Europa Travel Wales

Anglesey; tips en bezienswaardigheden

14 mei 2019
Tips en bezienswaardigheden op Anglesey

Bij een eiland met uitgestrekte stranden en blauw water denk je waarschijnlijk niet meteen aan Noord Wales. Maar wie het eiland Anglesey bezoekt, ontdekt al snel waarom je hier niet meer weg wilt. Het is allemaal wat kleinschaliger waardoor je het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan.

Video van Harwich naar Anglesy

Klik hier als je de video niet goed kan zien.

In de afgelopen meivakantie maakte met mijn dochters een autorondreis door Wales. Nadat we afgelopen jaar met veel plezier door Zuid-Engeland reden,wilde ik dit jaar weer wat nieuws. Noord-Wales leek me dan ook een prima bestemming. Het heeft bergen, kastelen en ruige natuur. En het beste is: er zijn voldoende leuke activiteiten voor kinderen zonder dat het meteen toeristisch druk is.

Anglesey

In het Welsh wordt het eiland Anglesey Ynys Môn genoemd. Vergeleken met de rest van Wales is het relatief vlak. Je vindt er het stadje met de langste plaatsnaam van Europa die maar liefst 58 letters bevat. Het heet  Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch. En betekent lelleterlijk als je het in het Engels vertaalt: Saint Mary’s Church in the Hollow of the White Hazel Near to the Whirlpool of Tysilio Church of the Red Cave. Yep, ga daar maar eens aanstaan als je net zoals ik uit een doodnormale plaats zoals Arnhem komt.

Op Anglesey is een luchthaven waarvan  je naar Cardif vliegen kan. En als je wilt, kan je vanaf Holyhead ook de boot nemen naar Dublin. Het eiland Anglesey is door twee bruggen met het vaste land van Wales verbonden. De eerste is de Menai Suspension Bridge uit 1826 die over een smal water de Menaistraat hangt. En dan heb je nog de Britannia Bridge uit 1950 waarover de autoweg A55 en de spoorverbinding lopen. Op Anglesey heb je naast de 2 welbekende grafkamers Bryn Celli Ddu en Bodowyr  zijn er op Anglesey nog verschillende bezienswaardigheden voor gezinnen.

Anglesey Sea Zoo

Anglesey Sea Zoo

De Anglesey Zoo is een kleinschalig marine aquarium waar kinderen en volwassenen veel kunnen leren over het waterleven rondom het eiland Anglesey. Vergeleken bij het reusachtige aquarium van Burgers’ Zoo is het allemaal wat kleiner en kneuterig. Maar juist dat heeft zijn charme. Want in Nederland ken ik het niet dat je met een gekocht kaartje de hele week terug mag komen.

Adres Anglesey Sea Zoo Brynsiencyn Isle of Anglesey LL61 6TQ Meer informatie hier

Beaumaris Castle bezienswaardigheden

Beaumaris Castle

Wales is het land van de kastelen. Harlech, Conwy en Carnaerfon bevinden zich op het vast eland. Maar Anglesey heeft Beaumaris Castle. Een kasteelruine waar je heerlijk verdwalen kunt . Met een Wales visitorpas voor gezinnen kan je verschillende kastelen en historische plekken bezoeken. Doordat de passen niet gekoppeld zijn aan een aantal uren,  word je ook niet opgejaagd om binnen een paar uur zoveel mogelijk te bekijken. Wij kochten een gezinspas voor 3 dagen. We gebruikten hem 2 dagen achter elkaar en namen toen even een pauze. Om hem een paar dagen later weer tevoorschijn te halen.

Adres Castle St, Beaumaris LL58 8AP. Meer informatie hier

Lees ook: Beaumaris Castle bezoeken

South Stack Lighthouse

South Stack Cliffs

De South Stack Cliffs zijn het thuis voor veel verschillende zeevogels. Als je geluk hebt, kun je papegaaiduikers zien broeden op de South Stack Cliffs. Deze zeldzame vogels leven in kolonies en broeden hun eieren uit op verschillende Welshe eilanden. Zelf hebben we ze helaas niet gezien. Maar de South Stack Cliffs zijn absoluut een bezoekje waard. Alleereerst om de ruige natuur. Als de lucht donker kleurt, de wind al zijn krachten verzameld om water met volle kracht tegen de rotsen aanslaat is de natuur op zijn mooist. Vanaf Elins Tower kan je in de diepte de South Stack lighthouse al zien liggen.

Adres South Stack, S Stack Rd, Holyhead LL65 1YH Meer informatie hier.

Pili Palas Wales bezoeken met kinderen

Pili Palas Nature World

Van alle attracties die we in Wales bezocht hebben, is Pili Palas toch echt wel een van Chloes favoriet. Waarom? Ik weet het niet. Zelf moest ik even knipperen bij het kleinschalige dierenresort dat het meeste weg heeft van een te groot uitgevallen kinderboerderij. Binnen vind je verschillende slangensoort, gifkikkers, stokstaartjes, varkens (Ernie & Bert) en een Agaatslak. Als je net zoals ons de vlinders in Burgers’ Zoo Mangrove gewend bent, moest je wel even wennen. Maar zodra je het los hebt gelaten en kan accepteren dat alles wat kleinschaliger en misschien daardoor ook wel lekker kneuterig is heeft het ook wel de charme. Het is een leuk familieuitje die zeker voor peuters ontzettend leuk is.

