Moeder & Kind Reviews

Alpine Muffy gehoorbescherming voor kinderen

16 september 2015
Oorkappen voor in de klas-koptelfoontjes voor kinderen-gehoorbescherming voor kinderen

Alpine Muffy gehoorbescherming voorkomt gehoorschade bij kinderen. Maar de oorkappen kunnen ook gebruikt worden als ze concentratieproblemen in een drukke schoolklas hebben.

Toen ik de Em’s 4 Bubs testte, beloofde ik de Alpine Muffy’s van Miss G en Miss B ook in de spotlights te zetten. Het festivalseizoen is over. Maar de opening van de jaarlijkse Uitmarkt, markeert het begin van het cultureel seizoen dus voldoende momenten om ook dan aan gehoorbescherming te denken. Bovendien is hard geluid niet alleen voorbehouden tot het festival seizoen, maar ook op feestjes, met Oud & Nieuw of tijdens concerten kun je er mee te maken krijgen.

Alpine Muffy gehoorbescherming

In de afgelopen weken kreeg ik al heel veel verschillende positieve reacties op Miss C’s Em’s. Tijdens Sail, vertederde ze verschillende voorbijgangers er mee. Het levert eigenlijk altijd wel een leuk gesprek op en zet ouders aan het denken. Dat doe ik graag, want ik geloof: als je beter weet, doe je beter. Vorige week woensdag kwam ik tijdens de Mother of the Year award in gesprek over gehoorbescherming voor grotere kinderen. Dus wist ik dat het tijd was om dit onderwerp te belichten.

Alpine Muffy- gehoorbescherming-gehoorbescherming bij kinderen

Compact op te vouwen

Wist je dat 1 op de 8 kinderen gehoorschade heeft? En dat jongens nog slechter horen dan meisjes? De cijfers over gehoorverlies liegen er niet om. Onder kinderen en jongeren nemen de aantallen schrikbarend toe. Nu heb ik alleen maar dochters, toch neem ik hun gehoor erg serieus. Je hebt maar 2 paar oren, dus zorg er goed voor. Als het kan, stel ik ze niet onnodig bloot aan veel lawaai.

Zo krijg je gehoorschade

Kinderen krijgen vooral gehoorschade door allerlei omgevingsgeluiden en hun speelgoed. Je bent je er misschien niet bewust van maar dagelijks worden we aan een heleboel geluiden blootgesteld. Het ene geluid schreeuwt nog harder om je aandacht dan het andere. Denk maar aan sirenes, claxons van auto’s, de bellen bij een spoorwegovergang, het draaiorgel in de stad, luidsprekers, radio in de auto, televisie en andere elektronica.

Per dag zijn dat toch al heel wat decibellen. Ook op al het kinderspeelgoed moet tegenwoordig geluid zitten. En dan wel in 3 standen: uit, hard, of superhard. En veel kinderen hebben ook ene MP3-speler, iPod of smartphone met muziek. Met oordopjes in kan je hier het volume lekker hard van zetten. Met alle gevolgen van dien. Dat dit ongezond is, beginnen steeds meer mensen te beseffen. Ook het Klokhuis droeg haar steentje bij door jongeren te waarschuwen voor een Disco-oor. Dit laatste krijg je wanneer je in de club of discotheek te lang aan harde muziek wordt blootgesteld.

GoodGirlsCompany-Alpine Muffy

Gevolgen van een gehoorbeschadiging

Ook lopen kinderen gehoorschade op bij festivals. Dit zijn steeds vaker festivals voor het hele gezin. Gezellig natuurlijk. Baby’s in kinderwagens, kinderen op de schouders van hun ouders. Maar hoog boven het publiek vang je dus het meeste geluid op. En dat weten veel ouders niet.

Een gehoorbeschadiging heb je niet van de een op de andere dag. Het sluipt er langzaam in. De gevolgen zijn vaak pas zichtbaar op latere leeftijd. Concentratieproblemen, belemmering in de taalontwikkeling, slechter slapen, hogere bloeddruk en het afscheiden van meer stresshormonen zijn enkele gevolgen.

