Persoonlijk Zwangerschap

Bevallen met doula? Om deze redenen kies ik voor een geboortecoach

23 januari 2020
Wat is een doula

Bevallen met een doula wordt genoemd als een van de geboortetrends van 2020. Ook wanneer je niet zo trendgevoelig bent wat je zwangerschap betreft, kan het veel voordelen hebben om zo’n geboortecoach erbij te hebben. Van de week had ik een intake met mijn doula Vivienne Schenk. Een mooi moment om jullie even wat meer te vertellen over wat het is en waarom ik zo blij ben met haar.

Voor mij is de laatste zwangerschapsmaand aangebroken. Dat betekent dat ik de klossen in huis heb en een matrasbeschermer op mijn bed ligt. Ik zou namelijk niet raar opkijken als zoon besluit ietsje eerder te komen. De baby is al ingedaald en ligt vast in bekken. Iets wat een naast een veilig gevoel ook wat ongemakken geeft. Verder ben ik druk bezig met mijn wensen rondom de bevalling vast te leggen in een geboortewens- of bevallingsplan. En naast de aanwezigheid van mijn vaste verloskundige hoort daar wat mij betreft ook een doula bij.

Wat is een doula?

Ik heb besloten dat ik wil bevallen met een doula.  De oorsprong van het woord doula is Grieks. En het betekent ‘dienende vrouw’. In het Nederlands wordt het ook wel een geboortecoach genoemd. Anders dan je verloskundige of vroedvrouw heeft zij geen medische taak, maar ondersteunt zij de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap, bevalling en periode na de geboorte. Daarnaast is ze er voor je partner.

Kortom: je hebt een vast gezicht voor een langere periode. En dat heeft veel positieve invloed. Natuurlijk heb ik regelmatig contact met mijn verloskundige en kan ik haar bellen met vragen. Dat wil zeggen zolang het geen bloedspoed is, kan dit overdag. Het noodnummer voor de nacht en avond is in principe bedoeld voor als je echt bevallen gaat. Maar mijn doula Vivienne heeft nu al gewoon 24 uur per dag haar telefoon aan staan voor mij. En kan ik dus ook ‘s avonds bereiken. Met vragen of om gewoon even iets te delen wat me dwars zit. Zo vrolijkte ze me gisteravond op nadat ik een minder positieve echo gehad had. Waarover later meer… .

Redenen waarom zwangere vrouwen willen bevallen met een doula

Dat ik nu na 3 bevallingen nu bevallen wil met een doula, komt niet vaak voor. En dat maakt het eigenlijk wel heel bijzonder. Mijn redenen daarvoor zijn:

 • meer regie over eigen bevalling
 • een vast gezicht. Zodra ik overgedragen werd aan het ziekenhuis, verdween mijn vast verloskundige en ik heb het altijd super irritant gevonden dat er in het ziekenhuis zo vaak wisseling van de wacht was en ik nieuwe gezichten zag.
 • benieuwd of ik nu niet in de fase beland waarbij de ontsluiting stagneert
 • kunnen vergelijken wat de meerwaarde is in vergelijking met de andere bevallingen.

Verder zijn er nog meer redenen waarom vrouwen voor een doula kiezen:

 • omdat ze erg opzien tegen de bevalling of last hebben van angst- en paniekklachten en op zoek zijn naar steun van een vertrouwd persoon die continu aanwezig is.
 • omdat eerdere bevallingen traumatisch waren en je het deze keer anders wilt
 • omdat je geen partner of familie hebt die bij de bevalling aanwezig kan zijn
 • omdat je een specifieke zorgvraag of geboortewensen hebt die buiten de reguliere zorg valt
 • er een medische indicatie is
 • je eerder met keizersnede bevallen bent en nu graag vaginaal bevallen wilt
 • je een hands-off bevalling wilt en het liefst zonder pijnbestrijding willen bevallen

Voordelen doula

Sinds Meghan Markle met de geboorte van Archie voor een doula koos, zie je dat de populariteit van deze geboortecoaches stijgt. Terecht want de aanwezigheid van een doula tijdens je bevalling heeft verschillende voordelen.

 • Kortere bevallingen (25 %)
 • Minder keizersneden (50%)
 • Minder verzoek om pijnstilling, o.a. ruggenprik (60%)
 • Minder weeën opwekkende middelen nodig (o.a. inleiden) (50%)
 • Minder kunstverlossingen (tang, vacuüm)
 • Betere APGAR scores van de pasgeborene
 • Hogere tevredenheid over de bevalling
 • Sneller herstel van de vrouw

Bron

Wat doet een doula?

