Adoptie Films & Series Machtige Meisjes

Anne with an E op Netflix

20 mei 2017
Verschil-Anne-with-an-E-Anne-of-Green-Gables-GoodGirlsCompany

Sinds deze maand kan je de Netflix Original serie Anne with an E bekijken. Dit is een modernere versie van Anne of Green Gables, de mini-serie die Kevin Sullivan in 1985 maakte. De wereld omarmde Megan Follows in de rol van Anne Shirley. En ik besloot dat ik later in Canada wilde wonen. Sterker nog Miss C had bijna Avonlea geheten naar de fictieve plaats op Prince Edward Eiland.

In mijn huishouden zijn maar een paar dingen heilig. En Anne of Green Gables is er daar één van. Als tiener stuitte ik per toeval op de boeken van Anne van het Groene Huis. Wat heb ik erom gelachen! Ik was helemaal happy toen ik ontdekte dat er films van waren. Wij bezaten dus gewoon de ouderwetse VHS videobanden. Die hebben we grijs gedraaid, uitgeleend en uiteindelijk heb ik ze vervangen voor DVD’s.

Anne of Green Gables

Waarom ik zo verslingerd ben geraakt aan Anne of Green Gables weet ik eigenlijk niet. Ik moet altijd denken aan donkere wintermiddagen gezellig bij de verwarming terwijl we keken naar de (vierkante kleine) tv. Het voelde heel vertrouwd. Ik kénde Avonlea. Destijds zond de EO de miniserie Op weg naar Avonlea (Road to Avonlea) uit. Het leuke was, dat personages uit Anne of Green Gables ook terug kwamen in eerdergenoemde serie. Rachel Lynde (gespeeld door Patricia Hamilton) zat ook in Road to Avonlea en heette daar hetzelfde. En zo waren er nog wat personages. Je zag ze in beide mini-series opduiken en dacht “Hey, die ken ik!”. Dat zorgde er voor dat Avonlea voelde als een plek die echt bestond waarvan je de inwoners kende. Anne was een van die inwoners met zo haar eigen verhaal.

Kevin Sullivan wist de sfeer uit de boeken van Lucy Maud Montgomery perfect weer te geven. De kostuums, de inwoners, nostalgie en het verhaal. Avonlea was een warme plek met mensen die niet perfect waren, maar wel voor elkaar stonden. En Anne en Gilbert Blythe waren voorbestemd vanaf de eerste knipoog (*smelt*) die Jonathan Crombie aan Anne gaf tot het moment waarop je wel aanvoelde dat die twee gingen trouwen. Het was gewoon een perfecte combinatie van romantiek en nostalgie. De enige film waarbij Sullivan Entertainment de plank volledig missloeg was Anne of Green Gables The story continues. Fans verdienden beter dan dit draak van een verhaal waarbij zelfs Annes trouw aan Gilbert in twijfel getrokken werd. Van sommige dingen moet je gewoon afblijven. Maar het zij Kevin Sullivan vergeven. Hij heeft de wereld -waaronder mijn dochters en ikzelf- geweldige films gegeven.

Anne with an E op Netflix

Voor Netflix lag de lat dus hoog. Anne of Green Gables is zo’n geliefd verhaal met zo’n grote fan base dat je van hele goede huize moet komen om dit te verfilmen. En sorrynotsorry maar de meeste van Netflix’ Original series vind ik niet om aan te zien. Ik kijk liever gewoon films en series dan dat ik bewust  een Netflix Original kijk. Maar Voor Anne with an E gingen ze niet zomaar met een producer in zee. Ze kozen voor Breaking Bad’s Moira Walley-Beckett. En als je eerdergenoemde serie kent, snap je dat de nieuwere versie wat aanpassingen kreeg waardoor het meer met zijn tijd mee gaat.

Anne is nog steeds een dertienjarig roodharig weesmeisje. En in tegenstelling tot die andere bekende roodharige wees (Annie) wordt ze niet geadopteerd door een miljonair maar door twee oude vrijgezellen. Matthew en Marilla Cuthbert, broer en zus. Anne heeft een levendige fantasie waardoor ze regelmatig in de problemen komt. Heerlijk verfrissend in een tijd waarin opgroeiende jonge dames werden geacht zich nuttig te maken als toekomstig echtgenotes en onderwijs ook niet zo nodig was.

