Schrijf een blog over dat je enigszins teleurgesteld bent over het geslacht van je kind en de als het maar gezond is vliegen je om de oren. Maar is dat eigenlijk niet een beetje beledigend naar ouders en kinderen die niet gezond zijn?
Allereerst fascineert het me ontzettend dat begrijpend lezen tegenwoordig is vervangen door invullen voor anderen waarbij emoties of primaire reacties de boventoon voeren. Als alleen pas bevallen vrouwen dit deden, kon ik het nog gooien op hormonen of ontzwangeren. Maar helaas… . Teleurgesteld zijn in het geslacht van je kind, is heel wat anders dan teleurgesteld zijn in de baby die je krijgt. Dus bye alle “Je mag sowieso blij zijn dat je een kind kan krijgen” opmerkingen. Het zelfde geldt voor spijt hebben van het moederschap. Dat moet je ook niet verwarren met dat men er spijt van heeft om kinderen te krijgen. Dat is namelijk ook niet hetzelfde.
Inhoud van dit blog
Ons eigen ongemak
Eigenlijk vertellen dat soort reacties vooral iets over ons als maatschappij en ons onvermogen om met bepaalde dingen om te gaan. Want ook al gooi je er direct zo’n cliche overheen, het gevoel blijft bestaan. Als er een scheur in een muur zit heb je een aantal opties. Je kan je er een schilderijtje over hangen. Je kan het scheurtje opvullen. Of je onderzoekt hoe dat komt. Het moge duidelijk zijn dat cliché antwoorden de eerste opties zijn: het mooie schilderijtje er over hangen zodat je het niet hoeft te zijn. Ik ben meer van het uitzoeken, voordat ik besluit of het opgevuld moet worden en zo ja met welk materiaal.
Als het maar gezond is
Terwijl moeders die openlijk voor hun gender dissapointment uitkomen, worden afgeschoten, (verwend, ondankbaar). Is het maatschappelijk aanvaardbaar om te zeggen Het maakt me niet uit wat ik krijg, als het maar gezond is. Onbewust zeggen we dus eigenlijk dat we iets minder happy zijn met een kind dat niet gezond is. Met dat ene zinnetje sluit je elk kindje dat een beperking heeft, iets minder gezond of perfect is uit.
Het hek zou van de dam zijn als je hetzelfde zou zeggen over de sekse van je aanstaande baby. Als ik zou zeggen “Het maakt me eigenlijk niet zo uit hoe het eruit ziet, zolang het maar een meisje is” Zou dat meteen vragen en hoog opgetrokken wenkbrauwen oproepen. Tussen al die ouders die een gezonde baby krijgen, zijn er ook heel wat ouders voor wie dit niet het geval is. Maar die even blij zijn en toegewijd aan hun kind dat misschien niet in onze maatschappelijke hokjes past.
De maakbaarheid van het leven
Natuurlijk snap ik het als het maar gezond is principe wel een beetje. We willen allemaal dat ons kind een makkelijk(er) leven heeft. Niet zo hard hoeft te vechten om geaccepteerd te worden of om haar plekje in de maatschappij in te vullen. Ooit las ik over een lesbische moeder die hoopte dat haar kind hetero was. Niet omdat zij minder van haar kind zou houden, maar omdat ze aan den lijve ondervonden had hoe moeilijk sommige dingen voor haar waren geweest. En nog steeds zijn. Daarom gunde ze haar kind een makkelijker leven. Naast dat je als ouder je kind voldoende bagage mee geeft om met bepaalde dingen om te kunnen gaan, zit er in ons ook altijd een beetje dat beschermende. Zodra iemand aan jou kind zit, komt de tijgermoeder in je naar boven.
Wist je het van tevoren?
Wellicht heb ik makkelijk praten over als het maar gezond is. Al mijn kinderen zijn relatief gezond. Toch bekruipt mij af en toe een gevoel van ongemak als ik zie hoe we naar een maatschappij gaan waarin ouders van wie hun kind niet binnen het perfecte plaatje past de vraag moeten beantwoorden “Wist je het van tevoren?” Of had je nu achteraf niet liever wel een NIPT test gedaan? Nog voordat we de moeite nemen om te luisteren naar hun verhaal en daardoor misschien wel in te zien dat we meer gemeenschappelijk hebben dan gedacht.
