Boeken Reviews

Anders Wonen, over je woondromen durven nastreven

1 december 2017
Anders Wonen- GoodGirlsCompany

Wat bezielt mensen die in Tiny house wonen? Kiezen voor een leefgemeenschap of hun huis vaarwel zeggen om in een bos in een yurt te wonen. Het boek Anders Wonen geeft antwoord op deze vragen. En misschien nog wel belangrijker, laat je kennis maken met de mensen achter deze woningen.

Als het op wonen aankomt, ben ik niet heel erg avontuurlijk. Een grote twee onder een kap in de Vinex is waar ik in woon. Maar heel soms, dwalen mijn gedachtes af naar later. Later als de kinderen uit huis zijn. Dan lijkt me heerlijk om van de gebaande paadjes af te wijken.

Anders Wonen

Anders Wonen vertelt het verhaal van 9 Paradijsvogels. Of ook wel mensen die het gemijmer nu al hebben omgezet in actie. Bijvoorbeeld Alowieke, een vrouw die al sinds haar jeugd het gevoel heeft anders te zijn. Niet binnen de gebaande paadjes te passen. Nadat ze eest een woonwagen op Marktplaats koopt, bedenkt ze zich dat ze zelf een woonwagen wil ontwerpen en daarmee door Nederland wil reizen. Je leest over haar inzichten maar ook de momenten waarop ze het moeilijk heeft gehad. Leuk aan Anders Wonen is dat elk hoofdstuk eindigt met wijze levenslessen die de geïnterviewde meegeeft.

Anders Wonen

Een leefgemeenschap in mijn eigen woonplaats

Ook leuk vond ik het om het verhaal van Sharon te lezen. Een plaatsgenoot. Maar ik wist helemaal niet dat er in mijn woonplaats een leefgemeenschap is. Wat ik mooi vind aan haar verhaal, is dat ze een moeder is. Dat spreekt mij persoonlijk dan net iets meer aan. Veel van deze mensen zijn single of. En kijk, dan snap ik het wel dat je voor iets anders kiest dan een mainstream-woonomgeving. Je hoeft immers ook alleen maar met jouw eigen wensen en behoeftes rekening te houden. Mara het intrigeerde mij om te zien hoe iemand dat doet die kinderen krijgt. Hoe als ze dan omgaat met het beste voor je kind willen en je eigen wensen. En alhoewel ik persoonlijk gillend gek zou worden in een leefgemeenschap, vind ik het mooi dat hoe verschillend we ook wonen: we hebben iets gezamenlijks.

Anders Wonen- woondromen-GoodGirlsCompany

Waarom Anders Wonen de moeite waard is

Je hoeft niet meteen concrete plannen te hebben om je woonwensen over een andere boeg te gooien. Anders Wonen leest ook heel leuk omdat het je bewust stil laat staan bij de vragen “Wat wil ik nu eigenlijk?” en ”Hoe kan ik eenvoudiger leven?”. Vragen waar ik – als ik voor mijzelf mag spreken- vaak onvoldoende stil bij sta. Door het lezen van deze persoonlijke verhalen, kom je ook weer terug bij jezelf en de woondromen die jij misschien had en hebt opgegeven. Gaat het weer kriebelen om misschien nu of later daar concreet vorm aan te geven.

Eenvoudiger leven, klinkt soms zo simplistisch en als je net zoals ik totaal niks met kamperen hebt, kan het ook heel oer klinken. Maar door te lezen dat eenvoudiger leven al deze mensen zoveel meer rijkdom heeft gegeven, ga je (on) bewust ook weer nadenken over wat belangrijk is voor jou en hoe je als mens wilt groeien.

Waar koop je Anders Wonen

  • Auteur: Marleen Hartog
  • Pagina’s: 2016
  • Taal: Nederlands
  • Verschijningsdatum: augustus 2017
  • ISBN109082083213
  • ISBN139789082083217

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]