back to school Eerste schooldag Moeder & Kind Schoolkind

Back to school tips voor een effectieve ochtendroutine met kinderen

8 september 2018
ochtendroutine met kinderen

De zomervakantie is voorbij en de eerste schoolweek zit erop. Ging het goed? Of kun je wel wat back to schooltips gebruiken voor een effectieve ochtendroutine met kinderen? Met een vaste ochtendroutine hoef je je ’s ochtends minder te haasten. De kinderen op tijd naar school brengen, voelt minder als overleven. Structuur biedt rust waardoor het er in de morgen thuis ook een stuk gezelliger op wordt.

Nu de zomervakantie voorbij is, is de meest belangrijke vraag: hoe krijg ik mijn kind op tijd op school? Het duurt even voordat kinderen opnieuw gewend zijn aan het schoolritme. En niet alleen de kinderen ook hun ouders. Vervelend is ook meteen dat het ’s ochtends bij het opstaan nog donker is. Dat werkt ook niet mee. Als je nu al opziet tegen de winter, is het tijd om het dit schooljaar over een andere boeg te gooien. Ontwikkel een effectieve ochtendroutine voor je kinderen. Daar profiteert je hele gezin van.

Wat is een ochtendroutine?

Een ochtendroutine is- zoals het woord al zegt- een vaste routine van activiteiten die je in de morgen doet. Dit vaste patroon kan in de loop van tijd vanzelf zo zijn ontstaan. Maar het kan ook zijn dat je ’s ochtends bewuste ochtendrituelen hebt. Een ochtendroutine met kinderen kan bijvoorbeeld bestaan uit opstaan, aankleden, ontbijten, tanden poetsen en jas aantrekken. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Maar ook het aantal kinderen dat je hebt. Belangrijk is dat het je kinderen naar school brengen makkelijker maakt. En als je het goed doet, triggert de ene actie ook de andere. Erg handig wanneer je kinderen hebt die ’s ochtends nog niet helemaal goed wakker zijn of snel afgeleid.

Waarom is een ochtendroutine met kinderen belangrijk?

Duizenden Nederlandse gezinnen staan ’s ochtends op en ploeteren zich een ochtendprogramma op weg naar school. In veel gezinnen is het ook nog eens zo dat de moeder veel van de noodzakelijke taken op zich neemt. Waardoor een werkende moeder er haast al een halve werkdag op heeft zitten voordat ze op haar werk aankomt.

Dat doen we dan zo’n 40 weken per jaar. Elk nieuwe schooljaar beginnen we fris en fruitig. Maar zo tegen de meivakantie zijn we er helemaal klaar mee. En die laatste 6 weken voor de vakantie kan het ons allemaal niet meer schelen. ’s Avonds willen de kinderen niet in bed en ’s ochtends willen ze er niet uit. En als we eerlijk zijn willen wij eigenlijk ook niet meer. Is dit herkenbaar? Door het ontwikkelen van een aantal vaste ochtendgewoontes wordt je minder geleefd. Je richt de ochtend zo in dat je minder hoeft te haasten. En alles je je minder hoeft te haasten, leef je veel bewuster. Uiteindelijk is het voor je kind fijn als je minder op de tijd gericht bent, maar meer op hen.

De voordelen van een ochtendroutine zijn

Ken je dat gevoel dat je op een rijdende trein springt? Dat heb ik altijd als ik te laat ben. Echt inhalen lukt mij zelden. Het zorgt alleen maar voor irritatie en frustratie. Maar het omgekeerde is ook waar. Als ik mijn dagindeling wat meer plan zorgt dat voor veel meer productiviteit. Zeg maar een voorsprong op de rest. Of in het geval met kinderen: ruimte voor onvoorzien situaties.

  • meer gericht op het moment met je kind in plaats van op de tijd
  • minder frustratie bij mama en kind
  • je hoeft minder na te denken en beslissen over wat je gaat doen.
  • routine kost minder energie
  • routine voorkomt uitstelgedrag
  • goede gewoontes zijn moeilijk af te leren
  • kinderen kunnen het op den duur ook zelf

Tips voor een effectieve ochtendroutine met kinderen

Een effectieve ochtendroutine met kinderen begint niet op de dag zelf, maar op de avond er voor. Deze taken kun je al op de avond er voor doen:

Leg de kleding voor de volgende dag klaar

We weten allemaal wat voor een weer het de volgende dag wordt aangezien je met de verschillende weer apps al tot 1 week van tevoren alles weersverwachtingen kunt inzien. Dus het excuus dat je pas de volgende ochtend weet hoe het weer zal zijn slaat nergens op. Leg de kleding de volgende dag alvast klaar. Dit voorkomt gekibbel in de ochtend (en daarmee tijdsverlies). En als je het samen doet, is het ook voor je kind duidelijk wat de afspraken zijn. Is je dochter er een die nooit kan kiezen en toch de volgende dag nog spontaan haar outfit wil wijzigen? Probeer dan eens een schooluniform. Mijn kinderen dragen dat inmiddels al een half jaar. Het bevalt mij uitstekend dat de keuze erg beperkt is en voor iedereen duidelijk is wat geschikte schoolkleding is.

