Beauty Family Diary Fashion Lifestyle Persoonlijk

Ik deed een Afrikaanse fotoshoot

27 december 2018
Afrikaanse fotoshoot met gezin

Nu het einde van het jaar nadert, is dit ook een leuk moment om terug te kijken op de hoogtepunten van afgelopen jaar. Daar ga ik deze laatste dagen van 2018 dan ook voor gebruiken. Een van mijn meest leuke momenten van het afgelopen jaar was een Afrikaanse fotoshoot.

Zoals zoveel Nederlanders heb ik een haat-liefdesverhouding met Facebook. In het afgelopen jaar, ben ik het zelf persoonlijk minder gaan gebruiken. Maar zo nu en dan scroll is voorbij en zie ik leuke berichten. Een daarvan was een oproep van een fotograaf. Ze zocht mensen foto’s te maken voor haar portfolio. Dat leek me leuk. Dus liet ik een spontaan bericht achter waarin ik liet weten dat als ze iemand met mijn huidskleur zochten ik me aanbevolen hield.

Het familieportret

Als kind groeide ik op in een familie waar alle haar-kleuren vertegenwoordigd zijn. Mijn oudste broertje was rossig en had de kenmerkende bleek witte huid. Mijn jongste broertje was blond. Mijn zus’ tint was lichter dan ik. Ze had ravenzwart haar met een Indiase look. Als laatste kwam ik met de donkerste huidskleur. Ooit hadden mijn ouders het idee om een familieportret te laten maken. Zoals de meeste mensen deden. Alleen…we zijn geen gemiddeld gezin.

afrikaanse hoofddoek

Afrikaanse fotoshoot

Foto inspiratie african pride

De meeste fotografen kunnen leuke familiekiekjes maken de personen op de foto allemaal zo ongeveer dezelfde huidskleur hebben. In ons geval, vroegen we het uiterste qua belichting. Uiteindelijk kregen ze 2 foto’s. Op de ene foto staan mijn zus en ik er mooi op. Op de andere mijn broertjes. Door deze ervaring ga ik alleen met een fotograaf in zee als hij of zij aantoonbaar kan maken dat ze ervaring hebben met het fotograferen van donkere modellen. Dat ik met mijn trouwfoto’s maar ook zwangerschapsfoto’s. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

profiel foto silhouette

zwart wit foto

Vrijwillig fotomodel

Als klein meisje leek mij een toekomst als fotomodel geweldig. Pas toen ik ouder werd, begreep ik dat je daarvoor een bepaalde lengte moet hebben. Oh en knap zijn is natuurlijk ook een pre. Met mijn 1,56 m heb ik die lengte nooit echt gehaald. Maar ik heb al wel een aantal fotoshoots en reclamecampagnes mogen doen. Eigenlijk altijd omdat ik mij vrijwillig aanmeldde onder het mom van ‘als je nog iemand met een donkere huidskleur’ zoekt.

Nu ik blog vind ik het leuke manier om gratis fototips van fotografen te krijgen. Terwijl mijn huidskleur heb weer helpt doordat zodat ze met belichting kunnen oefenen.

Foto inspiratie african pride

 

Afrikaanse fotoshoot

De datum voor de fotoshoot stond gepland in september. Op het moment van plannen wist ik trouwens ook helemaal nog niet dat het een Afrikaanse fotoshoot zou worden. Dat idee ontspon zich in de weken er voor. Saskia en Marco hadden een heel mooi inspiratiebord gemaakt van hun ideeën. Zo kon ik zien wat de stijl van de foto’s zou worden en welke kleuren ze wilden gebruiken en dat ik op zijn minst een hoofddoek nodig had.

Bij het dragen van een hoofddoek denken de meeste mensen aan moslima’s. Maar ook door veel Afrikaanse vrouwen worden hoofddoeken gedragen. Zo zie je mij in onze video’s regelmatig hoofdbedekking dragen. De meeste vrouwen met kroeshaar dragen ‘s nachts een hoofddoek en ook bij mij is dit is vast onderdeel van mijn avondroutine. Eentje die ik mijn dochters ook geleerd heb. Hoofddoeken heb je in verschillende vormen: headwrap, tulband en hoofddoek.

