Opvoeding

Als de BSO je kinderen zomaar stiekem meeneemt

16 oktober 2017
Als de BSO je kinderen zomaar stiekem meeneemt

Stel je arriveert bij de BSO. Loopt naar het gebouw toe en duwt de deurklink naar beneden. Hij blijkt op slot. Je werpt vluchtig een blik naar binnen en ziet niemand. Waar is iedereen nu? Of beter gezegd: help, waar zijn mijn kinderen nou?!

Dat was wat mij vandaag overkwam toen ik tussen de middag mijn kinderen van de BSO ophaalde. Normaliter gaan ze op maandag niet, maar omdat het herfstvakantie is, had ik een extra dagdeel aangevraagd. Vanaf 7:30 uur tot 13:00 uur waren ze welkom op hun vertrouwde BSO locatie. Kon ik ze op de terugweg van mijn werk oppikken om zo vervolgens samen naar huis te rijden. Ik zou boven verder werken en zij zouden zich wel in de tuin vermaken. Tegen het einde van de dag zouden we samen naar de ijssalon wandelen en daarna zou ik alle drie de kinderen op tijd weer in bed stoppen. Dat waren zo globaal mijn plannen voor vandaag. Maar het liep anders….

Bij de BSO

In plaats daarvan stond ik enigszins verbouwereerd te kijken op de parkeerplaats voor het gebouw. Vlug pakte ik mijn e-mail bevestiging erbij. Hier stond zwart op wit dat mijn aanvraag tot 13:00 uur goedgekeurd was. Dat je kinderen er dan om 12:45 uur niet zijn, verwacht je niet. Was ik misschien te vroeg en waren ze nog onderweg naar de BSO? Of hadden ze Miss G en Miss B toch mee genomen naar de trampolinehal. Ik vreesde dat laatste.

Woest

Maar ergens kon ik niet geloven dat ze dit gedaan hadden zonder mijn toestemming of mij daarvan op de hoogte te stellen. Vlug belde ik het nummer waarop ze tijdens een uitje bereikbaar zouden zijn “Dit nummer is niet bereikbaar….” Tot dan toe was ik rustig gebleven, maar nu was ik WOEST. Hoe haalde de leiding het in haar hoofd om zomaar mijn kinderen mee te nemen? Ik was woest want:

 • voor zover ik wist had ik absoluut geen toestemming gegeven.
 • ik stond nu voor niks bij de BSO terwijl ik ook langer op mijn werk had kunnen blijven.
 • grote kans dat ik mijn kinderen pas aan het einde van de middag op zou kunnen halen. Waardoor ik in de avondspits terecht zou komen, iets wat ik juist had willen omzeilen.
 • Mijn hele dagplanning met mijn kinderen werd om zeep geholpen
 • En ik moest nu het 0900- informatienummer bellen wat me geld koste.

Toch belde ik woedend het hoofdkantoor op. Loodste mijzelf razendsnel door het keuzemenu en had niet veel later een medewerker aan de lijn die ik rustig maar boos het probleem uitlegde.

“Dat is waarom we tijdens vakanties geen halve dagen afnemen”

Een ongemakkelijk gesprek

De medewerkster begreep dat dit ‘heel ongemakkelijk’ voor mij was en maakte excuses. Vroeg of ik het mobieltje van de locatie al geprobeerd had. Nadat ik bevestigend geantwoord had en verteld dat deze niet werd opgenomen, schakelde ze me door naar de locatiemanager.

Zij stond me te woord en keek ik het systeem. Inderdaad mijn aanvraag stond in het systeem inclusief de tijden. Maar ze vertelde wel dat ze meestal in de vakanties geen halve dagen lieten afnemen omdat de activiteiten vaak buiten de deur waren. Daar had ik weinig boodschap aan. Uiteindelijk hadden zij mijn aanvraag goedgekeurd. Ik had al vele weken geleden dit aangevraagd. Dan hadden ze het toen moeten afwijzen, mij erop moeten wijzen of mij een ander voorstel doen. Nu had ik er vanuit moeten kunnen gaan dat ik mijn kinderen op de vermelde tijd op de vermelde locatie op kon halen. Maar dit was niet zo en dat was niet okay. Dat punt wilde ik even heel goed duidelijk hebben.

