bast het niet dan schaadt het niet. Bovendien doodt het de tijd wanneer je ze allemaal uitvoert. En tijd zorgt vanzelf dat je buikbaby er een keer genoeg van heeft en van zich laat horen.

Seks

Okay, misschien moet je er niet aan denken. Maar er zit een logica in. In sperma zit namelijk prostaglandine. Dit stofje is hetzelfde wat vrij komt als je wordt gestript. En het maakt de baarmoeder mond soepel en zacht. Bovendien het samentrekken van je spieren na een orgasme kan er zomaar overgaan in weeën. Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik deze geprobeerd. Niet eens doelbewust om weeën op te wekken. Het gebeurde gewoon. Dat seks uiteindelijk mijn bevalling inleidde, was een onverwacht zij-effect. Maar niet zolang na onze vrijpartij braken spontaan mijn vliezen. Het moet binnen de 30 minuten daarna geweest zijn. De volgende dag hield ik mijn dochter in mijn armen.

Strippen

Nee, ik hen het hier niet over uit de kleren gaan. Maar je verloskundige die met haar vingers de vruchtvliezen van je baarmoederwand losmaakt. Strippen maakt de baarmoedermond rijper . Vooral de eerste keer strippen is succesvol en maakt de kans groter dat de bevalling spontaan op gang komt. Zelf heb ik dit nog nooit laten doen. Ik vond het idee altijd enigszins pijnlijk klinken. Op zich brengt strippen geen risico’s met zich mee, maar het kan pijnlijk zijn en tot harde buiken of bloedverlies leiden.

Frambozenblad thee

Volgens de orale traditie zorgt frambozenblad thee er voor dat de spieren verstrekt worden. Het zou er voor zorgen dat de weeën beter verlopen en dat je minder bloedt tijdens de bevalling. Je koopt het bij de natuurwinkel. Baadt het niet dan schaadt het niet maar erg lekker is het ook weer niet.

Traplopen

Okay misschien was de seks er ook wel niet voor verantwoordelijk dat mijn vliezen braken. De dag er voor had ik namelijk als een malle de verschillende trappen in ons huis op- en afgelopen. Geen idee waarom ik als een bezetene opeens de was moest gaan doen. Het heen en weer geloop zou er voor kunnen zorgen dat het hoofdje van je baby op de baarmoeder mond drukt. Ook met mijn derde bevalling geloofde ik in zo lang mogelijk rechtop blijven als het kan. En ondanks mijn prut weeen heeft dat zeker wel geholpen.

Vrouwenmantel thee

Het grappige is dat Vrouwenmantel de naam heeft een kruid te zijn speciaal voor vrouwen. Het heeft nogal een stimulerend effect op de baarmoeder. Daarom moet je vrouwenmantel thee ook niet drinken tijdens de zwangerschap. Maar als je baby mag komen, kan het geen kwaad. Neem drie keer per dag een kopje vrouwenmantelthee. Het helpt de bevalling op gang brengen en heeft een positief effect op bloedingen na de bevalling. Daarnaast helpt het bij herstel van je baarmoeder en helpt het je huid rond hechtingen herstellen.

Wonderolie

In een ver grijs verleden paste een hoogzwangere kennis op mij. Ik kan me vaag nog herinneren dat het bloedheet was en zij die dag verschillende flesjes wonderolie opdronk. De volgende dag was ze bevallen van een jongetje. Toeval? Ik denk het niet. Wonderolie wordt wel vaker gebruikt als laxeermiddel omdat het je darmen helpt samentrekken. Dikke kans dat je baarmoeder die bewegingen overneemt en zo de weeën in gang zet. Critici zeggen dat het er voor kan zorgen dat je kind in het vruchtwater poept. Maar ik kan me bij haar geen complicaties herinneren. Voor zover je dat als kind natuurlijk mee krijgt. Nu achteraf besef ik pas hoe ontzettend ongemakkelijk het voor haar had moeten zijn om op ons te passen terwijl je hoogzwanger bent en misschien al weeën hebt.

Tepelmassage

Tijdens een van de zwangerschapscursussen grapte de leidster dat als je het helemaal zat bent en ook geen zin in seks hebt, je man je kan helpen door je tepels te masseren. Ja echt! Hoe dat zit? Nou tijdens het masseren komt het hormoon oxytocine vrij. Dat hormoon helpt je tijdens een bevalling bij het opwekken van weeën. Dus een en een is twee. Tja als jij het met je gevoelige borsten kan dragen dat daar iemand aan zit, moet je het zeker proberen. Misschien kan je het anders zelf proberen. Iets minder leuk, maar wellicht net zo doeltreffend.

Andere natuurlijke weeënopwekkers

Andere natuurlijke weeënopwekkers zijn natuurlijk ananasharten, het drinken van bitterlemon of tonic. Laatstgenoemde omdat er kinine in zit wat stimulerend zou werken. Toch wordt het niet aangeraden om deze te gebruiken.

Dit artikel bevat een aantal tips en trics. Zoals hierboven staat zijn de meesten niet wetenschappelijk bewezen en moet je sommigen ook echt niet toepassen in een vroeg stadium van je zwangerschap. Mijn advies is om gewoon relaxed te blijven wachten. Die baby komt echt wel. Zodra het tijd is en jij er de rust voor hebt.

Welke natuurlijke weeënopwekkers kende jij of heb jij gebruik van gemaakt?

Ook leuk om te lezen:

zelf bevalling opwekken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!