 

Foto inspiratie Afrika

fotoshoot black person

Een hoofddoek

Terwijl witte vrouwen grote hoeden droegen, was dit voor vrouwen van Afrikaanse komaf verboden. Tijdens de slavernij moesten ze verplicht een hoofddoek dragen om hun haar te bedekken. Het was ook praktisch want het beschermt je haar tegen stof en zon. Dat ik ‘s nachts een hoofddoek draag heeft ook een praktische reden: het beschermt mijn haar en voorkomt klitten. Meestal maak ik hem snel vast zonder al te ingewikkelde knopen.

jurk van vlisco stof

afrikaanse headwrap

Het inspiratiebord liet een paar foto’s zien met een Nigeriaanse Gele. Voor mij viel die af. Allereerst omdat ik niet Nigeriaans ben. Ik vind belangrijk dat ik niet zomaar iets van een andere cultuur gebruik zonder de diepere betekenis ervan te kennen. Bovendien knoop je niet even ‘zomaar’ een Gele. Daar zit een hele techniek achter die je echt vaker moet oefenen voordat je hem onder de knie hebt. Door het kijken van YouTube tutorials leerde ik uiteindelijk nog wat andere technieken om mijn headwrap te knopen. Voeg er sieraden en een jurk van Afrikaanse wax stof nog even oefenen met make up en het plaatje was compleet.

De Afrikaanse fotoshoot was ontzettend leuk om mee te maken. Marco en Saskia ik ben super blij met het eindresultaat. Ik vind het heel gaaf om hiermee een stukje van mijn Afrikaanse identiteit vereeuwigd te hebben. In mijn nieuw huis, ga ik onderstaande foto in het zwart wit mega uitvergroot in mijn slaapkamer hangen. En op den duur ga ik voor Miss G ook zoiets doen. Als je meer van Saskia’s en Marco’s werk wil zien moet je even op hun website kijken. 

foto nieuwe huis

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Manon
  30 december 2018 at 14:25

  Wauw wat zijn ze cool! Die kleuren springen er echt uit zeg. En op deze foto’s is niet te zien dan je maar 1.56 bent 😉

 • Reply
  Jasmijn Bult
  30 december 2018 at 12:51

  Vervelend dat je zulke slechte ervaring hebt met het fotograferen van jou huidskleur. Het vergt inderdaad aandacht en tijd om jou huidskleur goed te fotograferen. Ik vind zelf de onderste foto’s het tofst, met de kleurenfilters.

 • Reply
  Herchapter
  30 december 2018 at 11:43

  Echt leuk gedaan met verschillende hoofddoeken stijlen en je maak-up ook mooi gedaan het staat je heel mooi..

 • Reply
  Saskia
  30 december 2018 at 08:43

  Wat een ontzettend mooie foto’s (van een mooi vrouw ook), daar mag je met recht trots op zijn! Ik ken je blog verder nog helemaal niet, dus ik ga eens rondneuzen.

 • Reply
  Sherry
  29 december 2018 at 23:43

  Wauw wat een prachtige foto’s. Hoeveel kost zo een shoot.

 • Reply
  Deborah Hamar
  29 december 2018 at 19:18

  Wat een prachtige foto’s zijn het geworden. Stuk voor stuk plaatjes om naar te kijken.
  Leuk blog heb je ook. Ik ga eens verder grasduinen hier 🙂

 • Reply
  Francis | Mamazetkoers
  29 december 2018 at 18:54

  De foto’s zijn echt heel gaaf geworden. Mag je trots op zijn.

 • Reply
  Bianca Ronday
  29 december 2018 at 18:51

  Wat een prachtige foto’s allemaal. Ik kan bijna geen favoriete kiezen. De laatste met hoofddoek vind ik mega stijlvol.

 • Reply
  Marian
  29 december 2018 at 05:26

  Echt super foto’s!

 • Reply
  Jikke
  27 december 2018 at 11:06

  Wat een schitterende foto’s Josan!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!