Opvoeding

Alleen domme mensen krijgen kinderen

9 september 2016
alleen-domme-mensen-krijgen-kinderen_goodgirlscompany

Een aantal jaren geleden las ik dat hogeropgeleide vrouwen op den duur in barensstaking gaan. Alleen domme mensen zouden nog kinderen krijgen, terwijl de slimmeren er niet meer aan zouden beginnen. Want waarom zou je? Voor je pensioen hoef je het immers niet te doen. En die aarde is overbevolkt. Logisch dat de slimmere vrouw bewust kinderloos blijft…of misschien toch niet?

Sinds ik 3 kinderen heb, behoor ik blijkbaar tot een groot gezin. Het is inderdaad meer dan het gemiddelde. Maar het is altijd nog minder dan het aantal kinderen in het gezin waarin ik op groeide. Mijn ouders hadden er 4 dus in die zin ben ik wel wat gewend.

Later als ik groot ben

Voor zover ik mij kan herinneren, wilde ik al moeder worden toen ik in groep 1 zat. Met mijn toenmalige vriendje had ik duidelijke afspraken. Hij zou brandweerman worden en ik moeder. Om alvast te oefenen, speelde ik tot een ver in mijn tienerleeftijd met poppen.

In groep 8 werden mijn moederplannen wat concreter. Als schoolopdracht moest ik beschrijven hoe ik mijn leven over 15 jaar voor mij zag. Ik schreef dat ik toen 1 kind had. Of 2 maar dat laatste was afhankelijk van wat ik zou verdienen. Ik wist toen al dat kinderen duur waren en je voldoende geld nodig had om ze te kunnen onderhouden. Als je net zoals ik bij je geboorte ter adoptie bent gelegd, begrijp je heel goed dat liefde alleen niet genoeg is. Vandaar.

alleen-domme-mensen-krijgen-kinderen_meerdere-kinderen_goodgirlscompany

Hoogopgeleid dus minder kinderen?

Volgens mijn papieren ben ik hoogopgeleid. Ik val dus eigenlijk binnen de categorie vrouwen die helemaal niet aan de kinderen gaat. Maar in de afgelopen jaren kreeg ik 1 toen 2 en alsnog 3 kinderen. En ook al waren enkelen dan niet helemaal gepland, ik kreeg ze wel. Dus misschien zegt dat uiteindelijk ook wel alles over mijn intelligentie *wink*.

Kijk ik binnen mijn vrienden- en kennissenkring dan is het overgrote deel van de vrouwen moeder. Kinderloosheid komt voor, maar is vaak geen bewuste keuze. Mits moeders niet een al te traumatische bevalling hebben gehad, willen ze er vaak ook nog wel meer dan 1 krijgen.

Vrouwen krijgen minder kinderen

Wanneer ik alleen maar in mijn eigen omgeving kijk, dan valt het nog wel mee met die barensstaking. Ook onder de hogeropgeleide vrouwen. Sterker nog, het is juist deze groep die vaak besluit niet meer op Prince Charming te wachten. Het is al niet makkelijk om de ware te vinden. Maar tegen de tijd dat je dan voorzichtig het onderwerp kinderen ter sprake kan brengen en hij aan het idee gewend is, is dat voor de biologische klok van enkelen al te laat. Vandaar Bewust Alleenstaande Moeder ook een manier is om je kinderwens te vervullen. Door hun opleiding, hebben deze vrouwen banen die hen de financiële middelen geven om een kind in hun eentje op  te voeden. Of misschien op den duur toch wel met een partner, want het hebben van kinderen is tegenwoordig ook geen no-go meer voor het aangaan van een relatie.

Nederland wordt steeds dommer?

Voor zover ik er zicht op heb, valt het dus wel mee. Is het niet alsof hoogopgeleide vrouwen massaal hun kinderwens afzweren. En volgens mij is het ook niet zo dat baby’s massaal bij lageropgeleiden worden geboren, toch? Wat volgens het boek een ontwrichting betekende. Grof gezegd kwam het er op neer dat Nederland steeds dommer werd omdat de hogeropgeleiden zich langzaam lieten uitsterven (over dom gesproken). Ook zou Nederland op den duur steeds minder Nederlands worden omdat allochtonen in vergelijking met autochtonen wel meer kinderen hebben. Dat zou best kunnen, maar ik zie geen enkele vrouw daarom meer kinderen krijgen.

Misschien heeft het boek Megatrends gelijk over een paar jaar. Maar voorlopig nog niet. Wij vrouwen krijgen wel minder kinderen, maar vaak heeft dat ook te maken met hoe we het moederschap invullen. Naast moeder willen we vaak ook veel anderen dingen. Zoals een leuke vrouw zijn, behulpzame helpende ouder op school, blogger, vrijwilliger,of wat dan ook. Eén ding is er niet veranderd; het kan niet allemaal tegelijk.

Wat maakt mensen dom?

Als ik eerlijk ben, weet ik niet of je door mensen te kwalificeren op opleidingsniveau het kaf van het koren scheidt. Dat klinkt heel politiek correct, maar toch. Wordt intelligentie bepaalt door iets wat op je diploma staat? Ben je slim als je je dromen en wensen niet najaagt alleen maar omdat je tot een bepaalde groep behoort? Of ben je slim als je niet meer kinderen krijgt dan je (financieel) verzorgen kan? Voor dat laatste heb je geen diploma noedig maar komt het vaak gewoon neer op je boerenverstand gebruiken.

