Heb je altijd een groot gezin gewild? Het was een vraag die me een beetje overviel. Persoonlijk vind ik 4 kinderen niet veel. Zelf kom ik ook uit een gezin van 4 kinderen. Bij grote gezinnen denk ik aan de gezinnen uit een Huis vol. In elk geval aan moeders met het dubbele aantal kinderen van wat ik heb. Maar baarschaamte, schijnt een ding te zijn.
Je kan immers ook seks hebben zonder kinderen te krijgen. En zeker in deze tijden van klimaatcrisis, kun je beter verkondigen dat je bewust geen kinderen op de wereld zet dan dat je het in je hoofd haalt om na 3 kinderen nog een op deze wereld te zetten.
Inhoud van dit blog
Een groot gezin
Eerlijk is eerlijk. In de afgelopen maanden heb ik ook wel eens gedacht “Poe dat is me wel een aantal”. Wanneer je zwanger bent, worden niet alleen alle kinderen geteld die je levend op deze wereld gezet hebt, maar ook die het niet hebben mogen halen. Confronterend want ook mijn miskraam telde mee. En opeens ben ik dus voor de vijfde keer zwanger. Yep, zeg dat maar eens hardop zonder dat het voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt.
Het is soort van asociaal. Zeker in een tijd waarin baby’s de duivel zijn voor het klimaat. Australië brandt, verkoolde koala’s en kangoeroes springen iedere avond van je beeldscherm en zie hier er zijn vrouwen die zonder schaamte meer dan 2 kinderen krijgen! Geklaagd. Nee, neem dan een voorbeeld aan Harry en Meghan. Naast hun Megxit hebben ze ook verteld niet meer da 2 kinderen op deze aardkloot te zetten. Hulde daar mogen meer mensen (lees vrouwen) voorbeeld aan nemen.
Baarschaamte
Baarschaamte dus. Tegenwoordig heeft het een naam. De eerste keer dat ik er mee geconfronteerd werd was toen Grace een jaar of 3 was en Bailey moet anderhalf zijn geweest. Ze liep zelf en zat niet in de kinderwagen. Ik duwde een lege kinderwagen voort door de stad. Verbaasde me er over hoe mensen hun best deden een blik onder de grote kap te werpen om te kijken of daar misschien nog een kind zat. Afkeurende blikken, zo jong en al zoveel kinderen….dat is wat je op de gezichten zag. Vermakelijk vond ik het.
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik te egoïstisch ben voor een groot gezin. Ik wil de opofferingen die er bij komen kijken, niet maken. Sorry not sorry. Maar hey ieder zijn ding. Elke keer als ik een Huis Vol kijk, kijk ik vol bewondering naar hoe die gezinnen het toch maar mooi flikken. De liefde voor elkaar, de zorg voor kinderen, de tijd die ouders nog voor elkaar hebben. Petje af!
Bewust kinderloos
Zoals ik al eens eerder op mijn blog liet doorschemeren heb ik groot respect voor vrouwen die bewust kinderloos zijn. Ja, dat vind ik 100x beter dan moeders die er voor kiezen en niks anders doen dan klagen over dat het moederschap zwaar is, ze geen tijd voor zichzelf hebben, de laatste keer dat ze een douche namen ook al weer 10 dagen geleden is en hun seksleven op een laag pitje staat. Begin er dan gewoon niet aan. Ik denk dat wij ons als vrouwen niet zo door de maatschappij moeten laten opjutten om elkaars keuzes te bekritiseren.
Maar waar ik in de hele discussie rondom baarschaamte vooral moeite mee heb, is dat het ‘probleem’ bij vrouwen wordt neergelegd. Ik weet genoeg van de bloemetjes en de bijtjes om te weten dat je ook een man nodig hebt hiervoor. Toch hoor ik zelden dat mannen die meerdere kinderen verwekken zich moeten schamen. Mannen die bij meerdere vrouwen een kind verwekken, heb ik er ook nooit over gehoord.
De tol van baarschaamte
Het maakt niet uit dat je ook het andere geslacht nodig hebt. Zoals wel vaker wordt het stigma en de schaamte vooral afgeschoven op vrouwen. Wij als vrouwen zouden ons moeten schamen als we na 1 kind niet vrijwillig kozen voor sterilisatie. Mannen niet. Wij vrouwen moeten ons schamen als we fulltime werken wanneer er kinderen zijn. Mannen niet. Wij vrouwen moeten ons schamen als we alleen op vakantie gaan. Maar een man die met zijn vrienden op skivakantie gaat niet.
We leven in een maatschappij waarbij we er prat op gaan dat we zo modern zijn. Ontwikkeld, betere ideeën hebben. Nadenken over milieu. Maar als het om de oplossing gaat, verschillende we niet zoveel van de door vrouwenhaat doordrenkte denkbeelden uit de Middeleeuwen. We zijn het normaal gaan vinden dat mannen een andere behandeling krijgen als het gaat om voortplanting. Kijk maar eens naar hoeveel haast er is met die mannenpil. Vrouwen die slechte moeders zijn, zouden verplichte anticonceptie moeten krijgen. Maar mannen kunnen gewoon hun gang gaan. Kijk eens naar hoeveel mannen als het gezin compleet is kiezen voor vrijwillige sterilisatie. De tol van baarschaamte wordt betaald door vrouwen. Een groot gezin is vooral de egoïstische keuze van de vrouw.
De demografische gegevens
Om het kindertal terug te krijgen worden natuurlijk weer de welbekende stokpaardjes bereden. Met allereerst verlaging van de kinderbijslag. Yep, want dat is in Nederland echt een enorme vetpot die kinderbijslag. Daar kan je echt goed al die luiers, babykleertjes, voeding en al het andere van aanschaffen. Mensen die dit soort dingen roepen, weten er werkelijk niks van.
Daarnaast zijn het vooral de grote gezinnen in ontwikkelingslanden die voor eventuele grote milieubelasting zorgen. In Europa zijn er steeds meer landen vergrijst omdat er geen volgende generatie is. Of vrouwen nu is geboortestaking gaan vanwege het klimaat, het bevolkingsaantal zal op den duur toch vanzelf afnemen. En verder ben ik er een groot voorstander van dat mensen die zeiken over de keuzes van anderen zich niet voortplanten… .
Ook leuk om te lezen:
- Alleen domme mensen krijgen kinderen
- Waarom je van kinderen niet gelukkiger wordt
- 12x duurzame wegwerpluiers voor je baby
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
1 Comment
Merel (Lotus Writings)
10 januari 2020 at 10:06Mooi verwoord! ❤
Met gemiddeld 1,6 kind per gezin (geloof ik) hebben we voor de toekomst van ons land juist ook gezinnen nodig met baardrang – om er dan maar een nieuwe term in te gooien.
En wat die mannen betreft, aangezien mannen makkelijker overal kinderen kunnen maken dan wij kunnen baren, geloof ik dat we inderdaad de discussie beter kunnen verplaatsen richting hun voortplantingsdrift.