Het gaat mij om de communicatie

Kijk, uiteindelijk gaat het me er niet zo om de excursie. Ik wist dat ze ’s middags trampoline gingen springen. Daarom had ik mijn man ’s ochtends ook expres nog even gevraagd om het met de leiding te bespreken. Stel dat mijn kinderen mee wilden, moest ik dat dan aanvragen? Hij liet me later op de ochtend weten dat ik het dan inderdaad extra moest aanvragen. Maar omdat een van de meiden had laten doorschemeren met dit mooie weer niet de hele dag naar de BSO te willen, zag ik er vanaf. Wij hebben ook een trampoline in de tuin dus dan kunnen ze zich lekker buiten uitleven. De leiding kon dus ook zien dat ik die ochtend geen extra dagdeel aangevraagd had.

Stel dat ze nu met al die kinderen stonden te popelen om weg te gaan en niet meer konden wachten totdat ik mijn hartendiefjes op zou halen, had ik dat ook geen probleem gevonden. Even een belletje, appje of e-mailtje en dan was er ook geen vuiltje aan de lucht. Wist ik ook waar ik aan toe was. Maar dat je zelf maar de keuze maakt om iemands kinderen mee te nemen zonder de ouders daarvan op de hoogte te brengen, dat vind ik echt niet kunnen.

Eerst mijn kinderen ontvoeren en mij vervolgens een rekening sturen

Uiteindelijk keerde ik zonder kinderen huiswaarts. Er zat niks anders op dan wachten totdat zij mij een keer zouden opbellen. De locatiemanager zou zich er hard voor maken. Vlak voor 15:00 uur werd ik gebeld met dat ze weer terug waren. Of ik ze meteen op kon halen? Nou nee, mijn jongste sliep inmiddels en er was iets van mijn werk tussen gekomen, dus ze moesten maar even wachten.

Toen ik eindelijk op locatie arriveerde, zag ik nog net een melding. Ik had een e-mail waarin stond dat mijn extra dagdeel van de middag was goedgekeurd en in rekening gebracht. PARDON?! Dat was voor mij de druppel. Woedend belde ik het hoofdkantoor weer op. Het klopte inderdaad dat mijn kinderen de hele middag gebleven waren, maar ik had dat niet zelf aangevraagd. De laatste keer dat ik checkte was ik namelijk op tijd om ze op te halen, maar waren ze uit eigen initiatief van de leidsters mee genomen. Dan nemen ze dat ook maar voor eigen rekening. Eerst mijn kinderen stiekem meenemen en mij daarna de rekening sturen?! Dan heb je echt wel lef! Ik maakte meteen duidelijk dat ik weigerde om dit te betalen. Kaatste de bal terug en vroeg hoe zij dit probleem nu gingen oplossen. Eerst probeerde ze nog dat het geen extra kosten waren maar het van mijn tegoed zou afgaan. Ik dacht het niet. Ik had hier totaal niet om gevraagd.

Ze zou het doorgeven aan de locatiemanager. Die zou contact met mij opnemen. Wordt vervolgd… .

Heb jij ook ooit een soortgelijke situatie mee gemaakt? Hoe zou jij reageren en wat zou jij een gepaste oplossing vinden in bovenstaande situatie?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Foto shuttertock

 • Reply
  Henrike Laning
  18 oktober 2017 at 17:01

  Ze hadden het moeten overleggen. Ik wil het ook weten als ze weggaan. Die rekening is echt niet oké. Ik kan echt ontploffen om die rekening. De rest zou ik wel bespreken, maar ik weet niet of ik echt heel boos zou zijn. Maar het hangt erg af van de situatie en de manier waarop. Bij mij is het vaak de toon die me tot razernij kan brengen.

 • Reply
  Melanie
  17 oktober 2017 at 07:20

  Dat is schrikken. En zeer ongemanierd van de opvang om jou dan ook nig met de rekening op te zadelen. Ik heb zo veel meegemaakt met verschillende opvangen dat ik mijn kinderen er niet meer op wil hebben. Mijn zoon was een keer meegenomen de kroeg in. Meisje was alleen met mijn zoon en haar vrienden zaten op het Leidseplein in de kroeg. Leidseplein en opvang zat vlak bij elkaar. Maar je gaat een baby toch niet mee nemen de kroeg in. Niet van een ander. Niet van jezelf. Ik was woest.