Onze ervaringen met Alpine Muffy

Als je bovenstaande leest, begrijp je misschien waarom ik het gehoor van mijn dochters zo serieus nem. Deze zomer kocht ik voor mijn oudste dochters een Alpine Muffy gehoorkap. Deze hebben ze in 3 verschillende trendy kleuren. Wit, blauw en roze. In eerste instantie waren ze bedoeld voor het  Zomercarnaval. Maar deze ging niet door. De eerste keer dat we ze alsnog gebruikten was in de trein naar Schiphol. Voor de anderhalf uur durende reis, had Miss G een boek mee genomen. Maar wie wel eens in en drukke treincoupe heeft gezeten, weet dat geconcentreerd je boek lezen dan best wel een uitdaging is. Mijn oudste dochter irriteerde zich aan het geluid. Gelukkig had ik haar aangeraden haar oorkappen mee te nemen. Die zette ze op en de rest van de reis was ze verdiept in haar boek.

Ook binnenshuis maken we er gebruik van. Als Miss B huiswerk moet maken en Miss G viool speelt. Om zich te concentreren is het dan handig dat ze haar Alpine Muffy oorkappen op zet. Zo kunnen ze allebei hun eigen ding doen, zonder last van elkaar te hebben.

Gehoorbescherming-kinderen-GoodGirlsCompany-oorkappen-

Miss G leest geconcentreerd een boek zonder last te hebben van de omgeving.

Oorkappen voor concentratie

Zoals ik hierboven beschreef, gebruiken wij ze dus niet alleen in situaties waarin gehoorbescherming noodzakelijk is. Binnenshuis worden ze vaak gebruikt in situaties die extra concentratie vragen. En die functie hebben meerdere mensen ontdekt. Zo merkte mijn nichtje laconiek op dat enkele kinderen in haar klas ook koptelefoontjes op hebben om zich te kunnen concentreren in de les. Daar kijk ik niet van op. In de huidige plofklassen met wel 30 kindjes in een klas, is het natuurlijk lastig concentreren tijdens het maken van je sommen of begrijpend lezen. Gelukkig zitten mijn dochters niet in zulke grote klassen, maar mocht het nodig zijn, dan zal ik niet aarzelen om dit met de onderwijzers te bespreken en mijn kinderen hun koptelefoontje mee naar school te geven. Alhoewel dat misschien ook niet nodig is, want Alpine verkoopt ook pakketten met meerdere oorkappen aan scholen.

Alpine Muffy-gehoorkappen voor kinderen-concentratieproblemen mij kinderen

Voordelen Alpine Muffy

 • Verkrijgbaar in diverse kleuren. Daarmee geschikt voor jongens en meisjes
 • Compact op te vouwen . Daardoor neemt het weinig ruimte in
 • Makkelijk mee te nemen.
 • Geen pijn aan oren. Mijn kinderen dragen hun oorkappen ook regelmatig als er geen aanleiding is. Blijkbaar zitten ze erg lekker.

In elk geval, zijn dit de momenten en manieren waarop ze in mijn huishouden worden gebruikt.

Heb jij gehoorbescherming voor je kinderen?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

 • Reply
  Car
  27 april 2018 at 20:01

  2 paar oren? 🙂

 • Reply
  Rory Blokzijl
  17 september 2015 at 10:13

  Geweldig Josan! Wat een uitvinding! ik heb zelf van Alpine ook oordopjes aangeschaft. Tot voor kort ging ik nog heel regelmatig uit, maar ik blijf mij verbazen over de knetterharde muziek. Word ik oud? Can be. Maar serieus, tijdens een van de laatste feesten ging ik helemaal bovenin de zaal staan. Weg van het geluid. En ineens merkte ik dat ik mijn linkeroor een piep hoorde en in mijn rechteroor even niets meer. Ik ga uit vanaf mijn 17e (en ik ben nu 45), maart het is voor het eertst dat ik mij echt rot schrok. Hele goede uitvinding dus en heel goed hoe regelmatig je het gebruikt. Ik wil er ook een voor peuterdochter!

 • Reply
  Nicole
  16 september 2015 at 18:20

  Ik wil dit echt wel voor mijn dochtertje
  Vanaf hoe oud is het?
  Ideaal voor carnaval en dergelijke!

  • Reply
   Josan
   16 september 2015 at 18:26

   Volgens de website wordt afgeraden om dit te gebruiken voor kinderen jonger dan 2. Daar heb je in principe de Em’s voor die mijn baby ook gebruikt. Toch denk ik dat deze op den duur qua grootte te klein zullen zijn wanneer mijn dochter 18 maanden is. Dus ik tegen die tijd deze aanschaf maar ze wel onder begeleiding gebruik.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]