Babyspullen

Achterwaarts vervoeren ook beter voor dreumes

11 mei 2016
achterwaarts vervoeren verplicht-GoodGirlsCompany-baby achterwaarts vervoeren

Miss C is bijna 1 jaar. Volgens velen is dit een prima moment om haar Maxi-Cosi te vervangen door een autostoel die niet meer tegen de rijrichting in staat. Toch voel ik hier zelf nog weinig voor. Allereerst past ze er nog prima. Ze is nog niet te groot voor de Maxi Cosi. Haar benen steken nog niet over de rand. Ook wat haar gewicht betreft past ze er nog prima in. En daarnaast is achterwaarts vervoeren veiliger.

Achterwaarts vervoeren dreumes is beter-GoodGirlsCompany-achterwaarts vervoeren baby

Veel ouders vervangen het achterwaarts gerichte autostoeltje van hun baby te vroeg door een voorwaarts gericht autostoeltje. Dat blijkt uit de EU-veiligheidsstandaard “i-Size. Een onderzoek door Taskforce Kinderveiligheid, in samenwerking met VeiligheidNL, laat zien dat het niet alleen voor baby’s veiliger is achterwaarts vervoerd worden maar ook voor dreumessen. Ook hun nek en hoofd is nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Wanneer ze langer achterwaarts worden vervoerd tot minimaal 15 maanden, zal het aantal gevallen van nek- en hoofdletsel aanzienlijk dalen.

 Achterwaarts vervoeren ook beter voor dreumes 

 Voorwaarts gerichte autostoeltjes worden door veel ouders als handig ervaren. Het scheelt een hoop gedoe wanneer je e kindje vastmaakt in de auto. Daarnaast kun je makkelijker oogcontact houden met je kind op de achterbank. Toch is het veiliger kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. De nieuwe Europese regelgeving en veiligheidsstandaard i-Size maakt het vervoer van kinderen in de auto nog veiliger. Bovendien wordt deze regelgeving gesteund door verschillende fabrikanten. Hierdoor is i-Size de meest veilige en recente richtlijn rondom de productie en het gebruik van autostoeltjes.

Achterwaarts vervoeren verplicht

 De i-Size regelgeving is in 2008 gestart met de eerste fase. Toen werden nieuwe regels bedacht om de veiligheid van autostoeltjes te verbeteren. Van baby’s is het bekend dat zij verplicht achterwaarts vervoerd moeten worden. Maar ook voor dreumessen komen er steeds meer autostoeltjes die achterwaarts gericht zijn. Sinds 2013 wordt de regelgeving steeds meer doorgevoerd. En op den duur zullen autostoeltjes met alleen gordelbevestiging van de markt verdwijnen en zal achterwaarts vervoeren de norm zijn.

De 4 voordelen van i-Size

i-Size biedt een aantal voordelen:

 • een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek;
 • staat voor achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud;
 • vereist het gebruik van ISOFIX, waarmee het risico van onjuiste installatie kleiner is dan bij installatie met de autogordel;
 • helpt om het juiste stoeltje te kiezen. De lengte van je kind bepaalt de keuze voor de autostoel.

Was jij bekend met de i-Size veiligheidsstandaard?
Liefs JosanVolg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Lonneke
  18 mei 2016 at 10:11

  Ik ben me er toevallig net in aan het verdiepen. Mijn oudste zit al een hele tijd in een voorwaartse stoel.. Voor mijn gevoel wel iets te vroeg, maar ze was continue huilen en schreeuwen als ze achterwaarts zat. Veiligheid gaat boven alles natuurlijk, maar het werkte zo afleidend dat we haar toen toch over hebben gezet. Ze was toen 1 jaar inderdaad.
  Ik vind isofix sowieso veiliger dan alleen de riemen.

  • Reply
   Josan
   18 mei 2016 at 16:37

   Die factoren spelen natuurlijk ook mee Lonneke. Ik heb tot nu toe het geluk dat mijn baby klein is en het bovendien niet erg vindt. Ik hoor van meer moeders dat ze daar mee zitten. Aan de andere kant weet ik dat in veel Scandinavische landen het een gewoonte is om kinderen tot 4 jaar achterstevoren te voren. Ik vraag me af hoe die ouders dat dan doen. En hoe die kinderen dat dan verdragen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]