ARoS Aarhus Kunstmuseum (lees hier meer) is het grootste museum voor hedendaagse en moderne kunst in Noord-Europa. Het meest opvallend aan het hele gebouw is de rainbow panorama. In de kleurrijke lichtcirkel heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Omdat ARoS Kunstmuseum Aarhus voor kinderen gratis is, is dit de ideale gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met een museum. Voor mijn jongste dochter was het dan ook een hele belevenis.
Inhoud van dit blog
ARoS Kunstmuseum Aarhus
Het ARoS Kunstmuseum (zie hier) is echt zo’n gebouw die perfect past bij waar het voor is. Niet alleen binnen vind je kunst. Het gebouw op zichzelf is namelijk al een heel kunstwerk op zich. De kubusachtige constructie valt op door zijn grote cirkel met allerlei kleuren op het dak. Overdag subtiel aanwezig en ’s avonds zodra het donker wordt verlicht. Als een soort regenboog van hoop die je laat weten: hier is het goed toeven.
Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Liefde voor kunst- en cultuur moet je er namelijk al met de paplepel ingieten. Dat weten ze hier. Maar ze weten nog iets belangrijks: dat moet je spelenderwijs doen.
Kindvriendelijk museum
Dus is AroS Kunstmuseum een hypermodern museum zonder drempels voor kinderen. Dat begint al met de entree. Voor kinderen is deze gratis. En omdat ik een Aarhus card had kon ik ook zo naar binnen.
Eenmaal binnen kan ik kiezen uit hypermoderne kinderwagens om mijn kind mee rond te rijden. Attent! Ik ken geen Nederlands museum dat buggy’s ter beschikbaar stelt. Ik kies er voor om mijn peuter vrij rond te laten lopen. Iets waar ik achteraf spijt van krijg. Ik heb mijn handen vol aan voorkomen dat ze overal aan zit. Mag ze dat dan niet? Jawel hoor. Bij sommige kunstwerken is dit geen enkel probleem. Voel, hoor en ervaar het. Maar bij anderen ook weer niet. De stapel met slordige doekjes blijkt niet bedoeld te zijn om door heen te rollen…het is een kunstwerk laat de beveiliger mij weten. Oeps!
Wat is er te zien?
Allereerst is het museum zelf gewoon heerlijk om rond te lopen. Binnenin is het licht. Het ronde trappenhuis neemt een prominente plek in het gebouw in. Een kunstwerk op zich. Het gebouw is zo opgebouwd dat elke verdieping zijn eigen thema heeft. Onderin is de hel boven (rainbow panorama) is de hemel. Nu klinkt de hel onheilspellend, maar echt eng wordt het er niet.
Er is een expositie over kruistochten en de macht van Rome. Maar ook zijn er donkere ruimtes met lichtjes en spiegels. Heel interessant voor de kinderen. Ze raken niet uitgekeken door de verschillende effecten. Mijn tienerdochters moesten erg lachen om een ruimte die een stripclub voorstelt. Inclusief pluchen banken en paal. Maar ja behalve ons giechelende gezinnetje was er niemand.
Gunst, moderne kunst
Ik houd van kunst maar moderne kunst is nooit zo mijn ding geweest. Ik moet dan altijd denken aan dat liedje van Kinderen voor Kinderen. “Moderne kunst, moderne kunst als ik het zie dan denk ik gunst.” En als ik eerlijk ben heb ik dat ook met sommige kunstwerken. Neem het stel waar stukken piano in zitten. Komen ze nu onder het puin vandaan? Of de sportwagen waar iedereen (tot voor kort) iets in mocht kerven. Mwah kunst? Het verbroedert wel. Ook mijn dochters verbazen zich er over dat het kunst heet en in een museum hangt. Zelf kunnen ze minimaal iets wat daar op lijkt.
Toch zijn er ook werken die ik dan wel weer interessant vind. Zoals The boy, een immens groot standbeeld van een in elkaar gedoken jongen. Heel indrukwekkend!
Rainbow panorama
Maar favoriet van het hele museum is toch wel de Rainbow panorama. De kleurencirkel is ontworpen door Olaffur Eliasson. Het stelt de hemel voor. En voor kinderen is het ook de hemel op aarde. Allereerst omdat je er oneindig rondje kan lopen. Daarnaast omdat je een geweldig uitzicht krijgt over de stad zelf. Wanneer het donker is fungeert het als baken. Een oriëntatiepunt waardoor wij weten waar ons vakantiehuisje is,
Nog meer bezienswaardigheden in Aarhus
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments