Multiculturele opvoeding

Afrikaanse prinsessen in Europese koningshuizen

20 mei 2018
Afrikaanse prinsessen

Meghan schreef geschiedenis. Ze is de eerste prinses van gemengde afkomst binnen het Britse vorstenhuis. Maar ze is níet een van de eerste Afrikaans prinsessen. Binnen de verschillende Europese  adel zijn er haar verschillende voor gegaan. Zoals een van de voorouders van Harry… .

Voordat Meghan en Harry ook maar geboren waren, was er een andere donkere prinses. Koniging Charlotte. Voluit heette ze Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. En ze was geen prinses, ze was de koningin van Engeland. Op portretten ziet ze er enigszins uit zoals veel dames uit die tijd. Maar wie goed kijkt, ziet enkele Afrikaanse kenmerken terug. Vooral als je het portret van Alan Ramsay ziet.

Koningin Charlotte Sophie

Dat was ook wat tijdgenoten zagen die haar omschreven. En inwoners uit de koloniën herkenden het ook meteen. Via beide kanten van de familie had ze linkjes met Afrika. Zo stamt ze af van Alfonso III die een aantal buiten echtelijke kinderen had met een donkere maîtresse. Een kind trouwde weer binnen een adellijke familie die ook weer gemengd bloed had. Koningin Charlotte Sophie is een van de overgrootmoeders van koningin Elizabeth II, koningin Victoria, Charles, William en Harry.

Laatstgenoemde had trouwens een donkere petekind. Sara Forbes Bonetta heette ze. Ze was een West-Afrikaanse prinses. Het meisje werd gevangen genomen en als slaaf verkocht. Op wonderbaarlijke wijze kwam ze vrij en werd ze het petekind van Victoria. Die was onder de indruk van haar wijsheid en haalde haar naar Londen. Daar woonde ze een tijdje totdat ze op 8 jarige leeftijd chronische hoestklachten ontwikkelde. Dat kwam door het weer in Engeland. Victoria stuurde haar terug naar Afrika om daar haar opleiding af te maken. Toen ze 12 was, was ze aanwezig bij de bruiloft van prinses Alice. De koningin gaf haar toestemming om te trouwen en Sara vernoemde een van haar kinderen naar Victoria.

Afrikaanse prinsessen in Europese koningshuizen

Prinses Angela

Tot zover een lesje geschiedenis van de Engelse Royals. De hertogin van Sussex zal ik elk geval wat ervaringen kunnen delen met prinses Angela van Liechtenstein. Zij werd in Panama geboren en stamt ook af van Afrikaanse voorouders. Ze volgde haar opleiding in New York. Studeerde mode waarvoor ze de Oscar de La Renta prijs ontving. Had haar eigen design merk en werkte als styliste. Totdat ze in 2000 trouwde met prins Maximilian van Liechtenstein. Niet de kroonprins maar de tweede zoon uit het koningshuis. Samen hebben ze een zoon: prins Alfons Constantin Maria van Liechtenstein. En daarmee was zij een van de eerste hedendaagse donkere prinsessen.

Emma McQuiston

Iets dichter bij huis kan ze vast wel advies inwinnen bij de Emma McQuiston. Getrouwd met Ceawlin Thynn burgraaf van Weymouth en 8ste Markies van Bath. Emma kan Meghan van alles vertellen over vaders die niet bij de trouwerij aanwezig zijn. Haar excentrieke schoonvader wilde niet. Overigens is Emma ook niet zomaar een meisje van de straat. Haar vader is een rijke Nigeriaanse oliemagnaat. Dus een titel was alleen maar logisch op den duur.  Inmiddels heeft Emma haar handen vol aan het opvoeden van haar twee zoontjes. En heeft ze haar portie familiedrama ook gehad. Grootmoeder, de markiezin van Bath komt er niet meer in. Die is persona non grata sinds ze ooit racistische opmerkingen over haar kleinkinderen maakte.

Gravin Lei von Habsburg

Voordat Gravin Lei trouwde met graaf Frank van Habsburg was ze een advocaat in Amerika. Inmiddels behoort ze toe aan een van de oudste Europese vorstenhuizen van Europa. Voor zover ik de info up to date heb, wonen ze in Mozambique.

Gravin Mary von Habsburg

Gravin Mary von Habsburg is van Soedanese afkomt. Bovendien heeft ze ook niet op een elite school gezet, had geen rijke vader maar ze was gewoon een burger meisje. Destijds liet hun huwelijk wel wat stof opwaaien. Allereerst omdat zee en burger was en daarnaast omdat ze uit Afrika kwam. Maar inmiddels is ze omarmt. Ze is getrouw met Ferdinand von Habsburg-Lotharingen. Het stel heeft 3 kinderen die allemaal in Nairobi geboren zijn.

Barones Cecile de Massy

Barones Cecile de Massy is getrouwd met Baron Christian Louis de Massy. Hij is een neef van Reinier van Monaco. Die overigens ook een buitenechtelijk kind heeft met een donker model. Hoewel zijn zoon geen recht heeft op de troon heeft hij hem wel erkend. En betaald hij de kosten van de opvoeding. Cecile heeft een aantal kinderen en besteed haar tijd aan liefdadigheid en andere dingen die adel doen.

Prinses BFF

Ik vermoed dat Meghan en Harry de komende tijd even lekker rust willen. Dat is ze van harte gegund. Ik vind het echt een heel leuk stel. Daarbij zullen Kate en Meghan vast ook vaak genoeg samen dingen ondernemen. Je moet wat als duchess niet? Maar koningin Maxima is dikke vriendinnen met koningin Letizia van Spanje. En ik denk dat taal daarin ook wel meespeelt. Dus ik zou niet raar opkijken als Meghan en prinses Angela vriendinnen worden. Ze hebben sowieso 2 overeenkomsten:

  • ze komen allebei uit Amerika en
  • zijn ze met de tweede zoon getrouwd.

Was jij op de hoogte van de geschiedenis van de Britse adel?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]