Mama Opvoeding

Smartphone of baby | waar kijk je naar als je borstvoeding geeft?

8 maart 2018
Je moet je baby aankijken als je borstvoeding geeft

Smartphone of baby waar kijk je naar als je borstvoeding geeft? Er is weer een nieuw onderwerp om over te zeuren. Moeders die naar hun telefoon kijken als ze voeden. Je moet je baby aankijken als je borstvoeding geeft want ander werk je een smartphoneverslaving in de hand. Trauma’s, verwaarlozing en andere stokpaardjes worden weer gretig uit de kast getrokken en bereden. Iedereen vind er wat van dus ik ook.

Nog niet zo lang geleden werd ik meewarig aangekeken door een collega. Ze hoorde dat ik mijn bijna 3 jarige dochter nog steeds borstvoeding gaf. Dat vond ze niet raar maar wel heel bijzonder… Ze had wel eens gehoord dat er zulke mensen bestonden, maar nog nooit een in levende lijve ontmoet. Maar voila, hier ben ik en ik denk dat dit mij genoeg ervaring geeft om er iets over te zeggen.

Smartphoneverslaving

Volgens hoogleraar klinische Psychologie Jan Derksen ( Radboud Universiteit Nijmegen) is je kind aankijken essentieel voor de binding. Sterker nog het zou mogelijk een smartphoneverslaving bij kinderen kunnen voorkomen. Dus onthoud dat als je je new born voed. Een minder verslaafd kind heb je letterlijk zelf in de hand.

Hij verwijt ouders dat ze er voor de geboorte vaak niet over nagedacht hebben hoe ze met schermen omgaan. Met als gevolg dat we kinderen als onderbreking van onze digitale bezigheden zien. Hij durft zelfs te stellen dat moeders die al voedend op de tablet zitten bijdragen aan een slechte binding met hun kind.

Mansplaining

Nu moet ik even eerlijk zijn: ik ben allergisch voor mansplaining. Dat mannen iets belerend gaan uitleggen. En ik krijg helemaal jeuk als het om een onderwerp gaat waar ze zelf nooit mee te maken hebben gehad. Echt mensen anno 2018 past dan enige gepaste afstand. Dus roepen dit soort theoretische verklaringen van een hoogleraar wat mij betreft ook vragen op.

Smartphone of baby?

Natuurlijk vind ik het hele principe van aankijken leuk. En echt ik heb me wat afgestaard, gekeken, gelachen en verwonderd. Maar als je 8x per dag een uur met je borst uit je T-shirt hangt dan kan er best wel eens een momentje tussen zitten waarop je even geen zin hebt in dat bondige getuur naar het vredig slapende koppie van je kleintje. Want laten we eerlijk zijn: zodra de borst in zicht is, is mijn ervaring dat de mijn kroost meestal ogen dicht doet en zichzelf compleet laveloos zuipt. Kortom: die hele communicatie wordt eenzijdige beëindigt. Sta je dan met je goede manieren.

Hoe deden vrouwen dat vroeger dan?

Dat hele idee van het dorp dat mede helpt je kind op te voeden, is echt wel verdwenen. Ze helpen je niet meer met je opvoeding maar hebben er des te meer een mening over. Over de vrouwen welteverstaan, want mommy shaming is altijd meer een nationale volkssport geweest dan daddy shaming.

Ik kan me niet voorstellen dat onze grootmoeders 8 keer per dag een uur lang naar hun kind gingen staren. Is de flessenvoeding juist niet uitgevonden zodat ze toen weer lekker snel konden doen waar ze mee bezig waren? En dat er ’s middags soaps en talkshows op de tv waren, heeft dat niet alles te maken met dat men wel begreep dat die saaie uurtjes best wel wat entertainment konden gebruiken?

Ik kijk mijn kind niet aan tijdens de borstvoeding

Ik kijk mijn kind niet aan tijdens de borstvoeding. Nou ja in elk geval niet de hele tijd. Dat heb ik nooit gedaan. Mijn kraamverzorgster zei dat borstvoeding ook even een rustmomentje voor mijzelf was. Zo heb ik het altijd ook gezien. Toen Miss G geboren werd, was de smartphone helemaal nog niet zo’n ding. Maar destijds las ik een boek als ik haar aam het voedde was. Of ik at iets. Speelde een spelletje op mijn Nintendo DS. Of besloot dat ik al liggend op mijn zij wilde voeden, zodat ik zelf ook even mijn ogen dicht kon doen. Dat deed mijn baby namelijk ook zodra ze aan de borst lag.

Ook Miss C kijk ik niet continue aan. Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat ze heerlijk tevreden met gesloten ogen tegen mij aan ligt. En als het ochtend is, lig ik er vaak ook zo bij. Gewoon omdat ik nog niet echt wakker wil worden. Soms speel ik even een spelletje., check het laatste nieuws of scroll door mijn social media accounts op mijn telefoon. Omdat ik daar de rest van de dag niet echt rust voor krijg. En soms lachen we naar elkaar. Met onze ogen. Maar wat ook doen, het is nooit geforceerd, verplicht of uit schuldbesef. Mijn kind ligt tegen mij aan, ruikt mij, voelt mijn warmte en hoort mij ademen. Hoe intiem wil je het hebben?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Lynn Mahieu
  8 maart 2018 at 13:09

  OMG wat een discussies weer! Ik denk er net hetzelfde over, wat weten die mannen ervan die zelf nooit in dezelfde situatie hebben gezeten? Toen mijn dochter net geboren was heb ik inderdaad heel veel naar haar gekeken, want dat nieuwe wezentje is zo mooi en leuk om naar te kijken. Maar op de duur is telkens een half uur lang naar je baby staren, zo’n 8 keer per dag (als ik geluk had!) echt niet meer zooo interessant als je baby met haar ogen toe ligt te drinken. Met af en toe een smartphone in de hand gaat ze heus niet minder aan me gehecht geraken hoor. En die verslaving: als je baby drinkt ziet die je smartphone toch niet? Een heel rare redenering vind ik!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!