Baby Moeder & Kind

Alles wat je moet weten over moedermelk kolven

27 augustus 2020
Kolven_waarom, wanneer en hoe vaak_The millennialmom

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je niet altijd je baby direct uit de borst kan laten drinken. Gelukkig kun je door het kolven van moedermelk je kinderen nog steeds alle voordelen van borstvoeding mee geven. Wil jij dit ook gaan doen? Dan geef ik in dit blog antwoord op redenen om te gaan kolven, of je een borstkolf moet kopen of huren en wanneer je moet beginnen.

Video | Alles wat je moet weten over kolven

Geen zin om te lezen? In bovenstaande video leg ik in 10 minuten alle ins en out uit over kolven. Het enige wat je hoeft te doen is een kopje thee of koffie pakken en de video af laten spelen. Ik geef open en eerlijk antwoord op verschillende vragen die ik hieronder puntsgewijs bespreek.

Kolven, wat is dat?

Als je kolft, laat je je baby niet rechtstreeks uit de borst drinken. In plaats daarvan haal je melk uit je borsten. Dit kun je doen met een borstkolf of je handen. De meeste moeders kiezen er voor om dit met een borstkolf te doen. Dit is een soort pompje diede zuigbewgingen van je baby imiteert. Hierdoor wordt de toeschietreflex opgewekt en begint er moedermelk uit je borsten te stromen. Deze kan je opvangen in een flesje of bewaarbakje die je aan de borstkolf vastmaakt. Ben je klaar met moedermelk afkolven? Dan kun je de afgekolfde borstvoeding bewaren in koelkast of diepvries.

Functies van kolven

Melkproductie op gang brengen (dag 1 t/m dag 5)

Vanaf het moment dat je baby is geboren, kun je gaan kolven. Dit is handig om de melkproductie op gang te brengen zodat je baby voldoende melk krijgt. Ook is het handig om de druk van je borsten te halen wanneer je last hebt vab stuwing.

Opbouwen melkvoorraad (dag 6 t/m dag 30)

Zodra de kraamweek voorbij is kun je gaan kolven om alvast een voorraadje melk op te bouwen. Dit is handig voor als je straks weer wilt gaan werken. Of als je eens een keer wat langer bij je kindje weg wilt zijn.

Melkproductie op peil houden (vanaf dag 30)

Is de melkproductie goed op gang gekomen en heb je een mooi voorraadje moedermelk kunnen opbouwen in de vriezer? Dan kun je kolven gebruiken om de melkproductie op peil te houden.

Hoe gebruik je het in combinatie met borstvoeding?

borstvoeding combineren met kolven

Er zijn verschillende mogelijkheden om afgekolfde moedermelk te gebruiken. Ik benoem de 4 belangrijkste:

  1. melkproductie op gang brengen
  2. borstvoeding en afgekolfde moedermelk
  3. fulltime kolven
  4. Afgekolfde melk en kunstvoeding

Waarom borstvoeding kolven?

Er zijn allerlei verschillende redenen om moedermelk af te kolven. Je kunt gaan kolven omdat je:

De melkproductie op peil wilt houden of verhogen

Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Door vaker te voeden/kolven stimuleer je de melkproductie. Ook als je productie lastig op gang komt, kun je door te kolven deze verhogen.

Moedermelk wilt doneren

Ik ben al vlot na Novans geboorte begonnen met kolven en het aanleggen van een melkvoorraad in de vriezer. Vlak na de geboorte van Novan kon ik moedermelk doneren aan een andere moeder die bij mij op de zwangerschapscursus zat. Zij had niet genoeg melkproductie en ik al wel. Er zijn verschillende mogelijkheden om melk te doneren. Premature kindjes kunnen hier veel baat bij hebben.

Alcohol of medicijnen hebt gebruik

Wanneer je alcohol hebt gedronken of bepaalde medicijnen hebt gebruikt, kun je je baby tijdelijk geen borstvoeding geven. Dat geldt ook voor de melk die je afkolft: die moet je weggooien. Door kolven kun je deze schadelijke stoffen kwijtraken. Geef je kind bij honger gewoon melk uit je melkvoorraad.