Verschil_Anne_with_an_E_en_Anne_of_Green_Gables_GoodGirlsCompany

Anne with an E versus Anne of Green Gables

Ook in de serie zie je hoe het Anne vergaat tussen de inwoners van Avonlea. Toch is het wel zo dat je na de eerste twee afleveringen de eerdergenoemde mini-serie moet loslaten. Het verhaal is wat dramatischer, grimmiger en misschien daardoor ook wel dieper. Anne heeft regelmatig flashbacks aan de verschrikkelijke tijd met Miss Hammonds. Je zou kunnen zeggen dat ze een trauma heeft vanwege de nare ervaringen. Flashbacks worden getriggerd door allerlei alledaagse dingen zoals het gehuil van een baby. Ze is een wees en dat wordt haar niet in dank afgenomen door de keurige inwoners die zich afvragen of ze wel goed gezelschap is voor hun beschaafde dochters. Daarnaast hebben Matthew en Marilla zo ook hun eigen sores. Er is een broer overleden? Hoe hecht was die relatie tussen Marilla en Gilbert Blythes’ vader eigenlijk wel niet?

Het zijn kleine aanpassingen. Aanpassingen waarvan ik mij afvraag of ze overeenkomen met de boeken. Maar ze komen in elk geval niet overeen met de mini-serie uit 1985. En dat maakt toch wel dat je al in de eerste aflevering deze los laat. Het is duidelijk een nieuwe versie met een eigen verhaal.

Review Anne with an E op Netflix

Er zit verschil tussen Anne with an E en Anne of Green Gables. Allereerst zijn de personages meer gelaagd en daarmee misschien ook wel wat dieper. Hoewel ik nooit het idee had dat de personages in de eerdere serie oppervlakkig waren. Maar het past wel in de huidige tijdsgeest. Voorheen was Anne een wees met enorm veel veerkracht, vrolijkheid en verbeelding. Nu is ze een meisje dat ook de nodige bagage met zich meedraagt door haar kindertijd. Daardoor gevormd en misschien ook wel beschadigd is. Of neem nu bijvoorbeeld Marilla. Een vrouw die toch wat minder tevreden is met hoe het leven gelopen is. De keuzes die ze niet altijd zelf kon maken.

Zo op het eerste gezicht vind ik deze gelaagdheid niet eens heel erg storend. Bovendien kan Netflix geen twee seizoenen vullen als er geen kleine persoonlijke drama’s zijn. Dat is het cement tussen series en verschillende afleveringen. Op zich is dat helemaal niet verkeerd. Maar de tweede aflevering vond ik wel tenenkrommend wanneer Matthew Anne achterna reist als ze weggestuurd wordt. Hij door een ongeluk gewond en gedesoriënteerd raakt wat zijn quest best lastig maakt. Terwijl je door de eerdere serie en de boeken weet dat de broche al eerder gevonden wordt. Deze wending van het verhaal is te langdradig en ongeloofwaardig.

Anne_with_an_E_Anne_of_Green_Gables_GoodGirlsCompany

Verschil tussen Anne with an E en Anne of Green Gables

Verder heb ik enigszins moeite met de sfeer die neergezet wordt rondom de bewoners van Avonlea. Zowel in het boek als serie uit 1985 worden ze neergezet als hardwerkende, hartelijke mensen. Met de invulling van onbegrepen Anne tegenover de rest van bekrompen Avonlea heb ik dan ook niet zoveel. De hele vredige sfeer van lieve, hardwerkende, eerlijke bewoners is verruild voor een grimmige sfeer.

Voordat dreamy bestond, had je Jonathan Crombie die Gilbert Blythe speelde

En last but not least Gilbert Blythe. Voordat de term dreamy bestond, had je Jonathan Crombie die Gilbert Blythe speelde. En als hij kwajongensachtig lachte was je hele dag goed.

