Kerst

Action DIY Adventskalender

29 november 2015
DIY Adventskalender maken-Betekenis van Advent-Adventskalender met activiteiten voor kinderen-DIY

We maakten een Action DIY Adventskalender met allerlei leuke kerstactiviteiten om deze kerstvakantie te gaan doen.

Vandaag is het de eerste zondag van de Adventsperiode. Een bijzondere periode omdat Advent de opmars is naar nog een groter feest: Kerst. Ik ben dol op Adventskalenders. Daarom krijgen mijn kinderen de eerste keer dat ze hun schoen zetten altijd een Adventskalender van mij. Zo eentje die bij het openen van het luikje een chocolaatje heeft. Elke dag openen ze met veel enthousiasme een luikje en kijken wat de verrassing is.

Volgens mijn heb ik op mijn blog al laten weten dat ik een enorme Kerst fan ben. Zo niet? Dan weet je het bij deze. In de feestmaand december kan je op mijn blog niet om kerst heen. November of niet vandaag geef ik het startschot voor deze periode met deze leuke DIY Adventskalender. Benieuwd hoe ik hem maakte? Lees dan snel verder.

Inhoud van dit blog

Action DIY Adventskalender

Onze Adventskalender is er geen een met chocola of andere lekkernijen. Maar het is er een met allerlei leuke activiteiten. Welk dat zijn lees je onderaan deze blogpost. In de drukte van de Feestdagen waarin je van alles moet en druk bent met van alles en nog wat vind ik het juist heel belangrijk om mijn gezin niet uit te oog te verliezen. Extra tijd met mijn meiden door te brengen. Mooie herinneringen  te maken, tradities te omarmen en door te geven. Door deze kalender heb ik toch een extra stok achter de deur. Met de Mama Challenge, ontdekte ik dat het heel goed werkt als je een aantal vooraf afgesproken activiteiten hebt. Ik hoef niet zomaar out of the blue creatief te zijn en kan vooruit plannen.

luxe cadeaulabels Action_DIY-GoodGirlsCompany- Adventskalender knutselen-

Wat is Advent?

Als kind leerde ik ooit het liedje “Advent is dromen dat Jezus al komen”. Ik snapte niet precies wat het was, maar ik vind het een heerlijke periode. Elke week werd er in de kerk een kaars aan gestoken. Ook op school. Als je geluk had, werd je uitgekozen om in de ochtend op tijdens de weekviering op school een kaars aan te steken. Magisch was dat. Ook in Huize GoodGirlsCompany staan we extra stil bij de geboorte van Jezus. Ik houd van de kerkdienst op Kerstmorgen. Wanneer het mogelijk is, bezoek ik ook graag een Kerstnachtdienst. Heerlijk om samen de bekende Kerstliederen te zingen en natuurlijk warme chocolademelk te drinken. Maar zover is het nog niet. Vandaag is het de eerste zondag van Advent? Maar wat is dat nu?

Het is de aanloopperiode naar Kerst. Advent komt van het Latijnse woord adventus. Dat betekent ‘komst’. Als christelijk gezin bereiden wij ons in deze periode voor op dat Jezus naar deze wereld komt Tegelijkertijd staan we ook stil bij Zijn wederkomst. Adventskalenders worden al sinds de 19de eeuw gemaakt.

Advent printable-DIY Advent-GoodGirlsCompany-Adventskalender-geloven thuis

Dit heb je nodig voor de DIY Adventskalender

Vorige week deelde ik op mijn blog al hoe je een Winter Wonderland van zout maakt. Daarvoor haalden we spulletjes bij de Action. Toen ik daar toch was, kocht ik meteen de materialen voor deze DIY in. En natuurlijk een heleboel andere leuke dingetjes die ik niet kon laten liggen ( ik word altijd zo hebberig van de Action!)

Handig met tutorials is natuurlijk als je de bonnetjes bewaart. Maar ik een vlaag van opruimwoede heb ik mijn portemonnee leeg geruimd en moet ik het dus op mijn geheugen doen. Ik weet dat sommige prijzen kloppen, maar van de kaarthouder, organza zakjes en de 3 kerstlinten in een verpakking ben ik niet helemaal 100% zeker).

