Adoptie Machtige Meisjes Opvoeding

Waarom stichting beschermde Wieg belangrijk is

14 januari 2015
Waarom stichting beschermde Wieg belangrijk is

Het belang van Stichting Beschermde Wieg zit hem in dat zij het mogelijk maken voor vrouwen die (ongwenst) zwanger zijn en niet voor hun kind kunnen zorgen, ondersteunen. Door hun kind anoniem af te staan, hebben moeder en kind een kans op een beter leven.

Enkele jaren geleden zat ik een Amerikaanse talkshow te kijken. Ik weet niet meer precies hoe het verhaal nu zat, maar wel weet ik dat de talkshowhost aan een tienermeisje vroeg waarom ze haar baby niet veilig had achtergelaten bij een brandweerkazerne, ziekenhuis, politiebureau of andere Save Haven plek. Het meisje in kwestie had dit niet gedaan en daardoor was ze strafbaar. Vanaf dat moment intrigeerde Save Haven wetgeving mij. En ben ik een fel voorstander hiervan. Waarom bestaat zoiets wel in Amerika maar niet in een Westers ontwikkeld land zoals Nederland?

Save Haven wetgeving

Ook in landen om ons heen bestaat het. Zelf heb ik een tijdje in Duistland gewoond. Ik weet dat het mogelijk was om je baby veilig in een babyluikje achter te laten bij de plaatselijke kerk. Een veilig optie voor wanhopige moeders in nood.
Als kind werd ik geadopteerd, maar nu ik zelf moeder ben, weet ik: je geeft je kind niet zomaar weg. Dan moet je situatie echt wel heel uitzichtloos zijn. Waar mannen de mogelijkheid hebben om weg te lopen, hebben vrouwen die niet. Je kunt zeggen ”Dan kies je toch voor abortus?” Maar er zijn ook vrouwen die hier niet voor willen kiezen want ook dat kan jarenlang meeslepende gevolgen hebben.

Stichting Beschermde Wieg

Dat de nood hoog is, blijkt elk jaar weer door de vondst van verschillende babylijkjes. De lichaampjes worden gevonden in vuilniszakken, vuilcontainers, parken of waar dan ook. Alsof het hier om afval in plaats van mensenlevens gaat. Afgelopen jaar was het ‘raak’ in Breda, Alkmaar en Amsterdam. Het is dus niet alleen een Randstedelijke problematiek. Elke keer als er een gevonden wordt, is Nederland in rep en roer. Maar hoe erg het ook is, het zal niet de laatste keer zijn als de wetgeving niet verandert. Tot nu toe is een vrouw die haar baby op een veilige plaats achterlaat net zo strafbaar als een vrouw die haar baby op een onveilige plaats dumpt. Dogma’s als “een kind heeft het recht om te weten wie zijn ouders zijn’, voeren de boventoon. Maar soms is het beter dat een kindje veilig is en een kans heeft om te overleven.

De mate van beschaving

Men zegt wel eens dat je de mate van beschaving van een land kan aflezen aan hoe het omgaat met de zwakkeren. Helaas biedt de Nederlandse wet onvoldoende opties voor deze vrouwen. Laat ze in de kou staan. In december zag ik regelmatig de reclame van De mama’s van Zuid-Afrika. In de commercial ontfermen ze zich over een baby’tje dat via een babyluikje bij hun terecht kwam. Het was in de nadagen van de vondst van het babylijkje in Amsterdam. Cynisch merkte ik op ”Daar heb je tenminste de mogelijkheid om wanneer het water aan je lippen staat, je kindje naar een veilige plaats te brengen, hier kan dat niet eens!”

Initiatiefneemster Barbara Muller

Bewondering heb ik voor initiatiefneemster Barbara Muller. Deze vrouw zet zich met stichting Beschermde Wieg in voor de opening van babyhuizen en vondelingkamers zodat deze baby’s een kans op leven hebben. Het is van de zotte dat een land als Zuid-Afrika meer mogelijkheden biedt en meer beschaving toont dan onze samenleving. Het wordt tijd dat Den-Haag wakker wordt geschud en onder ogen ziet dat de huidige wetgeving faalt en elke dood gevonden baby is er een te veel… .

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]