Bevalling Kraamtijd

Dit moet je weten over de Apgarscore

31 maart 2015
apgar score

De eerste test die je baby vlak na de bevalling ooit zal doen is de Apgarscore. Wat meet deze Apgartest en is het erg als je baby lage Apgar-score heeft?

De Apgar-score test is vernoemd naar de naamgever: Virginia Apgar. Zij ontwikkelde hem in 1952.

Waarom wordt de Apgarscore afgenomen?

Elke letter verwijst naar een vijf verschillende onderwerpen die inzicht geven in de gezondheid van je kindje zo vlak na de bevalling. Niet alleen voor mama kan de fase van ontsluiting tot het komen van persweeën heftig zijn. Ook voor de baby levert het geboren worden de nodige stress op. Door je kind te testen op vijf verschillende vitale punten, wordt het duidelijk of het goed gaat met je baby of dat zij eventueel extra zorg nodig heeft. Zo weet je als kersverse ouders waar je aan toe bent en kan de juiste hulp en verzorging worden ingeschakeld als dat nodig is.

Wie neemt de Apgarscore af?

De Apgar-scores worden direct na de bevalling afgenomen. Eén minuut na de geboorte. Vervolgens wordt deze na 5 minuten herhaald. De persoon die bij de bevalling aanwezig is, kan hem ook afnemen. Dat kan dus je verloskundige zijn, maar ook bijvoorbeeld de gynaecoloog of eventueel een kinderarts. De Apgar-score is een getal tussen de 0 en de 10. Het zegt iets over of je baby goed door de gekomen is. De Apgar-scores worden direct na de bevalling afgenomen. Eén minuut na de geboorte. Vervolgens wordt deze na 5 minuten herhaald. Als je kind slecht scoort op de Apgar test kan het zijn dat hij na 10 minuten nog eens herhaald wordt.

Dit moet je weten over de Apgarscore

Dit moet je weten over de Apgarscore

Hier wordt een pasgeboren baby op getest

In Nederland wordt elke pasgeboren baby getest op maar liefst 5 verschillende onderwerpen. Dat zijn:

 • Ademhaling
 • Pols- en hartslag
 • Spierspanning
 • Aspect / Kleur van de huid
 • Reactie op prikkels

Inderdaad de beginletters maken niet het woord APGAR. Om daarop uit te komen, zal je naar de Engelse betekenis van deze woorden moeten kijken. Dat ziet het er als volgt uit:

 • Appearance (kleur)
 • Pulse (hartslag)
 • Grimace (reactie op prikkels)
 • Activity (spierspanning) en
 • Respiration (ademhaling).

Zo kom je dus op Apgar en op de achternaam van de bedenker van deze test.

Zo wordt de Apgar-score bepaald

Op elk van de hierboven genoemde onderdelen krijgt je baby 0, 1 of 2 punten. Waar bij 0 punten de laagste score is en 2 punten het hoogst haalbare resultaat. Niet aan elk onderdeel op de apgar wordt even zwaar gewogen. De scores op de onderdelen ademhaling en hartslag zijn het meest belangrijk om de gezondheid van je kindje na de bevalling te bepalen.

Als de Apgartest is afgenomen worden alle punten bij elkaar opgeteld. Hierdoor krijg je de uiteindelijk Apgar-score. Wat uiteindelijk dus een cijfer tussen de 0 en 10 is. Scoort je baby na i minuut een lage score? Dan is er nog geen man overboord. De meeste baby’s scoren bij de eerste test (die na 1 minuut) lager dan wanneer hij 5 minuten laten wordt afgenomen. Veel baby’s hebben een minimale score van 7punten. Maar in principe is elke score tussen 7 en 10 punten gewoon goed. Een goede Apgarscore is een graadmeter voor dat je baby gezond is en de bevalling goed doorstaan heeft.

Apgartest na één minuut

In principe wordt de Apgar-test twee keer uitgevoerd. Als je baby net een minuut op de wereld is, is de eerste eer. Het ideale moment voor de verloskundige of gynaecoloog om te bepalen hoe je newborn de bevalling heeft doorstaan en of zij extra medische zorg nodig heeft

Wat zeggen de Apgarscores?

