Beauty Family Diary Fashion Lifestyle Persoonlijk

Ik deed een Afrikaanse fotoshoot

27 december 2018
Afrikaanse fotoshoot met gezin

Nu het einde van het jaar nadert, is dit ook een leuk moment om terug te kijken op de hoogtepunten van afgelopen jaar. Daar ga ik deze laatste dagen van 2018 dan ook voor gebruiken. Een van mijn meest leuke momenten van het afgelopen jaar was een Afrikaanse fotoshoot.

Zoals zoveel Nederlanders heb ik een haat-liefdesverhouding met Facebook. In het afgelopen jaar, ben ik het zelf persoonlijk minder gaan gebruiken. Maar zo nu en dan scroll is voorbij en zie ik leuke berichten. Een daarvan was een oproep van een fotograaf. Ze zocht mensen foto’s te maken voor haar portfolio. Dat leek me leuk. Dus liet ik een spontaan bericht achter waarin ik liet weten dat als ze iemand met mijn huidskleur zochten ik me aanbevolen hield.

Het familieportret

Als kind groeide ik op in een familie waar alle haar-kleuren vertegenwoordigd zijn. Mijn oudste broertje was rossig en had de kenmerkende bleek witte huid. Mijn jongste broertje was blond. Mijn zus’ tint was lichter dan ik. Ze had ravenzwart haar met een Indiase look. Als laatste kwam ik met de donkerste huidskleur. Ooit hadden mijn ouders het idee om een familieportret te laten maken. Zoals de meeste mensen deden. Alleen…we zijn geen gemiddeld gezin.

afrikaanse hoofddoek

Afrikaanse fotoshoot

Foto inspiratie african pride

De meeste fotografen kunnen leuke familiekiekjes maken de personen op de foto allemaal zo ongeveer dezelfde huidskleur hebben. In ons geval, vroegen we het uiterste qua belichting. Uiteindelijk kregen ze 2 foto’s. Op de ene foto staan mijn zus en ik er mooi op. Op de andere mijn broertjes. Door deze ervaring ga ik alleen met een fotograaf in zee als hij of zij aantoonbaar kan maken dat ze ervaring hebben met het fotograferen van donkere modellen. Dat ik met mijn trouwfoto’s maar ook zwangerschapsfoto’s. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

profiel foto silhouette

zwart wit foto

Vrijwillig fotomodel

Als klein meisje leek mij een toekomst als fotomodel geweldig. Pas toen ik ouder werd, begreep ik dat je daarvoor een bepaalde lengte moet hebben. Oh en knap zijn is natuurlijk ook een pre. Met mijn 1,56 m heb ik die lengte nooit echt gehaald. Maar ik heb al wel een aantal fotoshoots en reclamecampagnes mogen doen. Eigenlijk altijd omdat ik mij vrijwillig aanmeldde onder het mom van ‘als je nog iemand met een donkere huidskleur’ zoekt.

Nu ik blog vind ik het leuke manier om gratis fototips van fotografen te krijgen. Terwijl mijn huidskleur heb weer helpt doordat zodat ze met belichting kunnen oefenen.

Foto inspiratie african pride

 

Afrikaanse fotoshoot

De datum voor de fotoshoot stond gepland in september. Op het moment van plannen wist ik trouwens ook helemaal nog niet dat het een Afrikaanse fotoshoot zou worden. Dat idee ontspon zich in de weken er voor. Saskia en Marco hadden een heel mooi inspiratiebord gemaakt van hun ideeën. Zo kon ik zien wat de stijl van de foto’s zou worden en welke kleuren ze wilden gebruiken en dat ik op zijn minst een hoofddoek nodig had.

Bij het dragen van een hoofddoek denken de meeste mensen aan moslima’s. Maar ook door veel Afrikaanse vrouwen worden hoofddoeken gedragen. Zo zie je mij in onze video’s regelmatig hoofdbedekking dragen. De meeste vrouwen met kroeshaar dragen ‘s nachts een hoofddoek en ook bij mij is dit is vast onderdeel van mijn avondroutine. Eentje die ik mijn dochters ook geleerd heb. Hoofddoeken heb je in verschillende vormen: headwrap, tulband en hoofddoek.

