ADHD Boeken Lifestyle

De beste boeken over ADHD voor volwassenen

21 november 2022
beste-boeken-ADHD-the-millennialmom

Zoek je een boek over ADHD? Wil je meer weten over hoe je neurodivergente brein werkt? Mooi! Hieronder vind je een overzicht met de beste boeken over ADHD voor volwassenen en vrouwen.

Sinds ik weet dat ik ADHD heb, vind ik het leuk om steeds meer te lezen over hoe mijn brein werkt. Vooral boeken van andere ervaringsdeskundigen hebben me geholpen om mijn eigen weg te vinden en aan de slag te gaan met de verschillende uitdagingen die ADHD mij bieden.

De 10 beste boeken over ADHD voor volwassenen

Druks – Francien Regelink

Een van de beste boeken over ADHD vond ik Druks. Het was een feest der herkenning. Wie Francien op instagram volgt, weet dat er een deel 2 in de maak is. Francien Regelink (1986) is een succesvolle jonge zakenvrouw met een eigen bedrijf. Naast dit heeft ze ook ADHD. Daardoor kan ze nogal druk zijn. Zo erg dat mensen vragen “Heb jij je pilletje wel geslikt?”. In Druks vertelt ze op hilarische wijze over waar zij tegenaan loopt. Van hoe belangrijk het voor haar is om op een bepaalde plek haar ontbijt te nuttigen. Dat ze niet met geld kan omgaan tot aan hoe ADHD ook invloed heeft op wat je in de slaapkamer meemaakt. Naast super leuke anekdotes helpt de wetenschappelijke onderbouwing van een psycholoog om een en ander beter te begrijpen.

Anders gaat ook – Elise Cordaro

In ‘Anders gaat ook’ spreekt Elise Cordaro, een jonge vrouw met autisme en ADHD, over hoe ze omgaat met haar diagnoses. Pas op op haar 27ste ontdekte Elise dat ze autisme en ADHD heeft. Tot dan toe was ze geweldig in camouflage. Hierdoor, namen hulpverleners haar hulpvraag ook niet serieus. In de loop van de jaren had ze zo haar strategieën ontwikkelt voor studeren en huiswerk maken, boodschappen halen en small talk. Naast dat het boek voor herkenbaarheid zorgt, is het ook heel praktisch.

Gids voor vrouwen met ADHD- Terry Matler

Gids voor vrouwen met ADHD is  een boek speciaal geschreven voor vrouwen met ADHD. Worstel jij om zonder kleerscheuren de dag door te komen? Lukt het je geregeld niet om dingen voor elkaar te krijgen? En al helemaal niet om dat op tijd te doen? Dan is dit boek voor jou. De Gids voor vrouwen met ADHD biedt praktische tips en tools om thuis, op het werk en in relaties meer balans te vinden. Alle gebieden waarop vrouwen met ADHD problemen ondervinden, komen aan bod: relaties, zintuigelijke gevoeligheden, boodschappen doen, moederschap, sollicitatiegesprekken en het omgaan met overweldigende emoties en hormonen.

Opgeruimd leven met ADHD -Judith Kolberg & Kathleen Nadeau

Voor volwassenen met ADHD is het beheersen van de dagelijkse chaos de grootste uitdaging. De dagelijkse chaos verminderen, orde op zaken stellen, de boel regelen, prioriteiten stellen. De nieuwe, sterk uitgebreide editie van dit praktische boek leert je strategieën om je leven beter te organiseren en je stress te verminderen.

  • Hoe ga je om met afleidingen?
  • Hoe krijg je je financiën op orde? 
  • Hoe organiseer je je leven efficiënter? 
  • Hoe maak je de juiste keuzes op internet en sociale media?

Door aan de slag te gaan met de praktische tips uit dit boek, hebben veel volwassenen met ADHD de chaos in hun leven kunnen verminderen.

ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?- Cathelijne Wildervanck

Bij ADHD denken veel mensen aan stuiterende kinderen. Maar er zijn ook veel volwassenen die de diagnose ADHD krijgen. Soms geeft de diagnose opluchting, maar vaak ook staat je wereld op zijn kop. Je hoort wat je allemaal niet kunt en dat je veel rust en structuur nodig zult hebben. ‘ADHD, hoe haal je het uit je hoofd’  gaat uit van een andere gedachte, namelijk dat je met ADHD niet voor de rest van je leven veroordeeld bent tot medicatie en wekelijkse coaching.