Bovendien als je het van tevoren wist, kan en mag je ook gewoon beslissen dat je je kind wilt houden. Onbewust gaat men bij deze vraag er ook al vanuit dat als je het van tevoren wist je het niet hebben wilde. Ik ben zo’n moeder die bij maar 1 van haar 3 kinderen echt iets van prenatale screening heeft gedaan. Dat ik mijn oudste dochters niet liet screenen sta ik volledig achter. Sterker nog achteraf gezien vond ik die hele 20 weken echo voor Miss C geen meerwaarde hebben. Ze heeft net zoals ik sikkelcelziekte. Maar dat zie je niet op zo’n echo.
Als ik maar het kind krijg, dat voor mij bedoeld is
Ik heb 3 kinderen en ik ben er 100% van overtuigd dat dit er 3 dochters hadden moeten zijn. Er is geen vezel in mijn lichaam die daar over twijfelt. Net zoals ik er 100% van overtuigd ben dat Miss G, B en C mijn dochters hadden moeten zijn. En ik hun moeder. Ik geloof er heilig in dat ik de kinderen heb die ik had moeten hebben. En dat geloof maakt ook dat ik mijn oudste dochters los kan zien van mijn scheiding. Yep die relatie hield geen stand, maar ik had het niet willen missen want mijn dochters zijn het beste wat mij is overkomen.
In plaats van het “Als het maar gezond is” Zou je ook kunnen zeggen “ Als ik maar het kindje krijg dat voor mij bedoeld is”. Deze zin laat meer ruimte open voor baby’s die misschien niet binnen het perfecte plaatje passen. Maar wiens karakter, talenten, persoonlijkheid, uniciteit, kijk op het leven, gevoel voor humor, ervaren van geluk en blijdschap ook gevierd, gekoesterd en geliefd mogen worden… .
Ook leuk om te lezen:
- Spijt hebben van het moederschap
- Twijfel over de 20 weken echo
- Teleurgesteld in het geslacht van je baby
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?
Uitgelichte foto via Shutterstock bron
15 Comments
Hippiemeisje
13 maart 2018 at 08:52Ik vind dit een beetje een moeilijke moet ik eerlijk toegeven: mijn broer was niet gezond en stierf. Mijn nichtje net hetzelfde en toen mijn zus in verwachting was, was de kans vrij groot dat het kind ziek was, mijn neef is gestorven, het dochterje van een vriendin heeft 2 dagen geleefd… om dan nog maar niet te zwijgen van de vele zangerschapsverliezen in mijn omgeving. Mijn eigen petekind was normaal de helft van een tweeling geweest bv.
en ikzelf zat in 2009 voor het eerst bij de fertiliteitsarts, ik kan geen kinderen krijgen puur natuur. Dus ik zou gewoon al blij zijn als ik maar een voldragen kind kon krijgen… ik heb er ook nog geen, wel een sterretje en een vlindertje… maar ikzelf heb ook ene grote erfelijke belasting,d us ik ga nu sowieso over op eiceldonatie.
Dus ja, het leven leerde mij wel dat gezondheid veel belangrijker is dan het geslacht of wat dan ook
Hippiemeisje
13 maart 2018 at 08:54Maar natuurlijk kan ik best begrijpen dat je een voorkeur hebt, hè, dat wel. sowieso! 😉 En dat mag je zeker zeggen! 😉
Rory
27 februari 2018 at 11:20Chapeau Josan, ik kom veel te weinig op je site. Je zegt soms dingen die anderen misschien (soms) tegen de borst stuiten, maar die wel waar zijn. Ergens voor uitkomen waar je voor staat. Ik kan het alleen maar waarderen. Bij de zin: “Als ik maar het kindje krijg dat voor mij bedoeld is” kreeg ik tranen in mijn ogen. Ook ik kreeg – toen ik op mijn veertigste zwanger was – vragen als: “Zou je niet die en die test moeten doen? Want stel je voor dat”. Ja, stel je voor dat. Wat doe je dan? Toen ik met 10 weken bloedingen kreeg voelde ik al heel duidelijk. Dit kindje is van mij/ons, dit kindje wil bij ons zijn en ik zal ervoor vechten. Ik heb wel de nekplooimeting gedaan en de uitslag was zo goed dat ik geen moment heb getwijfeld om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest te doen. Geen haar op mijn hoofd die daaraan dacht. Want het risico van een miskraam door die testen was 8 keer groter dan het niet te doen. En ik was er zelf heilig van overtuigd: dit is mijn kind. Hoe dan ook.
Jamey
26 februari 2018 at 07:42Ik snap wat je bedoeld. Maar ik denk dat mensen het vaak zeggen uit ontwetendheid.