Wat een doula doet, hangt per vrouw af. Het is namelijk jouw persoonlijke geboortecoach die helemaal klaar staat om jou en je partner te ondersteunen. Van tevoren bespreek je samen met haar je wensen. En je kan haar bellen vanaf de eerste weeën. Yep, zelfs als ze nog niet regelmatig zijn. Verder kan ze bij het volgende helpen:

 • bewaart de rust voor de ouders
 • geeft tips over hoe weeën op te vangen zodat de ontsluiting beter verloopt
 • geeft ontspannende massages
 • aandragen tips voor verschillende bevalhoudingen
 • moed inspreken als je er even doorheen zit
 • naar je luisteren
 • koud washandje aanreiken, drinken of iets anders wat je nodig hebt
 • het maken van foto’s
 • opstellen geboorteplan

Mijn kennismaking met een doula

Tijdens de zwangerschap maak je kennis met je doula. Een bevalling is intieme gebeurtenis. Daarom is het belangrijk dat je elkaar van tevoren goed leert kennen en er een klik is. Doordat je tijdens de zwangerschap een band hebt opgebouwd zal haar aanwezigheid dan ook als veilig en vertrouwd voelen. En als je je prettig voelt, heeft dat ook een uitwerking op de bevalling waaronder minder complicaties en medisch ingrijpen.

Ik heb met Vivienne mijn wens uitgesproken om deze keer thuis te bevallen. In een bevalbad als het aan mij ligt. We zitten heerlijk op 1 lijn en ik heb dit keer ook alle vertrouwen in mijn lichaam. Helaas liet de groei-echo van gistermiddag zien dat de baby te klein is. Een enorme teleurstelling omdat alle eerdere echo’s van de afgelopen weken telkens een bovengemiddelde groei lieten zien. Dat de groei nu begint af te buigen, had ik dan ook niet zien aankomen en zet al mijn ideeën rondom de bevalling op losse schroeven. Waarschijnlijk wordt het niet eens poliklinisch met verloskundige, maar direct onder begeleiding van een gynaecoloog. Dus gisteravond appte ik teleurgesteld Vivienne. Heerlijk dat zij meteen vol positieve energie zat en dankzij haar nu weet dat een badbevalling wel mogelijk is, maar ik dan een ander regionaal ziekenhuis moet hebben.

Bevallen met een doula

Ik ben nu 36 weken zwanger en mijn doula is 24/7 bereikbaar. Wat inhoudt dat ik haar ongelimiteerd mag bellen en appen. Momenteel kies ik voor dat laatste. Zodra de eerste weeën beginnen, mag ik haar bellen en zal ze binnen een uur aanwezig zijn. In mijn geval begonnen drie bevallingen met dat de vliezen braken. Ervaring leert dat als ik de verloskundige dan bel, ze vooral wil weten welke kleur het vruchtwater heeft. Mits die helder is, kwam ze vaak pas de volgende ochtend eens kijken.

Het zal dus wel even wennen zijn dat Vivienne er dan al is. Maar aan de andere kant lijkt het me ook  fijn omdat we dan de nodige maatregelen kunnen treffen. Ik heb met haar mijn wens om thuis te bevallen besproken. Wat mij tot nu toe altijd daarvan weerhouden heeft, is mijn wens voor pijnbestrijding. Met de bevalling van Chloe heb ik het uiteindelijk op eigen kracht gedaan omdat het ziekenhuis zo laat was met het aansluiten van het pompje met remifentanil. Achteraf had ik mijzelf dat ritje kunnen besparen. Daarom heb ik met mijn doula besproken dat ik het fijn zou vinden als ze me door die laatste pijnlijke centimeters van de ontsluitingsfase kan coachen. Als ik er helemaal doorheen zit.

Wat kost een doula?

Bevallen met een doula is even een investering. Aan de andere kant denk ik dat je dat als zwangere vrouw meer dan waard bent. En zeker als je een nare bevalling gehad hebt, denk ik dat je aan een eventuele volgende positieve ervaring geen prijskaartje hangen wilt.

Verder zijn de kosten van een doula zijn afhankelijk van de doula en het pakket dat je kiest. Voor een basispakket ligt de prijs ergens tussen de 750 en 1500 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van de kosten van) een doula.

Hier vind je een betrouwbare doula voor bij je bevalling

Zoals dat voor meer aspecten van de zwangerschap geldt, kun je een doula ook het beste vinden via ervaringen van anderen. Dat kan door bij je verloskundigenpraktijk te informeren naar of zij positieve ervaringen met een doula hebben. Maar ook bij andere moeders te vragen. Daarnaast is er de website doula.nl. Een website waarop ervaren doula’s zich voorstellen en je reviews leest van andere zwangere vrouwen. Zo kan je zelf beoordelen of een doula bij jouw geboortewensen past.

Er is nog geen kwaliteitskeurmerk voor doula’s, maar wel de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s. Van doula’s die bij deze beroepsvereniging zijn aangesloten doula’s kan je verwachten dat zij zich aan de gedragscode houden, een opleiding hebben afgerond en bijscholingen volgen. Daarnaast bemiddelen zij bij eventuele klachten.

Tot zover mijn ervaringen met een doula tot nu toe. Ik hoop op een bevalling waar ik later met een positief gevoel op terugkijk. Of het nu thuis of in het ziekenhuis is.

Ook leuk om te lezen:

Doula

Fotocredits Carlo Navarro

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]