Moeder & Kind Opvoeding

Hoe werkt Babyzindelijkheidscommunicatie?

13 oktober 2016
Hoe werkt Babyzindelijkheidscommunicatie

Wil je je kinderen luierloos opvoeden? Dan is babyzindelijkheidscommunicatie misschien wel iets voor jou en je baby. Deze methode leert je om te zien wanneer je baby aangeeft dat zij moet plassen.

Westerse kinderen zijn door al die comfortabele luiers die voor droge blije baby’s zorgen steeds later zindelijk. Ook het feit dat veel kinderen naar de opvang gaan en zindelijkheidstraining iets is wat we het liefst zo lang mogelijk uitstellen, want druk druk druk maakt het niet veel beter. In Afrikaanse en Aziatische landen kent men dit probleem niet. Die kinderen gaan luierloos door het leven zonder dat ze het overal laten lopen. Hoe? Babyzindelijkheidscommunicatie (BZC) kan daar wel eens het antwoord op zijn.

Luierloos door het leven is helemaal zo gek nog niet

Toen ik met anderhalf jaar na Nederland kwam, was ik zowel dag- als nachtzindelijk. Iets wat voor veel kinderen in het buitenland normaal is. Bijna overal ter wereld lopen baby’s en dreumessen zonder luiers rond. Die kinderen hebben precies dezelfde sluitspieren als Westerse kinderen. Ze worden geboren met evenveel controle erover als Nederlandse kinderen. Maar geen enkele ouder, pedagoog, uroloog of urotherapeut die die beweert dat kinderen het niet kunnen aangeven.

Let wel babyzindelijkheidscommunicatie is geen zindelijkheidstraining. Kinderen leren niet hun plas of poep ophouden. Een baby plast op haar eigen tijd. Met of zonder luier om. Je kind leert dus niet de plas uit te stellen, maar je kind leert het om aan te geven. En ouders leren de signaleren te herkennen die hun baby geeft als ze moeten. Toen ik er bewust op ging letten, zag ik bijvoorbeeld dat mijn dochters gaan wiebelen of voor zich uit staren en stilletjes worden.

Wat is babyzindelijkheidscommunicatie?

Babyzindelijkheidscommunicatie gaat er van uit dat je baby’s zniet in hun broek willen plassen. Sterker nog, ze geven signalen af waarmee ze ons willen laten weten dat ze moeten. Net zoals ze aangeven dat ze honger hebben. Aan ons als ouders de schone taak om deze signalen te leren herkennen. Waar in het begin de signalen nog subtiel zijn, worden ze na verloop van tijd steeds duidelijker te herkennen. Hoe meer je op elkaar ingespeeld raakt, hoe beter je het ziet.

Door je kindje vervolgens boven een potje of toilet te houden, wordt het voor je baby steeds meer een gewoonte. Zo leert ze dat poepen en plassen op een bepaalde plaats hoort. En voor jou als ouders heeft het ook voordelen: minder luiers verschonen. Hoewel een luier verschonen niet het einde van de wereld is, is elke luier die je niet hoeft te verschonen er weer een.

Voordelen babyzindelijkheiscommunicatie

Babyzindelijkheiscommunicatie heeft een aantal voordelen.

 • Minder luiers. Dat heb ik hierboven al beschreven. Of je het nu vanuit milieubewuste of financiële redenen doet. Het scheelt.
 • Je kind is eerder zindelijk. Veel ouders die babyzindelijkheidscommunicatie toepassen, geven aan dat hun kind al met anderhalf zindelijk is.
 • Hoe zou jij het vinden als je van iemand afhankelijk bent om op de wc te komen? En stel dat je het aangeeft, maar deze persoon negeert je signalen en je mag het in je broek doen en wachten totdat die persoon je dan verschoont? Dieren hebben de behoefte om zich regelmatig schoon te maken. Mensen ook.
 • Bovendien, het is best raar dat je de natuurlijke aanwezige signalen van ene baby negeert. Haar leert om in een luier te plassen en poepen en dan op een gegeven moment het afleert…

Wanneer begin je met babyzindelijkheidscommunicatie?

Babyzindelijkheidscommunicatie wordt nog makkelijker als je het combineert met babygebaren. Door een handgebaar voor naar de wc te hanteren, wordt het nog duidelijker wanneer je kindje moet. Waarschijnlijk maak je het gebaar in het begin alleen, maar na een tijdje bootst je kindje het gebaar na. Bingo! Jij weet wat ze bedoelt en zij voelt zich begrepen.

Het fijne aan babyzindelijkheidscommunicatie is dat je er op elk gewenst moment mee beginnen kan. Voordat je de luiers meteen enthousiast de deur uit gooit, is het handig om te kijken wat bij jou en jullie thuissituatie past. Vaak moet een baby na het eten plassen of poepen. Hetzelfde geldt voor na het slapen. Dat is dan ook een goed moment om te beginnen.

 • Houd je baby boven het toilet of ze haar op het potje. Om d elink te leggen tussen je behoefte doen en de plek, kan je een babygebaar gebruiken of een geluid maken. Op den duur legt je kindje die link.
 • Hoe meer je BZC gebruikt, hoe meer ervaring je er mee krijgt en hoe beter jullie op elkaar ingespeeld raken.
 • Houd er rekening mee dat er ook nog ‘gewoon’ ongelukjes kunnen voorkomen. Het is een proces.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!