Bevalling

Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

7 september 2016
Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik ruim 20 kilo aan. De laatste weken was ik het spuugzat. Ik zocht naar manieren om zelf de bevalling op te wekken met natuurlijke weeënopwekkers.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. En als je zwanger bent leer je wat dat spreekwoord echt betekent. De afmetingen van een kleine kamerolifant, slapeloze nachten en hormonen doen rare dingen met een vrouw. Zodra ik de grens van 37 weken bereikt had, vond ik het wel best. Dat kind mag eruit, het liefst vandaag in plaats van morgen. Dus schakelde ik de hulp van Moeder Natuur in.

Zelf de bevalling opwekken met natuurlijke weeënopwekkers

Natuurlijk zijn er allerlei medische ingrepen waarmee je een bevalling kan opwekken zoals een infuus met oxytocine of het inbrengen van een ballonkatheter. Maar daar heb je toch echt de hulp van medisch personeel voor nodig. Vandaar dat ik mij op strippen na, vooral beperk tot de dingen die jezelf zou kunnen doen. In het circuit van zwanger vrouwen bestaan er allerlei middeltjes en bakerpraatjes waarmee je zelf de bevalling op zou kunnen wekken. Of ze wetenschappelijk bewezen zijn, is natuurlijk iets anders. Maar hey, bast het niet dan schaadt het niet. Bovendien doodt het de tijd wanneer je ze allemaal uitvoert. En tijd zorgt vanzelf dat je buikbaby er een keer genoeg van heeft en van zich laat horen.

Seks

Okay, misschien moet je er niet aan denken. Maar er zit een logica in. In sperma zit namelijk prostaglandine. Dit stofje is hetzelfde wat vrij komt als je wordt gestript. En het maakt de baarmoeder mond soepel en zacht. Bovendien het samentrekken van je spieren na een orgasme kan er zomaar overgaan in weeën. Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik deze geprobeerd. Niet eens doelbewust om weeën op te wekken. Het gebeurde gewoon. Dat seks uiteindelijk mijn bevalling inleidde, was een onverwacht zij-effect. Maar niet zolang na onze vrijpartij braken spontaan mijn vliezen. Het moet binnen de 30 minuten daarna geweest zijn. De volgende dag hield ik mijn dochter in mijn armen.

Strippen

Nee, ik hen het hier niet over uit de kleren gaan. Maar je verloskundige die met haar vingers de vruchtvliezen van je baarmoederwand losmaakt. Strippen maakt de baarmoedermond rijper . Vooral de eerste keer strippen is succesvol en maakt de kans groter dat de bevalling spontaan op gang komt. Zelf heb ik dit nog nooit laten doen. Ik vond het idee altijd enigszins pijnlijk klinken. Op zich brengt strippen geen risico’s met zich mee, maar het kan pijnlijk zijn en tot harde buiken of bloedverlies leiden.

Frambozenblad thee

Volgens de orale traditie zorgt frambozenblad thee er voor dat de spieren verstrekt worden. Het zou er voor zorgen dat de weeën beter verlopen en dat je minder bloedt tijdens de bevalling. Je koopt het bij de natuurwinkel. Baadt het niet dan schaadt het niet maar erg lekker is het ook weer niet.

Traplopen

Okay misschien was de seks er ook wel niet voor verantwoordelijk dat mijn vliezen braken. De dag er voor had ik namelijk als een malle de verschillende trappen in ons huis op- en afgelopen. Geen idee waarom ik als een bezetene opeens de was moest gaan doen. Het heen en weer geloop zou er voor kunnen zorgen dat het hoofdje van je baby op de baarmoeder mond drukt. Ook met mijn derde bevalling geloofde ik in zo lang mogelijk rechtop blijven als het kan. En ondanks mijn prut weeen heeft dat zeker wel geholpen.

Vrouwenmantel thee

Het grappige is dat Vrouwenmantel de naam heeft een kruid te zijn speciaal voor vrouwen. Het heeft nogal een stimulerend effect op de baarmoeder. Daarom moet je vrouwenmantel thee ook niet drinken tijdens de zwangerschap. Maar als je baby mag komen, kan het geen kwaad. Neem drie keer per dag een kopje vrouwenmantelthee. Het helpt de bevalling op gang brengen en heeft een positief effect op bloedingen na de bevalling. Daarnaast helpt het bij herstel van je baarmoeder en helpt het je huid rond hechtingen herstellen.

Wonderolie

In een ver grijs verleden paste een hoogzwangere kennis op mij. Ik kan me vaag nog herinneren dat het bloedheet was en zij die dag verschillende flesjes wonderolie opdronk. De volgende dag was ze bevallen van een jongetje. Toeval? Ik denk het niet. Wonderolie wordt wel vaker gebruikt als laxeermiddel omdat het je darmen helpt samentrekken. Dikke kans dat je baarmoeder die bewegingen overneemt en zo de weeën in gang zet. Critici zeggen dat het er voor kan zorgen dat je kind in het vruchtwater poept. Maar ik kan me bij haar geen complicaties herinneren. Voor zover je dat als kind natuurlijk mee krijgt. Nu achteraf besef ik pas hoe ontzettend ongemakkelijk het voor haar had moeten zijn om op ons te passen terwijl je hoogzwanger bent en misschien al weeën hebt.

