Opvoeding

Beter verwend dan verwaarloosd

11 april 2017
Beter-verwend-dan-verwaarloosd-aandacht-voor-je-kind-GoodGirlsCompany

Sinds Gooisch Meisje Pauline het adagium Beter verwend dan verwaarloosd de wereld in slingerde, zie ik hem nog wel eens voorbij komen. Waarbij je kind verwennen wordt goed gepraat want ja verwaarlozen is erger. Maar hoe langer is er over nadenk, hoe meer ik er van overtuigd ben dat het helemaal niet elkaars tegenpolen zijn. Verwend en verwaarloosd ligt soms angstvallig dichtbij elkaar.

Over hoe je kinderen verwent, bestaan de wildste theorieën. Vroeger geloofde men er bijvoorbeeld heilig in dat wanneer je een kind oppakte wanneer ze huilt je een verwend kreng krijgt. Of als je het aandacht geeft wanneer het daar om vraagt. Gewoon lekker laten huilen (is goed voor de longetjes). En negeren die hap. Kinderen moet je zien, niet horen. En al helemaal niet zomaar aandacht geven. Ach het negeren hiervan leidt hoogstens tot wat meer hechtingsproblematiek, maar een verwend kind heb je dan in elk geval niet.

Beter-verwend-dan-verwaarloosd-GoodGirlsCompany

Verwend zijn of verwend worden.

Gelukkig weten we tegenwoordig een stuk beter. Kinderen blijken geboren te worden met een aangeboren behoefte om getroost te worden. Sterker nog ook volwassenen gedijen beter wanneer ze getroost, geliefd en geknuffeld worden. Worden ze gelukkige mensen van. Hoe meer je naar je eigen stem leert te luisteren, hoe minder je je kinderen opvoedt vanuit angst. Laat de rest van de wereld maar praten. Wat weten zij nou? Hun mening is niet zaligmakend, want zij doen ook maar wat. Liever kijk ik naar wat mijn kind nodig heeft. Ik zal er maar eerlijk in zijn; soms krijgen ze een beetje meer.

Ik ben een moeder die er van houdt om haar kinderen te verwennen. Een onverwacht uitje. Een Uit eten in hun favoriete restaurant (Nee, geen gele M). Ik koop dat dure kledingstuk dat ze helemaal geweldig vinden en ik niet. Vul het bedrag aan wanneer ze al maanden sparen maar enkele Euro’s te kort komen. Pak groots uit met verjaardagen en Kerst. Als ze mee gaan winkelen, mogen ze eigenlijk altijd wel iets uit zoeken. Mijn dochters hebben veel en krijgen veel. Maar ze zijn niet verwend. Ik vind verwend worden of verwend zijn namelijk twee werelden van verschil. Het heeft alles te maken met houding en dankbaarheid. Mijn kinderen zien het niet als vanzelfsprekendheid. Weten hoe gezegend ze zijn en worden ook actief gestimuleerd om uit hun overvloed weg te geven aan mensen en kinderen die het minder hebben.

Beter verwend dan verwaarloosd

Daarnaast heeft het ook met mijn eigen houding en intenties te maken. Voor mij is het verwennen geen compensatie voor mijn afwezigheid. Zowel lichamelijk als geestelijk. Echte aandacht kan namelijk wint het namelijk altijd van materialistische prullaria.
Dus dat is ook wat me stoort aan de uitspraak Beter verwend dan verwaarloosd. Als ouders verwennen gebruiken ter compensatie van echt aanwezig zijn en aandacht hebben voor je kind, is dat hetzelfde als verwaarlozen. Als je ooit My Sweet Sixteen of Extreme Bruiden hebt gezien, weet je dat het onuitstaanbare gedrag van heel veel verwende prinsesjes één grote roep om aandacht is. Voor het oog ziet het er mooier uit en buitenstaanders zullen het ook minder snel doorhebben. Een kind dat verzorgt is, alles heeft wat haar hartje begeert en ouders die succesvol zijn en het kunnen betalen, roept namelijk hele andere reacties. Maar de innerlijke leegte die daardoor ontstaat, is hetzelfde.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Yvonne
  11 april 2017 at 20:19

  Zo had ik het nooit bekeken. Ik denk dat zij( Pauline) het meer ziet als verwend zijn in materialistische zaken. Maar ik ben het wel eens met jouw kijk op deze uitspraak.

  • Reply
   Josan
   11 april 2017 at 21:48

   Klopt Yvonne, wat ik mij van het fragment herinneren kan, kwam het vooral neer op materialisme. En aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als je het breed hebt, je het ook breed kan laten hangen. Maar aan de andere kant is het natuurlijk triest als materialisme in de plaats komt van echte aandacht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]