Family Diary Opvoeding Persoonlijk

Ehm, mam die aubergine emoji heeft niks met groente te maken he?

5 november 2018
aubergine emoji

Met mijn brave kinderen kom ik zelden voor verrassingen te staan. Maar sinds kort ben ik mij er bewust van dat zij van 11 meer op seksueel gebied weet dan ik verwacht had. En ben ik verwikkeld geraakt in het kat en muisspelletje: doen alsof je neus bloedt, terwijl je aan de andere kant probeert te achterhalen wat ze dan weet….

Zonder mijzelf op de borst te kloppen, geloof ik dat ik best relaxed ben als het om seks gaat. Mijn dochters wisten op hun vierde al waar baby’s vandaan kwamen. En ik heb altijd mijn steentje bijgedragen om hen te leren van hun lichaam te houden. Ook preuts ben ik niet. Ik weet niet wat de pedagogisch verantwoorde leeftijd is tot waarop je kinderen je naakt mogen zien, maar ik ben nog nooit gevraagd kleding aan te trekken.

Lees: momenten waarop ik me dood schaamde voor mijn kinderen

Tieners en seks

Tieners en seks horen bij elkaar. Dat was in mijn tijd zo en ik maak geen illusies over de jeugd van tegenwoordig. Maar in mijn tijd waren dingen anders. De jaren 90 waren prachtig. De herinneringen ook. En ik ben zooo ontzettend blij dat er geen foto’s van zijn. Van de schoolfeesten waarbij je steevast de brede rand van je onderbroek boven je tuinbroek droeg. Of de naveltruitjes waarvan ik nu met grote zekerheid kan zeggen dat als mijn dochter ooit zoiets draagt ze het subiet mag verwisselen voor een ander bovenstuk. Das war einmal. Maar die tijden zijn voorbij.

Net zoals de bladen die ik toen las (Fancy en Hitkrant). Met de kennis van vandaag kan ik zeggen: het ging nergens over. Maar het waren bruikbare naslagwerken om meer kennis op te doen over vrijen en zo. Want natuurlijk, de basis kreeg je mee van je ouders maar alle terminologie en handelingen leerde je van klasgenootjes of uit de bladen. Internet bestond nog niet.

Kuch, ik ben een coole mam

Ergens in je achterhoofd weet je heus wel dat je kinderen ook die fase gaan bereiken. Vooral omdat het ook zo makkelijke toegankelijk is. Als moeder ben ik niet paniekerig. Maar ik ben ook zeker niet het type moeder die bepaalde informatie achterhoudt. Ik spaar ze niet omdat ik het onplezierig vind om er over te praten. Of vindt dat hun schoudertjes al zoveel moeten dragen. Al doe ik alles wel gefaseerd en afgestemd op hun leeftijd. Dat geeft mij de tijd en ruimte om af te tasten wat ik wel en niet moet vertellen.

Ik probeer ze aan de ene kant goed voorbereiden. En aan de andere kant beland ik in de hopeloze spagaat van zo koel mogelijk deze onderwerpen aansnijden. Zonder dat mijn dochters me doodden met hun blikken. Of me spontaan ontvrienden op social media.

De aubergine emoji

Mijn tactiek is om te doen alsof mijn neus bloedt. Of ook wel…ik laat mijn dochter denken dat ze me iets nieuws verteld heeft. Krijg je de meest grappige en open gesprekken van. Zo verschiet ik niet meer van kleur als dochter van 11 mij zonder blikken of blozen vertelt over dat zij weet dat dat woord eigenlijk voor een seksspeeltje staat. En als ze terloops opmerkt dat die aubergine eigenlijk voor iets heel anders staat dan een gezonde voedingskeuze ben ik maar wat blij dat ik niet zo makkelijk van kleur verschiet. Kleine meisjes worden groot. Dat begrijp ik. Maar het is zo jammer als alle guilty pleasures die je als volwassenen hebt langzaam maar zeker ontrafeld worden door kroost. En sterker nog: ik denk dat al mijn leugentjes om eigen bestwil zich de komende maanden tegen mij gaan keren… .

Wanneer stond jij voor het laatste met je oren te klapperen omdat je kind iets wist wat jij niet verteld had?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto: bron

 • Reply
  Manuela
  7 november 2018 at 06:51

  Goed dat je open bent naar je kinderen. Ook ik krijg nu mijn vraagtekens voor die aubergine emotie. Ik heb op Whatsapp gekeken maar ik zou hem toch echt als groente gebruiken. Nooit verder over nagedacht eigenlijk.

  • Reply
   Josan
   7 november 2018 at 06:59

   Hij staat voor dat wat jongens tussen hun benen hebben hangen. En de perzik staat voor wat meisjes hebben. Dan weet je dat als je weer allerlei groente en fruit gebruikt als emoji.

 • Reply
  Lisette Kleiweg
  6 november 2018 at 09:24

  Whahaha, ik moest echt lachen toen ik dit stukje las, godenzijdank ben ik hier al voorbij met mijn zoons. Over gênante gesprekken gesproken…..
  Dat heeft helaas wel als nadeel dat ik niet meer op de hoogte gehouden wordt, als de aubergine niet als groente-emoji gebruikt wordt…..waar staat hij in de jeugdbeeldtaal dan wel voor ? Ben echt benieuwd!

  • Reply
   Josan
   7 november 2018 at 06:58

   Hij staat voor het mannelijk geslachtsdeel. Net zoals de perzik staat voor het vrouwelijke. Maar op Instagram zie je hem ook gebruikt worden voor billen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
 • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

Dit zijn wij!