Machtige Meisjes Opvoeding

Als vader van een dochter

20 oktober 2017
Als vader van een dochter-GoodGirlsCompany

Als vader van een dochter, was hij geschrokken van de vele negatieve reacties die hij gekregen had op zijn stuk over waarom hij de petitie van Anne Faber niet tekende. Ik heb het over Peter van ’t Klooster die gisteren in de Trouw uitgebreid verslag deed over waarom hij de petitie niet ging tekenen.

We leven in een vrij land dus dat mag hij zeker zeggen. Zoiets noemen we vrijheid van meningsuiting en daar lopen we als Nederlanders graag mee te koop. Tenminste wanneer anderen precies dezelfde mening hebben als wij. Of het slim was om na zo’n heftig weekend iets te roepen, laat ik in het midden. Of je het wel/niet moet tekenen ook. Die keuze kan je waarschijnlijk prima zelf maken zonder mijn advies. Maar waar ik het wel over wil hebben is het zinnetje Als vader van een dochter.

Als Vader van een dochter

In dit geval heeft eerder genoemd persoon een dochter die 25 is. Inderdaad dezelfde leeftijd. Mogelijk identificeer je je dan wat sneller. Denk je eerder na over het zal jouw dochter maar wezen. Misschien ook niet. Ik weet het niet. Maar wat ik frappant vindt, blijft het zinnetje Als vader van een dochter. Het zijn 4 simpele woorden en toch zeggen ze zoveel meer.

Het scheidt het kaf van het koren als het om bepaalde onderwerpen gaat waarbij vrouwen betrokken zijn. Je hebt gewone mannen, je hebt vaders en je hebt vaders van dochters, ook wel de experts. Nope, ze zullen nooit een rond ding ter grootte van een meloen uit hun onderkantje persen. Noch meemaken wat de ongemakken van een menstruatie zijn. Maar als vader van een dochter hebben ze mogelijk zeer waarschijnlijk wel een keer van de zijlijn toegekeken en kunnen er nu iets over zeggen.

#Metoo #Ihave

Dat jongens en meisjes niet hetzelfde geboren worden, weten we. Dat meisjes voordat ze volwassen zijn al heel wat negatieve seksuele ervaringen hebben gehad, en te maken hebben gehad met verschillende vormen van seksuele intimidatie zijn we ons ook steeds meer van bewust. In de nadagen van het Harvey Weinstein schandaal kun je menig schokkende ervaring lezen onder de hashtag #metoo. Waar je het vroeger als vrouw moest accepteren of het hoorde erbij, is er nu gelukkig openheid.

Misschien leven wij mannen en vrouwen dan wel in volstrekt verschillende werelden. Ik weet niet of jongens net zoveel vervelende ervaringen hebben. Of dat ze zich er bewust van zijn. Onder de hashtag #ihave bekennen mannen nu eindelijk hun zonden.

Terwijl dit voor anderen weer wat ongemakkelijk is. Niet elke man is namelijk zo dus we gooien er maar vlug weer een hashtag tussendoor met #notallmen. Want stel je voor dat mannen die het niet betreft zich ongemakkelijk voelen, aangesproken of genoodzaakt zich te verdedigen.  Dus al misdragen niet alle mannen zich, blijkbaar heeft een groot deel van de vrouwen, deze negatieve ervaringen.

Vaders van dochters-papas meisje-GoodGirsCompany

Als er een vader van een dochter geboren wordt

Als een vader een dochter krijgt, hoor je vaak genoeg dat hij opeens zeer beschermend wordt. Omdat hij weet wat voor rotzakjes mannen kunnen zijn. Misschien spreekt hij wel uit eigen ervaring. Was hij er vroeger ook eentje. Of misschien stond hij erbij en keek er na terwijl hij zijn vrienden hun gang liet gaan in het kader van ‘is een geintje joh’ of puberale bravoure.

Want hoe moedig al die verhalen van alle slachtoffers ook zijn, waar zijn de mannen die opstaan? Die met een vuist op tafel slaan en zeggen dat dit onacceptabel is? Niet omdat ze toevallig een vader van een dochter zijn. Maar omdat ze in hun vrouwelijke collega’s, studiegenoten, kamergenoten, buurmeisjes en weet ik veel meer een mens zien. Een mens die het net zoals zij het verdienen om gerespecteerd te worden. Wiens lichaam van henzelf is. Wiens nee ook echt nee betekent.

Toevallige gelukstreffer

Als je geboren wordt is er 50% kans dat je of een jongetje of een meisje wordt. Yep, ik weet je hebt meerdere smaakje tegenwoordig, maar ik houd het lekker even simpel. Dus dat jij als man geboren wordt, is ook maar een toevallige gelukstreffer. Je had ook een meisje kunnen zijn en misschien had je dan ook wel je verhaal gedeeld met #metoo. Ik ben moeder van 3 dochters. Dus misschien kan ik er dan nog wel net iets meer over zeggen. Maar ik ben bovenal vrouw. Ik weet wat het is om van meisje tot vrouw op te groeien.

Ik wil mijn dochters niet leren dat seksuele intimidatie er nu eenmaal bij hoort of bepaalde zaken mij alleen aan het hart gaan omdat ik een dochter heb. Niet omdat ik toevallig hun moeder ben. Maar bovenal omdat ik ten diepste hoop dat we er een stap dichterbij zijn dat mannen vrouwen zien als gelijkwaardig en ze zich er ook voor inzetten om bepaald onrecht op te heffen. Dat zij de loze zin ‘als vader van een dochter’ niet meer nodig hebben voor hun morele kompas. Maar opkomen voor vrouwen die buiten het kader van dochter, vriendin, vrouw, je moeder of oma vallen… . Omdat ze als vader van een dochter man in staat zijn om een verschil te maken… .

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Als vader van een dochter via Shutterstock

theekransje via Shutterstock

 • Reply
  Deborah
  20 oktober 2017 at 16:41

  Mooi hoe je dat ‘als vader van een docher’ uit weet te werken. Prachtig stukje!

 • Reply
  Yvonne
  20 oktober 2017 at 16:13

  En dat zeg je helemaal goed.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]