Moeder & Kind Zwangerschap

Baarschaamte | schaam je kapot als je meer dan 2 kids hebt

9 januari 2020
baarschaamte_vrouwen_grote gezinnen_The millennialmom

Heb je altijd een groot gezin gewild? Het was een vraag die me een beetje overviel. Persoonlijk vind ik 4 kinderen niet veel. Zelf kom ik ook uit een gezin van 4 kinderen. Bij grote gezinnen denk ik aan de gezinnen uit een Huis vol. In elk geval aan moeders met het dubbele aantal kinderen van wat ik heb. Maar baarschaamte, schijnt een ding te zijn.


Je kan immers ook seks hebben zonder kinderen te krijgen. En zeker in deze tijden van klimaatcrisis, kun je beter verkondigen dat je bewust geen kinderen op de wereld zet dan dat je het in je hoofd haalt om na 3 kinderen nog een op deze wereld te zetten.

Een groot gezin

Wat is baarschaamte_The Millennialmom

Eerlijk is eerlijk. In de afgelopen maanden heb ik ook wel eens gedacht “Poe dat is me wel een aantal”. Wanneer je zwanger bent, worden niet alleen alle kinderen geteld die je levend op deze wereld gezet hebt, maar ook die het niet hebben mogen halen. Confronterend want ook mijn miskraam telde mee. En opeens ben ik dus voor de vijfde keer zwanger. Yep, zeg dat maar eens hardop zonder dat het voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt.

Het is soort van asociaal. Zeker in een tijd waarin baby’s de duivel zijn voor het klimaat. Australië brandt, verkoolde koala’s en kangoeroes springen iedere avond van je beeldscherm en zie hier er zijn vrouwen die zonder schaamte meer dan 2 kinderen krijgen! Geklaagd. Nee, neem dan een voorbeeld aan Harry en Meghan. Naast hun Megxit hebben ze ook verteld niet meer da 2 kinderen op deze aardkloot te zetten. Hulde daar mogen meer mensen (lees vrouwen) voorbeeld aan nemen.

Baarschaamte

Baarschaamte dus. Tegenwoordig heeft het een naam. De eerste keer dat ik er mee geconfronteerd werd was toen Grace een jaar of 3 was en Bailey moet anderhalf zijn geweest. Ze liep zelf en zat niet in de kinderwagen. Ik duwde een lege kinderwagen voort door de stad. Verbaasde me er over hoe mensen hun best deden een blik onder de grote kap te werpen om te kijken of daar misschien nog een kind zat. Afkeurende blikken, zo jong en al zoveel kinderen….dat is wat je op de gezichten zag. Vermakelijk vond ik het.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik te egoïstisch ben voor een groot gezin. Ik wil de opofferingen die er bij komen kijken, niet maken. Sorry not sorry. Maar hey ieder zijn ding. Elke keer als ik een Huis Vol kijk, kijk ik vol bewondering naar hoe die gezinnen het toch maar mooi flikken. De liefde voor elkaar, de zorg voor kinderen, de tijd die ouders nog voor elkaar hebben. Petje af!

Bewust kinderloos

Zoals ik al eens eerder op mijn blog liet doorschemeren heb ik groot respect voor vrouwen die bewust kinderloos zijn. Ja, dat vind ik 100x beter dan moeders die er voor kiezen en niks anders doen dan klagen over dat het moederschap zwaar is, ze geen tijd voor zichzelf hebben, de laatste keer dat ze een douche namen ook al weer 10 dagen geleden is en hun seksleven op een laag pitje staat. Begin er dan gewoon niet aan. Ik denk dat wij ons als vrouwen niet zo door de maatschappij moeten laten opjutten om elkaars keuzes te bekritiseren.

Maar waar ik in de hele discussie rondom baarschaamte vooral moeite mee heb, is dat het ‘probleem’ bij vrouwen wordt neergelegd. Ik weet genoeg van de bloemetjes en de bijtjes om te weten dat je ook een man nodig hebt hiervoor. Toch hoor ik zelden dat mannen die meerdere kinderen verwekken zich moeten schamen. Mannen die bij meerdere vrouwen een kind verwekken, heb ik er ook nooit over gehoord.

De tol van baarschaamte

Het maakt niet uit dat je ook het andere geslacht nodig hebt. Zoals wel vaker wordt het stigma en de schaamte vooral afgeschoven op vrouwen. Wij als vrouwen zouden ons moeten schamen als we na 1 kind niet vrijwillig kozen voor sterilisatie. Mannen niet. Wij vrouwen moeten ons schamen als we fulltime werken wanneer er kinderen zijn. Mannen niet. Wij vrouwen moeten ons schamen als we alleen op vakantie gaan. Maar een man die met zijn vrienden op skivakantie gaat niet.

We leven in een maatschappij waarbij we er prat op gaan dat we zo modern zijn. Ontwikkeld, betere ideeën hebben. Nadenken over milieu. Maar als het om de oplossing gaat, verschillende we niet zoveel van de door vrouwenhaat doordrenkte denkbeelden uit de Middeleeuwen. We zijn het normaal gaan vinden dat mannen een andere behandeling krijgen als het gaat om voortplanting. Kijk maar eens naar hoeveel haast er is met die mannenpil. Vrouwen die slechte moeders zijn, zouden verplichte anticonceptie moeten krijgen. Maar mannen kunnen gewoon hun gang gaan. Kijk eens naar hoeveel mannen als het gezin compleet is kiezen voor vrijwillige sterilisatie. De tol van baarschaamte wordt betaald door vrouwen. Een groot gezin is vooral de egoïstische keuze van de vrouw.

De demografische gegevens

Om het kindertal terug te krijgen worden natuurlijk weer de welbekende stokpaardjes bereden. Met allereerst verlaging van de kinderbijslag. Yep, want dat is in Nederland echt een enorme vetpot die kinderbijslag. Daar kan je echt goed al die luiers, babykleertjes, voeding en al het andere van aanschaffen. Mensen die dit soort dingen roepen, weten er werkelijk niks van.

Daarnaast zijn het vooral de grote gezinnen in ontwikkelingslanden die voor eventuele grote milieubelasting zorgen. In Europa zijn er steeds meer landen vergrijst omdat er geen volgende generatie is. Of vrouwen nu is geboortestaking gaan vanwege het klimaat, het bevolkingsaantal zal op den duur toch vanzelf afnemen. En verder ben ik er een groot voorstander van dat mensen die zeiken over de keuzes van anderen zich niet voortplanten… .

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Merel (Lotus Writings)
  10 januari 2020 at 10:06

  Mooi verwoord! ❤
  Met gemiddeld 1,6 kind per gezin (geloof ik) hebben we voor de toekomst van ons land juist ook gezinnen nodig met baardrang – om er dan maar een nieuwe term in te gooien.

  En wat die mannen betreft, aangezien mannen makkelijker overal kinderen kunnen maken dan wij kunnen baren, geloof ik dat we inderdaad de discussie beter kunnen verplaatsen richting hun voortplantingsdrift.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!