Sinds enkele weken kan je Anne With An E seizoen 2 bekijken op Netflix. Eerder heb ik al uitgebreide review geschreven over seizoen 1. Zo noemde ik de diepere gelaagdheid en grimmiger sfeer de voornaamste verschillen met Anne of Green Gables. Hier en daar werd er van het boek en de miniserie uit 1985 af geweken. We mogen in serie 2 wel concluderen: dat is niet persé ten goede… .
Seizoen 2 gaat verder daar waar serie 1 stopt. Marilla en Matthew nemen 2 kostgangers in huis. Ze weten op dat moment nog niet wat zij zich op de hals halen. Als kijker weet je dan al het volgende: deze 2 gasten hebben hun knecht Jerry overvallen en geld afhandig gemaakt. Daardoor moeten de Cutberths een deel van hun huis verhuren. Je zit alleen te wachten totdat het kwartje valt voor M&M. Maar geloof me, die valt… .
Inhoud van dit blog
Dit maakt Anne with an E seizoen2 ongeloofwaardig
Langdradig
Beetje jammer dat dit 3 afleveringen nodig heeft. Want laat ik eerlijk zijn: verhaal technisch zijn de eerste afleveringen niet de sterkste uit de serie. Ik balanceerde een hele tijd tussen: uitzetten, overslaan of verder kijken? Uiteindelijk wilde ik het ook niet missen. Misschien is het wel belangrijk voor de verdere verloop van de serie. Maar helaas pindakaas. De schrijvers van Anne with an E seizoen 2 geloven niet echt in naar een plot toewerken of zo. Nadat je door 3 afleveringen heen hebt geworsteld, komt het tot een matige ontknoping. Zonder echt bevredigend happy ending. Waardoor je je dus ook afvraagt waarom het in hemelsnaam zoveel minuten speeltijd nodig had. Het werkte behoorlijk vertragend en had korter gekund.
Bovendien als je ook maar een beetje op mij lijkt vind je het totaal ongeloofwaardig dat Jerry zich de 2 mannen niet kan herinneren. Begrijp me goed: het zou logisch zijn als hij voor de rest ook aan geheugenverlies lijdt. Maar dat is niet het geval, sterker nog zijn hersenen doen het zo goed zat hij zichzelf van analfabeet naar laaggeletterd onderwijst.
Teveel van het boek afwijken
In de trailer van Anne with an E seizoen 2 komt naar voren dat het gebaseerd is op de bekende en geliefde boeken. Een belangrijk gegeven is dus ook dat zo’n boekenserie vele fans heeft. Mensen die het een warm hart toedragen. Die vinden dat als een boek verfilmd wordt het enigszins in lijn moet liggen met de boeken. In mijn eerste review plaatste ik vraagtekens bij bepaalde afwijkingen van het verhaal. Ik vroeg me toen al af of dit het ten goede. Je weet uit de boeken en serie bijvoorbeeld dat Prissy Andrews uiteindelijk niet met de leraar trouwt omdat hij ergens anders een baan krijgt. Iets met ongepast gedrag van een leraar naar een leerling. In seizoen 2 zie je dat zij hem voor het altaar laat staan en hij een homo blijkt die nog in de kast zit. Deze wending van het verhaal vind ik niet sterk en totaal niks toevoegen.
Als het huiswerk wat beter gedaan was, had dit een interessante wedding van het verhaal kunnen zijn.
Matige clichés
Het zelfde geldt voor de verhaallijn van Gilbert met Sebastian (Bash). De op Trinidad geboren man werkt op een stoomschip omdat hij niet echt een thuis heeft. Als kleurling kan hij ook niet echt ergens terecht dus komt hij mee met Gilbert naar Avonlea. Dat had interessant kunnen zijn, maar vervalt al snel in de gebruikelijke clichés. Discriminatie, xenofobie etcetera. Terwijl je vanuit boeken als de Underground Railroad weet dat ontsnapte slaven niet voor niets naar Canada vluchtten.
Daar waren ze vrij en beschermd. Het lukte ruim 30.000 slaven om zich te vestigen rond het zuidelijke gebied van Ontario. Waar zij de belangrijkste kolonisten waren voor de onderbevolkte Canadese koloniën. Ik ga niet zeggen dat het leven dan een feest was. Waarschijnlijk was er heus wel sprake van segregatie. Maar Canada is een van de modernste multiculturele samenlevingen met vergaande antidiscriminatie wetgeving. De uitgewerkte verhaallijn is vooral een Amerikaanse kijk op het geheel. Als het huiswerk wat beter gedaan was, had dit een interessante wedding van het verhaal kunnen zijn. Nu is het vooral clichématig met slachtofferrollen.