Dek de tafel in de avond

Ook de ontbijttafel kan je al in de avond dekken. Dit scheelt ’s ochtends weer een aantal handelingen. Leg naast broodbeleg ook schoolbekers en broodbakjes klaar. Maak eventueel een schema waarop staat wie er verantwoordelijk is voor het afruimen.

Pak de schooltas in

De volgende dag huiswerk inleveren, gymles of schoolzwemmen? Stop ze in de avond alvast de schooltas. Laat je kind dit zelf doen. Zo leert zij al vanaf een jonge leeftijd verantwoordelijk te zijn voor haar eigen spullen. Ze krijgen meer besef van welke activiteit op welke dag gepland staat. En je werkt er ook aan mee dat het voor haar een vaste routine en gewoonte wordt. En ook voor kinderen geldt: goede gewoontes leer je lastig af.

Douchen of in bad

Mijn kinderen gaan meestal in de avond onder de douche of in bad. Dat doe ik bewust.

  • Zo zijn ze schoon en omdat ze hierna naar bed gaan, is er een vrij grote kans dat ze ook schoon blijven.
  • ’s Avond hebben we hier meer tijd voor dan tijdens de ochtend.
  • warm water zorgt ervoor dat ze rozig, ontspannen en slaperig worden (weten zij niet, maar ik wel)

Ga op tijd naar bed

Open deur maar soms zijn dingen zo simpel dat je ze vergeet. Hoe beter uitgeslapen mijn kinderen zijn, hoe makkelijker ze meewerken. Bovendien gaat alles ook een stuk sneller en komen eventuele suggesties, tips en alles wat ik zeg veel beter aan. Omgekeerd geldt het ook. Hoe vroeger ik naar bed ga, hoe beter ik in mijn vel zit. Hoe meer ik kan hebben. En hoe minder energie het mij kost om bewust aanwezig te zijn. Wie de baas wil zijn over het spitsuur in de morgen, zorgt dat zij ’s avonds de baas is over haar slaapgedrag. Een goede avondroutine en op een vaste tijd slapen, zorgt trouwens ook voor een betere nachtrust.

Sta op tijd op

Een ochtendroutine valt of staat met hoe laat je opstaat. Snoozen is super verleidelijk. Als ik de hele nacht slecht geslapen heb en vlak voor de wekker weer in slaap valt: gilt mijn hele lichaam NEE ik wil niet. Van die paar keren dat ik ben blijven liggen weet ik: daar wordt het niet beter van. Ik kom meteen in chronische tijdnood. Omdat ik slecht geslapen heb, ben ik al niet de snelste. Dus het is zinloos om te denken dat ik de verspilde tijd ga inhalen. De dagen dat ik bewust te laat opsta, zijn de dagen waarop ik me voel alsof ik constant achter de feiten aanhol en geleefd word. Daar houd ik niet van. Vandaar dat ik mezelf nu gewoon uit bed schop. Dan maar een koude douche, dan ben ik ook wakker…

Geldt ook voor de kinderen. Ik kan er niet vanuit gaan dat als ik ze langer laat liggen, ze dan de verloren tijd inhalen door alles sneller te doen.Vandaar dat ik geen dealtjes met ze sluit op dit vlak.

Relax Mama!

Ik weet niet hoe jouw kinderen zijn, maar mijn kinderen doen de dingen echt niet sneller als ik loop te foeteren en mopperen. Als ik het grappig maak daarentegen wel. Als de sfeer prettig en coöperatief is, heeft dat een positief effect op ze. Dus lach, maak het grappig en zing vrolijke rare liedjes.  Help zonder mopperen bij dat wat niet lukt. Moedig ze aan. Wedden dat het dan voor jou ook minder voelt alsof je je door de morning routine heen worstelt?

Zet de klok vooruit

De klok in mijn keuken en auto staan 10 minuten voor. Hoeven de kinderen niet te weten. We hebben van tevoren een tijd afgesproken waarop iedereen met jas en al klaar moet zijn. Voor mij geven die 10 minuten meer rust en ruimte.

Visualiseer je ochtendroutine

Het is belangrijk dat een ochtendroutine door het hele gezin omarmt wordt. Je hebt namelijk de hele familie nodig om het te laten slagen. Dus ook het kind dat nog niet kan lezen. Wel mee wil doen, maar ook snel vergeet wat haar volgende taak is. In dat geval kan het handig zijn om de ochtendroutine te visualiseren. Teken de plaatjes voor verschillende acties op een papier Of gebruik een magneetbord. Je kind kan dan een magneetje in het juiste vakje zetten. De activiteit afvinken of een sticker plakken. Zo maak je het ook nog eens extra leuk.

Voorbeeld ochtendroutine met kinderen

  • Opstaan (6.30 uur)
  • Aankleden (tot 6.45 uur)
  • (Gezicht) wassen (tot 6.50 uur)
  • haren verzorgen (tot 7.00 uur)
  • Schoollunch maken (tot 7.15 uur)
  • Ontbijten (tot 6.30 uur)
  • Tafel afruimen (laat ik de kinderen om en om doen) tot (7.45 uur)
  • Tanden poetsen (7.45 uur)
  • Schoenen + jas aan (7.55  uur)
  • In de auto  (8.00 uur)

Lees ook:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]