Benodigdheden

 • X-mas kaarthouder 2,39
 • luxe geschenkverpakking 1,77
 • Kerstcadeaulabels 3D zelfklevend ( 24 stuks) 0,65
 • Deco kerstlint op rol 10mm x3 0,65
 • kerstlint ( 3 varianten in 1) 0,75
 • Organza zakjes ( wit en rood 5 zakjes per verpakking) 0,65
 • Printable met nummers
 • Luxe papier
 • schaar
 • lijmpistool
 • Gouden glitter pen

Zo maak je de Action DIY Adventskalender

Advent printable-DIY Action-GoodGirlsCompany-Adventskalender zelf maken

Stap 1 Cijfers  

De eerste stap is om alle cijfers van de printable uit te knippen.  Heb je dat gedaan? Lijm ze dan vast binnen in de cadeaulabel. Via Pinterest vond ik deze. Hoewel ik natuurlijk ook had kunnen kiezen om een printable met Nederlandse cijfers te kiezen vond ik het wel leuk om hem in het Engels te zoen. Mijn dochters vinden het maar wat leuk om nieuwe woorden in een andere taal te leren. Tellen kunnen ze al wel in het Engels, nu leren ze het ook meteen lezen. Zo blijft het elke dag spannend om een vakje te openen en een nieuw woord te leren.

Advent printable-DIY Action-GoodGirlsCompany-Adventskalender voor kinderen

Stap 2 Lijm cadeaulabels op organza zakje

Heb je alle cijfers uit de printable op de binnenkant van de cadeaulabels gelijmd? Dan kan je de labels op het organza zakje lijmen.

DIY Adventskalender-Wat is Advent-GoodGirlsCompanu-Adventskalender maken

Hoewel er aan de achterkant van de labels al tape zat, koos ik er toch voor deze te verwijderen en ze met behulp van mijn lijmpistool vast te maken. Tip: zorg dat het zakje open is als je het erop lijmt. Wanneer hij plat ligt en de lijm doordrukt, lijm je anders het zakje dicht end at is niet handig want er moet nog een rolletje met een activiteit in.

Stap 3  knip de kaartjes voor de activiteiten

Ik deed dit door een vel door de helft te vouwen en die dan ook weer. Uiteindelijk kon ik 16 vierkantjes knippen uit een vel.

Stap 4 schrijf de activiteiten op het kaartje.

Samen met mijn oudste dochters bedacht ik activiteiten die we konden don. Zoals de Annie film kijken die we vorig jaar in de bioscoop zagen. Of weer eens naar Burger’s  Zoo.Maar er staan ook activiteiten tussen de bijvoorbeeld meer met Kerst te maken hebben zoals een kerststal maken of het Kerstverhaal lezen.  Onderaan geef kun je de lijst met activiteiten lezen. Leuk ter inspiratie.

DIY Adventskalender-Betkenis van Advent-Adventskalender met activiteiten voor kinderen-DIY

Stap 5 Activiteiten in het zakje stoppen

Heb je alle kaartjes beschreven? Eventueel kan je ze nog voorzien van een tekening zodat kinderen die nog niet goed kunnen lezen ook meteen snappen wat er op het kaartje staat. Rol ze op zodat er een rolletje ontstaat en verbindt deze met een decoratielintje. Daarna stop je ze in het organza zakje en trek je deze dicht.

DIY Adventskalender-Betkenis van Advent-Adventskalender met activiteiten voor kinderen-DIY-GoodGirlsCompany

Stap 7 Bevestig een nieuw lint aan kaarthouder

Aan de kaarthouder zat een oud koord. Niks mis mee maar ook niet heel bijzonder feestelijk. Om het een feestelijk tintje te geven, verving ik hem door het kerst deco lint. Als je het koordje bewaart, weet je in elk geval hoe lang het lintr maximaal moet zijn. Het is van tevoren handig om even te kijken op welke plek je hem hangt en op basis daarvan de lengte van het lint te bepalen.