Score tussen 7 en 10

de baby is gezond. Als je kindje een hoge score heeft, mag je ervan uitgaan dat zij de bevalling goed doorstaan heeft. Het is heel normaal dat ze niet meteen een 10 scoort. Dat kan komen doordat de huid van de handjes en voetjes bijvoorbeeld nog verkleurt is.

Score tussen 4 en 6

je kindje heeft het moeilijk gehad tijdens de bevalling. Gelukkig is dit vaak niet blijvend. De meeste baby’s herstellen snel. Daarom neemt men de test na een minuut of 5 nog een keer af. De tweede test is belangrijk als het om de algemene conditie gaat.

Score tussen 0 en 3

je baby heeft ernstige problemen gehad tijdens de bevalling. Wanneer nodig, zal men dan ook niet aarzelen om direct in te grijpen. Bij een lage Apgar-score kan er hartmassage of extra beademing nodig nodig. Als de scores bij de tweede en derde keer testen hoger zijn, betekent dit dat het beter met je baby gaat.

Ook baby’s die wel goed ademen, bewegen, op prikkels reageren, maar niet hard (genoeg) huilen kunnen gewoon 2 punten.

De Apgartest na 5 minuten

De Apgartest na 5 minuten is eigenlijk belangrijker dan de eerste test. Als het goed is, scoort je baby bij de tweede test namelijk hoger dan bij de eerste. Vlak na een (heftige) bevalling moet je baby vaak ook nog even op adem komen. Daardoor kan je kindje nog wat slapjes zijn, een blauwe kleur hebben, of ze moet letterlijk nog eerst even goed op adem komen. Je ziet vaak dat het na vijf minuten beter gaat.

Deze korte tijdspanne kan een wereld van verschil maken voor de gezondheid van je kindje. Daarnaast zullen arts en verloskundige er na de bevalling alles aan doen in je baby te stimuleren om te huilen en bewegen. Is je baby na 5 minuten nog wat zwak en heeft ze ook dit tweede toetsingsmoment maar een score van 7 of lager, dan wordt ze voor een reder keer getest. Deze controle vindt na tien minuten plaatst.

Een lage Apgar-score, hoe komt dat?

Vaak wordt een lage Apgarscore veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed van je baby. Tijdens de laatste fase van het persen ontstaat vaak een beetje zuurstoftekort. Daardoor zal de eerste op dit onderdeel een lagere Apgar-score geven. Bij de tweede test, na vijf minuten, is deze meestal alweer boven de 7 punten. Doordat ik sikkelcel heb, is dat bij mijn bevallingen altijd een extra aandachtspunt.

Bij een lage Apgarscore kijkt men goed naar hoe snel de baby zich herstelt. Zoals ik al eerder schreef, is een bevalling ook heftig voor een baby. Een adempauze van 5 minuten kan al en wereld van verschil maken. Daardoor kan je kindje zich herstellen en die eerdere onvoldoende zelf rechtzetten in een ruime voldoende.

Is de Apgarscore betrouwbaar?

 De Apgarscore wordt zo breed in Nederland en wereldwijd toegepast dat je zou denken dat deze test betrouwbaar is. Maar ook hier is kritiek op.

Kritiek op de Apgar-score

 • Het is een zeer globale test die weinig informatie geeft over andere belangrijke dingen. Dat mijn jongste dochter sikkelcel heeft, haal je er bijvoorbeeld niet uit.
 • Het kan zijn dat de score niet helemaal juist wordt vastgesteld. Als men ondertussen ook druk bezig is met de moeder wil dat er nog wel eens bij inschieten.
 • Menselijke willekeur. Zoveel verloskundigen zoveel apgarscores. Waar de een misschien op een 7 uitkomt, is dat voor een ander een 8. Klein verschil, maar het geeft al aan dat je door deze menselijke maat er niet blind op varen kan.

Weet jij nog wat de Apgarscore was toen men de de Apgartest na 1 minuut deed? En ging de Apgar-score uiteindelijk omhoog toen de test na 5 minuten nog eens herhaald werd?

Ook interessant om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Uitgelichte foto via Shutterstock

  [instagram-feed feed=2]