Schoolkind

Waarom ik het app groepje voor een kinderfeestje haat

13 juni 2017
Waarom_ik_het_app_groepje_voor_een_kinderfeestje_haat_GoodGirlsCompany

Ik heb al eens mijn afkeer van groepjes gedeeld. Hoe meer mensen er de zogenaamde voordelen van ontdekken, hoe meer ik het haat. Nu is er dus een nieuw fenomeen; het app groepje voor een kinderfeestje. En echt ik haat het!

De kinderfeestjes van tegenwoordig zijn niet meer wat het geweest is. Vroeger hield je gewoon een feestje thuis. Maar tegenwoordig geldt: the bigger the better. Als ik eerlijk ben, vind ik dat wel fijn. In plaats van de hele klas uitnodigen, moet dochter dus keuzes maken wie ze wel of niet uitnodigt en dat is wel zo prettig. Kinderfeestjes zijn afzien. Vooral voor de ouders.

Inmiddels krijg ik steeds meer moeite met het kinderfeestje app groepje. Nu ik al een aantal keer onvrijwillig ben toegevoegd, kan ik daar denk ik wel iets van zeggen. Er gaat een wereld voor je open. En als ik een geheimpje mag verklappen; die wereld had best onontdekt mogen blijven.

Waarom ik het app groepje voor een kinderfeestje haat

Ik weet niet welke ouder er mee begon, maar opeens waren ze daar het app groepje voor een kinderfeestje. Meestal ontstaan ze enkele weken voor de datum. Gezellig! Kan ik lekker laagdrempelig kletsen met ouders die ik tot nu toe helemaal niet van naam kende. Als werkende moeder sta ik eigenlijk zelden op dat schoolplein. Dus weet ik veel wie wie is. Nu scheelt het dat ik bij oudste dochter nog wel wat ouders aan kinderen kan koppelen. Bij middelste ben ik een beetje het spoor bijster. Gelukkig heb je daar dus de app groep voor. Naast dat het de voorpret aanzienlijk verhoogt, leer je ouders ook meteen van een andere kant kennen. En dat levert eerlijk gezegd nogal interessante situaties op.

OMG die ouders!

Familie kan je niet uitkiezen. Vrienden wel. Daarom is het belangrijk dat  – als je zo nodig in een app groepje moet zitten-  je alleen met vrienden in zo’n groepje zit. Niet met een aantal random ouders die je waarschijnlijk alleen maar kent als ‘de moeder van’ of ‘de papa van’.

Die ene moeder waarvan je altijd al vermoedde dat ze simpel was, blijkt dat inderdaad te zijn.#Nofilter . De drama queen mama weet van alles een punt te maken. Die flirtende vader die in de penopauze zit en net iets te flashy kleding draagt, blijkt in een soort turbo tienertaaltje te praten met veel emoji’s. En och laat ik nog helemaal maar niet beginnen over de spirituele moeder #Sorrynotsorry. Ik denk dat je wel wat ideeën hebt. Echt ouders die ik niet kende, en tot voor kort erg respecteerde, kunnen dat in een luttele aantal weken volledig kwijtraken door hun aanwezigheid in een app groepje.

1 miljoen nieuwe berichten

Okay natuurlijk zijn het op zijn hoogtepunt maar enkele honderden gemiste berichten. Maar zo voelt het dus gewoon wel. Er zijn maar een aantal app groepjes waar ik vrijwillig lid van ben. In die groepjes praat ik wel eens. De overige app groepjes boeien me niet. Ik krijg dagelijks zoveel informatie tot mij dat ik heel selectief ben in wat ik wel/ niet lees. App groepjes waar ik ongevraagd aan toegevoegd word, vind ik zelden zo interessant dat ik ze lees. Negen van de 10 keer open ik de app alleen maar zodat de melding van nieuwe berichten verdwijnt. Een andere keer, verwijder ik mijzelf vrijwillig. Als je echt iets te melden hebt, bel me dan maar.

Gezelligheid kent ook een tijd

Het app groepje voor een kinderfeestje maakt het mogelijk om het feestje langer te laten duren. En nee, ik ga niet meteen jubelen dat dit een vooruitgang is. Vaak heb ik het met dat hele kinderfeestje al gehad voordat hij überhaupt nog moet komen. Voor elke poep en scheet rondom dat feestje wordt er iets in het groepje geslingerd. En het interesseert me totaal niet.

Het voelt alsof ik een feestje organiseer

Ik heb 3 dochters dus dat betekent 3 feestjes per jaar. De 362 dagen dat ik niet zelf een kinderfeestje organiseer, wil ik er dan ook zo min mogelijk werk van hebben. Geen semi creatieve, dure of anderszins lastige cadeaus. Dat vraag je maar aan je eigen opa en oma, familievrienden en vage kennissen van je ouders. Geef de uitnodiging niet een paar dagen van te voren mee, want grote kans dat die onderin een tas blijft plakken. Oh en je scoort punten als je mijn kind gewoon weer thuis brengt. Het liefst voorzien van een warme maaltijd. Nee, ik verwacht geen 4 sterren maaltijd. Het mag best iets van de beruchte P’tjes zijn. Reken ik je niet aan. Deze ene keer dan.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Een van de redenen om een app groepje te beginnen is dat je dan lekker alles makkelijk met elkaar kan delen. Denkt men. Vinden ouders leuk. Denkt men. Kunnen ze er ook soort van bij zijn en toch alles meemaken. Denkt men. FOUT!
Als jij mijn kind de hele (mid)dag entertaint (of in geval van een slaapfeestje ook nog de avond en nacht) heb ik even een kind minder. Wat betekent meer tijd voor andere dingen. Lees mijzelf. Als het een slaapfeestje is, is er een vrij grote kans dat ik de oppas bestel en we het zo gezellig maken dat ik pas de volgende ochtend weer eens en keer op mijn telefoon kijk.

En ik word er niet blij van om dan door 300 foto’s te moeten akkeren die het bewijs waren van dat de afgelopen 24 uur GE-WEL-DIG waren. Fijn, maar weet je een groepsfoto en 4 andere foto’s met alleen mijn kind had ook volstaan.

Ik lijk een slechte ouder

Als het een nacht was die je normaal alleen in films ziet of zoals hierboven beschreven, had ik andere bezigheden. Ik vind het uiterst vervelend om in de ochtend dan door 300 foto’s te moeten akkeren. En erger nog, te ontdekken dat er ook ouders zijn die tussen de fotospam stroom door opmerkingen achter laten met betrekking tot de foto’s. Dus niet alleen aan het einde door de beheerder te bedanken. Ergens knaagt het bijna aan mij dat ik iets anders deed. Ik had op zijn minst real time mee moeten kijken, want we boffen maar dat dit kan. Dit hadden onze ouders vast en zeker gewild als het toen bestaan had. Toch?

Ergens is het vreemd dat je je tegenwoordig haast bijna een slechte ouder kan voelen als je niet mee wilt doen aan dit alles. Terwijl ik het heel gelegitimeerd vind.

Ben jij ook al eens toegevoegd  aan  een app groepje voor een kinderfeestje? En wat zijn jouw ervaringen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  lotuswritings84
  15 juni 2017 at 23:24

  Geloof dat ik de eerste ben, maar vind het zelf wel handig. Hier geen gekke toestanden meegemaakt. Gewoon een app groep voor de foto’s en daarna verlaat iedereen ‘m ook. Scheelt misschien dat we elkaar allemaal kennen, dus dan heb je denk ik minder snel van dit soort toestanden. Op een enkeling na zijn de ouders oprecht leuk. Gelukkig.

 • Reply
  Rosita
  14 juni 2017 at 00:56

  Ik doe niet aan kinderfeestjes. 1x gedaan was leuk, maar het kost me te veel energie. Ik heb nooit zoveel contact met andere ouders. Het gaat altijd over de kinderen, niet op een leuke manier, en geroddel. Wat dat betreft ben ik blij dat m’n kind met de taxi naar school gaat. Overigens wel leuk dat een aantal kinderen uit de buurt ook naar die school gaan.

 • Reply
  Jeanine
  13 juni 2017 at 22:51

  Een keer toegevoegd en ik heb het compleet genegeerd. Voelde me bijna (niet echt hoor) een slechte moeder omdat ik niet iedere 5 seconden ah en oh op iedere foto zei. Ik begrijp je helemaal, whaha!

 • Reply
  Cassandra
  13 juni 2017 at 20:41

  Dus dit is het geweldige leven van de moeder met schoolgaande kinderen? Hiep hoi, gelukkig kunnen we nog een jaar relaxen ??

 • Reply
  lisanne bons
  13 juni 2017 at 11:42

  Ik heb een dochter die dit jaar 12 kinderfeestjes heeft gehad. Maar ik krijg gelukkig alleen maar een appje als het feestje uitloopt en of wij daardoor niet in de problemen komen met onze planning. Dus deze ‘groeps-appjes’ komen mij gelukkig niet bekend voor. Een enkele keer stelt een moeder wel eens voor om een groepscadeau te doen. Maar daar ben ik als werkende moeder met een app op mijn telefoon voor telebankieren dan weer wel blij mee.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  13 juni 2017 at 11:30

  Phew, gelukkig niet. Maar ik mijd app groepjes sowieso, want ze staan vaak vol onzinberichten. En je wordt helemaal overspoeld.

 • Reply
  alovelyadventurenl
  13 juni 2017 at 09:27

  Pff staat dit mij nog nog te wachten?. Wat een ellende haha

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  13 juni 2017 at 06:34

  Hm, ik heb het dit jaar ook gedaan voor het eerst, zo’n groepje aanmaken, omdat iedereen dat doet. ? Bij ons worden ze gebruikt voor twee dingen: datum afstemmen (ZUCHT! Die kinderen hebben echt belachelijke agenda’s) en na afloop een paar foto’s. Meestal eentje van elk kind en een groepsfoto. Dat valt mee toch? ?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]