Het biedt een verkenning van wat er mogelijk is wanneer je anders naar ADHD kijkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt. Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck (oprichter van ADHD Nederland) zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.

Dit is ADHD –

Het boek begint met de kenmerken, oorzaken, gevolgen, signalering en diagnostiek van ADHD. Hierna leest u wat het voor het gezin betekent als een of meer gezinsleden ADHD hebben en krijgt u praktische tips over de aanpak van het gedrag. Voorts worden gedragstherapie en een aantal cognitieve trainingen besproken. Ook de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD worden beschreven, evenals alternatieve behandelvormen. Ten slotte komt de school aan de orde, met tips hoe school en ouders kunnen samenwerken wanneer er een kind of jongere met ADHD in de klas zit. Dankzij de vele praktijkverhalen van ‘lotgenoten’ biedt Dit is ADHD veel herkenning.

Het verstrooide brein – Gabor Mate

In ‘Het verstrooide brein’ helpt Gabor Maté je om ADD te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen. Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein?
Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD’er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Zijn visie stelt ouders in staat om te begrijpen wat hun ADD-kinderen beweegt en volwassenen met ADD krijgen inzicht in hun emoties en gedrag. Het verstrooide brein geeft een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

AD(H)D – Wat doe je daarmee?! – Corine Lancel

Jongeren met AD(H)D lopen iedere dag tegen veel grote en kleinere uitdagingen aan. ‘AD(H)D wat doe je daarmee?!’ biedt een schatkist aan mogelijke oplossingen: van een extra blokje lopen in de pauze om helderder te worden tot je voordeursleutel naast de voordeur hangen als je thuiskomt, van hulp vragen bij het maken van je planning tot op een rij zetten van wat je allemaal wél gepresteerd hebt, en nog oneindig veel meer. ‘AD(H)D wat doe je daarmee?!’ is een praktische zelfversterkingsgids voor jongeren met AD(H)D, maar biedt ook de mensen in hun omgeving thuis en op school veel achtergrondkennis en handreikingen om deze jongeren te ondersteunen. De opbouw van deze gids is helder en overzichtelijk: je kunt snel vinden wat je wilt weten en direct toepassen in je dagelijkse leven.

Aan de slag met ADHD- Ari Tuckman

In Aan de slag met ADHD biedt Ari Tuckman effectieve en direct toepasbare oefeningen gebaseerd op de meest recente inzichten over het brein en ADHD. Op die manier kunnen executieve functies zoals aandacht, werkgeheugen, timemanagement en impulscontrole worden versterkt, impulsen beheerst en doelen bereikt. Het is een praktisch werkboek met nadruk op doen: beknopte informatie wordt afgewisseld met veel oefeningen – Speciaal voor volwassenen met ADHD, maar ook voor iedereen die zijn executieve functies wil versterken – ARI TUCKMAN is psycholoog en gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van ADHD. Hij is auteur van diverse succesvolle boeken voor volwassenen met ADHD.

ADHD en relaties

Volwassenen met ADHD worstelen elke dag weer met impulsiviteit, een tekort aan aandacht en uitstelgedrag. Dat ervaren zij dag in dag uit. Slechts een klein deel is zich echter bewust van de enorme impact van adhd op hun relatie. En ook veel partners zonder ADHD realiseren zich dit niet of nauwelijks. Hierdoor gaan veel stellen hun relatieproblemen op de verkeerde manier te lijf. Wat in andere relaties een bruikbare aanpak is, werkt in ADHD-relaties vaak juist averechts…

In ADHD relaties biedt Melissa Orlov een schat aan informatie, praktische adviezen en oefeningen. Haar unieke en verfrissende aanpak maakt niet alleen duidelijk welke problemen er kunnen ontstaan, zij reikt ook handvatten aan om negatieve patronen te doorbreken. Niet door nog harder je best te doen, maar door anders je best te doen. In zes overzichtelijke stappen laat Orlov zien hoe je aan een relatie kunt werken waarin liefde, verbondenheid én lol weer de hoofdrol spelen.


Ook leuk om te lezen:

Beste-boeken-ADHD-ADD-themillennialmom

Liefs Josan

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]