De LHBTQ speelkaart
Zoals het een moderne serie tegenwoordig betaamt moet er natuurlijk ook aandacht zijn voor het hele LHBTQ vraagstuk. Dus bij deze is er een personage die homo is: Cole. Hij houdt van kunst en wordt hoe kan het ook anders gepest. Anno 1900 waren er hele generaties homo’s en lesbisch die waarschijnlijk nooit uit de kast zijn gekomen. Moderne tieners worstelen er zelfs nog mee. Maar deze tiener weet duidelijk wat zijn geaardheid is en dat hij zijn hart moet volgen. Totaal ongeloofwaardig.
Kijk dat tante Josephine mogelijk lesbisch zou kunnen zijn, soit. Het blijkt niet uit de boeken. Sterker nog qua etiquette was ze strikter dan Diana’s moeder. In de miniserie zie je dat ze dreigt Diana’s pianolessen stop te zetten omdat ze zich niet als een dame gedraagt. Maar goed ze heeft geld en destijds hadden vooral de rijkeren in de stad de vrijheid om er een excentriekere levensstijl op na te houden. En voordat je nu alweer op je teentjes getrapt boos een commentaar gaat schrijven. Met excentriek bedoel ik anders dan de gemiddelde bevolking die vooral bezig was met hardwerken, zwoegen, overleven en voortplanten.
Niet alleen vind ik de LHBTQ speelkaart trekken makkelijk scoren. Ik vind het ook erg eenzijdig.
Eenzijdige inclusie
Cole komt uit een arm boerengezin. Als er een raam sneuvelt op school geeft hij toe dat zijn ouders het niet betalen kunnen. Hij kan op de zaterdag niet weg omdat ze hem op de boerderij niet kunnen missen. Ik weet niet of kinderen destijds al leerplichtig waren. Maar voor veel ouders was onderwijs iets wat ze zelf ook niet altijd hadden gehad of konden betalen. Ze vonden het belangrijk omdat het hun kind een betere toekomst gaf. Maar als je niet naar school ging, hielp je gewoon mee op de boerderij om het draaiende te houden. Of je werkte om geld te verdienen zodat je familie de eindjes aan elkaar kon knopen. Dat je grote delen van de dag in een hutje beeldjes van klei gaat zitten boetseren slaat nergens op. Zoveel vrije tijd is luxe en had men niet.
Niet alleen vind ik de LHBTQ speelkaart trekken makkelijk scoren. Ik vind het ook erg eenzijdig. Als je dan zo graag moderne opvattingen er doorheen wilt strooien en lekker inclusief bezig wilt zijn stop dan ook even iemand die een visuele of auditieve beperking heeft erin. Oh en laat een personage die zelf dan in de kast zit niet het woord ‘imbeciel’ als scheldwoord gebruiken. Woorden als imbeciel, of mongool konden vroeger misschien maar vinden wij nu ook iets van. En heb je dan als serieschrijver ook een verantwoordelijkheid in om mensen op te voeden.
Een dunne scheidslijn tussen fantasie en drama
Anne with an E seizoen 2 bestaat uit 10 afleveringen. Ik ben nu in 9. Ik vindt dat de kwaliteit van de afleveringen echt enorm wisselend is. Wat de serie minder sterk maakt. De kritische aandachtspunten uit seizoen 1 beginnen de serie nu echt te nekken. En dat vind ik jammer. Zoals ik eerder liet weten was het als kind een van mijn lievelingsboeken en series. Ouderwetse series hoeven niet tenenkrommend te zijn. Neem bijvoorbeeld de afleveringen van When calls the hearts. Die seizoenen heb ik echt achter elkaar weggekeken. Maar ik merk dat ik Anne with an E irritant begin te vinden.
A beautiful connection with words
Het was tot daaraantoe dat het roodharige meisje met veel fantasie een beetje getraumatiseerd is. Maar inmiddels zijn we de scheidslijn tussen veel fantasie wel voorbij. Anne begint een beetje irritant dramatisch te worden. Dit in tegenstelling tot het personage van Megan Follows dat iets aandoenlijks en innemends bleef hebben. Maar ik betrap mijzelf erop dat ik met het vorderen van de afleveringen steeds vaker met mijn ogen rol. Vooral omdat Anne steeds vaker gaat schreeuwen en stampvoeten. Ik vind het doodzonde dat de scriptschrijvers geen intelligentere dialogen wisten neer te pennen voor een meisje dat door de andere personages geprezen wordt omdat ze zogenaamd ‘a beautiful connection with words’ heeft. Dan verwacht je toch meer…
Ook leukom te lezen:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments