Flevoland Nederland Uitstapjes met kinderen

Aviodrome met kinderen bezoeken

20 januari 2023
Ruimtevaartuig voor ingang Aviodrome

Wil je het Aviodrome met je kinderen bezoeken? Dan geven wij je tips om een uitstapje aan dit luchtvaartmuseum in Lelystad onvergetelijk te maken. Ik bezocht het museum samen met Bailey, Chloé en Novan.

Novan heeft nog nooit gevlogen. Maar hij vindt alles wat vliegt interessant. Dus had ik hem beloofd dat we deze kerstvakantie vliegtuigjes gaan kijken. Meer dan dat was er niet voor nodig om mijn peuter te enthousiasmeren. Zodra hij de oude Fokker bij de ingang zag riep hij enthousiast uit “Dit is leuk!”.

Vliegtuigen kijken in het Aviodrome

In het Aviodrome leer je alles over de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.  Zodra je over de landingsbaan naar de ingang bent gelopen, kom je in een incheck hal. Hier krijg je een vliegticket als toegangskaartje. De kinderen kregen materiaal uitgedeeld voor een speurtocht en zo kon ons vliegavontuur beginnen. Om het helemaal echt te maken, loop je vervolgens door een scanner die ook echt piept als je -net zoals ik- metaal bij je hebt.

Broertje en zus kijken naar maquette van Schiphol

Het museum heeft een collectie van wel meer dan 100 oude en nieuwe vliegtoestellen. Deze staan zo opgesteld dat je over verschillende periodes uit de luchtvaartgeschiedenis informatie krijgt en leert welke vliegtoestellen er toen gebruikt werden. Het museum begint met een vliegtuigcollectie  van toestellen die dateren uit de periode 1903-1914. Zo vind je bijvoorbeeld de Wright Flyer Type A. Een van de eerste vliegtuigen waarmee een vlucht gemaakt werd.

Maar ook de Fokker DR-I een driedekker jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog. Gebouwd door de Nederlander Anthony Fokker. De Duitsers bestelden dit type vliegtuig om de Engelsen te beschieten. Het had een super slim systeem dat ervoor zorgde dat het vuren door de mitrailleurs werd onderbroken als de (draaiende) propellerbladen zich recht voor de mitrailleurs bevonden. Wat natuurlijk ook uitgeprobeerd moest worden door Bailey en Chloe. In onderstaande video zie je of beide meiden hier goed in zijn.

Video Bezoek aan Aviodrome

4D film Skymania

In het binnentheater draait de 4D-film Skymania. In deze film ga je mee op avontuur met Thomas en Elsa. Je leert van alles over de verschillende hoogtepunten uit de Nederlandse luchtvaart. Bovendien is het leuke dat de meeste vliegtuigen die je in Skymania ziet, je ook nog eens met eigen ogen kan bewonderen. Ze staan namelijk in de binnen expositie. Zo zie je de ‘De Spin’ van Anthony Fokker en ‘De Heidevogel’ van Frits Koolhoven. Maar ook ‘De Rode Baron’ (de rode Fokker DR.I driedekker) komt voorbij tijdens een spannend moment.

In het begin vond Novan het een beetje spannend. Met een 3D bril op je neusje is het natuurlijk ook een hele spannende ervaring. Als je dan ook nog mist, regen of wind voelt, lijkt het dan ook reuze echt. Eigenlijk had ik dan ook verwacht dat hij het iets te spannend- lees niet leuk- zou vinden. Maar uiteindelijk bleef hij de hele film heel geboeid zitten kijken. En had mijn tweejarige het er na afloop er nog over hoe hij het eerst een beetje spannend vond, maar de vliegtuigjes wel super mooi vond. Zodra de film was afgelopen wilde hij dan ook meteen verder om de rest van de collectie te ontdekken. Voor mij als moeder was de 4D film leuk omdat ik zo onbewust ook wat meer kennis had gekregen van de verschillende vliegtoestellen.

Buitengedeelte

Meisje in speeltuin bij Aviodrome in Lelystad

Ook buiten is er bij het Aviodrome van alles te beleven. Zo kun je een kijkje nemen in een heuse Boeing 747 jumbojet. Deze Boeing 747-206 met registratie PH-BUK vloog tot november 2003. Toen het toestel nog gebruikt werd heeft het maar liefst 98 miljoen kilometer afgelegd in meer dan 100.000 vlieguren! In het combi-toestel is het achterste gedeelte is ingericht als vrachtruim. Het leuke is dat je samen met je kinderen nu een kijkje kan nemen in ruimtes die normaliter gesloten zijn.

Zo krijg je een betere indruk van hoe immens groot zo’n toestel is. Maar ook hoe groot de bagageruimte in een vliegtuig is. Hoewel toegang tot de cockpit is vergrendeld met een glasplaat, krijgen kinderen wel een beeld van hoeveel knopjes er zitten.

Aankomsthal vliegtuigmaatschappij

Speeltuin

Buiten is er een speeltuin met verschillende speeltoestellen in vliegtuig thema. Maar kinderen kunnen ook in hun eigen vliegtuigje stappen om te taxiën of hun energie kwijt op de stormbaan en het enorme luchtkussen.

En is het buiten koud en nat? Dan vermaken ze zich gewoon in de binnenspeeltuin. Terwijl zij als bagage van de glijbaan afgaan kun je als  volwassene een hapje en drankje nemen in het restaurant en je kroost in de gaten houden.

De oude verkeerstoren

Oude verkeerstoren op terrein Aviodrome Lelystad

Vanuit de nostalgische verkeerstoren heb je een goed zicht op de start- en landingsbaan van Lelystad Airport. Hier komen regelmatig sportvliegtuigjes af- en aangevlogen. Je kunt de toren in en deze beklimmen zodat je je een echte verkeersleider waant.

Beneden in het gebouw is een radiokamer gevestigd. Deze is voorzien van zeer unieke, authentieke radioapparatuur. De enthousiaste Flywilliger van Aviodrome willen je altijd wel iets vertellen over Morsecode en andere manieren waarop de piloten communiceren en hun navigatie gebruiken.

Praktische informatie

Kind staat in lege kantine.

Website

Toegangsprijzen

  • Kinderen onder de 3 jaar gratis
  • Volwassenen € 17,50 (online) of € 16,95 (aan de kassa)
  • Kinderen 3 t/m 11 jaar € 15,50 (online) of € 16,95 (aan de kassa)
  • Mindervaliden € 13,95
  • Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart gratis

Adres

Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad Airport

Parkeren

  • € 7,50 per auto  op groot aangrenzend terrein

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]