  • Reply
   Josan
   17 oktober 2017 at 10:44

   Nee, zoiets doe je niet. Dan ben je echt wel betoeterd. Mara ik begrijp dat dit een jong meisje was? De meiden die mij gisteren dit kunstje flikten waren ook nog best jong. Misschien zit het daar in?

 • Reply
  Marieke
  17 oktober 2017 at 07:05

  Ik vind het wat overdreven… vooral het woordje ontvoeren, kom op zeg.. ze bezorgen je kids een leuke dag.

  Factuur vind ik niet nodig, maar jouw reden om ze niet op te halen ook niet “werk”.

  Nee ik ben het hier niet mee eens

  • Reply
   Josan
   17 oktober 2017 at 10:37

   Wow, ik vind het een hele geruststellende gedachte dat ze mijn kinderen ‘’Alleen maar een leuke dag wilden bezorgen.” Zou ik daar ook mee wegkomen als ik bij schoolvriendjes van mijn kinderen ongevraagd oppik voor een speelafspraakje en 2 uur later de ouders opbel om te melden dat ze bij mij zijn, of ze hun kind kunnen ophalen? Vermoed van niet. Zeker niet als ze dan ontdekken dat we behoorlijk buitenaf wonen en dit een uur van hun tijd gaat kosten om ze op te halen. Hetzelfde wat het mij gisteren kostte om mijn kinderen op een later tijdstip op te halen.
   Vanwege co-ouderschap zijn er dagen waarop mijn kinderen bij hun vader zijn. Als ik op die dagen besluit om ze zomaar uit school te halen en mee te nemen en mijn ex dan 2 uur later opbel met de mededeling dat ik ze alleen maar een leuke dag wilde geven, zou dat niet kunnen. Sterker nog hij zou aangifte tegen mij kunnen doen omdat ik geprobeerd had om ze aan het ouderlijk gezag te onttrekken. En de rechter zou hen gelijk geven. Wij hebben afspraken en daar houden we ons aan.
   BSO heeft met mij de afspraak dat ik bel als ik het niet red om voor sluitingstijd mijn kinderen op te halen. Daar houd ik mij aan. Ik ga daar ook niet eigenhandig mijn eigen draai aan geven. Omgekeerd verwacht ik het zelfde. Zoals ik al schreef, hadden ze best mee gemogen als ik vooraf een belletje, e-mail, appje had ontvangen. Volgens mij zijn er de afgelopen jaren genoeg schandalen in de kinderopvang geweest waardoor ze juist genoodzaakt zijn om heel open en duidelijk met ouders te communiceren.
   De definitie van ontvoering luidt: tegen iemands zin, wederrechtelijk verplaatsen van een persoon. De term wordt in het algemeen gebruikt wanneer de ontvoerder iemand onttrekt aan zijn vertrouwde milieu en wegvoert naar een onbekende plaats. Of jij het nu overdreven vindt of niet, in principe is dit ontvoering. Mijn kinderen zijn tegen mijn zin en zonder mijn toestemming meegenomen. Ook tegen de zin van mijn jongste dochter die, zoals ik schreef niet eens de hele dag op de BSO wilde blijven. Een leuke dag bezorgen is dan wel een heel slecht argument.
   Ik vind het heel vervelend voor mijn dochtertje dat ze echt dacht dat ik haar had laten staan door haar ’s middags niet op te halen zoals afgesproken. De locatiemanager is gelukkig ’s avonds nog meteen langsgegaan om de leiding er op aan te spreken. Mocht dit ooit nogmaals gebeuren, dan zal ik een officiële klacht indienen wat kan leiden tot ontslag. Dan hebben ze echt wel betere argumenten nodig om hun baan te behouden en uit te leggen waarom ze niet even contact met mij konden opnemen dan het argument dat jij nu aandraagt.

 • Reply
  Yvonne
  17 oktober 2017 at 00:08

  Ik begrijp je boodheid heel goed. Zij zijn fout. Als er in de vakantie geen halve dagen worden afgenomen dan had ze je aanvraag niet goed moeten keuren. En dan ook nog eens niet bereikbaar zijn. Ontploffings dan bij mij hoor.

