Boeken Interieur

De beste opruimboeken om mee aan de slag te gaan nu je fulltime thuis zit

20 april 2020
beste-opruimboeken-boeken-over-opruimen-themillennialmom

Opruimen, minimaliseren en ontspullen is in. We zoeken het internet af naar tips en leren graag van hoe anderen het aanpakken. Logisch dus dat er ook steeds meer opruimboeken bij komen. Nu we meer thuis zitten, zijn we massaal bezig om de tuin op te knappen en van ons huis een thuis te maken. Daarom zet ik een aantal leuke boeken over opruimen voor je op een rijtje.

Als het op opruimen aankomt, heb ik daar een haat liefde verhouding mee. Ik was er als kind al niet goed in. Aan de ene kant wist ik niet waar ik beginnen moest in het reorganiseren van mijn chaos. En aan de andere kant maakte het me ook gewoon niks uit. Dat laatst heb ik nog steeds. Hoezo zorgt een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd? Ik zie die dingen compleet los van elkaar. Ik slaap er niet minder om, wordt er niet onrustig van en heb er geen last van. Kwestie van dat iets je alleen tot waanzin kan drijven als je dat toestaat. Maar sinds ons huis op Funda staat, moet ik er ook aan geloven. Het is ondoenlijk om elke keer orde te scheppen in de chaos. Bovendien nu we sinds de intelligente lockdown noodgedwongen thuis zitten, onderwijs op afstand volgen en thuiswerken, irriteer ik me er sneller aan. Alle reden om van mijn huis een thuis te maken. En als ik dan niet weet hoe, bestaan er gelukkig voldoende opruimboeken om me op weg te helpen.

Opruimen wat levert het je op?

beste boeken over opruimen-themillennialmom

Zoals ik hierboven al beschreef, behoor ik tot die groep mensen die niet zo snel ‘last’ heeft van haar rommel. Ik slaap er niet minder door, wordt er niet onrustig van. Samengevat: het leven gaat wel door of ik nu opruim of niet.

Geluk

Tot voor kort gold dat ook zo: ik heb een schoonmaakster ook al ben ik fulltime thuis. Maar sinds het begin van de Coronacrisis is ze niet meer over de vloer geweest. Waardoor ik het zelf moet doen. En ook ik moet erkennen dat die zeldzame vlagen van opruimwoede en reorganiseren van mijn spullen toch veel voldoening geven. Misschien is dat óók wel geluk. Ben ik daardoor stiekem een gelukkiger persoon.

Rust

Ik mag er dan zelf geen last van hebben, ik ben natuurlijk niet in mijn eentje. In een gezin is een opgeruimd huis vaak een zeldzaamheid. Ik heb de speelgoedkisten nog niet uitgemest of opgeruimd en het is weer een zooitje. Toch blijf ik die strijd voeren om het op te ruimen. Ook omdat Novan straks gaat kruipen. Het geeft mij als moeder rust als ik weet dat hij niet bij spullen kan die niet voor hem bedoeld zijn. Zo kan hij ze niet beschadigen of zich verwonden.

Ruimte

Mijn kledingkast puilt uit. Aan de ene kant moet ik misschien wat weg doen, aan de andere kant ben ik me er ook heel erg bewust van dat ik de ruimte niet optimaal gebruik. In het nieuwe huis ga ik dan ook fanatiek aan de slag met een van onderstaande opruimboeken. Daarmee hoop ik meer ruimte te kunnen maken.

Tijd

Als ik meer opruim, ben ik minder tijd kwijt met het zoeken naar spullen. En tegelijkertijd kost het me ook minder tijd wanneer ik wél opruim. Aangezien tijd het enige is wat we als mensen niet kunnen toevoegen aan ons leven, is dat een hele goede motivatie.

De 7 beste opruimboeken

Opgeruimd- Marie Kondo


Het bekendste opruimboek is natuurlijk Opgeruimd! van opruimgoeroe Marie Kondo. Het is een van de beste boeken over opruimen. Met haar eigen KonMari opruim-methode helpt ze met het creëren van rust in de rommelige huizen en levens van mensen. Het boek leest makkelijk weg. Leert je wat de juiste opruim-volgorde is, waarom je huis niet netjes blijft en hoe je moet opbergen. Daarnaast staat het boordevol leuke herkenbare anekdotes. Inclusief smoesjes om niet op te ruimen. Na het lezen van dit boek wil je aan de slag met het orde in de chaos scheppen van je huis.

Een opgeruimd gezin – Eva Jarlsdotter

Iedereen is gelukkiger met meer flow in huis. In Een opgeruimd gezin leer je handige tips en trucs om thuis met het gezin, zonder rommel en chaos, optimaal te functioneren. Deze inspirerende methode is een combinatie van Zweeds minimalisme en Japanse wijsheid. Je huis wordt omgetoverd tot een warm en gezellig thuis, vrij van frustraties en vol rust. Dit positieve en toegankelijke pleidooi is zowel herkenbaar als buitengewoon praktisch.