Adres Penmynydd Road Menai Bridge LL59 5RP Meer informatie hier

Lees ook: Pili Palas Nature World bezoeken met kinderen

Cemaes Heritage Centre

Het noordelijkste stadje van Wales is Cemaes. Heel vroeger heette het plaatsje Porth Wygyr en was het een van de drukste havens van Middeleeuws Wales. Tegenwoordig is het een rustig havenstadje. In het bezoekerscentrum kun je meer leren over de nomaden uit Middeleeuwen tot aan de prins van Wales. Door de verschillende exposities komt de geschiedenis weer tot leven.

Almwch Copper Kingdom

De Almwch mijn was een van de grootste kopermijnen van de wereld. Bij de Almwch Copper Kingdom leer je meer over de rijke geschiedenis van de mijnindustrie. Neem de tijd om over de kleurrijke paden van de Parys Mountain te dwalen. En bedenk dat hier vroeger 1500 mensen werkten. Boven en onder de grond.

Adres Amlwch Industrial Heritage Trust , Amlwch Port, Anglesey, LL68 9DB

Llanddwyn Island

Llanddwyn Island

Llanddwyn Island

Llanddwyn Island ook wel Ynys Llanddwyn ligt aan een van de mooiste stranden van Wales: Marlborough Beach. Llanddwyn eiland behoort tot een van de mooiste plekken van Wales. En terecht.Je bereikt het strand door met je auto door een magisch bos te rijden. Tenminste voor de Welsh. Maar nuchtere Holander of niet, de omgeving is adembenemend. Vanaf het strand loop je in 25 minuten naar het schiereiland. Wel handig om even te checken wanneer het eb of vloed is in dit rooster.

Lees ook: Llanddwyn Island bezoeken

Holyhead Maritime Museum

Zin in een leuk familieuitstapje? Bezoek dan het Holyhead Maritime Museum. Hier heb je de oudste reddingsbrigade van Wales. Leer meer over scheepsrampen- en scheepswrakken. Maar leer ook meer over hoe schepen van de Koninklijke Marine bij het museum een veilige haven vonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij vind je het Anglesey Coastal Path.

Adres Newry Beach, Holyhead, Anglesey. LL65 1YD Meer informatie vind je hier

Grafkamer Bryn Celli Ddu

In Nederland kennen we natuurlijk de hunnenbedden. Op Anglesey kennen ze grafheuvels uit de Steentijd. Bryn Celli Ddu. In de heuvel werden in het verleden botresten van mensen gevonden. Tegenwoordig zie je een grafheuvel omringd door stenen. Doordat de constructie gedeeltelijk gereconstrueerd is, kan je in de grafkamer kijken.

Oriel Ynys Môn

Wil je meer over Anglesey leren of Island Mona zoals de Romeinen het noemden? Ga dan naar Oriel Ynys Môn. In deze museum en kunstgallerij leer  je alles over de geschiedenis van Anglesey. Van de druiden in de IJzertijd tot aan wat recentere ontwikkelingen.

Menai Heritage

Menai Heritage

De Menai Heritage is opgericht om de 2 bruggen over de Manai Straight in hun volle glorie te laten zien. De the Menai Suspension Bridge,die gebouwd werd door Thomas Telford. En de  Britannia Bridge gebouwd door Robert Stephenson. Naast de verschillende tijdelijke exposities kan je ook in voor groepen wandeltochten over de en onder de brug door boeken.

Adres Mona Road Menai Bridge, Anglesey LL59 5EA Meer informatie vind je hier.

Plas Newydd Country House and Gardens

Plas Newydd Country House en tuinen is een landgoed beheert door de National Trust. In de prachtige tuinen kunnen kinderen kennis maken met de natuur.  Zo leven er verschillende  kolonies eekhoorns. Vanaf het landgoed kan je de prachtig bergen van Snowdonia zien.

Adres Llanfairpwllgwyngyll LL61 6DQ  Meer informatie vind je hier

Tacla Taid – The Anglesey Transport Museum

In The Anglesey Transport Museum staan meer dan 100 oldtimers. Je vind er militaire voertuigen, tractoren, motoren en vanaf 1920. Heel bijzonder is de uitgebreide Landrover collecties.
Adres Tyddyn Pwrpas Newborough Anglesey LL61 6TN

Ruïnes van Aberlleiniog Castle

Als je dan toch in de buurt van Beaumaris bent, is  Castell Aberlleiniog maar een klein beetje om. Het ligt zo’n 3 kilometer uit elkaar. Het kasteel werd op een strategische plaats gebouwd en kijkt uit over de Menai Strait.

Meer informatie over Anglesey vind je hier

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]