MC Kleuver
25 februari 2018 at 20:14Ik denk dat het je sterk maakt door te zeggen dat je ervan overtuigd ben dat je drie dochters ook echt van jou zijn. Het is mooi dat bepaalde dingen op een echo te zien zijn, maar ik vraag mij dan af hoe het uitpakt als het baby’tje geboren zou worden.
Fleur
25 februari 2018 at 19:52Ik ben er ook van overtuigd dat ik de dochters heb gekregen die voor mij bedoeld zijn. Ik heb er ook nooit aan getwijfeld dat ik dochters zou krijgen
Nathalie
25 februari 2018 at 19:21Iemand die beweert dat die dat niet hoopt geloof ik niet. Natuurlijk hoop je toch dat je kind gezond is ?? Daar is in mijn ogen niets beledigend aan. Heel normaal zelfs. Dat is iets anders dan gewenst of ongewenst zijn…. Indien mijn kind niet gezond was geweest zou ik dat heel erg gevonden hebben maar zou hij niet minder gewenst zijn. Mensen op die uitspraak ‘pakken’ vind ik pas beledigend. 😉
nicole orriens
25 februari 2018 at 14:14Ik vind het een mooie interpretatie van het begrip ‘begrijpend lezen’ : ) Op die manier had ik de term nog niet eerder gehoord. Ik snap de reactie ‘Als het maar gezond is,’ op zich wel. Maar het kan inderdaad overkomen als onbegrip.
Rachel
25 februari 2018 at 13:34‘Als het maar gezond is’ heb ik altijd een vreselijke uitspraak gevonden. Ik hoopte wel dat mijn kinderen gezond waren, maar dat betekende niet dat het moest. Zo voelt het toch een beetje bij die zin. Ik ben niet gezond en mijn kindjes zijn met 20 weken oom doorgelicht. Dit zodat er voor de geboorte al plannen gemaakt konden worden voor een eventuele behandeling. Dit is gelukkig niet nodig geweest.
Als het kindje maar gelukkig kan worden en is het dat niet, dan ga ik daar als moeder heel hard voor werken.
Joanne
25 februari 2018 at 12:40Goed om dit te delen! Hoewel ik wel begrijp dat de meeste mensen toch altijd hopen op een ‘gezond’ kind.
allaboutbertina
25 februari 2018 at 11:05Goed dat je dit onderwerp aan bod brengt op je blog. Je hoort natuurlijk altijd mensen zeggen dat ze hopen op een gezond kindje en natuurlijk wil iedere ouder dat maar wat is er mis met een kindje met een beperking. Ook deze zijn welkom op de wereld. Lastig onderwerp om over te schrijven maar wel goed dat mensen misschien er meer bewust over worden.
Roelina
25 februari 2018 at 11:01Fascinerend. Als moeder die een kindje verloren heeft aan een zeldzame longaandoening, is voor mij “als het maar gezond is” een hele belangrijke uitspraak geworden! Want een kind verliezen is vreselijk.
Nanine
25 februari 2018 at 10:38❤
íngrid
25 februari 2018 at 10:34moeilijk onderwerp/. Je hoopt (tenminste wij wel) natuurlijk op een gezond kindje. Maar ik vind niet dat je daarom kindjes met een beperking te kort doet. Maar goed van je dat je er over schrijft
Annemiek
25 februari 2018 at 10:28Ik heb altijd gezegd als ons kind maar gezond is. Dat was mijn eerste zorg. Na een DNA onderzoek bleek dat hij niet dezelfde erfelijke afwijking heeft als ik heb. Pas bijna 4 later kwamen wij er achter dat hij NF heeft. Was hij minder welkom als hij wel NF gehad zou hebben? ABSOLUUT NIET!!!! Het is wel een zorg minder (geweest). Je wilt namelijk niet weten wat er allemaal bij komt kijken. Als hij toch NF gehad had dan waren we er gelijk bij en zat hij nu al bijna 5 jaar onder controle bij artsen die hier verstand van hebben. Ik hoopte op een jongen omdat de familie patronen aan mijn kant laten zien dat een vrouw die een zoon krijgt een zoon krijgen zonder NF. Hoe dat zo precies komt weten we niet maar frappant is het wel. Het defecte zit niet op een X of Y chromosoom. Maar ondanks dat onze zoon geen NF heeft en wel autisme is hij meer dan welkom. Ik zal er alles aan doen om het beste voor hem voor elkaar te krijgen. Ook als ik een dochter met NF had mogen opvoeden.