DIY Adventskalender-Wat is Advent-Action knutselen-GoodGirlsCompany

Stap 5 Bevestig linten aan de kaarthouder

Bevestig linten aan de kaarthouder. Volgens mij (weet ik niet meer helemaal zeker) moet je de linten vis de voorkant door het oogje halen en dan een knoopje in maken. Het is ook afhankelijk van het lint dat je gebruikt. Ik wilde de print natuurlijk graag aan de voorkant. Zoals je op de foto’s ziet, had ik er eerst 5 aan bevestigd. Dit omdat ik de middelste wilde gebruiken om lieve briefjes, grappige quotes of andere leuke dingen van de kinderen aan te bevestigen. Maar uiteindelijk haalde ik hem er af omdat ik hier een ander leuk idee voor heb.
Wil je de activiteiten gelijkmatig verdelen dan kan je ook 5 linten gebruiken en aan elk lint 5 activiteiten hangen.

DIY Adventskalender-Wat is Advent-Action knutselen-GoodGorlsCompany

Stap 6 Labels beschrijven

Bovenaan het lint hangt een label waarop krijtbordverf zit. Zo kan ik hem makkelijk met een krijtje beschrijven. Ik zette er 1ste, 2de, 3de en vierde op. Dit verwijst naar de 4 Adventszondagen. Naast het aftellen van de dagen tot kerst, wil ik ze ook hier een beetje meer bekend mee maken.  

Stap 7 Organza zakje aan de linten bevestigen

Alle organza zakjes met rolletjes die je al klaar hebt liggen, kun je vervolgens met lijmpistool op de verschillende linten vastlijmen. In principe heb je 25 zakjes nodig. Verdeeld over 4 linten, kom je dan op 6 activiteiten per lint uit. Een lint krijgt dan 7 activiteiten. Het gelijkmatig verdelen, oogt mooi voor het oog. Toch koos ik er voor om het aantal weekdagen aan te houden. Waardoor er dus 7 activiteiten op 1 lint zitten. Het laatste lint heeft er 4.

DIY Adventskalender-Wat is Advent-Kerst-GoodGirlsCompany

Aan het eind van ieder lint heb ik geen organza zakje maar  envelopje bevestigd. Hierin zit een rolletje met een activiteit. Ik heb de activiteiten zo verdeeld dat we in het weekend activiteiten kunnen doen  meer tijd vragen. Zoals de dierentuin bezoeken of een filmmarathon.

Uiteindelijk sloeg mijn man een spijkertje in het raamkozijn dat ik deze winter heb omgedoopt als mijn kerstnis. Daar hangt onze DIY Adventskalender nu te pronken. Ik vind hem zelf erg goed gelukt en heb zin om de verschillende activiteiten de komende periode met mijn kinderen te doen. Natuurlijk zullen we er een aantal gewoon lekker op dit blog delen.

Action DIY Adventskalender

De kerstactiviteiten

 • Annie film kijken
 • Eten voor de vogels maken
 • Gourmetten
 • Kerst playlist maken op Spotify
 • kerstkoekjes/ lekkers bakken
 • Boterhammenfeest
 • Kestkaarten maken voor de buren
 • Spelletjesmiddag organiseren
 • Naar Burgers’ Zoo
 • Het huis versieren
 • Kerststal maken
 • Kerstmarkt bezoeken
 • Het Kerstverhaal lezen
 • Kerstfilmmarathon
 • Game middag
 • Kerstknutselwerk maken
 • Naar het tuincentrum voor de Kersthuisjes en kerstbal kopen
 • Sneeuw maken
 • Kerstbal maken
 • In bad met alleen kaarsjes aan
 • Iets liefs doen voor een ander
 • Een winterwandeling maken
 • Sneeuwballen maken
 • Een winterwandeling maken

Alvast een gezegende Advent! Sta jij ook op een speciale manier stil bij deze periode voor Kerst?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Praat mee!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.