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten. Wat vinden jullie er van?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  xxx
  25 december 2016 at 11:07

  Hi,

  Dat klopt wel degelijk. Logisch ook, bij mensen met beperkte verstandelijke capaciteiten volstaat het “ik zie u graag” en “of ik zie graag kindjes” om eraan te beginnen – al de rest ( waarvoor je verstand nodig hebt ) – wordt buiten beschouwing gelaten. Vaak betreft het ook gewoon risico gedrag met ongewenste zwangerschappen. Vandaar dat deze groep van de bevolking ook net degene is die erg jong aan kinderen beginnen.
  Eerst wat nadenken, een stabiele omgeving opbouwen, beseffen dat we in een overbevolkte wereld leven waarbij de mensen een toenemende druk op fauna en flora uitoefent, dat vergt inderdaad verstand.
  Thans hebben velen mensen kinderen vanuit maatschappelijke druk, omdat collega’s kinderen hebben, door religieuze overwegingen, traditie, door trends ( jaja 3 kinderen weet u wel ) enz.
  Een diploma is een indicatie voor de verstandelijke capaciteiten, vooral dan diploma’s waarbij je inzicht nodig hebt zoals bijvoorbeeld ingenieur. Vooral dat inzicht is heel belangrijk om alles in zijn perspectief te kunnen zien. Er zullen evenwel tevens mensen zonder diploma zijn die tevens een behoorlijk inzicht en analytisch vermogen hebben.
  Dus algemeen genomen klopt de stelling dat domme mensen vooral veel kinderen maken. Gezien intelligentie erfelijk is, zorgt dit er niet bepaald voor dat de mens er dus op vooruitgaat, wel integendeel.

 • Reply
  Carlijn
  9 september 2016 at 20:01

  In groep 8 al nadenken over de financiële consequenties van kinderen? Wauw indrukwekkend. Toen zaten jouw hersenen dus al op de goede plek 🙂 Ik geloof niet dat slim zijn ook maar iets met de papiertjes te maken hebben die je kan hebben gehaald. Ken genoeg mensen met een universitaire achtergrond die oliedomme dingen doen of zeggen. In mijn ogen dan hè, wat hoe subjectief is zoiets? In mijn omgeving zie ik mensen ook niet kiezen voor het niet-krijgen van kinderen. Bijna allemaal hebben ze kinderen en meer dan één ook, in de meeste gevallen.

 • Reply
  Jacqueline
  9 september 2016 at 19:44

  Kan me niet voorstellen dat dit wetenschappelijk bewezen is.
  Maar goed, ik heb mijn steentje bijgedragen door als hoogopgeleide twee kinderen op de wereld te zetten. Alhoewel… ik was nog niet hoogopgeleid toen ik moeder werd. Opleiding alleen zegt dus niet zoveel.

  • Reply
   Josan
   12 september 2016 at 06:57

   Het klopt dat niet wetenschappelijk is bewezen. Het stond in een boek voor trendwatchers waarin ze trends voor de toekomst voorspellen. Sommige dingen komen uit anderen misschien niet. Of op een later moment.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  9 september 2016 at 09:06

  Ik denk dat intelligentie wel bepalend is voor je manier van denken. En dat iemand met een academische opleiding (hopelijk) meer buiten de lijntjes kan denken dan iemand met een lagere opleiding.

  Maar er zijn meerdere soorten intelligentie.

 • Reply
  Sonja
  9 september 2016 at 08:32

  Mooi geschreven en je laatste stuk ben ik het helemaal mee eens. Door mijn man zijn dyslexie (en onzekerheid) is hij laag opgeleid, ik hoog. Leg maar uit in welke categorie wij vallen. Wellicht de super domme, want we kregen spontaan een tweeling 😉 en tot op de dag van vandaag is dat het mooiste wat me is overkomrn

 • Reply
  Romy
  9 september 2016 at 08:05

  Ik zie in mijn omgeving juist veel grote gezinnen. Wij zijn met 1 kind juist een uitzondering. Dat zegt naar mijn idee niets over de intelligentie van de ouders in mijn omgeving. 😉 Wat beledigend eigenlijk, zo’n conclusie. Als ouder doe je het ook nooit goed.

  Ik ben ‘hoog opgeleid.’ persoonlijk heb ik lang nagedacht (te lang, achteraf) over het starten van een gezin. Ik dacht erg na over de maatschappij waarin mijn kind op moest groeien en zo. Dat hield mij erg bezig, maar dat zegt meer over mijn karakter dan mijn intellect.

 • Reply
  marjo
  9 september 2016 at 07:26

  Wat een bizarre conclusie, ik zie bij ons nog helemaal niet dat er geen of minder kinderen komen, heb vaak het gevoel dat hier 3+ de trend is! En nee het zijn niet heel gelovige mensen. Het zijn moeders die nog werken gemiddeld 20 uur denk ik! ook draaien ze mee op school, opa’s en oma’s doen hier veel voor hun kinderen, misschien scheelt dat? Of wij lopen wat achter de grote stad aan qua trends en komt het bij ons later!

 • Reply
  Minke - mamaminke.nl
  9 september 2016 at 06:39

  Ik heb een hekel aan het labels plakken op opleidingen. Want wat is dom? Mbo niveau? Of helemaal geen vervolgopleiding? Ik ken ze allemaal en vind ze stuk voor stuk niet dom. Wat misschien niet handig is, is de zorg voor een kindje aangaan terwijl je geen geld hebt. Ookal is liefde een hele belangrijke. Voeding en luiers heeft je kindje ook nodig. En kleding uiteraard. Daar overna denken is pas slim!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]