De weelderige bos bruine krullen, de geamuseerde lach, de pretoogjes. Zucht…moet ik nog zeggen dat hij wel één van mijn teenage crushes was? Mijn wereld een klein beetje instortte toen ik uitvond dat hij getrouwd was en bovendien een heel stuk ouder dan ik? Inmiddels is hij overleden, maar voor mij blijft hij altijd Gilbert Blythe.

Zelfs als ik dit typ, zie ik hem nog voor mij terwijl hij gehurkt zijn been losmaakt en Anne een knipoog geeft omdat ze van hem won met het rennen op drie benen. Ja, zo iconisch is dat moment. En dan kijk je naar de Gilbert Blythe uit Anne with an E. En eh…ja dat voelt niet echt gezellig als je je daar iets van een teenage crush in moet zien. Ik weet dat ik wat ouder ben, maar toch. Nu voel ik me opeens wel heel erg oud.

Alsof het weer klikt met een voormalige jeugdliefde

Oude jeugsliefde

Al met al blijf ik enigszins met gemengde gevoelens kijken. Het intro vind ik beeldschoon.

Ook moet ik toegeven dat de serie beter wordt na de eerste 2 afleveringen. Maar toch…Megan Follows (die Catherine speelt in die andere Netflix series Reign) zal voor mij altijd Anne blijven. Avonlea is er qua persoonlijkheden niet mooier op geworden. De fictieve geweldige plaats uit mijn jeugd is een stukje duisterder. En ik weet dat Anne een levendige fantasie heeft, maar voor sommige gebeurtenissen in de serie, heb je nog meer fantasie nodig dan Anne.

Toch blijf ik kijken. Zo nu en dan met gemengde gevoelens dan weer met een glimlach. Maar het zijn juist die momenten die zorgen voor een stukje herkenbaarheid. Alsof het weer klikt met een voormalige jeugdliefde terwijl jullie allebei gelukkig getrouwd zijn met een ander.

Het eerste seizoen heeft 7 aflevering en er wordt gefluisterd dat er een seizoen 2 komt.

Kende jij Anne of Green Gables? En zo ja wat vind jij dan van Anne with an E?

Benieuwd naar de serie uit 1985?  Je koopt het hier:

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto’s via Netflix en Giphy.

 • Reply
  Mirjam
  27 maart 2018 at 12:29

  Ik ben denk ik net zo verliefd als u op deze films en vond het dan ook heel leuk dat er een serie werd uitgezonden op Netflix. Ik deel je mening, vond het jammer van dat deel waar Matthew achter Anne aan ging. Maar wat ik wel.leuk vind is dat sommige uitspraken als lakes of Shining waters terug komen. Ik vond Megan follows Anne net wat dramatischer neerzette en daardoor ook zo komisch. Gelukkig heb ik ze nog op idd eerst op video en later op dvd. Wij waren op vakantie in Drenthe met kerst volgens mij toen het uitgezonden werd. Echt verliefd op alles, de gezellige sfeer, het drama, natuur, behalve op Rachel lynd. Die vind ik eerlijk gezegd wel wat liever in deze nieuwe serie. En Marilla vind ik ook wel.mooi neergezet. Matthew ook maar kan niet tippen aan de originele. Ik zal ze weer eens opzetten. 1 x per jaar kijk ik ze☺

 • Reply
  G
  13 juli 2017 at 15:15

  De nieuwe serie volgt de boeken niet goed. De oude serie geeft de sfeer van de boeken inderdaad vele beter weer. Wist je dat er een nieuwe vertaling is van het eerste deel? En het tweede deel komt dit jaar uit.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  21 mei 2017 at 13:46

  Ik heb de boeken. Vooral het eerste en tweede deel vond ik geweldig. De eerste serie die er van gemaakt werd vond ik mooi, maar niet zo mooi als de boeken. Tot dusver heb ik de nieuwe versie vermeden eerlijk gezegd.

  • Reply
   Josan
   26 mei 2017 at 06:34

   De boeken zijn ook geweldige klassiekers. Die moet ik ook nog eens op de kop tikken. Gewoon om eens zelf te lezen en aan mijn kinderen mee te geven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]