 • Reply
  Helma
  16 oktober 2017 at 22:23

  O nee wat een ellende. Snap je drie dubbele boze bui.
  En ja ik ken het… In de spits blij zijn dat je na je werk ol tijd bij de Bso bent.
  Kom je op de kocatie….. O nee uw dochter is sporten in de sporthal. Ik boos. (Kan gebeuren maar meestal sturen ze dan een Appje ) en logistiek is het dan handiger eerst de jongste op het kdv te halen en dan naar de sporthal. Met de fiets kun je tussendoor naar de sporthal. Met de auto Een ander verhaal.
  Eindelijk bij de sporthal. Staat er een onbekende leidster…wie komt u halen…m.?! Die ken ik niet. Ik ontplof …ren naar binnen. Zie de bekende leidster….neeeeeee m. Is hier niet…..! Woest was ik….
  Ik ben niet boos op jou riep ik nog snel

  Hup de auto in….weer 10 minuten later op de Bso….
  Zie ik mijn dochter lopen…
  Woestttttt was ik….ik siste met een pedagogisch lief stemmetje m. Opschieten mama is boos op de Bso juffen.
  Leidster komt naar me toe…ik zeg ik kan nu niet praten zo boos ben ik
  Achteraf was er niets a d hand. Ze was keurig op de locatie. Maar mij ergens heen sturen daar schrikken dat ze niet op locatie a of b is! Mijn kostbare tijd.
  De dag erna heb ik mijn verhaal kunnen doen bij de troela Bso locatie leidster.
  Grrrr 1/2 jaar geleden maar nog kan ik boos worden.

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  16 oktober 2017 at 21:59

  Ohhh, ik zou dit ook heel slecht trekken.
  Ik heb het ook een keer andersom meegemaakt. Toen belde de moeder van een vriendje van mijn zoontje, of ik wel wist dat mijn kind bij haar was. Opa had beide jongetjes meegenomen, omdat ze samen wilde spelen. Toen hij dat tegen zijn dochter zei, vroeg die of de BSO het wist. Dat had hij niet gevraagd… Nu mag mijn zoontje daar altijd spelen, dus dat vond ik niet zo erg (onhandig van opa, maar goed, die heeft mijn kind zo vaak meegenomen, die had niet helemaal door dat het niet vooraf afgesproken was). Wat ik wel erg vond, was dat de BSO mij niet gebeld had, toen ze mijn kind kwijt waren. Hij zat net een paar maanden op school, dus er was geen sprake van dat hij zelf weg mocht of zo.

  Ik heb toen dus de BSO gebeld, en gevraagd of ik mijn zoontje mocht spreken. En toen kreeg ik als antwoord dat hij er niet was. Ik heb de leidster bijna door de telefoon heen getrokken. “WAAR IS HIJ DAN?” Ze had geen idee. Ik was echt zo boos. Het was toen al half vijf. Ze waren hem dus al dik een uur kwijt. Ze had aangenomen dat hij met een vriendje mee was, omdat zijn klasgenootjes dat gezegd hadden. We hebben het over groep 1 he… Daar betaal je ze dan elke maand zo’n lading geld voor. Ik heb toen natuurlijk wel gezegd dat ik wel wist waar hij was, maar dat ik dit echt niet vond kunnen.
  Ik heb school trouwens ook nog gebeld en gevraagd hoe dit kon, aangezien zij ook verantwoordelijk zijn. De juf schrok zich wezenloos. Ze had mijn kind een handje gegeven ter afscheid, toen hij netjes naast de BSO-juf stond. Dus hij was al officieel overgedragen zelfs.
  We hebben nieuwe afspraken gemaakt, en het is natuurlijk nooit meer gebeurd. Maar oh, wat een ellende!

 • Reply
  Janske
  16 oktober 2017 at 21:13

  Dit is zoooo niet tof! Ik zou ook gruwelijke zinloos geweld neigingen krijgen hiervan….ppfffff…benieuwd hoe het afloopt!

 • Reply
  zulema
  16 oktober 2017 at 21:03

  Het eerste deel vind ik een beetje overdreven van je. Het zij zo jammer vervelend dat je daar stond en ach ja kan gebeuren. Maar het feit dat ze je dan factureren voor het 2de dag deel dat is wel absurd want dat is toch echt een fout van hun. Daar zou ik ook woest om worden.