Weer aan het werk gaat

Veel vrouwen beginnen met kolven omdat hun zwangerschapsverlof er weer op zit. De maanden van fulltime je baby om je heen hebben zijn voorbij. Vanaf nu kan het zijn dat je een voedingsmoment van je baby mist. Het geven van borstvoeding in combinatie met werken kan een uitdaging zijn en stressvol. Bespreek dus met je werkgever wat je mogelijkheden zijn. Tip: kolven op het werk dit zijn je rechten.

Melkvoorraad opbouwen

Door borstvoeding te kolven kun je een melkvoorraad opbouwen voor momenten dat je je baby zelf geen borstvoeding kunt geven.

Hoe vaak moet je kolven?

Het aantal keren dat je kolft is helemaal afhankelijk van hoe vaak je baby bij je drinkt als jullie samenzijn. Werk je de hele dag? Dan is dit al snel snel drie keer. Zelf kolf ik 2 keer op mijn werk en vaak ook nog 1 of 2 keer thuis. Dit is voor mij voldoende om het aantal flessen dat Novan op de opvang drinkt bij elkaar te kolven. Ik voed hem om 6 uur ‘s ochtends en vaak ook nog bij thuiskomst om 18:00 uur ‘s avonds. De rest van de avond kan ik gebruiken om 2x te kolven totdat ik naar bed ga.

Hoe lang kolven

Net zoals bij het aantal keren dat je kolft is ook de duur van je kolven heel persoonlijk. Dit verschilt per moeder. Op het werk kolf ik vaak 15 minuten. Ik heb een dubbelzijdige elektrische borstkolf. In deze tijd lukt het mij om de melk te laten toeschieten. Soms lukt dat 2 xe en soms niet. De ochtend kolfsessie levert vaak minder melk op dan de middag.
Thuis kolf ik vaak maar 10 minuten. En als ik kolf terwijl ik Novan aan de andere kant laat drinken, kies ik er voor om de tijd af te laten hangen van hoe lang hij drinkt. Het is in elk geval belangrijk om het volgende te doen:

  • Voldoende tijd nemen
  • Ontspannen zijn
  • Zorgen dat je het niet te warm of te koud hebt

Kolfapparaat kopen? Hier moet je op letten!

Ben je van plan om een kolfapparaat te kopen? Twijfel je tussen een elektrische of een handkolf? Dan is het handig om een viertal vragen te beantwoorden:

  • Hoe vaak ga je kolven
  • Waarom ga je kolven?
  • Hoeveel melk heb je
  • Wat is je budget

Elektrisch of handkolf wat is beter

Er zijn verschillende soorten en merken borstkolven op de markt. Zelf heb ik verschillende versies gehad van Medela. En deze heb ik altijd naar grote tevredenheid gebruikt. Maar ook fabrikanten van babyspullen zoals Nuby, Difrax en Philips Avent hebben verschillende exemplaren.

Voor ervaringen met merken kun je het beste reviews lezen, je lactatiekundige of kraamhulp raadplegen. MIsschien heeft je verloskundige praktijk ook nog wel een tips en in verschillende borstvoedingsgroepen op Facebook kun je ook altijd terecht voor ervaringen.

Voordelen handkolf

  • Goedkoop
  • Klein en compact
  • Makkelijk mee te nemen
  • Goed alternatief voor als je niet dagelijks kolf

Nadelen handkolf

  • Minder efficiënt
  • Werkt minder snel
  • Niet geschikt om melkproductie mee op gang te brengen

Voordelen elektrische kolf

  • Makkelijk voor als je veel en vaak kolft
  • Geschikt om borstvoeding mee op gang te brengen

Nadelen:

  • Vrij prijzig

Kolf huren of kopen?

Vaak is de eerste kolfervaring die je in het ziekenhuis krijgt die met de Medela Harmony. Zodra je thuis bent, kun je kiezen om er een te huren of te kopen. Aan beide opties kleven bepaalde voor – en nadelen. Je kunt het beste er een huren als hem gebruikt omdat je soms een avondje weg wilt, of eens een wijntje wilt achterover tikken.  Maar ga je hem regelmatig gebruiken dan is kopen een betere oplossing.

Ook leuk om te lezen:

Moedermelk afkolven_ wanneer, hoe vaak en hoe lang_

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]