Tepelmassage

Tijdens een van de zwangerschapscursussen grapte de leidster dat als je het helemaal zat bent en ook geen zin in seks hebt, je man je kan helpen door je tepels te masseren. Ja echt! Hoe dat zit? Nou tijdens het masseren komt het hormoon oxytocine vrij. Dat hormoon helpt je tijdens een bevalling bij het opwekken van weeën. Dus een en een is twee. Tja als jij het met je gevoelige borsten kan dragen dat daar iemand aan zit, moet je het zeker proberen. Misschien kan je het anders zelf proberen. Iets minder leuk, maar wellicht net zo doeltreffend.

Andere natuurlijke weeënopwekkers

Andere natuurlijke weeënopwekkers zijn natuurlijk ananasharten, het drinken van bitterlemon of tonic. Laatstgenoemde omdat er kinine in zit wat stimulerend zou werken. Toch wordt het niet aangeraden om deze te gebruiken.

Dit artikel bevat een aantal tips en trics. Zoals hierboven staat zijn de meesten niet wetenschappelijk bewezen en moet je sommigen ook echt niet toepassen in een vroeg stadium van je zwangerschap. Mijn advies is om gewoon relaxed te blijven wachten. Die baby komt echt wel. Zodra het tijd is en jij er de rust voor hebt.

Welke natuurlijke weeënopwekkers kende jij of heb jij gebruik van gemaakt?

Ook leuk om te lezen:

zelf bevalling opwekken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood
 • Vandaag is de dag!!!! EIN-DE-LIJK krijgen we te horen of Lexi een jongetje of een meisje is. Ik ben echt stik zenuwachtig hoor mensen! 😩😖Ook voor de reactie van de kinderen.🤓⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks ##melaninmagic #preggers #preggo #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #dutchmom
 • Alleen maar liefde voor dit meisje.😍 Nadat ze weken van mening was dat een broertje niet leuk is, lijkt ze bij te draaien. Ze heeft besloten dat ze lief gaat zijn voor de baby. Ook als het een jongetje is.😂⁣
⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #petitejoys⁣
#letthekids #clickinmoms #cameramama #motherhoodrising #morningslikethese #dailyparenting #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #bestofmom #magicofchildhood #ig_motherhood #ohheymama #dearphotographer
 • De kinderbijslag is weer binnen! In het kader van duurzaamheid heb ik sinds vorig jaar besloten een groot deel van de kinderkleding door te schuiven.🎀🛍👗 En de rest te kopen via kledingbeurzen of een tweedehands winkel. Schoenen koop ik altijd nieuw, maar ik heb ontdekt dat de rest goed te doen is.⁣
⁣
Welke keuzes maak jij als het om kinderkleding gaat?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #ouderschap #opvoeden #opvoedtips #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #mom_hub
 • Dit is mijn buik(je). Inclusief striae en zwangerschapsstreep. Een cadeautje van de zwangerschappen van @grace_de_ridder en @goodgirl_miss_b waarbij ik meer dan 20 kilo aankwam. Ik denk dat ik deze keer blij mag zijn als ik de 10 kilo aantik. Ik kan nog steeds niet heel veel eten.⁣
⁣
Hoeveel kilo kwam jij aan toen je zwanger was?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #babybelly #20weekspregnant #20weeks #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninmagic #bodypositivebabe #preggers #preggo #myblackisbeautiful
 • Mijlpaal: Ik ben op helft van mijn zwangerschap! Wat vliegt de tijd😨 Steeds meer besef ik dat het nu echt serieus gaat worden!🤯 Heb inmiddels de kraamzorg ook geregeld. ⁣
⁣
Wanneer regelde jij de kraamzorg?⁣
.⁣
.⁣
.
 • Nog maar 85 dagen en dan is het kerst. Een van onze vaste kersttradities is de geweldige ijsshow van Disney On Ice. 😍Mijn kinderen tellen de nachtjes slapen al af. Wil jij je kind dit jaar ook een bijzonder cadeau geven? DOE MEE EN WIN! ⭐ Ga mee naar een avontuurlijke wereld vol hartverwarmende verhalen uit het Disney koninkrijk in Disney On Ice Magisch IJsfestival! ⭐ Doe mee en maak kans op 4 zilveren tickets voor vrijdag 27 december om 19.30 uur in Utrecht. Wat je daarvoor doen moet? Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/winactie-4-kaarten-voor-disney-on-ice-magisch-ijsfestival/
.
.
.
#giveaway #winactie #winacties #disney #disneyonice2019 #disneyonice #lovingordinarymoments #dailyparenting #letthekids #momtogs #discoverunder5k #pixelkids #mytinytribe #petitejoys #kidsforreal

Dit zijn wij!