  • Reply
   Josan
   16 oktober 2017 at 21:30

   Ik vind niet dat dat moet kunnen gebeuren. Stel dat ik om 13:30 uur was aankomen zetten, dan hadden ze dit zonder pardon in rekening gebracht. Als ik ze later ophaal dan het vermelde tijdstip voor het gereserveerde dagdeel, moet ik dat laten weten. Ik kan ook niet zomaar wanneer mij dat zint aankomen waaien. Er zijn bepaalde afspraken die ik onderteken en mij aan houdt. Tot nu toe is het in 10 jaar opvang nog maar 3x voorgekomen dat ik ze belde omdat ik vermoedde later te zijn dan hun sluitingstijd (door heftige ijzel/sneeuwval onder weg). Het is daarvan ook trouwens maar 1x echt voorgekomen dat ik laat was. Maar op die momenten heb ik altijd gebeld, contact gehad en gehouden en zelfs al was mijn batterij van de telefoon bijna op, ik belde en liet ze weten wat ze verwachten konden. Omgekeerd verwacht ik hetzelfde. Dat noem ik volwassen wederzijdse communicatie. Uiteindelijk betaal ik de rekening en neem ik een service af. En ik heb het niet over een cavia die ik ergens achterlaat maar over kinderen. Daar mag best bepaalde zorgvuldigheid rondom zijn.

 • Reply
  Lisette
  16 oktober 2017 at 20:33

  Belachelijk, zeg! Vooral ook het feit dat ze niet bereikbaar waren op het 06-nummer, dat zou ik heel slecht trekken. Ik begrijp dan ook goed dat je boos bent! Gelukkig hier nog nooit meegemaakt.

  • Reply
   Josan
   16 oktober 2017 at 21:37

   Fijn dat het je bespaard is gebleven! Ik ben inmiddels weer wat rustiger. Dan vandaag maar als een verloren dag beschouwen.

 • Reply
  Anne-Marie
  16 oktober 2017 at 20:27

  Echt te absurd voor woorden! Ik zou ook woedend zijn. Ook slecht dat ze niet bereikbaar waren op het mobiele nummer.

 • Reply
  Judith Jasper
  16 oktober 2017 at 20:26

  oef wat een heftig verhaal. Nee bij beide meiden hun opvang worden alle uitstapjes van te voren gemeld. In de vakantie zijn ook gewoon geen halve dagen. Alles is heel duidelijk, dus geen mysteries. Oh trouwens bij het kdv gaat ze wel eens mee boodschappen doen, of even naar de kinderboerderij ofzo, maar ze zijn altijd op tijd weer terug. Die uitjes worden dan niet perse gemeld. Maar dat hoeft ook niet van mij.

  • Reply
   Josan
   16 oktober 2017 at 21:23

   KDV uitjes zijn ook de beste 🙂 In principe mogen ze ook wel deelnemen aan uitjes. Vin dik juist hartstikke leuk voor ze. Maar voor mijn gevoel hielden zij zich niet aan de gemaakte afspraak. En dan vind ik communicatie toch wel belangrijk.

 • Reply
  Marianne
  16 oktober 2017 at 20:22

  Ooooh! Dan zou ik ook echt woest zijn! Ik heb het een keer anders meegemaakt… Ik had en kind bij me die naar de bso moest… Dat kind vertelde me dat hij bij mij moest spelen omdat er thuis een monteur was waar z’n vader bij moest zijn… Ik vertrouwde het niet helemaal en ben met dat jongetje naar zijn huis gegaan… De kinderen die naar de Bso gaan worden in de klas opgehaald en gaan niet met de juf naar buiten… Eenmaal thuis was die vader woest waarom hij niet op de Bso zat…oeps… Dus de Bso heeft ook een niet zo’n aardig belletje gehad toen…

  • Reply
   Josan
   16 oktober 2017 at 21:21

   Oeps, dat is inderdaad ook behoorlijk slordig 🙂 Spelen mag, alleen als het in het systeem staat aangegeven. Anders word je netjes verzameld en krijg je een hesje van de BSO aan. Handjes vasthouden en lopen maar.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]