Sinterklaas

De beste tips voor Pakjesavond

9 december 2010

Als je kleine kinderen hebt, kan je niet om Pakjesavond heen. Voor veel kinderen is Sinterklaasavond het hoogtepunt van het jaar. Daarom wil je hier als moeder het Heerlijk Avondje vol magie maken. Wij geven je een aantal tips om dat mogelijk te maken.

De beste tips Pakjesavond

De beste tips Pakjesavond

Begin op tijd

Volgens mij geldt dat altijd voor cadeaus. Het liefst begin je in januari al met de aanleg van een cadeauvoorraad voor december. Zo ben je lekker op tijd klaar en hoef je in december niet in een klap een heleboel geld uit te geven.

Nuttige cadeaus

Dat paar sokken, die warme pyjama of die nieuwe schooltas? Geef het gewoon tijdens Pakjesavond.

Afgedankte cadeaus

Afgedankte cadeaus van vorig jaar of een verjaardag kan je gewoon weer inpakken voor Pakjesavond. Ja wel mits ze het leuk vonden natuurlijk. Niet als het toen ook al heftige anti reacties opriep. Mocht de speelgoedkist van jouw kinderen boordevol speelgoed zitten waar ze toch niet mee spelen, dan is Pakjesavond het moment om dit speelgoed een tweede leven in de blazen.

Kringloop, Marktplaats of Weggeefhoek

Op bovenstaande plekken vind je een zee aan mogelijkheden om budget proof cadeaus voor Pakjesavond te scoren. het kost wat meer tijd maar er zitten echt pareltjes tussen. Houd de verschillende platforms goed in de gaten om de mooiste spulletjes tegen fijne prijsjes op de kop te tikken.

Het gaat om de mensen

Okay, toen ik kleiner was, dacht ik dat het om de cadeaus ging. Maar tegenwoordig weet ik het gaat om de mensen en de gezelligheid met wie je pakjesavond viert. Onverdeelde aandacht voor elkaar. Een complimentje voor de inpak kwaliteiten van de een of een gedicht van de ander maakt Pakjesavond zoveel leuker dan dat het domweg alleen om de cadeaus gaat.

Maak foto’s voor later

Ik heb een aantal foto’s van toen ik klein was en we Sinterklaas vierden. De verwachting in mijn ogen is duidelijk te zien. Kinderen worden snel groot. Pakjesavond is een perfect moment om een aantal foto’s of filmpjes voor later te maken. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon met camera op zak. Bovendien is het ook meteen even een prettig moment om weer even je focus te verleggen.

Zorg voor ballans

Ook al gaat het om de mensen, het is wel belangrijk dat er balans is. Ik heb het ooit mee gemaakt dat ik mijn best had gedaan om voor alle aanwezigen persoonlijk cadeautjes. Ook had ik veel tijd besteed aan persoonlijke gedichtjes. Er zat dus veel tijd en geld in en wat kreeg ik? Twee paar sokken… ja daar gaat geen boodschap vanuit dat men jou er zo graag bij wilde hebben zullen we maar zeggen. Zeker met kinderen is balans belangrijk. Hanteer voor ieder kind hetzelfde budget. Wellicht dat het ene kind duurdere wensen heeft dan de ander maar dat kun je dan beter uitleggen dan in het geval van mijn 2 paar sokken.

Rituelen

Kinderen houden van rituelen. Als kind kan ik me nog goed herinneren hoe vlak voor Pakjesavond begon er altijd op ons raam getikt werd. Was het Sinterklaas? En hoe kon hij zo snel zijn verdwenen als we de deur open deden? Pas jaren later begreep ik dat het de buren waren. Maar dat doet niks af aan de magie. Dus vraag buren, vrienden en kennissen om die zak of wasmand met Sinterklaascadeaus op een creatieve manier bij jullie af te leveren.

Sesamstraat

Pakjesavond betekende voor ons altijd dat we de grote Sesamstraat Sinterklaas show eerst gingen kijken. Dan waren we alvast een beetje warm gedraaid. Kon mijn moeder vlug wat koken in de keuken en daarna was het onze beurt om de cadeaus uit te pakken. Tegenwoordig heb je natuurlijk het Sinterklaasjournaal of de Club van Sinterklaas.

Persoonlijke boodschap

Met een video van Sint, worden je kinderen persoonlijk toegesproken door de Goedheiligman. Moet je die snoetjes zien als Sint precies weet wat hun mijlpalen van het afgelopen jaar waren. Of als ze pasgeleden jarig waren en Sint dat weet. Een video kan je samenstellen met maar liefst acht namen dus ook geschikt als je met meerdere gezinnen met kinderen bij elkaar Sinterklaas gaat vieren.

Het grote Sinterklaasspel

Het grote Sinterklaasspel is toch wel een van de klassiekers. Die moe je minimaal een keer in je leven gespeeld hebben. Het dobbelen om cadeaus is vooral leuk met oudere kinderen. Regels voor het grote Sinterklaasspel vind je hier.

Sinterklaas Speurtocht

Er is niks mis met een mand vol cadeaus in de woonkamer, maar als je het creatiever wilt doen, hang je het hele huis vol briefjes. Op de ene staat misschien wel een pijl. Op de ander een aanwijzing of hint. Oh en met dat strooigoed kan je heel creatief een spoor door het hele huis maken. Om het geordend te laten verlopen kan je elk kind een kaart of lijst geven waarop haar cadeaus gaan. (Gebruik het verlanglijstje voor Sinterklaas als uitgangspunt). Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten. En in passief zitten wachten kunnen ze nu actief op zoek gaan. Zijn ze ouder en vier je het met vrienden? Dan gaan de ouders lekker beneden zitten terwijl de kinderen boven lekker actief bezig zijn.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

♥ Foto pakjesavond en Sinterklaas via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Volg mij op Instagram!