Baby Kraamtijd Moeder & Kind

6 tips: Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

7 december 2014
6 tips Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

Wist je dat er verschillende manieren zijn om te weten of je baby genoeg voeding krijgt? Dus als je je zorgen maakt, moet je deze op deze signalen letten.

Het is misschien wel de belangrijkste vraag voor nieuwe moeders: Hoe weet je of je baby genoeg voeding krijgt?  Zeker wanneer ze huilen kan je dat heel onzeker maken.

Zo weet je dat je baby honger heeft

Voordat je kindje het op een krijsen zet, laat een baby vaak al op verschillende manieren weten dat ze honger heeft. Als je de signalen leert herkennen kan je hier op letten. Je baby kan met de volgende hongersignalen communiceren:

 • Ze maakt zuigbewegingen;
 • Ze sabbelt op haar vuistje of haar vingers;
 • Gaat actiever bewegen (met armen en benen);
 • Het mondje maakt zoekende bewegingen;
 • Als je haar mond aanraakt, gaat het open;
 • zuigen op je pink, een fopspeen of duim.

bron

Tips: Zo weet je dat je baby genoeg voeding krijgt

Nieuwsgierig naar of je baby genoeg voeding krijgt? Let dan op de onderstaande signalen.

Lege borsten

Geef je borstvoeding? Dan voel je echt wel het verschil tussen of je borsten voelen als de uiers van Berta38 of dat ze leeg zijn. Je baby moet minimaal 1 borst leegdrinken. Maar je mag bij een pasgeboren baby altijd 2 borsten aanbieden. Of zoals mijn kraamverzorgster zei: het hoofdgerecht en het toetje. En mijn baby’s sloegen zelden het toetje over.

Check de luiers

Wat er in gaat, komt er ook weer uit. Dus tel gewoon het aantal luiers. Een pasbeoren baby mag 4 – 6 plasluiers hebben per etmaal. En minimaal een zo’n prachtig mooie luier met gele poep. Maar kijk niet gek op dat je kind op borstvoeding wel vaker een poepluier produceert. Welke kleur het heeft (groen, mosterdgeel of honingblond ) maakt niet zoveel uit. Als het maar zacht is. Oh en poep van kinderen die borstvoeding krijgen, stinkt minder. Waarom? Omdat dat beter verteerd wordt.

Wakker en alert

Als je kind genoeg voeding krijgt, heeft ze meerdere wakkere momentje op een dag. Dat hoeft echt geen uren achter elkaar. Maar een baby die alleen maar slaapt, lastig wakker te krijgen is en niet alert is niet gezond. Als er namelijk te veel tijd tussen voedingen zit of ze krijgt niet voldoende binnen, daalt het glucosegehalte en raakt ze versuft. Op den duur kan ze zelfs buiten bewustzijn raken. Dus let erop en ga op je moeder-intuītie af.

Open ogen

Zucht, een slapende baby aan de borst die af en toe glimlacht door lachtstuipjes. Heel schattig hoor daar niet van. Toch moet je kind een groot deel van de voeding met open ogen drinken en niet slapen.

Eetgeluiden

Als ze honger hebben vallen ze aan. Zeker in het begin behoort je baby grote regelmatige slokken achter elkaar te nemen. Af en toe afgewisseld met korte pauzes. Je moet ook een beetje kunnen ademen en op krachten komen. Bovendien zie je dat je kindje de melk doorslikt.

Tevreden baby

Als je kindje na het voeden een tevreden indruk maakt, is het goed. Is het je kindje onrustig? Blijft ze pruttelen en is ze humeurig? Dan kan het zijn dat ze te weinig voeding heeft gekregen. Begin maar weer van voren af aan. Ja, echt ook als je beide borsten hebt aangeboden, kan je je kind weer aanleggen. Je lichaam neemt het op den duur weer over. Vertrouw daar op.

Ook leuk om te lezen:

tips baby genoeg gedronken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!