Moeder & Kind Opvoeding

Hoe werkt Babyzindelijkheidscommunicatie?

13 oktober 2016
Hoe werkt Babyzindelijkheidscommunicatie

Wil je je kinderen luierloos opvoeden? Dan is babyzindelijkheidscommunicatie misschien wel iets voor jou en je baby. Deze methode leert je om te zien wanneer je baby aangeeft dat zij moet plassen.

Westerse kinderen zijn door al die comfortabele luiers die voor droge blije baby’s zorgen steeds later zindelijk. Ook het feit dat veel kinderen naar de opvang gaan en zindelijkheidstraining iets is wat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen, want druk druk druk maakt het niet veel beter. In Afrikaanse en Aziatische landen kent men dit probleem niet. Die kinderen gaan luierloos door het leven zonder dat ze het overal laten lopen. Hoe? Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC) kan daar wel eens het antwoord op zijn.

Luierloos door het leven is helemaal zo gek nog niet

Toen ik met anderhalf jaar na Nederland kwam, was ik zowel dag- als nachtzindelijk. Iets wat voor veel kinderen in het buitenland normaal is. Bijna overal ter wereld lopen baby’s en dreumessen zonder luiers rond. Die kinderen hebben precies dezelfde sluitspieren als Westerse kinderen. Ze worden geboren met evenveel controle erover als Nederlandse kinderen. Maar geen enkele ouder, pedagoog, uroloog of urotherapeut die die beweert dat kinderen het niet kunnen aangeven.

Let wel babyzindelijkheidscommunicatie is geen zindelijkheidstraining. Kinderen leren niet hun plas of poep ophouden. Een baby plast op haar eigen tijd. Met of zonder luier om. Je kind leert dus niet de plas uit te stellen, maar je kind leert het om aan te geven. En ouders leren de signaleren te herkennen die hun baby geeft als ze moeten. Toen ik er bewust op ging letten, zag ik bijvoorbeeld dat mijn dochters gaan wiebelen of voor zich uit staren en stilletjes worden.

Wat is babyzindelijkheidscommunicatie?

Babyzindelijkheidscommunicatie gaat er van uit dat je baby’s zniet in hun broek willen plassen. Sterker nog, ze geven signalen af waarmee ze ons willen laten weten dat ze moeten. Net zoals ze aangeven dat ze honger hebben. Aan ons als ouders de schone taak om deze signalen te leren herkennen. Waar in het begin de signalen nog subtiel zijn, worden ze na verloop van tijd steeds duidelijker te herkennen. Hoe meer je op elkaar ingespeeld raakt, hoe beter je het ziet.

Door je kindje vervolgens boven een potje of toilet te houden, wordt het voor je baby steeds meer een gewoonte. Zo leert ze dat poepen en plassen op een bepaalde plaats hoort. En voor jou als ouders heeft het ook voordelen: minder luiers verschonen. Hoewel een luier verschonen niet het einde van de wereld is, is elke luier die je niet hoeft te verschonen er weer een.

Voordelen babyzindelijkheiscommunicatie

Babyzindelijkheiscommunicatie heeft een aantal voordelen.

  • Minder luiers. Dat heb ik hierboven al beschreven. Of je het nu vanuit milieubewuste of financiële redenen doet. Het scheelt.
  • Je kind is eerder zindelijk. Veel ouders die babyzindelijkheidscommunicatie toepassen, geven aan dat hun kind al met anderhalf zindelijk is.
  • Hoe zou jij het vinden als je van iemand afhankelijk bent om op de wc te komen? En stel dat je het aangeeft, maar deze persoon negeert je signalen en je mag het in je broek doen en wachten totdat die persoon je dan verschoont? Dieren hebben de behoefte om zich regelmatig schoon te maken. Mensen ook.
  • Bovendien, het is best raar dat je de natuurlijke aanwezige signalen van ene baby negeert. Haar leert om in een luier te plassen en poepen en dan op een gegeven moment het afleert…

Wanneer begin je met babyzindelijkheidscommunicatie?

Babyzindelijkheidscommunicatie wordt nog makkelijker als je het combineert met babygebaren. Door een handgebaar voor naar de wc te hanteren, wordt het nog duidelijker wanneer je kindje moet. Waarschijnlijk maak je het gebaar in het begin alleen, maar na een tijdje bootst je kindje het gebaar na. Bingo! Jij weet wat ze bedoelt en zij voelt zich begrepen.

Het fijne aan babyzindelijkheidscommunicatie is dat je er op elk gewenst moment mee beginnen kan. Voordat je de luiers meteen enthousiast de deur uit gooit, is het handig om te kijken wat bij jou en jullie thuissituatie past. Vaak moet een baby na het eten plassen of poepen. Hetzelfde geldt voor na het slapen. Dat is dan ook een goed moment om te beginnen.

  • Houd je baby boven het toilet of ze haar op het potje. Om d elink te leggen tussen je behoefte doen en de plek, kan je een babygebaar gebruiken of een geluid maken. Op den duur legt je kindje die link.
  • Hoe meer je BZC gebruikt, hoe meer ervaring je er mee krijgt en hoe beter jullie op elkaar ingespeeld raken.
  • Houd er rekening mee dat er ook nog ‘gewoon’ ongelukjes kunnen voorkomen. Het is een proces.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]