Films & Series Lifestyle

Anne with an E seizoen 2

28 juli 2018
Anne with an e seizoen 2

Sinds enkele weken kan je Anne With An E seizoen 2 bekijken op Netflix. Eerder heb ik al uitgebreide review geschreven over seizoen 1. Zo noemde ik de diepere gelaagdheid en grimmiger sfeer de voornaamste verschillen met Anne of Green Gables. Hier en daar werd er van het boek en de miniserie uit 1985 af geweken. We mogen in serie 2 wel concluderen: dat is niet persé ten goede… .

Lees ook Anne with an E op Netflix

Seizoen 2 gaat verder daar waar serie 1 stopt. Marilla en Matthew nemen 2 kostgangers in huis. Ze weten op dat moment nog niet wat zij zich op de hals halen. Als kijker weet je dan al het volgende: deze 2 gasten hebben hun knecht Jerry overvallen en geld afhandig gemaakt. Daardoor moeten de Cutberths een deel van hun huis  verhuren. Je zit alleen te wachten totdat het kwartje valt voor M&M. Maar geloof me, die valt… .

Gilbert Blythe

Dit maakt Anne with an E seizoen2 ongeloofwaardig

Langdradig

Beetje jammer dat dit 3 afleveringen nodig heeft. Want laat ik eerlijk zijn: verhaal technisch zijn de eerste afleveringen niet de sterkste uit de serie. Ik balanceerde een hele tijd tussen: uitzetten, overslaan of verder kijken? Uiteindelijk wilde ik het ook niet missen. Misschien is het wel belangrijk voor de verdere verloop van de serie. Maar helaas pindakaas. De schrijvers van Anne with an E seizoen 2 geloven niet echt in naar een plot toewerken of zo. Nadat je door 3 afleveringen heen hebt geworsteld, komt het tot een matige ontknoping. Zonder echt bevredigend happy ending. Waardoor je je dus ook afvraagt waarom het in hemelsnaam zoveel minuten speeltijd nodig had. Het werkte behoorlijk vertragend en had korter gekund.

Bovendien als je ook maar een beetje op mij lijkt vind je het totaal ongeloofwaardig dat Jerry zich de 2 mannen niet kan herinneren. Begrijp me goed: het zou logisch zijn als hij voor de rest ook aan geheugenverlies lijdt. Maar dat is niet het geval, sterker nog zijn hersenen doen het zo goed zat hij zichzelf van analfabeet naar laaggeletterd onderwijst.

Teveel van het boek afwijken

In de trailer van Anne with an E seizoen 2 komt naar voren dat het gebaseerd is op de bekende en geliefde boeken. Een belangrijk gegeven is dus ook dat zo’n boekenserie vele fans heeft. Mensen die het een warm hart toedragen. Die vinden dat als een boek verfilmd wordt het enigszins in lijn moet liggen met de boeken. In mijn eerste review plaatste ik vraagtekens bij bepaalde afwijkingen van het verhaal. Ik vroeg me toen al af of dit het ten goede. Je weet uit de boeken en serie bijvoorbeeld dat Prissy Andrews uiteindelijk niet met de leraar trouwt omdat hij ergens anders een baan krijgt. Iets met ongepast gedrag van een leraar naar een leerling. In seizoen 2 zie je dat zij hem voor het altaar laat staan en hij een homo blijkt die nog in de kast zit. Deze wending van het verhaal vind ik niet sterk en totaal niks toevoegen.

Als het huiswerk wat beter gedaan was, had dit een interessante wedding van het verhaal kunnen zijn.

review Anne with an e seizoen 2

Matige clichés

Het zelfde geldt voor de verhaallijn van Gilbert met Sebastian (Bash). De op Trinidad geboren man werkt op een stoomschip omdat hij niet echt een thuis heeft. Als kleurling kan hij ook niet echt ergens terecht dus komt hij mee met Gilbert naar Avonlea. Dat had interessant kunnen zijn, maar vervalt al snel in de gebruikelijke clichés. Discriminatie, xenofobie etcetera. Terwijl je vanuit boeken als de Underground Railroad weet dat ontsnapte slaven niet voor niets naar Canada vluchtten.

Daar waren ze vrij en beschermd. Het lukte ruim 30.000 slaven om zich te vestigen rond het zuidelijke gebied van Ontario. Waar zij de belangrijkste kolonisten waren voor de onderbevolkte Canadese koloniën. Ik ga niet zeggen dat het leven dan een feest was. Waarschijnlijk was er heus wel sprake van segregatie. Maar Canada is een van de modernste multiculturele samenlevingen met vergaande antidiscriminatie wetgeving. De uitgewerkte verhaallijn is vooral een Amerikaanse kijk op het geheel. Als het huiswerk wat beter gedaan was, had dit een interessante wedding van het verhaal kunnen zijn. Nu is het vooral clichématig met slachtofferrollen.

