Als je eerste kind naar de middelbare school gaat, is dat echt een mijlpaal. Je bezoekt open dagen, spit studiegidsen door, zoekt op internet naar tips. Hecht waarde aan een schooladvies zoals vmbo, havo. atheneum of gymnasium Je probeert er alles aan te doen om de ‘goede’ school voor je kind uit te zoeken.
Wanneer je tweede kind naar de middelbare school gaat heb je een ding geleerd: het komt wel goed en als je een verkeerde keuze maakt kun je die echt nog wel herstellen.Vandaar dat ik er bij Bailey ook een stuk minder aandacht aan besteedde. In groep 7 kreeg ze al een schooladvies: VWO. Wat dus betekent dat dat ze naar het gymnasium, technasium of Atheneum kan. Net zoals haar zus behoorde Bailey tot de top van haar klas.
Maar in tegenstelling tot Grace is Bailey veel minder van het leren. Ze vindt het ontzettend leuk om dingen te doen. Te maken, proberen en te ontdekken. Ze is niet alleen theoretisch ingesteld maar ook praktisch. Bovendien had ze al echt een beeld van wat ze wilde worden. Daarvoor heeft ze geen 6 jaar VWO nodig, maar zou een praktische VMBO opleiding ook prima zijn.
Inhoud van dit blog
Dilemma: gaan we voor VWO of VMBO
Een probleempje: ik ken niemand wiens kind VMBO doet. Dit onderwijstype met zijn verschillende mogelijkheden was totaal nieuw voor mij. Dus net zoals bij Grace zat ik dus ook deze tweede keer websites door te spitten, en ervaringen te lezen. Een schooladvies is een richtlijn, maar zeker als je van plan bent om daar totaal van af te wijken wil je wel zeker weten dat je dan ook het goede doet. En daar zat dus het probleem: Bailey is berekenend.
Als zij niet genoeg uitgedaagd wordt, loopt ze er de kantjes vanaf. Daar raakt ze gedemotiveerd van en wordt ze niet gelukkig van. Ik twijfelde er heel erg over of vakken zoals taal en rekenen waarbij ze tot nu toe altijd een hoger niveau gedaan had als de rest van haar klas haar op het VMBO ook genoeg zouden uitdagen. En of het mogelijk was om deze eventueel op een ander niveau te volgen dan haar klasgenootjes.
8 plusklas
Daarbij was er nog iets: Bailey was al ingeloot voor de speciale Acht Plusklas. Ze mocht vanaf begin dit jaar alvast extra lessen volgen op de middelbare school. Aan de ene kant om te wennen en aan de andere kant om een duidelijk beeld te krijgen van bepaalde vakken. Hiervoor was VWO niveau wel de minimale vereiste. Vanwege het coronavirus en de lockdown viel een groot gedeelte van deze lessen helaas in het water.
Toch besloot ze niet bij de pakken neer te zitten. Bezocht een aantal open dagen. Zelfs die van het gymnasium bij haar zus op school. Het VMBO viel af. Voornamelijk omdat ze dan al veel te vroeg moest kiezen voor een specialisatie. Laten we eerlijk zijn: iets wat haar nu op 11 jarige leeftijd leuk lijkt, kan met de kennis die ze over 4 jaar heeft misschien best tegenvallen. Het zou zonde zijn om daar dan alvast al je pijlen op te richten. VWO was gewoon een veiligere keus omdat het 6 jaar duurt. Dan is ze nog jong genoeg om een vak te kiezen.
Gymnasium versus Atheneum
Uiteindelijk bleven er 2 keuzes over en ook twee verschillende middelbare scholen. Het klassieke gymnasium waar Grace zit. Of een scholengemeenschap waar ze kon kiezen uit gymnasium of atheneum. Een moeilijke keuze. Persoonlijk heb ik Bailey nooit gezien als gymnasiast. Ze kan het wel, maar er zijn gewoon bepaalde eigenschappen en gedrag die ik bij Grace en haar gymnasium vriendinnetjes zie die Bailey niet heeft. Zo heeft Bailey bijvoorbeeld absoluut geen interesse in oude dode talen zoals Grieks en Latijn.
Dat zie ik, maar het is natuurlijk ook mooi als Bailey dat zelf ziet en met deze kennis over zichzelf haar eigen keuzes kan maken. Die misschien anders zijn als die van haar zus, maar wel beter bij haar passen. Het liefst laat ik mijn kinderen zelf hun school kiezen. Ik begeleid, geef advies, maar laat ze hun eigen keuzes maken. Ingrijpen doe ik alleen als blijkt dat ze die verantwoordelijkheid niet aankunnen. Maar daarmee loop je het risico dat het al snel zoiets wordt van “Jij wilde dit, niet ik”. Vooral wanneer ze echt van die puberbrein hebben en ze elke verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Dus ik liet het los, maar herinnerde Bailey wel aan de deadline voor inschrijven.
Bailey’s keuze
Na wikken wegen en de voor-en nadelen op een rijtje gezet te hebben, maakte ze de keuze om naar het Atheneum te gaan. Altijd fijn als je kind iets kiest omdat het inziet dat dit het beste voor haar is. En ja dit was ook mijn keuze, net zoals de school. Deze week heeft ze haar eerste kennismaking gehad, schoolspullen opgehaald en ook al bij een klasgenootje gespeeld. Ik ben erg benieuwd hoe ze haar middelbare school loopbaan gaat vormgeven.
En Grace? Die zit inmiddels in 3 gymnasium dus is halverwege haar opleiding. Het is heel onwerkelijk dat dat meisje van een paar jaar geleden mij voorbij gegroeid is en inmiddels zo zelfstandig is dat het haast lijkt alsof ze mij niet meer nodig heeft.
Ook leuk om te lezen:
- Dakpanklas of opstroomklas | wat is het voordeel?
- De Digitale Adaptieve Centrale Eindtoets
- 10 tips om de band met je oudste kind te verstevigen
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
No Comments