Baby Family Diary Moeder & Kind Persoonlijk

7 dingen waar ik aan moest wennen toen ik een zoon kreeg

11 oktober 2020
7 dingen waar ik aan moest wennen toen ik een zoon kreeg

Wennen aan een zoon na drie dochters was niet niks. Maar nu Novan alweer 8 maanden in ons leven is, kan ik het me niet meer anders voorstellen. Van meisjesmama ging ik naar jongensmama in 8 maanden tijd. En er vielen mij wat dingen op. In dit blog vertel ik over 7 dingen waar ik aan moest wennen toen ik een zoon kreeg.


7 dingen waar ik aan moest wennen toen ik een zoon kreeg

Nat plassen

Hoezo is het niet makkelijk om de luier van een meisje te verschonen? En waarom zou een jongetje makkelijker zijn? Mensen zeiden het, maar ik vond het vies tegenvallen. Er zijn momenten geweest waarop ik zelf onder gepiest werd. Chloé trouwens ook. Of nog net op tijd kon wegduiken. Maar er waren ook momenten waarop ik binnensmonds schold omdat ik net iets te veel ruimte had gelaten tussen luier en piemel. Waardoor de romper nat werd aan de boven- of zijkant. Mijn perfect pamper game tilde ik naar een heel nieuw niveau. 

Fysiek

Baby 8 maand

Mijn meiden ontwikkelden in de eerste maanden hun stembanden. Novan niet. Die is van het lichamelijke. Hoofd ophouden, omrollen, kruipen, optrekken, staan, willen lopen. Er lijkt geen rust in dat lijfje te zitten. Legde ik hem in bad neer, moest hij zich omrollen zodat hij natuurlijke en slok water binnen kreeg. Dus overgestapt naar badring. Er is geen baby waarbij ik zo’n worsteling heb om hem in een badstoeltje te zetten. Knietjes die niet willen buigen. Als ik hem in bad gestopt heb, kan ik daarna zelf in bad. En de badkamer kan gedweild worden. Hem verschonen op de commode is een echte uitdaging. Opeens snap ik die luierbroekjes.

Fascinatie voor alles wat rolt

Autootjes, wielen, ballen, poppenwagens, loopauto’s, zolang het maar wielen heeft en rolt heeft het Novans aandacht. Echt zo grappig om te zien! Hij kan heel wat minuten zoet zijn met het wiel van de kinderwagen. Duwen, trekken en als dat verveelt proberen om het in zijn mond te stoppen.

Slopen

In de afgelopen maanden heb ik de betekenis geleerd van Alles kan kapot. Als het kapot kan en Novan krijgt het in zijn handen, moet het kapot. Met speelgoed moet gesmeten worden. Het moet uit elkaar gehaald worden. Maar bovenal moet er gesloopt worden. Mijn NEE lijkt hem totaal niet uit te maken. Hij doet het toch wel. Dus ik ben zo’n moeder geworden die als hij wakker is, de hele dag druk is hem weg te halen van plekken waar hij niet hoort te zijn.

De box

Zijn zussen hadden een hekel aan de box. Dat ding stond er puur voor de opslag van speelgoed. Novan chillt heel relaxed in de box. Vind het een prima plek om zijn beentjes tussen de spijlen door te wurmen. Zich op te trekken aan de spijlen. En accepteert het ook goed als ik hem er parkeer omdat ik het zat ben om politieagentje te spelen.

Kleine charmeur

Nog een verschil tussen mijn dochters en mijn zoontje is het gebruik van zijn charmes. Hij windt elke vrouw om zijn vingers. Hier in het huishouden sowieso. Op elke zus lijkt hij anders te reageren. Chloe schreeut en lacht hij enthousiast naar omdat die twee samen boefjes zijn. Grace mag hem eindeloos knuffelen en kroelen. En Bailey moet hem vooral rond tillen en gek mee doen. Je smelt voor zijn lachje en hij weet je prima in te palmen.

Jongetjes zijn gevoeliger

Je denkt altijd dat meisjes gevoeliger zijn. Maar het tegendeel is waar: jongentjes zijn gevoeliger. Jongensbaby’s kunnen bij de geboorte minder goed omgaan met stressfactoren dan meisjes. Dat kwam naar voren uit het onderzoek van klinisch psycholoog Dr. Allan Schore dat hij uitvoerde aan de University of Michigan. De eenvoudige verklaring daarvoor is dat jongetjes worden geboren met minder stoffen die stress reguleren. En het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van emoties groeit trager bij jongens dan bij meisjes.

Bij Novan zie je dat ook. Zo is hij in tegenstelling tot Chloe echt bang voor ons konijn. Hij kan echt heel onbedaarlijk hard huilen. Heeft dagen waarop hij echt een mommy’s boy is. Nee, ik hoef hem niet te entertainen. Zolang ik hem naar in een drager tegen mijn hart draag, is het goed. In die positie voelt hij zich veilig en  kan hij de wereld aan. Gelukkig vind ik het heerlijk om met hem te knuffelen.

Kreeg jij ook een jongetje nadat je een meisje had, of was het andersom? Wat viel je op?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan
Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]