Anne with an e serie 2

De LHBTQ speelkaart

Zoals het een moderne serie tegenwoordig betaamt moet er natuurlijk ook aandacht zijn voor het hele LHBTQ vraagstuk. Dus bij deze is er een personage die homo is: Cole. Hij houdt van kunst en wordt hoe kan het ook anders gepest. Anno 1900 waren er hele generaties homo’s en lesbisch die waarschijnlijk nooit uit de kast zijn gekomen. Moderne tieners worstelen er zelfs nog mee. Maar deze tiener weet duidelijk wat zijn geaardheid is en dat hij zijn hart moet volgen. Totaal ongeloofwaardig.

Kijk dat tante Josephine mogelijk lesbisch zou kunnen zijn, soit. Het blijkt niet uit de boeken. Sterker nog qua etiquette was ze strikter dan Diana’s moeder. In de miniserie zie je dat ze dreigt Diana’s pianolessen stop te zetten omdat ze zich niet als een dame gedraagt. Maar goed ze heeft geld en destijds hadden vooral de rijkeren in de stad de vrijheid om er een excentriekere levensstijl op na te houden. En voordat je nu alweer op je teentjes getrapt boos een commentaar gaat schrijven. Met excentriek bedoel ik anders dan de gemiddelde bevolking die vooral bezig was met hardwerken, zwoegen, overleven en voortplanten.

Niet alleen vind ik de LHBTQ speelkaart trekken makkelijk scoren. Ik vind het ook erg eenzijdig.

Eenzijdige inclusie

Cole komt uit een arm boerengezin. Als er een raam sneuvelt op school geeft hij toe dat zijn ouders het niet betalen kunnen. Hij kan op de zaterdag niet weg omdat ze hem op de boerderij niet kunnen missen. Ik weet niet of kinderen destijds al leerplichtig waren. Maar voor veel ouders was onderwijs iets wat ze zelf ook niet altijd hadden gehad of konden betalen. Ze vonden het belangrijk omdat het hun kind een betere toekomst gaf. Maar als je niet naar school ging, hielp je gewoon mee op de boerderij om het draaiende te houden. Of je werkte om geld te verdienen zodat je familie de eindjes aan elkaar kon knopen. Dat je grote delen van de dag in een hutje beeldjes van klei gaat zitten boetseren slaat nergens op. Zoveel vrije tijd is luxe en had men niet.

Niet alleen vind ik de LHBTQ speelkaart trekken makkelijk scoren. Ik vind het ook erg eenzijdig. Als je dan zo graag moderne opvattingen er doorheen wilt strooien en lekker inclusief bezig wilt zijn stop dan ook even iemand die een visuele of auditieve beperking heeft erin. Oh en laat een personage die zelf dan in de kast zit niet het woord ‘imbeciel’ als scheldwoord gebruiken. Woorden als imbeciel, of mongool konden vroeger misschien maar vinden wij nu ook iets van. En heb je dan als serieschrijver ook een verantwoordelijkheid in om mensen op te voeden.

Een dunne scheidslijn tussen fantasie en drama

Anne with an E seizoen 2 bestaat uit 10 afleveringen. Ik ben nu in 9. Ik vindt dat de kwaliteit van de afleveringen echt enorm wisselend is. Wat de serie minder sterk maakt. De kritische aandachtspunten uit seizoen 1 beginnen de serie nu echt te nekken. En dat vind ik jammer. Zoals ik eerder liet weten was het als kind een van mijn lievelingsboeken en series. Ouderwetse series hoeven niet tenenkrommend te zijn. Neem bijvoorbeeld de afleveringen van When calls the hearts. Die seizoenen heb ik echt achter elkaar weggekeken. Maar ik merk dat ik Anne with an E irritant begin te vinden.

A beautiful connection with words

Het was tot daaraantoe dat het roodharige meisje met veel fantasie een beetje getraumatiseerd is. Maar inmiddels zijn we de scheidslijn tussen veel fantasie wel voorbij. Anne begint een beetje irritant dramatisch te worden. Dit in tegenstelling tot het personage van Megan Follows dat iets aandoenlijks en innemends bleef hebben. Maar ik betrap mijzelf erop dat ik met het vorderen van de afleveringen steeds vaker met mijn ogen rol. Vooral omdat Anne steeds vaker gaat schreeuwen en stampvoeten. Ik vind het doodzonde dat de scriptschrijvers geen intelligentere dialogen wisten neer te pennen voor een  meisje dat door de andere personages geprezen wordt omdat ze zogenaamd ‘a beautiful connection with words’ heeft. Dan verwacht je toch meer…

Ook leukom te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger
  • ✨Jongensmama✨Voordat Novan er was zag ik dat dus echt niet gebeuren. Had ik er geen gevoel bij en om eerlijk te zijn was het gewoon niet mijn ding. Maar nu hij er is ben ik alleen maar verliefd 😍 Vind ik die stoere kleertjes te schattig en is het een sport om de luier te verwisselen zonder nat geplast te worden 😂😅. .
.
.
#geboortenieuws #baby #babyboy💙 #babyboy #nofilterneeded #blessed #newborn #mamablogger #mommylife #momblogger

  Dit zijn wij!