Baby Kraamtijd Moeder & Kind

6 tips: Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

7 december 2014
6 tips Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

Wist je dat er verschillende manieren zijn om te weten of je baby genoeg voeding krijgt? Dus als je je zorgen maakt, moet je deze op deze signalen letten.

Het is misschien wel de belangrijkste vraag voor nieuwe moeders: Hoe weet je of je baby genoeg voeding krijgt?  Zeker wanneer ze huilen kan je dat heel onzeker maken.

Zo weet je dat je baby honger heeft

Voordat je kindje het op een krijsen zet, laat een baby vaak al op verschillende manieren weten dat ze honger heeft. Als je de signalen leert herkennen kan je hier op letten. Je baby kan met de volgende hongersignalen communiceren:

  • Ze maakt zuigbewegingen;
  • Ze sabbelt op haar vuistje of haar vingers;
  • Gaat actiever bewegen (met armen en benen);
  • Het mondje maakt zoekende bewegingen;
  • Als je haar mond aanraakt, gaat het open;
  • zuigen op je pink, een fopspeen of duim.

bron

Tips: Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

Nieuwsgierig naar of je baby genoeg voeding krijgt? Let dan op de onderstaande signalen.

Lege borsten

Geef je borstvoeding? Dan voel je echt wel het verschil tussen of je borsten voelen als de uiers van Berta38 of dat ze leeg zijn. Je baby moet minimaal 1 borst leegdrinken. Maar je mag bij een pasgeboren baby altijd 2 borsten aanbieden. Of zoals mijn kraamverzorgster zei: het hoofdgerecht en het toetje. En mijn baby’s sloegen zelden het toetje over.

Check de luiers

Wat er in gaat, komt er ook weer uit. Dus tel gewoon het aantal luiers. Een pasbeoren baby mag 4 – 6 plasluiers hebben per etmaal. En minimaal een zo’n prachtig mooie luier met gele poep. Maar kijk niet gek op dat je kind op borstvoeding wel vaker een poepluier produceert. Welke kleur het heeft (groen, mosterdgeel of honingblond ) maakt niet zoveel uit. Als het maar zacht is. Oh en poep van kinderen die borstvoeding krijgen, stinkt minder. Waarom? Omdat dat beter verteerd wordt.

Wakker en alert

Als je kind genoeg voeding krijgt, heeft ze meerdere wakkere momentje op een dag. Dat hoeft echt geen uren achter elkaar. Maar een baby die alleen maar slaapt, lastig wakker te krijgen is en niet alert is niet gezond. Als er namelijk te veel tijd tussen voedingen zit of ze krijgt niet voldoende binnen, daalt het glucosegehalte en raakt ze versuft. Op den duur kan ze zelfs buiten bewustzijn raken. Dus let erop en ga op je moeder-intuītie af.

Open ogen

Zucht, een slapende baby aan de borst die af en toe glimlacht door lachtstuipjes. Heel schattig hoor daar niet van. Toch moet je kind een groot deel van de voeding met open ogen drinken en niet slapen.

Eetgeluiden

Als ze honger hebben vallen ze aan. Zeker in het begin behoort je baby grote regelmatige slokken achter elkaar te nemen. Af en toe afgewisseld met korte pauzes. Je moet ook een beetje kunnen ademen en op krachten komen. Bovendien zie je dat je kindje de melk doorslikt.

Tevreden baby

Als je kindje na het voeden een tevreden indruk maakt, is het goed. Is het je kindje onrustig? Blijft ze pruttelen en is ze humeurig? Dan kan het zijn dat ze te weinig voeding heeft gekregen. Begin maar weer van voren af aan. Ja, echt ook als je beide borsten hebt aangeboden, kan je je kind weer aanleggen. Je lichaam neemt het op den duur weer over. Vertrouw daar op.

Ook leuk om te lezen:

tips baby genoeg gedronken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]