De head wrap, Afrikaanse hoofddoek of tulband is een stuk stof die je op vele manieren kan binden. Terwijl deze hoofddoek vroeger verplicht was voor Afrikaanse en Afro-Caribische vrouwen, wordt hij tegenwoordig uit vrije wil gedragen. Als omarming van cultuur en identiteit. In dit blog laat ik je aantal manieren zien waarop je je Afrikaanse hoofddoek kan knopen.
Wat ik leuk vind aan black culture is dat de manier waarop je je haar en kleding draagt onderdeel is van je identiteit. Vaak is er strijd geleverd en hard gevochten om te kunnen dragen wat je draagt. Kledingstukken die nu gezien worden als veelkleurig en prachtig, vertellen vaak een verhaal van achterstelling en discriminatie. Datzelfde geldt voor de Afrikaanse hoofddoek.
Inhoud van dit blog
De Tignon laws
Een van de kenmerken van de Afrikaanse cultuur is de de kleurige kleding en bijpassende hoofdbedekking. In mijn land, Haïti, dragen vrouwen bijvoorbeeld een Karabela jurk met hoofddoek. In West-Afrikaanse landen dragen vrouwen een Gele die bij hun kleurige jurk van Vlisco stof past. Door de uitbundige manieren van knopen, binden en vouwen zou je haast vergeten dat er achter veel hoofdbedekking (en zeker in landen buiten Afrika) een verhaal van onderdrukking en discriminatie schuil gaat.
In de 1786 bedacht de Spaanse ambassadeur Don Esteban Miró wat we vandaag de dag kennens als de Tignon Laws. Deze wet hield in dat vrouwen van Afrikaanse komaf hun haren moesten bedekken. Veel vrije slaven, maar ook vrouwen van gemengde afkomst, kleden zich zoals de witte vrouwen. Alleen was hun kleding uitbundiger en versierden ze hun haren met prachtige bloemen en veren. Waardoor- hoe kan het ook anders- de witte vrouwen jaloers werden. Zij droegen destijds vooral hoeden. Bovendien trok het ook de aandacht van mannen.
Om einde te maken aan de concurrentie en duidelijk te maken dat ook al ben je geen slaaf meer je bent niet gelijk, werd er een wet ingevoerd. Deze wet werd bekend als de Tignon laws. Het verplichtte vrouwen van Afrikaanse komaf om hun haren te bedekken. Daardoor werd de Afrikaanse hoofddoek ook wel een tignon genoemd. Wat men niet voorzag, was dat veel Afrikaanse vrouwen ontzettend creatief waren met het vouwen en knopen van hun verplichte hoofddoek. Ze kozen voor prachtige kleurrijke stoffen, voegden accessoires zoals veren, bloemen en juwelen toe. Waardoor de Tignon alsnog een eye catcher werd. De geschiedenis kun je niet uitwissen. Tegenwoordig kiezen veel vrouwen er vrijwillige voor om hun hoofd te bedekken als uiting en omarming van hun cultuur.
Afrikaanse hoofddoek knopen
Van kinds af aan ben ik het al gewend om ‘s nachts een hoofddoek te dragen ter bescherming van mijn haren. Daarbij gebruik ik geen moeilijk knooptechnieken. Het gaat erom dat hij op zijn plek blijft zitten. Dat doet hij ook wel met een simpele knoop. Dus vond ik het leuk toen ik jaren geleden voor een Afrikaanse fotoshoot mocht poseren en lekker creatief aan de slag kon met de Afrikaanse hoofddoek. De manier van knopen bepaalt ook meteen hoe je er uit ziet.
Hoofddoek als protective style
Tot zover de theorie. Ik de praktijk kun je een Afrikaanse hoofddoek op verschillende manieren knopen. Zo is hij super handig als protective style. Omdat je je haren rust wilt geven en wilt voorkomen dat ze beschadigen. In het bovenstaande filmpje laat Gwen zien hoe je een Afrikaanse hoofddoek knopen kunt om je bantu knotjes te beschermen.
5 verschillende manieren om een hoofddoek te knopen
Kies je voor een stijl die je haren helemaal bedekt? Of ga je voor een variant die een gedeelte van je haren vrij laat?
Met vlechtjes
Een protective style zoals box braids is perfect om je haren een tijdje rust te geven. Maar dat kan het knopen van je hoofddoek ook beïnvloeden. Ik bovenstaande video zie je een aantal stijlen die je kan toepassen.
Sjaal
Naast het knopen van he Afrikaanse hoofddoek kan je natuurlijk ook het knopen van een sjaal naar een hoger level tillen. In bovenstaande video zie je 6 makkelijke stijlen die je zo kunt toepassen.
Afrikaanse hoofddoek kopen
Volg je mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
No Comments