Eva Jarlsdotter is een Zweedse bestsellerauteur, consultant en spreker, die al tienduizenden mensen inspireerde om haar methode toe te passen en zichzelf een opgeruimd en gestroomlijnd thuis te geven. Ze woont in Stockholm met haar man en kinderen.

Joy in organizing – Camila Valim

Op social media wordt er massaal ontspuld en geminimaliseerd. Ouders werken thuis, kinderen zitten thuis, op dit moment lijkt het opruimen een nog grotere uitdaging! Hoe creëer je rust in huis? Een fijne thuiswerkplek zonder dat je struikelt over de kinderspullen? In Joy in Organizing deelt Camila Valim haar persoonlijke verhaal met nieuwe unieke opruimmethodes die nog nergens eerder vertoond zijn. Inspirerend, mindful maar ook praktisch. Nederlands opruimgoeroe Camila Valim laat zien hoe je dit aanpakt! Met 10 thema’s, zoals typische excuses en fouten, je kinderen erbij betrekken en opruimen voor een verhuizing of na verlies van een dierbare, neemt ze het hele huis onder handen. Joy in organizing laat je zien dat wat onmogelijk lijkt, wel mogelijk is. Met opdrachten waarmee de lezer zelf aan de slag kan gaan!

Camila Valim heeft inmiddels 70k volgers op haar Instagram-account @joy.in.organizing, een eigen podcast ‘This Tidy Life’ en wordt door Libelle ook wel ‘’De Nederlandse Marie Kondo’’ genoemd!
“Zodra je geest helder wordt, zie je je spullen, je huis en leven in een ander daglicht. Je huis is niet langer een huis, maar een thuis. Je happy place. De plek waar je je welkom, geaard en kalm voelt. Ik help je graag bij het opruimen van je leven’’, aldus Camila.

Het No nonsense opruimboek – Els Jacobs

Het No nonsense opruimboek van de huishoudcoach Els Jacobs helpt je bij het opruimen van je huis en je administratie. Een handig boek voor mensen die zonder opruimtalent geboren zijn. In dit boek krijg je inzicht in de oorzaken en gevolgen van een chaos. Kom je er achter waarom je doet wat je doet. Leer je wat valkuilen zijn en welke oplossingen er voor zijn. Door de weekopdrachten kan je ook al meteen thuis aan de slag met opruimen en orde scheppen.

Opruimen maakt gelukkig – Annelies Mentink


“Je hebt weinig spullen nodig om gelukkig te zijn. Tijd, dát is ons kostbaarste bezit.” Aldus de eerste minimaliseercoach van België en professional organizer Annelies Mentink. Zij is ervan overtuigd dat er geen speciale talenten nodig zijn om op te ruimen. Daarbij zijn er ook geen foute manieren om dit aan te pakken. Je hoeft er alleen maar aan te beginnen, stap voor stap. Opruimen maakt gelukkig, is dus geen theoretisch handboek over opruimen, maar een lijst van efficiënte en praktische stappenplannen bij het opruimen en organiseren van spullen of zelfs van de rommel in je hoofd. Van je administratie tot aan de stapel papieren op zolder. Wat jij moet doen? Kies het opruimproject dat jij het belangrijkst vindt. Door goed op te ruimen houd je tijd over voor andere dingen. En tijd is het enige wat kostbaar is.

Spark Joy- Marie Kondo

Heb je met het boek Opgeruimd! je leven en huis wat opgeruimd? Dan is Spark Joy de handleiding om je spullen op te bergen, vouwen en te organiseren. In dit boek laat professional cleaning consultant Marie Kondo je zien hoe je dat nu zo efficiënt mogelijk doet. Met handige illustraties en een handleiding voor verschillende items zoals kleding en beddengoed. Vraag je je stiekem af hoe je moeder het wel voor elkaar kreeg om het beddengoed netjes uitgelijnd in de linnenkast te krijgen? Dit boek helpt je daarmee. Tijd om volwassen te worden en te winnen in adulting.

Mijn opruimboek- Tina Favache

Hoe schep je orde in je keuken, hoe houd je je medicijnkastje up-to-date en hoe zorg je ervoor dat je woonkamer geen stortplaats voor rondslingerende rommel wordt? In Mijn opruimboek vind je het antwoord op al je opruimvragen.

  • Ga de opruimuitdaging aan en word opnieuw baas in eigen huishouden. Met handige jaar- en maandplanner
  • Elk hoofdstuk neemt een andere ruimte in je woning onder handen
  • Met tips en tricks om je woning langer netjes te houden

Het leuke aan bovenstaande opruimboeken is dat je echt geen neurotisch opruimpersoon hoeft te zijn om er mee aan de slag te gaan. Ze maken het opruimen en orde scheppen een stuk makkelijker. En als je eenmaal weet wat jouw valkuilen zijn, hoe je moet beginnen en het zo efficiënt mogelijk kan doen, ga je het ook leuker vinden.

Beste boeken over opruimen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto credits 1, 2

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]