 

Foto inspiratie Afrika

fotoshoot black person

Een hoofddoek

Terwijl witte vrouwen grote hoeden droegen, was dit voor vrouwen van Afrikaanse komaf verboden. Tijdens de slavernij moesten ze verplicht een hoofddoek dragen om hun haar te bedekken. Het was ook praktisch want het beschermt je haar tegen stof en zon. Dat ik ‘s nachts een hoofddoek draag heeft ook een praktische reden: het beschermt mijn haar en voorkomt klitten. Meestal maak ik hem snel vast zonder al te ingewikkelde knopen.

jurk van vlisco stof

afrikaanse headwrap

Het inspiratiebord liet een paar foto’s zien met een Nigeriaanse Gele. Voor mij viel die af. Allereerst omdat ik niet Nigeriaans ben. Ik vind belangrijk dat ik niet zomaar iets van een andere cultuur gebruik zonder de diepere betekenis ervan te kennen. Bovendien knoop je niet even ‘zomaar’ een Gele. Daar zit een hele techniek achter die je echt vaker moet oefenen voordat je hem onder de knie hebt. Door het kijken van YouTube tutorials leerde ik uiteindelijk nog wat andere technieken om mijn headwrap te knopen. Voeg er sieraden en een jurk van Afrikaanse wax stof nog even oefenen met make up en het plaatje was compleet.

De Afrikaanse fotoshoot was ontzettend leuk om mee te maken. Marco en Saskia ik ben super blij met het eindresultaat. Ik vind het heel gaaf om hiermee een stukje van mijn Afrikaanse identiteit vereeuwigd te hebben. In mijn nieuw huis, ga ik onderstaande foto in het zwart wit mega uitvergroot in mijn slaapkamer hangen. En op den duur ga ik voor Miss G ook zoiets doen. Als je meer van Saskia’s en Marco’s werk wil zien moet je even op hun website kijken. 

foto nieuwe huis

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Manon
  30 december 2018 at 14:25

  Wauw wat zijn ze cool! Die kleuren springen er echt uit zeg. En op deze foto’s is niet te zien dan je maar 1.56 bent 😉

 • Reply
  Jasmijn Bult
  30 december 2018 at 12:51

  Vervelend dat je zulke slechte ervaring hebt met het fotograferen van jou huidskleur. Het vergt inderdaad aandacht en tijd om jou huidskleur goed te fotograferen. Ik vind zelf de onderste foto’s het tofst, met de kleurenfilters.

 • Reply
  Herchapter
  30 december 2018 at 11:43

  Echt leuk gedaan met verschillende hoofddoeken stijlen en je maak-up ook mooi gedaan het staat je heel mooi..

 • Reply
  Saskia
  30 december 2018 at 08:43

  Wat een ontzettend mooie foto’s (van een mooi vrouw ook), daar mag je met recht trots op zijn! Ik ken je blog verder nog helemaal niet, dus ik ga eens rondneuzen.

 • Reply
  Sherry
  29 december 2018 at 23:43

  Wauw wat een prachtige foto’s. Hoeveel kost zo een shoot.

 • Reply
  Deborah Hamar
  29 december 2018 at 19:18

  Wat een prachtige foto’s zijn het geworden. Stuk voor stuk plaatjes om naar te kijken.
  Leuk blog heb je ook. Ik ga eens verder grasduinen hier 🙂

 • Reply
  Francis | Mamazetkoers
  29 december 2018 at 18:54

  De foto’s zijn echt heel gaaf geworden. Mag je trots op zijn.

 • Reply
  Bianca Ronday
  29 december 2018 at 18:51

  Wat een prachtige foto’s allemaal. Ik kan bijna geen favoriete kiezen. De laatste met hoofddoek vind ik mega stijlvol.

 • Reply
  Marian
  29 december 2018 at 05:26

  Echt super foto’s!

 • Reply
  Jikke
  27 december 2018 at 11:06

  Wat een schitterende foto’s Josan!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!