Samengsteld gezin Scheiden

Alimentatie betalen voor stiefkinderen

7 december 2017
Alimentatie betalen voor stiefkinderen

Stiefouders kunnen wel een omgangsregeling afdwingen bij de rechter. Maar ze hoeven geen alimentatie te betalen voor hun stiefkinderen. Dat klinkt als wel de lusten en niet de lasten. Vandaar dat een raadsheer pleit voor een wetswijziging.

Twee op de drie samengestelde gezinnen lopen stuk. Het lijkt zo leuk: die van jou, mij en van ons samen. Maar in de praktijk is het vaak ontzettend hard werken. Zeker als er sprake is van een vechtscheiding. Deze neem je namelijk ook mee in de nieuwe relatie en daar blijkt het prille geluk vaak niet tegen bestand.

Jij bent mijn vader niet!

Als ervaringsdeskundige weet ik daar alles van. Misschien scheelt het dat ik niet echt verwachtingen had. Maar toch ook ik merk dat niet alles vanzelfsprekend verloopt. Nog steeds niet. De “Jij-bent-mijn-vader-niet” vliegen hier niet wekelijks door huis. Maar zo nu en dan hoor ik hem nog wel eens. Pubertijd is lastig genoeg. En als je twee huizen, stiefouders en halfzusjes hebt is het dat misschien nog wel meer. Toch vind ik over het algemeen dat mijn oudste dochters er goed mee om gaan. Misschien ook wel omdat wij bepaalde dingen heel duidelijk hebben: ik voed mijn kinderen op. Voor mij is dat namelijk makkelijker want ze zijn allemaal van mij. Dus als het op straf aankomt, ben ik ook degene die dat uitvoert. Zo hoeft mijn man nooit de boze stiefouder uit te hangen en de kinderen weten: mama is de baas.

Omgangsregeling stiefkinderen

Nu kan ik niet echt uitspraken doen over waar mensen hun tweede liefde opscharrelen. Als ik het mag geloven kom je ze tegen op het schoolplein, de zwemles, sporten van je kind of online. Dat laatste gold ook voor mij. Het scheelde dat ik alweer een tijdje vrijgezel was. Bovendien was hun vader ook al hertrouwd. Mijn oudste dochters wisten wat ze verwachten konden en het scheelde dat het niet tegelijkertijd viel. Ik had alle tijd om rustig te praten. Ook over mijn kinderen.

Geen romantische gedachtes

Ik was er namelijk nog niet meteen over uit of ik (nog) wel een kind wilde. Maar had al wel gezegd “Stel dat ik vroegtijdig doodga”, dan gaan Miss G en Miss B weer fulltime bij hun vader wonen en zie jij ze in principe niet weer. Tenzij ze zelf contact opzoeken. Ik wil de keuze in principe bij mijn kinderen laten in plaats van dat op te leggen of te forceren. Ik weet dat dit geen romantische gedachtes zijn zo pril in je relatie. Waarschijnlijk wil je er niet aan denken, maar mijn ervaring is vooral dat vooraf dingen bespreken duidelijkheid schept. Nu Miss C er is, liggen de zaken weer helemaal anders. Haar zussen zouden het verschrikkelijk vinden als ik als schakel wegval en ze daardoor hun zusje niet (meer) zouden zien. Over dat soort dingen praten we. Net zoals dat we praten over waarom de een wel op mijn adres staat ingeschreven en de ander niet.

Alimentatie betalen aan stiefkinderen

Vandaar dat ik een beetje moeite heb met de denktrant: “Als stiefouders voor hun eigen kind wel alimentatie betaalt kan dat oneerlijk voelen.” Begrijp me goed; natuurlijk snap ik het, maar ik heb altijd duidelijk volgehouden dat mijn man niet hun vader is. Mijn dochters hebben een vader. Zou dat niet het geval zijn, dan zou mijn man wellicht adoptie hebben overwogen. Om er voor te zorgen dat dingen geregeld zijn en hij naast de lusten ook de lasten heeft. Ik vraag ik me af of het verplichten van alimentatie voor stiefkinderen de oplossing is. Ik geloof er niet zo in. Waarom, niet?

Extra onderwerp voor ruzie

Partneralimentatie is vaak al zo’n ding waar hevig over gevochten wordt. Hoeveel moet het zijn en is 12 jaar niet belachelijk lang?! Laat staan dat je eventueel zou moeten betalen voor kinderen die niet van jou zijn. Ja ik zeg het maar gewoon zoals het is. En zoals iemand dat kan voelen op het moment dat de relatie over is met een partner met kinderen die biologisch gezien niet van jou zijn.

Koudwatervrees

Daten terwijl je (opgroeiende) kinderen hebt, is uitdagend. Je vijver wordt mogelijk wat kleiner, maar het is niet onmogelijk. Tenminste, op dit moment. Maar als je weet dat je uiteindelijk opdraait voor die kinderen, vraag ik me af hoeveel mensen daar nog op zitten te wachten. Bezint eer ge begint.

Wat wordt dan de volgorde?

Alimentatie is afhankelijk van je inkomen. Officieel is het zo dat (biologische)kinderen voorgaan op ex-partners die zelf voor hun onderhoud kunnen werken. Logisch, maar waar plaats je stiefkinderen dan?

De geldberg is niet eindeloos

Daarnaast kent ook het betalen van alimentatie een plafond. Als iemand niet genoeg kapitaalkrachtigs is, komt het redelijk te vervallen. Leuk in theorie maar in de praktijk heb je er nog niks aan.

Geld is niet het belangrijkste

Natuurlijk vind ik de verhalen op Zembla schrijnend. Maar als ik er zo naar kijk en luister zijn de kinderen er vooral van ondersteboven dat een persoon waar ze aan gehecht geraakt zijn zomaar opeens uit hun leven verdwijnt. Dat je die van de een op de andere dag niet meer ziet of spreekt en je daar als kind niks tegen kan doen. Omgekeerd weet ik dat stiefouders dat ook zo kunnen ervaren. Want nee, ze zijn niet allemaal boos en slecht. Vaak genoeg zijn het hele toegewijde mensen die heel goed beseffen dat het mensje dat ze zo’n lange tijd hebben helpen opvoeden het nu zonder ze moet doen. Vaak genoeg hebben ze het zo lang mogelijk proberen uit te stellen en gezocht naar oplossingen.

Niet het geld zou centraal moeten staan. Maar het welbevinden van het kind. Misschien betekent dit wel dat het voor kinderen mogelijk moet zijn om inspraak te hebben in een omgangsregeling. Zodat iemand aan wie ze verknocht zijn geraakt niet zomaar van de een op de andere dag doodgezwegen wordt en verdwenen is.

Wat vindt jij van het idee om alimentatie voor stiefkinderen verplicht te maken?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]